Šta je novo?

Aku busilica?

Meni nije bas najjasnija ova politika sa aku alatima. Trenutno u ponudi imaju bar 2-3 alata koji rade na 12V baterije i svi dolaze bez punjaca i baterije.
To bi sve bilo ok kada bi oni u ponudi imali punjace i baterije. Medjutim nakon sto sam obisao 4-5 njihovih prodavnica po Beogradu skapirao sam da trenutno u ponudi imaju samo baterije ali ne i punjace. I sta sad ti da radis kad kupis njihov aku alat? Da cekas par meseci da se u ponudi opet pojave punjaci ili sta?

p.s. Da li neko zna da koliko su (otprilike) procentualno napunjene ove baterije koje imaju u ponudi?

S vremena na vreme bude i punjač sa baterijom, češće nego što dupliraju ponudu samog pojedinačnog alata, bez brige.
Ako ti hitno treba sigurno ima na KP ili neki alat dođe u setu sa punjačem i baterijom.

U NS Lidlu je juče bila gomila svih varijanti i baterija i punjača. Imaš da kupiš same baterije, i setove sa punjačima. I ima ih vrlo često, daleko češće od na par meseci.
Ideja alata bez baterije je vrv. da alate dokupljuju oni što već imaju neki alat i set punjač i bateriju.

Parkside ima 2 tipa kačenja baterija, i unutar svakog tipa po dva kapaciteta. Kompatibilnost unutar tipa postoji.
Njihove baterije su čak i najjeftinije od svih tih kompatibilnih. Dobri ljudi su čak napravili i adaptere da Lidl baterije kačiš na Bosh, Makita, Hilti alate... :p :D

Ona mala od 2Ah što ide u ručku alata, kompatibilna je sa Einhell sličnom baterijom (ali ne i Einhell punjačem). Tako ih i koristim.

Jasno mi je koja je prednost sto alate prodaju bez baterija i punjaca i to mi je skroz ok (jer sto bi placao vise za alat sa baterijom i punjacem kada ih vec posedujes). Jedino sto zameram je sto u takvom tipu prodaje bi trebalo da se postaraju da baterija i punjaca ima na lageru uvek kada u ponudi ima ovakvih alata :)
Ali ako se ne ceka dugo da opet dopune prodavnice sa punjacima i baterijama onda nije problem. Uplasio sam se da cu morati da cekam ko zna koliko dok ne budem u prilici da nabavim punjac.

Moze li se sa punjacem od laptopa 18.5v -3.5A bez problema puniti litium jonska baterija od 20v-1.5A ?

Ne može...

Kakva tačno baterija i kakav punjač?!?

"Punjač od laptopa" nije baš da je punjač. Tačnije bi bilo reći da je to eskterno napajanje za laptop računar. Sam kontroler punjenja baterije (veoma važan za LiIon baterije) se nalazi u samom računaru. Napajanja za laptop računare sama po sebi ne mogu bezbedno da pune baterije.

Pitanje, DeWalt srafilice na KP za oko 50eur sa baterijama i setom alata, pretpostavljam da nisu originali?

Tesko da jesu, za te novce mozes da nadjes original kofer.

Pozdrav.
Preporuka za neku ubodnu testeru, za kucnu upotrebu, hoby varijanta, dakle moze na kabl. Hvala

Bosch GST 700​

Sta mislis o PST 650 (zelena je, nije profi kao ova iznad)? Ili neka villager?

Bezveze, ja sam isekao dve rupe na kuhinjskom radnom delu - to je ona debela iverica, jednu za sudoperu a drugu za radnu ploču i spalio plastične zupčanike...
ona plava je 50% skuplja ali ipak je dosta kvalitetniji alat u pitanju pa ne vidim dilemu...
Eventualno da pogledaš neku drugu marku, mada taj komad je baš povoljan za 7k

u sličnoj ceni imaš i Metabo i Makitu ali mislim da je taj Bosch ok

STEB 65 Quick Metabo
450W 4329 MAKITA

Neka pogleda i maktec makitnu seriju, to je njihov hobi alat ali dosta izdrzljiv.

Pitanje, DeWalt srafilice na KP za oko 50eur sa baterijama i setom alata, pretpostavljam da nisu originali?
To je kina. Kao i DeWalt i makita ista cena isto sve. Rang sa enhellom... Za hoby varijantu pije vodu...

Ja sam uzeo ubodnu testeru Makita 4329 i skroz je ok. U prodavnici je kostala oko 8500 dinara. Ja sam uzeo preko KP za 6000 dinara (Naravno u prodavnici imas garanciju, dok za ovu moju iz uvoza nema garancije).

Da l' je realno da srafove na felnama zavrcete moment kljucem?
Evo ti primer, mada je ovo ekstremni, kada pretezanje (mada su ovde namerno odradili) dovede do pucanja felne, koja mi se juce usred voznje radne masine razletela.
Krenula je od srafa koje su jedva mogli skinuti sa pistoljima:

IMG20220907144852.jpg

IMG20220907144901.jpg

Juce sam odvijao na automobilu po vulkanizera tupavoga.Lepo sam mu reko da nepreteze.

Udarni odvijac sa crevom unutrasnjeg precnika 10mm nije mogo da odvije morao sam da zamenim crevo da stavim sa unutrasnjim precnikom od 13mm.
Felna je 15" ko da mi je zavijao zadnji tocak na trakotoru ili kaminoski tocak.Sledeci put nosim kljuc i ima da ih oteram kada treba tocak da se zavije, zasrafim lepo sam.

Vecito problemi sa njima gde kod da oteram auto.

Sta mislis o PST 650 (zelena je, nije profi kao ova iznad)? Ili neka villager?
Nije to profi, to je entry level a da je precizna, jer Parkside i Villager ne seku pravo ni sa vodjicom nego zanose. Okej za krivolinijsko secenje za pravolinijsko muka ziva.

Bosch GST 160 CE​

je profi i slicne cene Makita, Metabo, DeWalt i skuplje kao Festool...

Vredi li necem ova Parkside heftalica? Treba mi za hoby rad po kuci. Da tapaciram stolicu i sl. U pitanju je model PHET 15 C2

Vredi li necem ova Parkside heftalica? Treba mi za hoby rad po kuci. Da tapaciram stolicu i sl. U pitanju je model PHET 15 C2
Tu je negde kao ručna po učinku samo ne moraš ti da trošiš snagu toliko. Ali i dalje moraš da pritišneš odozgo. Ona od 3000 ne valja, ostavlja tragove, ova od 1500 manje ostavlja tragove od pritiskanja.

Ja sam kupio mehanicku nije mnogo heftala mozda 50 do 100 klamarica i nemam nikakvih problema. Vecina lindovih stvari su ok za hobi varijantu. Mislim da sam platio bas jeftino da li mozda 700 rsd sa ili bez snizenja sa 1500 klamarica i moja procena je da heftalica traje koliko ima municije sto se itekako isplati za rad po kuci za par ormara i sl. 700 dinara 1000 heftanja malo li je pa to je dovoljno za desetine i desetine ledja ormara. Ko radi svaki dan tj profesionalno uglavnom nece ni razmatrati nesto sto nije bos makita itd. Imam jos neke stvari parksajd i sve su one uglavnom ok za cenu a ima i nesto sto se ne isplati ni po jednoj racunici

Profi baterijske heftalice su baš skupe, ja sam gledao Dewalt za kucanje lajsni, pa sam na kraju završio sa ručnim čekićem. :)

Odlična je, meni je rešila problem sa bušenjem rupa u betonu za kačenje koječega. Nije baš za štemovanje mada i to može da završi, u nekom manjem obimu.

Dobra kupovina je i plava varijanta, Bosch GBH-240, ima udarac 2,7 vs 1,7J a na akciji povremeno bude svega par hiljada skuplja od gore navedene.

ili taj DeWalt. Biraj brend (boju), ne mozes pogresiti.

Veze nemam sa bušilicama, ali imam specifičan problem, a to je kuća od kamena, pa me zanima koja od ovih bušilica probija kamen i sa kojom burgijom. Hteo bih da okačim neke stvari na zidove, a kad sam probao običnom bušilicom kamen se samo nasmejao.
I da li su za taj posao potrebne posebne burgije?

Pa mislio sam neku bolju kavalitetniju ali s'obzirom da ne bih busio vise od 3-4 rupe glupo mi da dajem tolike pare mada sta znam to mi je ipak za duze staze da se ima. Ova Bosch je ipak skupa mozda ova DeWalt na snizenju https://www.okov.rs/sr/proizvodi/kombinovani-cekic-sds-plus
Bosch gbh 240 imas na akciji za 14k, definitivno je bb za taj novac... 2.7J je sasvim dovoljno za vecinu poslova i manja stemovanja. Jeste da se proizvodi u Kini, nije kao stare serije made in Germany, ali je i dalje dobar kvalitet, pogotovo za taj novac i snagu.

Pa mislio sam neku bolju kavalitetniju ali s'obzirom da ne bih busio vise od 3-4 rupe glupo mi da dajem tolike pare mada sta znam to mi je ipak za duze staze da se ima. Ova Bosch je ipak skupa mozda ova DeWalt na snizenju https://www.okov.rs/sr/proizvodi/kombinovani-cekic-sds-plus
Imam jako sličan model (DeWalt D25134) i mogu da kažem da je zaista odlična bušilica. Vrlo lako se buši kroz betonske zidove. Burgije za beton kupujem malo kvalitetnije (SDS Plus 5x ili 7x). Takođe i Makita Nemesis II su odlične.
Pomenuti Bosch GBH240 za 14k je sada best buy i ne treba propustiti. Sve te bušilice su slične i ista su kategorija.

Bacanje para pored sadašnje cene za GBH240.

Poslednja izmena:
Za hobi kucnu (mada je i za to overkil) imam je ja busi dobro, jaka, stemuje, sve sam s njom radio.

Nazad
Vrh Dno