Evo i prve kritike igre sa moje strane. Kupio sam je zbog dobrog PVPa u najavi, a svi izgledi su da će ovo biti igra sa jednim od lošijih PVP sistema do sada. Nije tu u pitanju loša mehanika borbe, ona je zaista sjajna - odlično osmišljena i zanimljiva, klase su odlično izbalansirane itd. Ono što je loše u svemu ovome je što je igračima dato previše slobode u određenim oblastima (rifting i jedna PVP zona za sve nivoe), a sa druge strane su ograničeni gde ne bi trebalo (tvrđave ne mogu da se napadaju kad neko poželi).
To je dovelo do toga da nema kvalitetnog PVPa jer:
- igrači su uglavnom neki klinci koji uživaju u gankovanju drugih igrača i po 10-20 nivoa ispod njih, čak i ako nemaju ama baš ništa od toga sem nekog sadističkog zadovoljstva. To dovodi to pravljenja gank odreda koji jure po noob zonama i ubijaju usamljenje igrače, ALI kada neko odluči da napadne njih na organizovan način, oni odmah prsnu. Šteta, čovek bi očekivao bar neki ozbiljniji otpor, a ono svi izginu odmah, pa onda opet dok god im ne pronađemo kisk za alijansu. Nema izazova.
- u ambisu opet gank odredi jure po noob zonama, ali ne traju mnogo dugo. Tamo ljudi dolaze u potrazi za PVPom, pa ovi gankeri ne mogu dugo da požive. Zbog toga je paradoksalno Ambis sigurniji nego neka PVE zona u kojoj mogu da se pojave riftovi. Kada čovek hoće da nađe protiv nekoga da se bori, nema protiv koga jer su to uglavnom sitni gank odredi od po 2-4 čoveka maksimalno.
- Tvrđave ne mogu da se napadnu kad neko poželi, pa opet nema većih borbi.
- Kada konačno dođe do napada na tvrđavu i kada čovek konačno dobije šansu da sa gomilom svojih saboraca napadne neprijateljski blob zerg i zauzme im tvrđavu (ili prsne pokušavajući) - CTD! CTD pa CTD pa CTD ma koja grafička podešavanja da se stave. Za to vreme je lag u svim ostalim zonama.
Sve u svemu, PVP sudeći po trenutnom stanju stvari nema neku svetlu budućnost u AIONu. Jedino zadovoljstvo koje dobijem iz PVPa je kada sam napadnem 2-3 gankera i spasem nekog noob-a ili kada ih čak i sve ubijem (dešavalo se i to).
Pitanje da li ću nastaviti sa igrom od sledećeg meseca jer više nemam strpljenja da čekam na zakrpe i obećane stvari. To strpljenje je otišlo sa Warhammerom.