component
Slavan
- Učlanjen(a)
- 18.06.2012
- Poena
- 305
Pitanje, ako neko zna u vezi Parkside "ekosistema"... Šta znače one oznake u sufiksu imena bušilice/šrafilice, tipa A1, B2, C4, E4 i sl. Šta je suštinska razlika između verzija, jel' provalio neko?
I još jedna stvar: nisam video da se igde zasebno prodaju baterije 12V, dok recimo za 20V alat ima raznih opcija i dan danas po radnjama (tipa jednostruki punjač, punjač za dve baterije, baterije kapaciteta 2Ah i 4Ah, baterija i punjač u kompletu i sl.) Da li to Parkside galantno forsira kupovinu 20V aku alata ili je jednostavno momenat takav? Kad vratim film, ne sećam se da je bila ponuda baterija od 12V zadnjih mesec-dva, a verovatno i duže. Ili sam ja prespavao te ponude![]()
Mislim da A,B,C,D,.... označavaju seriju. Što veća to novija. Broj posle serije bi trebalo da je revizija tj. neka sitna ispravka ili promena.
Naziv označava koji je alat u pitanju (mislim da sve počinje sa P=Parkisde). Ovde ima nekih objašnjenja, ali ne znam koliko je ažurno, pošto ne vidim neke oznake svojih alata: https://www.encyclopedia.tools/brand/parkside/product-names
Baterija od 20V se "više forsira" pošto je svestranija platforma. 12V alati i baterije su bile skoro u Lidlu, ali nema puno alata koji sa tom baterijom, pošto su obično to slabiji alati. Na primer, šrafilica može da bude i 12V i 20V verzija, ali udarna bušilica može samo 20V. 12V se zato i slabije prodaje, pa ni nema smisla da bude često u prodaji.
Sebe smartram za nekog ko baš nije prosečan korisnik Parkside alata pošto imam punu garažu njihovog alata, a ne samo par stvari "za po kući". Ali eto, ni ja nisam kupio ni jedan jedini alat sa 12V. Nemam volju da ulažem u dva seta punjača, baterija, alata... Moja motorna testera koristi 2x20V baterije i nikada neće biti verija motorne testere koje će koristi 12V. Isto važi i za uranjajuću testeru, ručni cirkular, rende, udarnu bušilicu, trimer, brusilicu...
Dakle, jedno povlači drugo. Ako kupiš alat, kupićeš i bateriju za taj alat i punjač za tu bateriju. A ako imaš već bateriju i punjač, onda ćeš sledeći alat kupiti neki kome odgovara ta baterija. Pa još jedan, pa shvatiš da ti je jedna ili dve baterije malo, pa kupiš još koju. Pa kad dođe još alata opet kupiš 20V, jer već imaš baterije. I tako u krug.
Naravno da nećeš odjednom početi da kupuješ 12V alate i baterije i punjače, a kući imaš 4-5 baterija, 5-6 raznih alata i 2-3 punjača i to sve 20V.