Šta je novo?

Aku busilica?

Pitanje, ako neko zna u vezi Parkside "ekosistema"... Šta znače one oznake u sufiksu imena bušilice/šrafilice, tipa A1, B2, C4, E4 i sl. Šta je suštinska razlika između verzija, jel' provalio neko?

I još jedna stvar: nisam video da se igde zasebno prodaju baterije 12V, dok recimo za 20V alat ima raznih opcija i dan danas po radnjama (tipa jednostruki punjač, punjač za dve baterije, baterije kapaciteta 2Ah i 4Ah, baterija i punjač u kompletu i sl.) Da li to Parkside galantno forsira kupovinu 20V aku alata ili je jednostavno momenat takav? Kad vratim film, ne sećam se da je bila ponuda baterija od 12V zadnjih mesec-dva, a verovatno i duže. Ili sam ja prespavao te ponude :)

Mislim da A,B,C,D,.... označavaju seriju. Što veća to novija. Broj posle serije bi trebalo da je revizija tj. neka sitna ispravka ili promena.
Naziv označava koji je alat u pitanju (mislim da sve počinje sa P=Parkisde). Ovde ima nekih objašnjenja, ali ne znam koliko je ažurno, pošto ne vidim neke oznake svojih alata: https://www.encyclopedia.tools/brand/parkside/product-names

Baterija od 20V se "više forsira" pošto je svestranija platforma. 12V alati i baterije su bile skoro u Lidlu, ali nema puno alata koji sa tom baterijom, pošto su obično to slabiji alati. Na primer, šrafilica može da bude i 12V i 20V verzija, ali udarna bušilica može samo 20V. 12V se zato i slabije prodaje, pa ni nema smisla da bude često u prodaji.

Sebe smartram za nekog ko baš nije prosečan korisnik Parkside alata pošto imam punu garažu njihovog alata, a ne samo par stvari "za po kući". Ali eto, ni ja nisam kupio ni jedan jedini alat sa 12V. Nemam volju da ulažem u dva seta punjača, baterija, alata... Moja motorna testera koristi 2x20V baterije i nikada neće biti verija motorne testere koje će koristi 12V. Isto važi i za uranjajuću testeru, ručni cirkular, rende, udarnu bušilicu, trimer, brusilicu...
Dakle, jedno povlači drugo. Ako kupiš alat, kupićeš i bateriju za taj alat i punjač za tu bateriju. A ako imaš već bateriju i punjač, onda ćeš sledeći alat kupiti neki kome odgovara ta baterija. Pa još jedan, pa shvatiš da ti je jedna ili dve baterije malo, pa kupiš još koju. Pa kad dođe još alata opet kupiš 20V, jer već imaš baterije. I tako u krug.
Naravno da nećeš odjednom početi da kupuješ 12V alate i baterije i punjače, a kući imaš 4-5 baterija, 5-6 raznih alata i 2-3 punjača i to sve 20V.

Ne znam da l Parkside ima ovako nešto ali za sve oko nameštaja ovo mi je do sad bio najbolji alat, samo treba imati bitove (bit sa burgijom) i ne treba ti dve bušilice
1739285787509.png

jedino gde mi treba bušilica bi bio 35mm rupa za šarku. Treba ti neki bit sa predrill burgijom za drvo ili neki sa dodatnim upuštanjem i produžni bit kao ovaj Makitin gore samo gledaj da je magnetni sa paketom bitova za šrafljenje ili ceo set, možda čak i ovako nešto

1739287730543.png 1739287902382.png

Za 35mm rupe bih uzeo jednu SDS plus tiplaricu najjeftiniju ali dobar brend tipa Hikoki ili koja je već najjeftinija i ona bi služila za bušenje tih većih rupa i u betonu, poneko sitno štemanje itd...
1739287085643.jpeg
nažalost kod nas nema ovakvih punjača da pune i 12v i 18v baterije, Makita može ali mislim da nema ovako kompaktnu šrafilicu i onda bi mogao da uzmeš recimo neku duvaljku
1739287178888.jpeg

Poslednja izmena:
Ima i Parkside impact driver, jedino sto svi oni nemaju precizno podesavanje sile zatezanja kao srafilica, tako da moze i da prosvira sraf.

Ova sa skidajucim futerom moze isto tako da se koristi, jer ima 1/4“ bit holder, pa moze i burgiju sa bit-prihvatom.

Inace imam taj Bosch punjac za 12 i 18v, super je fora, kostao me je 35 evra :cool:

Impact driver ne bi trebalo koristiti za bušenje. Može u nekim slučajevima kad je mek materijal i plitka rupa. Ali alat nije baš idealan za bušenje. Nije precizan, obično nema podešavanje brzine, a ako uđe u "impact" mod može da ošteti to što bušite ili da ošteti burgiju.

Pričamo o bušenju sa upuštačem pred šrafljenje iver-vijaka, baš je relativno lagan zadatak, možeš ga prosvirati i oštetiti samo u izuzetnim slučajima.

Za srafljenje i busenje u ivericu po meni samo srafilica. Udarni odvijac je za nesto drugo.

U pitanju je optimizacija broja alata naspram poslova koja treba da se obave. Još ako treba sve da stane u jednu torbu, duplo manja je od 12V-35. Meni je mnogo olakšalo čitav proces i samo prenosim sažeta iskustva novopečenom kolegi, a nisam profesionalac, radio sam za sebe. Drugo, možda “je za nešto drugo” na papiru ali u praksi je u isto vreme i lagan i jak alat, mada od svih po najmanji Nm ima. Takođe broj bitova na taj mali hex je i porastao zadnjih godina, koristio sam ga i za bušenje pločica dijamantskom burgijom sa gelom, i bolje mi se pokazala nego obična bušilica jer je brza.
Meni je bitno da ima odličnu kontrolu broja obrtaja samim tim je i siguran za korišćenje. Da, na punom gasu će da prosvira tablu jer se i brže vrti od bušilice ali ima stvarno sjajnu kontrolu obrtaja na dugmetu.

Za to postoji 12v-35FC koji je isto toliko kompaktan, plus perfektna kontrola i obrtaja i maksimalne snage zatezanja.

image.jpg
image.jpg

Poslednja izmena:
Ne pišem napamet, imam i 12V-35 samo bez FC i sjajna je ali ova mala udarna mi je bolja, pretpostavljam i zbog brzine. Meni se sviđa momenat tipa treba da montiram vrata, drveni je oslonac na okviru, uvrnem jači šraf u betonski zid u 10 tiplu, pa u taj fiksni deo uvrnem debljim holšrafom okvir vrata i sama vrata na kraju tj. šarke, sve završim s jednom alatkom.
Gle ovaj Parkside kolka je svinja u odnosu na Bosch 🤪

Slazem se da je dobra, samo ovaj FC nije udarni odvijac vec srafilica kraca za futer.

@seizmos tako je. Neće sad uopšte. Ni na lagan stisak. Danas uzeo po prvi put da nešto uradim kad ono ništa. A nedavno sam vidio u Lidlu momka koji je reklamirao sa istim problemom i mislim nisam valjda i ja baksuz.

@Nidzo
Da, majku mu, da nije cela serija losa? Ako sam te bobro razumeo, nisi ni poceo da radis nista, tek sto si se dohvatio alata(nije radjeno pa je pregrejao i sl.) ? Pomislio sam prvo da je mozda dugme, ili na ploci kodenzator.

Dosta ljudi se požalilo da je bušilica prestala da radi u prvih par dana od kupovine tj. korišćenja. Cela serija je izgleda ispala mućak.

Ta najnovija E4 varijanta je problematicna, ima dosta na netu o tome.

Prethodna varijanta, mozes dusu da joj vadis, ja je imam i nimalo stedjena, i radi kao prvog dana.

@Nidzo
Da, majku mu, da nije cela serija losa? Ako sam te bobro razumeo, nisi ni poceo da radis nista, tek sto si se dohvatio alata(nije radjeno pa je pregrejao i sl.) ? Pomislio sam prvo da je mozda dugme, ili na ploci kodenzator.
Tako je. Baš ništa. Ladna kao špricer. I ja sam kao što kažu kolege naišao da je ta E serija felerična. Navodno drugi proizvođač za njih je radio tu seriju.

Verovatno su i oni znali da je cela serija podbacila pa su je i stavili nešto jeftinije na akciju, a navodno crni alat, performans serija...

Ваљда се у том случају повуче цела серија, а не да се продаје "на акцији". Још је у питању квалитетнија перформанс опција за захтевније кориснике.

Nemam pojma, ja sad kad je on pisao ovde, otisao do podruma da probam moju, nova stajala na polici(uzeta na ovoj akciji nedavno sto je bila), otpakovao je i krenuo da zavrcem srafove, zavrnuo 10ak srafova standardnih za ivericu duzine 4.5cm, stade i moja sa radom..

Šteta. Ja sam reklamirao maločas. Ima opcija, popravka, zamjena ili povrat novca. S obzirom da je problem učestao tražio sam povrat novca. Sad ide onaj zakonski rok od 15 dana na reklamaciju.

Parkside nema svoj servis, vracaju novac ili menjaju uredjaj obicno.

Ja sam pre dve godine, kada sam kupio tu crnu, prvu reklamirao jer joj nesto nije bilo u redu sa kvacilom/menjacem, druga koja je dosla je perfekcija.

Isto i sa Dremelom Parkside, uzeo sam dva, jedan je bio (i ostao) OK, drugi je malo vise vibrirao, i vratio sam ga i dobio povrat novca.

Isto i sa udarnim kljucem, prvi je malo vise vibrirao, pa sam ga zamenio istog dana u radnji, i drugi je OK.

Jedina stvar od Parksidea koja mi od starta uopste nije radila, je crni laserski nivelator, od 4V. U radnji su mi ga odmah zamenili.

Statisticki, kontrola kvaliteta im je ocigledno problematicna ili je nema, ali zato kada sam dobio zamene, dusu sam im vadio, i jos uvek rade.

Inace u DE, kada se reklamira, Lidl tvoj kontakt direktno prosledi Kompernasu/Grizly, i oni te kontaktiraju i posalju nov uredjaj, ukoliko se nesto desilo u garanciji, bez ikakvih problema.

Inace imam gomilu korisnih zezancija od njih, i vecina su OK. Npr lisicarka crna i zelena, udarna busilica zelena za beton, crna za beton, multitool (vibracioni renovator - jedna od najkorisnijih alata koje imam), zelena i crna brusilica.... Ako bi nesto zakazalo od busilica/brusilica, imam plavi Bosch da uskoci, ali izbegavam da ga koristim u prljavim poslovima, tu ide Parkside.

Razmišljam da iskoristim ovu akciju

Ima li neko predlog šta je najbolje uzeti za hobi alat? Bilo bi zgodno nekada za blok iskoristiti, prvenstveno za drvo. Beton verujem da ne može da savlada.

Neka druga ponuđena opcija?

Ima li neko predlog šta je najbolje uzeti za hobi alat? Bilo bi zgodno nekada za blok iskoristiti, prvenstveno za drvo. Beton verujem da ne može da savlada.

Tebi treba busilica za busenje betona, cigle itd? Posto ovo sto si stavio je udarni odvrtac, njega ne mozes koristiti za busenje kao recimo udarnu sds busilicu/cekic.

Meni treba suštinski all-in-one rešenje, 90% vremena bi upotreba bila kao šrafilica, 10% kao bušilica (ako i toliko). Za beton mi je jasno da ne može da se izbori i tu bih koristio pravu udarnu bušilicu od drugara kad mi treba. U naslovu piše da je udarna bušilica/odvrtač, tako da sam se nadao da će moći nekada da posluži, bar za blok.

Meni treba suštinski all-in-one rešenje, 90% vremena bi upotreba bila kao šrafilica, 10% kao bušilica (ako i toliko). Za beton mi je jasno da ne može da se izbori i tu bih koristio pravu udarnu bušilicu od drugara kad mi treba. U naslovu piše da je udarna bušilica/odvrtač, tako da sam se nadao da će moći nekada da posluži, bar za blok.

Udarna je jedno a vibraciona je drugo. Ova sto si naveo udare koristi za lakse zavrtanje odnosno odvrtanje, sto joj je primarna namena. Ja sam kupio ovu
I zadovoljan sam, nije za beton, ali za blok, ciglu itd, radi sasvim dobro.

Ta GSB 183 li se moze naci u jednoj NS firmi u kombinaciji sa dve baterije od 2ah, punjacem i koferom za 15k dinara, svakako daleko bolja kupovina od zelene AdvanceDrill 18 busilice ali po dosadasnjim porukama mislim da daxyco iskljucivo trazi model busilice koja ima mogucnost skidanja futera uz integrisani prihvat bitova.

pogledaj po netu možda ima i malo povoljnije, bude na eplaneti ili shoppsteru ili slično...

Xiaomi 12V Max bežična akumulatorska bušilica​

Cisto da napisem posto na netu nema mnogo utisaka. Uzeo je pre mesec dana dok sam renovirao po kuci. Odlicno je sluzila za keramiku u kupatilu, plafon za luster i zavese i drvo tj ivericu. Svuda je prolazilo lagano. Kao srafilica je isto skroz okej mada malo robusna i teska za to

Vrh Dno