Šta je novo?

AION

Kuzmanović je WOW fanboj, on apsolutno sve poredi sa tim očajem. Apsolutni retardinjo koji je zaboravio svoj jezik, koji ima nebulozne kolumne i katastrofalno loše opise igara u poređenju sa nečim što je ranije pisao. Od njegovog otkrića WOWa u sve opise ubacuje termine koje je tamo naučio. Bez preterivanja, samo zbog njega sam prestao da kupujem SK koji sam pratio od 1991. godine. Još uvek imam te prve brojeve sačuvane negde koji su u poređenju sa današnjim SKom ko nebo i zemlja. Sve face su otišle odatle, ostade najgori.

Potpuno se slazem sa ovim.

Evo i prve kritike igre sa moje strane. Kupio sam je zbog dobrog PVPa u najavi, a svi izgledi su da će ovo biti igra sa jednim od lošijih PVP sistema do sada. Nije tu u pitanju loša mehanika borbe, ona je zaista sjajna - odlično osmišljena i zanimljiva, klase su odlično izbalansirane itd. Ono što je loše u svemu ovome je što je igračima dato previše slobode u određenim oblastima (rifting i jedna PVP zona za sve nivoe), a sa druge strane su ograničeni gde ne bi trebalo (tvrđave ne mogu da se napadaju kad neko poželi).

To je dovelo do toga da nema kvalitetnog PVPa jer:
- igrači su uglavnom neki klinci koji uživaju u gankovanju drugih igrača i po 10-20 nivoa ispod njih, čak i ako nemaju ama baš ništa od toga sem nekog sadističkog zadovoljstva. To dovodi to pravljenja gank odreda koji jure po noob zonama i ubijaju usamljenje igrače, ALI kada neko odluči da napadne njih na organizovan način, oni odmah prsnu. Šteta, čovek bi očekivao bar neki ozbiljniji otpor, a ono svi izginu odmah, pa onda opet dok god im ne pronađemo kisk za alijansu. Nema izazova.
- u ambisu opet gank odredi jure po noob zonama, ali ne traju mnogo dugo. Tamo ljudi dolaze u potrazi za PVPom, pa ovi gankeri ne mogu dugo da požive. Zbog toga je paradoksalno Ambis sigurniji nego neka PVE zona u kojoj mogu da se pojave riftovi. Kada čovek hoće da nađe protiv nekoga da se bori, nema protiv koga jer su to uglavnom sitni gank odredi od po 2-4 čoveka maksimalno.
- Tvrđave ne mogu da se napadnu kad neko poželi, pa opet nema većih borbi.
- Kada konačno dođe do napada na tvrđavu i kada čovek konačno dobije šansu da sa gomilom svojih saboraca napadne neprijateljski blob zerg i zauzme im tvrđavu (ili prsne pokušavajući) - CTD! CTD pa CTD pa CTD ma koja grafička podešavanja da se stave. Za to vreme je lag u svim ostalim zonama.

Sve u svemu, PVP sudeći po trenutnom stanju stvari nema neku svetlu budućnost u AIONu. Jedino zadovoljstvo koje dobijem iz PVPa je kada sam napadnem 2-3 gankera i spasem nekog noob-a ili kada ih čak i sve ubijem (dešavalo se i to).

Pitanje da li ću nastaviti sa igrom od sledećeg meseca jer više nemam strpljenja da čekam na zakrpe i obećane stvari. To strpljenje je otišlo sa Warhammerom.

Poslednja izmena:
Evo i prve kritike igre sa moje strane. Kupio sam je zbog dobrog PVPa u najavi, a svi izgledi su da će ovo biti igra sa jednim od lošijih PVP sistema do sada. Nije tu u pitanju loša mehanika borbe, ona je zaista sjajna - odlično osmišljena i zanimljiva, klase su odlično izbalansirane itd. Ono što je loše u svemu ovome je što je igračima dato previše slobode u određenim oblastima (rifting i jedna PVP zona za sve nivoe), a sa druge strane su ograničeni gde ne bi trebalo (tvrđave ne mogu da se napadaju kad neko poželi).

To je dovelo do toga da nema kvalitetnog PVPa jer:
- igrači su uglavnom neki klinci koji uživaju u gankovanju drugih igrača i po 10-20 nivoa ispod njih, čak i ako nemaju ama baš ništa od toga sem nekog sadističkog zadovoljstva. To dovodi to pravljenja gank odreda koji jure po noob zonama i ubijaju usamljenje igrače, ALI kada neko odluči da napadne njih na organizovan način, oni odmah prsnu. Šteta, čovek bi očekivao bar neki ozbiljniji otpor, a ono svi izginu odmah, pa onda opet dok god im ne pronađemo kisk za alijansu. Nema izazova.
- u ambisu opet gank odredi jure po noob zonama, ali ne traju mnogo dugo. Tamo ljudi dolaze u potrazi za PVPom, pa ovi gankeri ne mogu dugo da požive. Zbog toga je paradoksalno Ambis sigurniji nego neka PVE zona u kojoj mogu da se pojave riftovi. Kada čovek hoće da nađe protiv nekoga da se bori, nema protiv koga jer su to uglavnom sitni gank odredi od po 2-4 čoveka maksimalno.
- Tvrđave ne mogu da se napadnu kad neko poželi, pa opet nema većih borbi.
- Kada konačno dođe do napada na tvrđavu i kada čovek konačno dobije šansu da sa gomilom svojih saboraca napadne neprijateljski blob zerg i zauzme im tvrđavu (ili prsne pokušavajući) - CTD! CTD pa CTD pa CTD ma koja grafička podešavanja da se stave. Za to vreme je lag u svim ostalim zonama.

Sve u svemu, PVP sudeći po trenutnom stanju stvari nema neku svetlu budućnost u AIONu. Jedino zadovoljstvo koje dobijem iz PVPa je kada sam napadnem 2-3 gankera i spasem nekog noob-a ili kada ih čak i sve ubijem (dešavalo se i to).

Pitanje da li ću nastaviti sa igrom od sledećeg meseca jer više nemam strpljenja da čekam na zakrpe i obećane stvari. To strpljenje je otišlo sa Warhammerom.

..uf..ne znam..mada sam siguran da je tvoja kritika prilično optimalana...
..što se tiče laga nadam se da će to ispraviti..koliko se sećam i wow je prilično patio od laga u početku..
..eh sad..što se tiče gank squadova ja mislim da to konkretno nema veze sa igrom kao igrom nego sa ljudima...uvek ćeš imati low skill klinaca kojima je lakše da gankuju u grupama nego da igraju pravi pvp..
..što se tiče riftova..eh moram samo da kažem da sam ja 22lvl...(..još malo ostalo do dinga..:guitar:.)..da što se tiče riftova ja sam se tek skoro susreo sa njihovim postojanjem od kada sam počeo levelovanje u moreheimu i brusotonianu..
..i desilo se naravno da je grupa elyja uletela kroz rift i krenula sa gankovanjem..i onda se desila sledeća stvar..nas nekoliko koji smo levelovalu u zoni u blizini gde je prijavljena lokacija elyja..(mislim da nas je bilo petoro..)..smo formirali grupu odejdnom i bili smo u fazonu jurimo ih dok ne završimo sa njima..srećom po nas to je bila grupa od 6/7 prilično neorganizovanih rank9 ely soldiera..koje smo lako sredili..
..ali ceo taj osećaj jurnjave za njima u oblasti koja je ustvari matično tvoja..i zajednički cilj proterivanja njih odatle..je bio fenomenalan.. :,,:..
..eto toliko od mene..
..sada stalno gledam kada će rift da se otvori da odem da odradim one spy questove.. :D
..nisam stigao do fortress siegova pa ne mogu da komentarisem..
..eh da..jedina stvar koja mi sada smeta je možda mali xp koje dobijam questovim i onda mi ostaje malo grinda kada završim sve questove za jedan lvl..

.toliko..

roboto,smarac,kUdtiHaEX..i svi ostali..cekam com.. ;)

Nemojte tako o Kuzmi nije on los . Ja obozavam da citam njegove tekstove , a ovo sto je ovde opisao i napisao za Aion ne znam sta mu bi . Posto sam u nekom njegovom clanku proitao da je WOW postao bezveze zato sto nema vise mrkve na stapu , nema igrac vise cemu da tezi sve dobije u prvih mesec dva igranja (sa cim se slazem u potpunosti drugovi su me bili navukli na wow igrao sam ga oko godinu dana prvog lika sam izlevelovao i obukao u kompletan t7 za dva meseca (tad je t7 bio zadnji) ) i sad odjednom kuzma place kako ne moze da skupi za krila ?????? i ima 18K kinaha na 30 lvl u ??? Ja kao natprosecan igrac mada jos dosta ispod onih najboljih bez ikakvih problema imam kinaha za sve bez ikakvog posebnog farmanja . Ja mislim da je sve ovo neka vrsta W1O1W1 gripa gde ljudi jednostavno moraju da pricaju da je wow najbolji i da sve ostalo ne valja . Tu bolest ne mogu da razumem posvadjao sam se sa dva super druga zbog wow a jedan me je nazvao lazovom kad sam mu rekao da sa paladinom ubijam po dva rogua veceg lvl a od mene i poceo da vileni kada sam rekao da klase bas nisu dobro izbalansirane , a drugi me je kikovao iz guilda zato sto nisam hteo da idem u neku instancu de ja ne bi smeo nista da lutujem cisto da pomognem nekom njegovom iz guilda koga je tu upoznao a nas se dvojica znamo preko 15 godina :)))) Tako ne zamerite Kuzmi verovatno je i on pod tom gripom W1O1W1 i ne zna vise ni sta pise . Ja cu i dalje da nastavim i da citam Kuzmine tekstove ali cu i dalje nastaviti da igram Aion igru u kojoj moras da se potrudis da ubijes moba i igru u kojoj moras da se "OTELIS" da dobijes dobar drop , a neka Kuzma sa ostalim zombijima nastavi svaki dan da radi jedno te isto (dnevni kvestovi i uvek iste instance u nedogled gde pada loot i kapom i sakom ) u iscekivanju nove ekspanzije de ce im blizz dati da se pretvaraju cak i u vukodlake tako da nece morati vise da budu samo zombiji .....

..uf..ne znam..mada sam siguran da je tvoja kritika prilično optimalana...
..što se tiče laga nadam se da će to ispraviti..koliko se sećam i wow je prilično patio od laga u početku..
..eh sad..što se tiče gank squadova ja mislim da to konkretno nema veze sa igrom kao igrom nego sa ljudima...uvek ćeš imati low skill klinaca kojima je lakše da gankuju u grupama nego da igraju pravi pvp..
..što se tiče riftova..eh moram samo da kažem da sam ja 22lvl...(..još malo ostalo do dinga..:guitar:.)..da što se tiče riftova ja sam se tek skoro susreo sa njihovim postojanjem od kada sam počeo levelovanje u moreheimu i brusotonianu..
..i desilo se naravno da je grupa elyja uletela kroz rift i krenula sa gankovanjem..i onda se desila sledeća stvar..nas nekoliko koji smo levelovalu u zoni u blizini gde je prijavljena lokacija elyja..(mislim da nas je bilo petoro..)..smo formirali grupu odejdnom i bili smo u fazonu jurimo ih dok ne završimo sa njima..srećom po nas to je bila grupa od 6/7 prilično neorganizovanih rank9 ely soldiera..koje smo lako sredili..
..ali ceo taj osećaj jurnjave za njima u oblasti koja je ustvari matično tvoja..i zajednički cilj proterivanja njih odatle..je bio fenomenalan.. :,,:..
..eto toliko od mene..
..sada stalno gledam kada će rift da se otvori da odem da odradim one spy questove.. :D
..nisam stigao do fortress siegova pa ne mogu da komentarisem..
..eh da..jedina stvar koja mi sada smeta je možda mali xp koje dobijam questovim i onda mi ostaje malo grinda kada završim sve questove za jedan lvl..

.toliko..

roboto,smarac,kUdtiHaEX..i svi ostali..cekam com.. ;)

Ja se ubih cekajuci taj rift kako bih zavrsio Spy kvestove u Elyosu. Imam 2 grupna kvesta (opet Black Claw) i cekam sad neku grupu u koju cu da uletim da to caskom zavrsim. Ojacao sam, kupio sam bolju opremu i sad peglam :)
Morheim je zeznut inace, kad zavrsite kvest sa pecurkicama, onaj vulkanski deo Morheima, gde je i kampanjski kvest (unisti neku ogrlicu ili sta je vec)... jezivo je ******* za lvl23 (inace je kvest za lvl27 min). Sa jednim mobom se peglam 5 minuta i na jedvite jade uspem da ga ubijem (zato me drugi lepo otrese o zemlju). I to mi se jako dopada sto je borba intezivna i vrlo napeta, dlanovi mi se preznoje od nervoze :)

Ako ne naletim na rift, nastavicu preko Sprigg naselja dalje po Morheimu da resavam kvestove. Ako se zaglibim, prebacicu se u brusotonian, mozda budem imao vise srece.

Poslednja izmena:
- igrači su uglavnom neki klinci koji uživaju u gankovanju drugih igrača i po 10-20 nivoa ispod njih, čak i ako nemaju ama baš ništa od toga sem nekog sadističkog zadovoljstva. To dovodi to pravljenja gank odreda koji jure po noob zonama i ubijaju usamljenje igrače...

Svetli primer ovog slučaja : kada mi je alt Sorc dostigao 25 ušao sam u Abyss ( ujutro po našem vremenu ) da odradim brzinski questove ali nisam uspeo skoro ništa od ovog lika :

http://uk.aiononline.com/livestatus/character-legion/search?charID=13512&serverID=31 . Celo pre podne je gankovao igrače i ni nas 10 nije moglo da ga ogrebe... Jednostavno veliki level Resistuje svaki napad malih levela... A kada sam još video kakvu opremu ima odmah sam batalio Abyss za taj dan:p.

Kakav paćenik. "No joined legion" takođe.

Isti takav slučaj kod nas - http://uk.aiononline.com/characters/Telemachus/Yaab
Došao do samog izlaza iz Termion utvrđenja (lvl25 zona) i juri guštere i gankuje. Prvi put me je ubio, onda sam se tvrdoglavo vratio, stavio magic accuracy opremu i odvalio ga. Crash od Water spirita radi savršeno kada potrefi pravi trenutak ;) Da si mogao samo da vidiš slavlje novajlija :)

Sa ovim mojim likovima iz klana smo se dogovorili da imamo redovne anti gank družine i već smo počeli polako da ih čistimo iz Heirona i iz Ambis noob zona.

Poslednja izmena:
Izvinite što ovako upadam u thread, ali interesuje me trenutno stanje igre, pošto beta za GW2 i ToR još nema ni u najavi, a svrbe me prsti da zaigram jedan MMO posle dužeg vremena. Koliko košta, kolika je pretplata, ima li li nekog demo perioda gde je moguće isprobati igru, kakvi su lagovi, gde su najbliži serveri, ima li čitera i botova, i tome slično.

Takođe mi treba neka preporuke za klasu. Ja uglavnom volim da vodim nekog lika koji je prvenstveno support (znači nešto na foru tank, heal, disable ili kombinacija toga) ali da je vrlo koristan u PvP.

Igra je 49e, a mesecna pretplata je 12e. Možeš da kupiš direktno sa ncsoft sajta.

Igra je zanimljiva dok se ne bude pojavilo nešto novo jer mislim da je otprilike period od 2 meseca dovoljan da se naigraš i eventualno izgustiraš. Igrača ima na sve strane, što je dobro jer garantuje PVP, ali sa druge strane ima sve više botova i gold spamera koji mogu da upropaste ugođaj u nekim početnim PVE zonama. NC ih čisti, ali mi ne deluje da ima neke svrhe.

Igra ima memory leak probleme, odlično radi na slabim konfiguracijama do 3GB rama, ali ako imaš više, non stop će da puca kada naiđeš na zerg igrača i napade na tvrđave. To prvih mesec dana nećeš ni stići da isprobaš, a obećano je da će uskoro ispraviti taj problem. Posle Warhammera ja obećanjima ne verujem.

Sve u svemu, zabavna je igra, veoma zabavna ako imaš dobar guild i trenutno nema ništa bolje ovog tipa da se igra, ali kao i sve ostale ima neke probleme koji mogu da je upropaste ukoliko se u najskorije vreme ne isprave. Ja je sigurno igram do kraja ovog meseca, a za dalje ću da razmislim.

Nemoj da misliš da je ne preporučujem, čak naprotiv. Sve igre u poslednjih par godina imaju probleme i ni jedna nije ispeglana do kraja. Ako to prihvatiš kao opšte pravilo i zanemariš dok stvarno ne počne da ti smeta, mislim da ćeš moći lepo da se zabaviš uz AION ;)

Što se tiče klasa, za PVP se najbolje pokazuju klase za borbu na daljinu. Spiritmaster, sorcerer i ranger blistaju. Lekarske klase su standardno uvek tražene.

Za PVE su dobri svi, pogotovo templari i gladijatori, ali su te dve klase skoro beskorisne u PVPu pre 40 i nekog nivoa i tamo mogu da izigravaju samo topovsko meso.

Ja igram sa spiritmasterom i jako sam zadovoljan i sa PVPom i sa PVEom. Odličan je i za grupe i za solo igranje, ali je paradoksalno najmanje igrana klasa :party:

Poslednja izmena:
Mala dopuna, pošto ne mogu da izmenim gornju poruku - broj botova se nenormalno povećao u poslednjih nedelju dana. Ima ih svuda i nisam siguran kako ćeš moći da se izleveluješ pored njih. Da si stigao da ugrabiš sam izlazak igre, možda bi se i lepo proveo. Mislim da je ovo ključna stvar jer sam ja gornju poruku malo više pisao iz svoje perspektive i onog kroz šta sam ja prošao od početka. Za početnike sada može da bude... loše.

Samim tim, sumnjam da ću i ja nastaviti posle isteka ovog meseca.

Nema pojma da ću da igram igru koja nije dobro obezbeđena protiv botova i expoita svih vrsta. Da hoću da trpim tako nešto igrao bih neki od F2P MMO-a.

Nema pojma da ću da igram igru koja nije dobro obezbeđena protiv botova i expoita svih vrsta. Da hoću da trpim tako nešto igrao bih neki od F2P MMO-a.

Naravno, zato sam i napisao to što sam napisao. Ko nije stigao da isproba na vreme, zakasnio je, a sumnjam da ovog trenutka ima svrhe počinjati... bar dok ne isprave probleme koje sam nabrojao.

p.s. Gde li je G@W sada da me optuži da sam fanboj :p

Poslednja izmena:
..uf iskreno bi mi bilo krivo da pocne da se smanjuje aion community...igra ne postoji ni 2 meseca...valjda ce ispraviti sve nedostatke i valjda ce igra evoluirati kroz neke dalje packove i patcheve..mozda joj treba dati sansu..
..roboto!!..ne ostavljaj nas!!.. ;)
..ne znam jos kakve su istance..ali vidim da dosta njih igra za sada neki FT..

Poslednja izmena:
Gde li je G@W sada da me optuži da sam fanboj :p

Ja ne smem vise da se javljam po pitanju MMO igara od kako me je filipenko optuzio da igram samo bete :D

Salu na stranu, nemam ja tebe sta da optuzujem. Povecanja broja botova je iskljucivo krivica NCsofta (koji verovatno i dalje laze narod kako oni rade na problemu). Tacno je da je svaki MMO podlozan botovima ali NCsoft jednostavno nije na nivou Blizzarda. Oni su jedna tipicna korejska kompanija kojoj je upala kasika u med sa Guild Warsom (tamo botova nema zahvaljujuci ArenaNetu koji je napravio takav sistem igre gde farming ne postoji) i nista se ne razlikuju od ostalih korejskih F2P MMO izdavaca. Blizzard, koliko kod mi mrzak WoW bio, daleko ozbiljnija i profesionalnija kompanija. Cak bi se usudio da kazem da jedan Funcom vise brine o krajnjim korisnicima od NCsofta. AION je pokazao da vredi igrati samo one igre koje izdaje NCsoft a neko sa zapada pravi (GW kao i CoH/CoV su delo zapadnih programera). Igre tipa AIONa i Lineagea koje se proizvode u Koreji nisu za zapad i to je cinjenica.

Znam kakav je osecaj kad u igranju nekog MMOa stignes do tacke gde se pitas: da li varati kao svi ostali rade ili jednostavno bataliti igru. Mozda AION jos nije stigao do tog stadijuma ali ako se trend rasta broja botova nastavi ljudi ce skapirati da je to normalna stvar i onda se gubi poenta igre.

Sva sreca pa je Bioware sa Dragon Age jos jednom potvrdio kvalitet, tako da sam poprilicno siguran da Old Republic nece failovati. Ali ko ce docekati izlazak Stare Republike. Meni koliko vidim preostaje godinu dana igranja single player igara.

Znam kakav je osecaj kad u igranju nekog MMOa stignes do tacke gde se pitas: da li varati kao svi ostali rade ili jednostavno bataliti igru. Mozda AION jos nije stigao do tog stadijuma ali ako se trend rasta broja botova nastavi ljudi ce skapirati da je to normalna stvar i onda se gubi poenta igre.

Upravo ovo je poenta. Mnoštvo igrača koji prošlog meseca stigli do poslednjeg nivoa apsolutno nema šanse da su igrali legalno. Još kada im pogledaš opremu, zapitaš se kako je to uopšte moguće postići na legalan način? Ja ću radije bataliti igru nego da dođem do stadijuma da se hakovima probijam dalje.

Sva sreca pa je Bioware sa Dragon Age jos jednom potvrdio kvalitet, tako da sam poprilicno siguran da Old Republic nece failovati. Ali ko ce docekati izlazak Stare Republike. Meni koliko vidim preostaje godinu dana igranja single player igara.

Isto očekujem mnogo od Star Warsa, ali mi se čini da će to biti pretežno PVE Coop igra bez nekog smislenog PVPa. Ako grešim, neka me neko ispravi ;)

Ma da smaranje su sve igre u kojima je botovanje normalna stvar, jer cemu onda igranje.
Ali izgleda da to nije lako resiv problem, i siguran sam da cu prilikom odabira sledeceg mmo voditi mnogo vise racuna o tom aspektu. Inace neigram Aion :>

pogledajte ovo obavestenje sa aionsourca:

Also, I've gotten word that Aion may no longer remain a globally synchronized game. According to my source, the NCWest CEO stated that the Western version of Aion will start to differ from it's Korean counterpart starting from the next patch. Does this mean that NCWest will no longer be dependent on Korea for all their updates? Or just given more control over the client itself? It's difficult to say for sure, but we'll keep our fingers clicking looking for the news for you. Either way, it looks like a good step for Western Aion, which will hopefully improve problem response times. We shall see!

To je otprilike ono sto se i ocekivalo od Aiona. Izgleda, dati daleko istocni developeri jednostavno ne kapiraju mentalitet zapadne publike. Probao sam njihov Lineage i ubrzo odustao, ovo mi je delovalo kao nesto slicno. Ja sam fan Guild Wars i jedva cekam dvojku. Ali jedina zasluga sto je ta igra ispala dobra je to sto je igru radio studio sa zapada, koji je znao kakva igra odgovara tom podneblju. Ocekujem da ce i GW2. Sto se mene tice cim se odigra Dragon Age tu je AoC koji opet nudi nekih 3 nedelje besplatnog igranja, da se polako pripremim za prvi expansion.

esto cisto sumnjam da ce NCSoft West uspeti da sredi situaciju, tu ce trebati mngo izmena u samom kodu a to moze da bude poprilicno tezak adatak. Ono sto mi nije jasno je da ta igra vec postoji godinu dana za daleko istocno trziste, i verovatno u toj verziji postoje botovi i sve ostalo sto ne valja, zar nisu mogli na vreme da uoce te probleme i rese ih. Ako su oni na to uopste gledali kao na problem.

Poslednja izmena:
Isto očekujem mnogo od Star Warsa, ali mi se čini da će to biti pretežno PVE Coop igra bez nekog smislenog PVPa. Ako grešim, neka me neko ispravi ;)

Pa koliko mi se cini bice PvP-a ali mozda nece biti na nekom globalnom nivou igre, tj nece biti glavni i jedini aspekt. Za sada mi deluje da ce biti dobro odvojene PvE i PvP, tako da igraci koji ne vole PvP (kao sto sam ja) ne moraju ni da izdaleka vide taj deo igre, dok ce za ove druge biti dosta PvP sadrzaja. Kako je Dragon Age ispao sasvim dobra igra za sad, verujem da ce Mass Effect 2 biti sasvim pristojna igra, mislim da je blag optimizam opravdan kada je u pitanju The Old Republic, bar sto se tice udela Bioware-a, dok Lucas i dalje ostaje nepoznata u ovoj jednacini koja moze sve da za*ebe

..sta znam..kapiram da je to dosta rada..ali ne mislim da je potrebno nesto krucijalno da promene u samom kodu..
..jer za sve promene promene koje su potrebne i koje bi odgovarale zapadnoj publici su moguce kroz patcheve..pre svega je potrebno da promene sam pristup igri..nisam igrao GW ali koliko sam skapirao njega je radio neki zapadni NC soft..i ukoliko je GW ljudima na zapadu odgovarao, kapiram da će taj NC West znati šta da menja u AIONu kako bi zadržao zapadnu publiku..
..tkd nadam se da ce odraditi stvari koje ce omoguciti igri da zivi..

Koliko se sacm Guild Wars je radila Arenanet, tako da GW nikada nije imao preteranog uticaja sa dalekog istoka, osim mozda malo u vizuelnoj komponenti. Arenanet trenutno radi na GW2, a NCSoft je vecinu svojih odeljenja u americi i kanadi zatvorio. Svako da igra moze da se sredi patchevima, ali trebace vremena. Kao recimo Age of Conan, igrao sam je od dana izlaska i ubrzo video da tu dosta toga skripi, posle dva meseca prestao sam da igram. Opet igrao posle 6 meseci da vidim da li je bilo nekakvih bitnih promena, i bilo ih je ali ne dovoljno. Ovog leta sam mu ponovo dao sansu, posle godinu dana, jer su najavljivali neka velika poboljsanja i bili su u pravu, igra je bila onakava kakva je trebala biti od pocetka. Problem je sto su izgubili dosta igraca za to vreme. Ovako nesto bi moglo da se desi i Aionu ako ne odrade ta poboljsanja dovoljno brzo. Razlika je sto Aion psotoji vec oko godinu dana za azisko trziste, imali su dovoljno vremena da ga srede ali nisu.

Poslednja izmena:
Razlika je sto Aion psotoji vec oko godinu dana za azisko trziste, imali su dovoljno vremena da ga srede ali nisu.

..ma znam..***..ja se prosto tesim time da azijska publika prosto ima drugaciji menatlitet kada su mmo u pitanju..tkd ni nisu imali nikakve zahteve za promenama..

Bojim se da ovo nije dobra vest. Vidite taj NCWest zapravo i nema svoj developerski tim. Za NCWest igre razvijaju kompanije poput ArenaNeta (GW i GW2), Carbine Studios (Tim Cain i ekipa), radili su Cryptic (CoH/CoV), NetDevil (AutoAssault - ugasena) kao i Destionation Games (Tabula Rasa - ugasena). Znaci kod tih igara nije bilo problema jer su ih radili zapadni timovi. Do sada jedine igre koje je NCsoft importovao sa istoka su dve F2P (Dungeon Runners - ugasen; Exteel - jos se batrga) kao i njihov doskorasnji flagship produkt Lineage II za koji su pruzali pristojnu podrsku. Kod ova dva F2P je takodje doslo do objave da NCWest preuzima igru u svoje ruke i to je u vecini slucajeva znacilo kasnjenje sadrzaja. Male su sanse da NCWest krene u potpuno drugom pravcu razvoja AIONa posto mislim da oni nemaju resurse za to (eventualno da angazuju neki dev tim da prepravi igru sto mislim da nece niko, sto bi neko doradjivao igru koju su pravili Korejci). NCWest je sestra kompanija NCSofta i bavi se poslovima pruzanja podrske, sirenja mreze, marketingom i slicnim stvarima, oni nisu developerski tim. To sve upucuje na to da ce zapadna verzija AIONa zaostajati za istocnim verzijama koje ce verovatno imati prednost sto zbog patriotskih razloga, sto zbog verovatno vece zarade koju ostvaruju tamo. Cini mi se da je NCSoft blago razocaran probojom AIONa na zapadno trziste, verovatno su ocekivali da preotmu vecinu igraca WoW ili nekakav slican scenario.

U prevodu jedan screnario bi bio ovakav, usled nedostatka "globalne sinhronizacije" AIONa lako se moze desiti da vi sa tugom u ocima gledate kako su u korejskom AION dostupni neki novi featurei dok vi to isto mozete ocekivati sa znacajnim zakasnjenjem (cak i do 6 meseci) da se tamo neki Yi Sun Park seti da to lokalizuje i prilagodi vasoj verziji igre i to maltene na dobrovoljnoj bazi jer zbog odluke maticne kompanije vise nije u obavezi da to uradi.

eto...čovek me uništi jednim britkim odgovorom.. :D:D:D

Ja se iskreno nadam da ce me NCsoft ovog puta demantovati i konacno povuci jedan dobar potez (poslednje dve godine nista nisu napravili). Bila bi stvarno steta da se obistini scenario koji sam opisao, mnogo bi bilo bolje kada bi modifikovali igru, pocistili botove i konacno oteli WoWu dobar deo igraca na zapadu. Ne volim NCsoft jer su izneverili poverenje koje sam imao u njih ali Activision-Blizzard je definitivno boss koga bi voleo da vidim kako ljubi patos :)

AION je igra kojoj sa tehničke strane problem predstavlja samo memory leak i ništa više. Sve ostalo izgleda i radi super. Dobro je da je bar glupi Game Guard izbačen.

Drugi problem su hakeri, boteri i prodavci novca. To je problem koji svaka igra ima i ono na čemu treba provesti najviše vremena kako bi se on držao pod kontrolom. Dovoljno je imati 10ak game mastera po serveru koji će čitati pritužbe i proveravati botere, međutim to je upravo ono što ovi ne rade. U Evropi uopšte ne postoji tehnička podrška, već sve rade amerikanci i to u njihovo radno vreme.

Ne znam kakvo poređenje da napravim sem ovog - kupiš sjajna kola, parkiraš ih na brdu bez ručne kočnice, izađeš i onda gledaš koliko će da pređu pre neko što se slupaju. U tom stanju je AION danas... ide nizbrdo sve brže.

Ovo mi je već drugi put da kažem da mi je žao da vidim da neka dobra igra propada zbog ljudskog nemara. Prva je bila WAR.

U prevodu jedan screnario bi bio ovakav, usled nedostatka "globalne sinhronizacije" AIONa lako se moze desiti da vi sa tugom u ocima gledate kako su u korejskom AION dostupni neki novi featurei dok vi to isto mozete ocekivati sa znacajnim zakasnjenjem (cak i do 6 meseci) da se tamo neki Yi Sun Park seti da to lokalizuje i prilagodi vasoj verziji igre i to maltene na dobrovoljnoj bazi jer zbog odluke maticne kompanije vise nije u obavezi da to uradi.

Drugi scenario je da zele prodati prava na AION(EU) nekoj drugoj kompaniji i na taj nacin da povrate ulozena sredstva ili bar deo sredstava iz tog razloga su i najavili da ce doci do razilazenja u verzijama jer nece imati nikakve veze sa kompanijom koja preuzme AION(EU), slican scenario su vec izveli u Kini.

Poslednja izmena:
Ali ko je u Evropi dovoljno veliki za tako nesto? Eventualno mi pada na pamet varijanta da ga licencira onaj nesrecni Frogster i pretvori u F2P MMO :D (pod uslovom da licenca bude jako jeftina)

Ne verujem da ce oni prodati prava na AION bilo kome (realno nema ni kandidata za tako nesto), verovatnije je da ce otaljavaju posao.

Kina/Azija je drugacije trziste, tamo ima dosta MMO kompanija i sve posluju dosta dobro (veeliko trziste). U SAD a pogotovo u Evropi situacija nije tako ruzicasta, zna se ko su glavni MMO igraci i nijedan od njih nije zainteresovan da kupi konkurensku igru.

Poslednja izmena:
Ako neko ima zelju da igra Aion,a misli da nijeigra dovoljno dobra da bi placao pretplatu i kupovao original,neka mi se obrati na PM i ostavi msn,ukoliko ima,pa da se dogovorimo da malo odigramo na privatnom serveru.

Nazad
Vrh Dno