Treba da kupim šrafilicu/bušilicu. Imam neku IKEA koju sam dobio na poklon, ali je poprilično slaba (7.2V - ne znam više ništa o njoj). Planiram da sastavljam relativno veliku količinu nameštaja uskoro, pa će biti dosta bušenja iverice i drveta, i šrafljenja, ali treba da kačim ormane na zid pa će mi trebati i udarna bušilica za beton. Za sada pozajmljujem od prijatelja Makitu, baš je preozbiljna mašina gde nisam nikada imao problem da izbušim bilo šta, ali mi je malo bezveze što svaki čas cimam njega za 2-3 rupe kad nešto radim da uzimam pa da mu vraćam. Tako da sada razmišljam da uzmem nešto što može da pokrije sve ove zadatke, s tim što ovaj zadatak bušenja zidova ne mora da bude apsolutan, odnosno ako ne može baš da izbuši armirani beton, pozajmiću alat za to (ili nekada kupiti svoj).
Takođe, moram sve češće da održavam dvorište kod tasta i tašte jer ne mogu sami da izađu na kraj sa time, pa se razmišljam da nabavim duvač za lišće, električni trimer (relativno malo bi se koristio, lepo se priđe skoro svuda kosačicom), možda čak i robot kosačicu, pa mi ovde onda pada na pamet da pokušam da objedinim alat ako baterije mogu da se "dele" između uređaja. Prvi na listi je naravno parkside, pa mi sad treba predlog da li je to ok da krenem sa time? Ne želim baš previše para da dajem na to, a oni su relativno jeftini.
Ima dosta opcija za šrafilice/bušilice, ima ih 12V i 20V, sa i bez čekić funkcije, šta mi je tu najbolje izabrati? Video sam da je neko napisao da za neku parkside bušilicu može da se zadrži bit i da se preko njega navuče futer sa burgijom, što bi mi bilo idealno za rad sa nameštajem, ali ne znam kako se tu uklapa bušenje zidova? Malo su zakomplikovali nomenklaturu pa ne znam da izaberem na najbolji način, pa mi treba pomoć.
Prvo pitanje, 12V ili 20V? Zeleni ili crni modeli? Nije mi baš hitno, ali u narednih par meseci bih da to kupim.
Dalje, koji tačno model? Da li ima smisla da pokušam sve da objedinim u jednom uređaju ili da kupim samo šrafilicu/bušilicu (bez čekić funkcije), pa da kasnije uzmem ako odlučim i za čekićanje?
Ako postoji baterijski duvač za lišće, da li je iole koristan? Da li može da posluži za neku malo veću količinu lišća? Kolike mu baterije trebaju?
Da li postoji neki drugi "ekosistem" mimo parkside-a koji može da objedini sve uređaje, a da nije preskup?