Šta je novo?

Aku busilica?

Bas imas tu crnu? Neko rece da ne moze futer preko bit-a sto je bas glupo. Ja imam zelenu. Neverovatno mi je prakticna, uvek se prvo za tu srafilicu hvatam.
Bas tu crnu.

Verovatno si pomesao sa najnovijom „specijalnom“ 12v crnom od 80 Nm gde ne moze.

Normalna crna i zelena (imam obe) sa normalnim bitom ide ispod futera bez problema.

Ima u Lidlu raznoraznih burgija za 700 dinara trenutno, ako nekome treba.

Za sebe sam uzeo sam Parkside HSS Steel komplet da ih koristim kao univerzalne uz "slabasnu" Villager srafilicu

Izbusio sam par rupa za probu ali se nisam nesto ni potrudio, drzao sam ovo parce u ruci.

Debljina ovog parceta je 1cm i kusur.

Prilozi

• 20250129_203952.jpg
    20250129_203952.jpg
    167.5 KB · Pregleda: 70
  • 20250129_203928.jpg
    20250129_203928.jpg
    94.4 KB · Pregleda: 51
Videh neke Makite na sajtovima za ~3.500 68V

Kapiram da su fejk? 🤔

A zna li se nešto o marci Hanson? 🤔

Dugačko ali detaljno testiranje gore pominjane Parkside Performance 12v šrafilice. Da citiram "kada se stavi 4Ah baterija, šrafilica podivlja".

Treba da kupim šrafilicu/bušilicu. Imam neku IKEA koju sam dobio na poklon, ali je poprilično slaba (7.2V - ne znam više ništa o njoj). Planiram da sastavljam relativno veliku količinu nameštaja uskoro, pa će biti dosta bušenja iverice i drveta, i šrafljenja, ali treba da kačim ormane na zid pa će mi trebati i udarna bušilica za beton. Za sada pozajmljujem od prijatelja Makitu, baš je preozbiljna mašina gde nisam nikada imao problem da izbušim bilo šta, ali mi je malo bezveze što svaki čas cimam njega za 2-3 rupe kad nešto radim da uzimam pa da mu vraćam. Tako da sada razmišljam da uzmem nešto što može da pokrije sve ove zadatke, s tim što ovaj zadatak bušenja zidova ne mora da bude apsolutan, odnosno ako ne može baš da izbuši armirani beton, pozajmiću alat za to (ili nekada kupiti svoj).

Takođe, moram sve češće da održavam dvorište kod tasta i tašte jer ne mogu sami da izađu na kraj sa time, pa se razmišljam da nabavim duvač za lišće, električni trimer (relativno malo bi se koristio, lepo se priđe skoro svuda kosačicom), možda čak i robot kosačicu, pa mi ovde onda pada na pamet da pokušam da objedinim alat ako baterije mogu da se "dele" između uređaja. Prvi na listi je naravno parkside, pa mi sad treba predlog da li je to ok da krenem sa time? Ne želim baš previše para da dajem na to, a oni su relativno jeftini.

Ima dosta opcija za šrafilice/bušilice, ima ih 12V i 20V, sa i bez čekić funkcije, šta mi je tu najbolje izabrati? Video sam da je neko napisao da za neku parkside bušilicu može da se zadrži bit i da se preko njega navuče futer sa burgijom, što bi mi bilo idealno za rad sa nameštajem, ali ne znam kako se tu uklapa bušenje zidova? Malo su zakomplikovali nomenklaturu pa ne znam da izaberem na najbolji način, pa mi treba pomoć.

Prvo pitanje, 12V ili 20V? Zeleni ili crni modeli? Nije mi baš hitno, ali u narednih par meseci bih da to kupim.

Dalje, koji tačno model? Da li ima smisla da pokušam sve da objedinim u jednom uređaju ili da kupim samo šrafilicu/bušilicu (bez čekić funkcije), pa da kasnije uzmem ako odlučim i za čekićanje?

Ako postoji baterijski duvač za lišće, da li je iole koristan? Da li može da posluži za neku malo veću količinu lišća? Kolike mu baterije trebaju?

Da li postoji neki drugi "ekosistem" mimo parkside-a koji može da objedini sve uređaje, a da nije preskup?

Postoji womax

Uvek sve može odmah da se kupi po dobrim cenama i što je najbitnije za alat postoji servisna podrška.

Aku busilica i armirani beton ne idu bas zajedno. Ako je cigla/blok u zidu ok je, ali za beton ti treba pneumatska, ona ide kao kroz sir.

Ja imam i zelenu i crnu, crna mi je omiljena, i kombinacija bit/burgija je odlicna stvar.

Za bastu im je trimer i duvaljka skroz ok, jedino ne znam dostupnost u Srb. One su na 20v sistemu, gde mozes da uzmes i srafilicu sa cekicem crnu, mislim da je oko 55 evra.

Oko garancije, koja je za crne 5 god nema nikakvih problema, vracaju novac sa fiskalnog.

Popravka niskobudzetnog alata se ne isplati, to je vise za skuplje komade :)

A da li 20V varijante imaju mogućnost da se preko bita postavi futer sa burgijom?

EDIT: što se tiče servisa, mislim da to meni neće biti krucijalno, nije da radim stalno sa time, i da će mi nešto propasti ako mi crkne nešto od alata. Imam druga koji je lud za alatom i sve od njega pozajmljujem, tako da ako i nešto crkne, ili ću odložiti posao, ili ću pozajmiti. Više mi znači da radi dobro (dok radi) i da taj sistem alata mogu da pokrijem sa istim baterijama.

Poslednja izmena:
Nema 20v sa bit/futer opcijom, samo 12v.

Ali ta 12v bi ti pokrila ceo DIY spektar za p kuci.

IMG_4866.jpeg

Izmedju ostalog meni sluzi da je pozajmljujem poznanicima, a za sebe imam Bosch 12v-35FC, koja je biser svoje vrste plus ima i za beton opciju ;-)

Poslednja izmena:
Parkside ne verujem da ima u ponudi trenutno nešta zanimljivo a womax nisam vidjao u kombinaciji sa odvojivim futerom. Imaš u wobiju za malo manje od 6k sa dve baterije 20V 2Ah i brushless motor.
Šta god da uzimaš gledaj da obrtni moment nije manji od 40Nm zbog šrafljenja. Za bušenje zidova (blok i cigla) ti treba vibraciona bušilica i nema štemovanja a za beton bez elektropneumatske ne razmišljaj.
Za sklapanje nameštaja koristim električnu bušilicu parkside PNS 300 B3 sa 5m kabla koja radi u kombinaciji futer i bit a što se tiče zida sva bušenja i štemovanja mi odradjuje womax W-BH 800.

Treba da kupim šrafilicu/bušilicu. Imam neku IKEA koju sam dobio na poklon, ali je poprilično slaba (7.2V - ne znam više ništa o njoj). Planiram da sastavljam relativno veliku količinu nameštaja uskoro, pa će biti dosta bušenja iverice i drveta, i šrafljenja, ali treba da kačim ormane na zid pa će mi trebati i udarna bušilica za beton. Za sada pozajmljujem od prijatelja Makitu, baš je preozbiljna mašina gde nisam nikada imao problem da izbušim bilo šta, ali mi je malo bezveze što svaki čas cimam njega za 2-3 rupe kad nešto radim da uzimam pa da mu vraćam. Tako da sada razmišljam da uzmem nešto što može da pokrije sve ove zadatke, s tim što ovaj zadatak bušenja zidova ne mora da bude apsolutan, odnosno ako ne može baš da izbuši armirani beton, pozajmiću alat za to (ili nekada kupiti svoj).

Takođe, moram sve češće da održavam dvorište kod tasta i tašte jer ne mogu sami da izađu na kraj sa time, pa se razmišljam da nabavim duvač za lišće, električni trimer (relativno malo bi se koristio, lepo se priđe skoro svuda kosačicom), možda čak i robot kosačicu, pa mi ovde onda pada na pamet da pokušam da objedinim alat ako baterije mogu da se "dele" između uređaja. Prvi na listi je naravno parkside, pa mi sad treba predlog da li je to ok da krenem sa time? Ne želim baš previše para da dajem na to, a oni su relativno jeftini.

Ima dosta opcija za šrafilice/bušilice, ima ih 12V i 20V, sa i bez čekić funkcije, šta mi je tu najbolje izabrati? Video sam da je neko napisao da za neku parkside bušilicu može da se zadrži bit i da se preko njega navuče futer sa burgijom, što bi mi bilo idealno za rad sa nameštajem, ali ne znam kako se tu uklapa bušenje zidova? Malo su zakomplikovali nomenklaturu pa ne znam da izaberem na najbolji način, pa mi treba pomoć.

Prvo pitanje, 12V ili 20V? Zeleni ili crni modeli? Nije mi baš hitno, ali u narednih par meseci bih da to kupim.

Dalje, koji tačno model? Da li ima smisla da pokušam sve da objedinim u jednom uređaju ili da kupim samo šrafilicu/bušilicu (bez čekić funkcije), pa da kasnije uzmem ako odlučim i za čekićanje?

Ako postoji baterijski duvač za lišće, da li je iole koristan? Da li može da posluži za neku malo veću količinu lišća? Kolike mu baterije trebaju?

Da li postoji neki drugi "ekosistem" mimo parkside-a koji može da objedini sve uređaje, a da nije preskup?
Baš puno pitanja.

Ako ti treba da buši beton onda bilo šta što koristi SDS burgiju. Naravno što jača/veća to će lakši posao biti, ali za par rupa bilo koja sa SDS-om će odraditi posao.

20V je bolje od 12V po svemu osim težini. Alat koji koristi 12V je lakši i manje glomazan. Postoje oba, zato što oba imaju svoju primenu. Nećeš uzeto 20V da šrafiš elektroniku, ili 12V da bušiš zid.

Parkside, crni model je bolji od zelenog (i skuplji). Za kućnu varijantu i korišćenje "po nekad", zeleni je OK. Ja kupujem crn, kad god nađem. Ne znači mi razlika u ceni, a volim kvalitetnij alat. Crni je jači i duže traje baterija. Nema četkice.

Nemoj da objedinjuješ u jednom uređaju. Dva zasebna će uvek biti bolja od jednog univerzlanog. Više volim da imam šrafilicu i bušilicu i da na svakom namontiram vrh i burgiju koja mi treba, pa da samo uzem jedan ili drugi kako mi treba, nego da se zezam sa nekim rastavljanjem i prebacivanjem. Zamisli da jednom rukom držiš nešto, a drugom bušiš/šrafiš. Univerzalni teško da možeš da prebaciš sa jednog moda na drugi bez pomoći druge ruke. Univerzalni su smišljeni ako nemaš mesta. Npr imaš samo jednu kutiju za alat i tu sve držiš. Ja sam napravio u garaži police za svoje alate i kompaktnost i multifunkcionalnost mi ne znači ništa.

Za duvač lišća čekam da se pojavi baterijski, crni. Nije još bio u Srbiji. Što se tiče baterija: što većeg kapaciteta to bolje. Najbolje su ove "pametne" sa bluetooth konekcjom od 8Ah. Ali su najskuplje. Biće ti OK i obične od 4Ah. 2Ah se koriste samo kod malih alata, što duvač za lišće nije. Može da radi ali brzo će istrošiti.
Trimera imam 2 komada: Einhell sa jednom baterijom i koristi neke plastične nožiće umesto najlona i crni Pakside koji koristi 2 baterije. Ovaj crni je meni odlična alatka. Stavim 2x8Ah baterije i za moj travnjak/korov je zadovoljavajući. Nije bio da se kupi u Srbiji, nego sam našao neki polovan koji je zezao, pa ga rastavio i podmazao i lepo radi. Onaj mali sa nožićima je zgodan što možeš da ga samo uzmeš i odradiš nešto sitno. Maltene možeš jednom rukom da ga koristiš. Za ovaj veći, mora da se pripremiš. Nosi se na kaiševima, obavezno naočare, radno odelo, gumene čizme,... kao benzinski.

Postoji gomila ekosistema. Po meni, u Srbiji, Parkside daje najbolji odnos cene i kvaliteta. Mana je što ne možeš da odeš i kupiš kad ti zatreba, već čekaš da se pojavi. Ako možeš, koristi 2 ekosistema. Ja imam Parkside i Einhell. Crni Parkside mi je malčice bolji od Einhella, a jeftiniji. Ali Einhell mogu da kupim šta god poželim, kad god poželim. Skuplje od toga ni ne gledam. Ja sam "sam svoj majstor" a ne profesionalac koji živi od alata. Ako ti je OK nešto malo slabijeg kvaliteta Womax ili Villager nisu loše opcije.

A da li ove Womax/Einhell varijante imaju mogućnost montiranja burgije preko bita?

A da li ove Womax/Einhell varijante imaju mogućnost montiranja burgije preko bita?
u koju ti to svrhu treba?

Ta mogucnost obicno ide uz impact driver ili uz SDS glavu a ne uz accu srafilice kakve su parkiside, jer to nicemu ne sluzi kada imas klasicnu brzostezucu glavu.
maxresdefault.jpg
Ovo samo lici na impact driver, ali je u pitanju obicna srafilica.

Na parkside, ustvari uopšte za sve mašine tog tipa teško funkcioniše sa šrafljenjem jer ne vidiš gde ubadaš bit na vijak, ništa bez nastavka za bitove. Biraj da li ćeš da radiš sa dve makine ili da skidaš nastavak i stavljaš futer.

Pa da ne moram svaki čas da skidam i stavljam burgiju/bit kad montiram nameštaj. Za vikendicu pravimo novi nameštaj za dnevnu i spavaću sobu, kuhinju i kupatilo, zet mi pravi krojnu listu a ja ću da montiram (uz nečiju pomoć jelte), pa pošto će da bude toga da se rade sati i sati, ne bih da gubim još dodatno vreme na ovu glupost, nego izbušim rupu za iver vijak, i odmah ušrafim.

Druga opcija mi je da kupim dve šrafilice ali mi je to nekako bacanje para (možda i nije, ne znam). Onda bih možda uzeo recimo iz lidla ove na 20V, pa jedna "obična", jedna udarna, da uzmem 2 baterije (verovatno jedna 2Ah, jedna 4Ah), pa da od toga širim priču posle.

@component Nemam baš previše mesta u stanu da to držim, nije uopšte isključeno da ću krenuti tim smerom da skupljam redom šta mi zatreba i kako mi zatreba.

Ovam mala Lidil sa futerom se meni pokazala izuzetno prakticna, jer dobijas dve srafilice/busilice u jednoj. U svakom slucaju mislim da je vredi imati, posebno za to koliko kosta.

Jos jedna (mozda i najbolja) dobra stavka je sto kada se skine futer je dosta kompaktna, tu ni jedna "klasicna" ne moze da joj parira kada moras da je zavuces negde da usrafis.

Inace ako imas nekoga da ti je uzme u DE, zelena je trenutno na akciji za 19.99 online + 6 eur postarina, ali bez aku.

Za tvoj slucaj, kada prvo izbusis, pa onda odmah usrafis, prakticnije je da imas dva uredjaja, jer stavi/skini futer jeste 3 sec akcija, ali gubis kontinuitet. Ukoliko na primer izbusis 3-4-5 rupe, pa zatim srafis 3-4-5 srafa, onda je OK.

Kupi jednu šrafilicu/bušilicu a drugu pozajmi da vidiš kako ide pa posle razmišljaj dalje.
Danas se šrafilica/bušilica za nameštaj koristi jedino za nogare, šarke i nosače, eventualno ako neko šrafi ledja. Sklapa se na tipl i lepak, rupe za tiplove odrade gde kupuješ materijal.

I respectfully disagree :)

To što neko (skoro svi) tako radi, ne znači da tako treba.

Slagao se ili ne nosivost je ista a ti kupuj nalepnice ili zumbaj kant traku da pokriješ vijke. :ROFLMAO:

Ne znam nikog ko sam pravi/sklapa nameštaj a da to radi sa tiplama. Bar kod nas gde se 90% radi od univera i gde naručuješ da ti seku nema mogućnost da ti izbušre rupe da možeš samo da ubaciš tipl.
Sa tiplama se isto ne radi ako želiš da imaš mogućnost da rasklopiš.
Vijci mogu da se ne vide ako se isplanira kako se šrafi.
Na primer kada sam sklapao kuhinju, vijci su bili levo i desno, a tu prekrije drugi element. Nema šta da se vidi. Isto sa fiokama. Ili prekrije front, ili je sa strane klizača, pa opet nema problema.

Slagao se ili ne nosivost je ista a ti kupuj nalepnice ili zumbaj kant traku da pokriješ vijke. :ROFLMAO:
Budući da radim za vikendicu, makar se i sve videlo nije mi problem, lepiću flekice ili ću tako ostaviti. A što reče @component, može i malo pažljivije da se planira pa se neće baš sve videti.

Pa da ne moram svaki čas da skidam i stavljam burgiju/bit kad montiram nameštaj
Uz svaku od tih alata ces da dobijes ovakav magnetni drzac bitova

b-Magnetni-drzac-bitova-Impact-Black-60mm-Makita-142706.webp

Pitanje, ako neko zna u vezi Parkside "ekosistema"... Šta znače one oznake u sufiksu imena bušilice/šrafilice, tipa A1, B2, C4, E4 i sl. Šta je suštinska razlika između verzija, jel' provalio neko?

I još jedna stvar: nisam video da se igde zasebno prodaju baterije 12V, dok recimo za 20V alat ima raznih opcija i dan danas po radnjama (tipa jednostruki punjač, punjač za dve baterije, baterije kapaciteta 2Ah i 4Ah, baterija i punjač u kompletu i sl.) Da li to Parkside galantno forsira kupovinu 20V aku alata ili je jednostavno momenat takav? Kad vratim film, ne sećam se da je bila ponuda baterija od 12V zadnjih mesec-dva, a verovatno i duže. Ili sam ja prespavao te ponude :)

Vrh Dno