Šta je novo?

aDSL - pocelo je sine!

audiofreak je napisao(la):
Jedina bitna stvar je da se splitter stavi na ulazu linije u stan pre nego sto se linija razvede do ostalih uredjaja. To moze zahtevati odredjene pripreme i kabliranje pre uvodjenja ADSL-a. Uostalom, pogledajte shemu koju sam vam nacrtao pa ce vam nadam se biti jasnije.

Mnogo je jednostavije staviti mikrofilter ispred svakog telefona, a spliter tamo gde ce biti modem, nego zezati se u razvodnoj kutiji, zar ne? Naravno, treba kupiti mikrofiltere da bi se ovo izvelo.

Daju li ovi iz Beotela taj filter eventualno ako zatreba?
Nisam video nigde da se kupi...

Broj linija nema veze ako su obicne linije u pitanju, jer ADSL se u tom slucaju uvodi samo po jednoj i samo za nju treba splitter. Ako su te dve linije zapravo dva ISDN broja to je ionako fizicki jedna parica pa opet ide samo jedan splitter.

Jedina bitna stvar je da se splitter stavi na ulazu linije u stan pre nego sto se linija razvede do ostalih uredjaja. To moze zahtevati odredjene pripreme i kabliranje pre uvodjenja ADSL-a. Uostalom, pogledajte shemu koju sam vam nacrtao pa ce vam nadam se biti jasnije.

Ček,ček, pošto sam upravo maločas dobio mail od Sezama da odem i potpišem ugovor, zanima me sledeće...

Trenutno mi je u stanu ovakva situacija, imam ulazni priključak (telefonsku utičnicu) odakle sam kablom od jedno 5m povezao netmod ISDN i odatle imam dva analogna telefonska priključka i PC... Dakle jedino što treba da uradim je da sada moj kabl od 5m prvo uključim u adsl modem ili kako se već zove, a iz njega jedan kabl u pc a drugi u ISDN... Da li sam u pravu?

DJmihailo je napisao(la):
Ček,ček, pošto sam upravo maločas dobio mail od Sezama da odem i potpišem ugovor, zanima me sledeće...

Trenutno mi je u stanu ovakva situacija, imam ulazni priključak (telefonsku utičnicu) odakle sam kablom od jedno 5m povezao netmod ISDN i odatle imam dva analogna telefonska priključka i PC... Dakle jedino što treba da uradim je da sada moj kabl od 5m prvo uključim u adsl modem ili kako se već zove, a iz njega jedan kabl u pc a drugi u ISDN... Da li sam u pravu?

Upravo kada bi to uradio napravio bi kratak spoj.Neeeeeeee! Izvadis kabel koji iz Netmoda ide u zidnu utivnicu zatim taj kabel sto si iskljucio stavish u splitter gde pise phone, a iz dela splitera gde pise ,,modem,, granas kabel u ADSL modem.Spliter ukljucis kablom u zidnu uticnicu i to je to

VALTER_ je napisao(la):
Upravo kada bi to uradio napravio bi kratak spoj.Neeeeeeee! Izvadis kabel koji iz Netmoda ide u zidnu utivnicu zatim taj kabel sto si iskljucio stavish u splitter gde pise phone, a iz dela splitera gde pise ,,modem,, granas kabel u ADSL modem.Spliter ukljucis kablom u zidnu uticnicu i to je to

Ja sam mislio da su spliter i adls modem u jednoj kutiji... U osnovi sam izgleda ipak dobro zamislio :smoke: Dakle zidna utičnica-kabl do splitera-odatle jedan kabl u ISDN drugi u ADSL modem itd...

Poslednja izmena:
DJmihailo je napisao(la):
Ja sam mislio da su spliter i adls modem u jednoj kutiji... U osnovi sam izgleda ipak dobro zamislio :smoke: Dakle zidna utičnica-kabl do splitera-odatle jedan kabl u ISDN drugi u ADSL modem itd...

Tacno tako !!!

Jel zna neko jel moze u necijoj ponudi da se plati ads, za recimo 6 nerednih meseci ili se mora mesec po mesec?

pedjamil je napisao(la):
Jel zna neko jel moze u necijoj ponudi da se plati ads, za recimo 6 nerednih meseci ili se mora mesec po mesec?

Mislim da oko toga mozes da se dogovoris kod provajdera , kod koga zelis da se pretplatis....

H_Fusion je napisao(la):
Mnogo je jednostavije staviti mikrofilter ispred svakog telefona, a spliter tamo gde ce biti modem, nego zezati se u razvodnoj kutiji, zar ne? Naravno, treba kupiti mikrofiltere da bi se ovo izvelo.

Prvo, u tom slucaju filtere bi stavio samo tamo gde ne zelis ADSL, a modem bi vezao direktno -- splitter se ne koristi kada se koriste filteri. Drugo, to jeste jednostavnije ali nije bolje. Mikrofilter je pasivni element. Takodje u tom slucaju ADSL signal ide kroz celu telefonsku instalaciju pa ima vise mesta gde moze da "skuplja" RF smetnje (interferenciju) od drugih uredjaja (transformatori, motori, vodovi sa "jakom strujom", razni bezicni i radio uredjaji, itd), da ne govorim o mogucnosti prekida i loseg kvaliteta veze zbog dotrajale instalacije. Cak i za obican modem je preporucljivo da bude povezan sto blize pocetku instalacije i da ima sto manje uredjaja povezanih paralelno sa njim. U kablovima koji su paralelno vezani dolazi do "zvonjenja" (ringing) signala (stvara se odjek) sto zbunjuje modem. Takodje, svi ti dodatni uredjaji slabe signal jer pretstavljaju induktivno opterecenje na liniji. Kao sto rekoh, procitajte onaj HOWTO na koji sam dao link pa ce vam neke stvari biti jasnije.

Prvo, u tom slucaju filtere bi stavio samo tamo gde ne zelis ADSL, a modem bi vezao direktno -- splitter se ne koristi kada se koriste filteri. Drugo, to jeste jednostavnije ali nije bolje. Mikrofilter je pasivni element. Takodje u tom slucaju ADSL signal ide kroz celu telefonsku instalaciju pa ima vise mesta gde moze da "skuplja" RF smetnje (interferenciju) od drugih uredjaja (transformatori, motori, vodovi sa "jakom strujom", razni bezicni i radio uredjaji, itd), da ne govorim o mogucnosti prekida i loseg kvaliteta veze zbog dotrajale instalacije. Cak i za obican modem je preporucljivo da bude povezan sto blize pocetku instalacije i da ima sto manje uredjaja povezanih paralelno sa njim. U kablovima koji su paralelno vezani dolazi do "zvonjenja" (ringing) signala (stvara se odjek) sto zbunjuje modem. Takodje, svi ti dodatni uredjaji slabe signal jer pretstavljaju induktivno opterecenje na liniji. Kao sto rekoh, procitajte onaj HOWTO na koji sam dao link pa ce vam neke stvari biti jasnije.

sta je po tebi onda resenje kada imas situaciju:

zid u hodniku | -uticnica - iz nje idu dva kabla do 2 telefona

zid u sasvim levom delu stana| - uticnica - kabl do modema, i iz modema u telefon

ne bih zasigurno znao kako ide granjanje u zidu jer kako je gradjena zgrada ne bi me nista cudilo, pri cemu je "out of question" busenje zida razdvajanje kabla koji ide u drugi deo stana i tu neko prespajanje.
Takodje je "out of question" da se svi telefoni razvuku sa jednog mesta vec bi trebalo da ostane ovako kako je...

Pozdrav

Prvo, u tom slucaju filtere bi stavio samo tamo gde ne zelis ADSL, a modem bi vezao direktno -- splitter se ne koristi kada se koriste filteri.
Nije tacno. Ne mozes modem direktno da vezes na liniju ako imas paralelno vezane telefone, jer ce smetnje iz telefonskog frekventnog opsega smetati ADSL konekciji. Mikrofilter jednostavno "odsece" frekvencije koje koriste telefoni, a spliter (koji je u sustini takodje filter), ima izlaz i za ADSL modem, gde ne propusta frekvencije namenjene telefonima. Tako da prakticno gledano, ovaj nacin je nesto skuplji, ali mnogo jednostavniji za instalaciju.

Mikrofilter je pasivni element. Takodje u tom slucaju ADSL signal ide kroz celu telefonsku instalaciju pa ima vise mesta gde moze da "skuplja" RF smetnje (interferenciju) od drugih uredjaja (transformatori, motori, vodovi sa "jakom strujom", razni bezicni i radio uredjaji, itd), da ne govorim o mogucnosti prekida i loseg kvaliteta veze zbog dotrajale instalacije.
Ovo je tacno, ali ako vec postoje uslovi za uvodjenje ADSL-a, moze se pretpostaviti da su instalacije dovoljno kvalitetne, a interferencija koju spominjes tesko da se moze osetiti u radu, bar dok se ne izvlaci maksimum iz linije, koji je daleko iznad onog sto Telekom/provajderi danas nude.

U attachmentu koji je preuzet sa adslguide.org.uk je ilustrovano ono sto sam rekao, s tim sto oni izjednacavaju termine mikrofilter i spliter.

Prilozi

• additional-phones1.jpg
    additional-phones1.jpg
    11.2 KB · Pregleda: 79
banet je napisao(la):
ne bih zasigurno znao kako ide granjanje u zidu jer kako je gradjena zgrada ne bi me nista cudilo, pri cemu je "out of question" busenje zida razdvajanje kabla koji ide u drugi deo stana i tu neko prespajanje.
Takodje je "out of question" da se svi telefoni razvuku sa jednog mesta vec bi trebalo da ostane ovako kako je...
Upravo za ovakve prilike je namenjeno resenje koje sam opisao. Jednostavno ubodes mikrofilter u sve uticnice za telefon, a spliter stavis u uticnicu najblize racunaru i odatle dovuces kabl do racunara i eventualno prikljucis i telefon.

I ja dobio ;) . Zvali me jutros i Sezama, otišao po modem, instalirao i radi. Ostaviću podatke o centrali tamo gde treba.

Razmisljam se da uplatiom kod Verata, kao sto znate treba modem da se kupi, sta mislite o ovome
Pheenet BIG-304TA Internet ADSL Firewall VPN ruter – podržava sve aktuelne ADSL standarde, brzina do 8 Mb/s download i do 640 Kb/s upload, LAN 4 x UTP 10/100 Mb/s porta, IPSec, PPTP, L2TP, DHCP, DDNS, PPPoE, PPPoATM, Virtual DMZ / Server mapping, Quick installation wizard, Web management, Telnet, konzolni pristup... kom 56.00 evra

H_Fusion je napisao(la):
Upravo za ovakve prilike je namenjeno resenje koje sam opisao. Jednostavno ubodes mikrofilter u sve uticnice za telefon, a spliter stavis u uticnicu najblize racunaru i odatle dovuces kabl do racunara i eventualno prikljucis i telefon.

pa predpostavio sam da je to, al reko aj da proverim :)
Inace sad samo jos naci mikrofilter da kupis negde...

@mayo
pretpostavljam da si sam namestio modem i platio instalaciju...

Poslednja izmena:
moze li neko da pojasni kako se sredjuju zice u kuci, ovi iz verata ne doalze, nego moras sam da povezes sve.

Danas uzeh modem od Sezama, instalirah, ne radi... samo pokusava da uspostavi vezu. Podrsku je nemoguce dobiti, trudim se... centrala 3223xxx.

lesha je napisao(la):
@mayo
pretpostavljam da si sam namestio modem i platio instalaciju...

Sam sam namestio i naravno nisam platio instalaciju jer sam ugovor potpisao u promo periodu.

mayo je napisao(la):
Sam sam namestio i naravno nisam platio instalaciju jer sam ugovor potpisao u promo periodu.

Pa sta sad?? Nije valjda da ako se potpise u promo periodu ne dolaze "majstori" da nameste???
Pa ovo je necuveno?? Eeeeeeee .... ccc .... :mad: :mad: :mad:

Ajde sada vi koji ste dobili ADSL fino napisite koja ste centrala i koji provajder da mi koji cekamo znamo koliko da cekamo. :mad:
Hvala

Zvao sam telekom za centralu Centar,broj 324x-xxx,i receno mi je da jos nisu dosli nalozi do tih brojeva, i da pozovem iduce nedelje da vidim dokle se stiglo sa ozicavanjem....

Eto ko je u centru cisto da zna....

Poslednja izmena:
Sezam
Centrala Guberevac 361-xxxx

Interesuje me da li ja mogu, i kako, da radkinem ugovor? Bilo kod ADSL-a bilo kod kablovskog. Na primer, placam redovno 6 meseci i onda vise nemam para i necu vise da imam ADSL ili kabl. Ili, razocaram se posle mesec dana i vise necu da placam.

Koja su moja prava i obaveze u tom slucaju?

Telekom mi je upravo javio da je na centrali Guberevac instaliran i pusten u rad ADSL prikljucak.Tako da svi koji su reon Sarajevske i Kneza Milosa neka gnjave one kod kojih su uplatili da dolaze i uvode.

Info sa Sezampro-a

================================
Sezam, Obavestenja.281, zzivotic
(1.281) Cet 03/02/2005 16:07, 1245 chr
:: Obavestenje iz Telekoma
----------------------------------------------------------------
Pre nekih pola sata dobili smo obavestenje iz Telekoma da od ovog trenutka
na dalje ne predajemo zahteve za adsl na centralama koje su van spiska dole
jer su kapaciteti popunjeni (to su inace centrale o kojima je bilo reci i
koje idu preko druge direkcije).

U ovom trenutku ne mogu da nam daju informaciju o tome da li ce svi za koje
su do sada predati zahtevi biti realizovani, okvirnu kolicinu ili bilo sta
drugo - pokusacemo da saznamo konkretnije informacije sto je pre moguce ali
po ovom razgovoru koji smo imali to nece ici ni malo lako - ne znaju navodno
nista u ovom trenutku, nemaju konkretne podatke iz te direkcije i slicno.

Sa druge strane imamo nezvanicnu informaciju da bi realizacija ovoga sto je
do sada predato mogla da krene za nekih 10-tak dana.

Sezam ce i dalje za svaku prijavu sprovoditi postupak provere tehnickih
mogucnosti i davati adekvatan odgovor - ako adsl i ne mozete da dobijete
odmah bar cete znati da li je vas prikljucak u redu i da li ce adsl biti
moguc kada to postane moguce na vasoj centrali.

Centrale za koje ce korisnici odmah biti pozvani na realizaciju su:

Novi Beograd
Centar
Konjarnik
Vozdovac
Dedinje
Guberevac
Cukarica
Krunski Venac

Pozdrav, zz

------------------------------------------------- 1.281 --

cgmiki je napisao(la):
Telekom mi je upravo javio da je na centrali Guberevac instaliran i pusten u rad ADSL prikljucak.Tako da svi koji su reon Sarajevske i Kneza Milosa neka gnjave one kod kojih su uplatili da dolaze i uvode.
Kazem, meni je danas proradio ADSL na toj centrali. Ovo je sigurno dobra vest za sve vlasnike brojeva koji počinju sa 361,2688,2682 i sl.

E do mojega...

Poštovani,

Na žalost, imamo odreðenih nelagodnosti u realizaciji vašeg ADL-a.

Iako smo vaš zahtev za instalaciju ADSL-a podneli na osnovu pozitivnog odgovora Telekoma da je instalacija moguæa, nakon èega ste Vi izvršili uplatu prvog meseca servisa a mi predali zahtev za ukljuèenje vašeg ADL prikljuèka, dobili smo novu informaciju da realizacija mora da saèeka instalaciju dodatne opreme, jer na vašoj centrali nema odgovarajuæih kapaciteta.

Obzirom na novi momenat i neprijatnosti kojima smo obostrano izloženi nepreciznoæu od strane Telekoma, na vama ostaje da izabere kako želite da nastavimo dalje:

- Možemo vam uz žaljenje i izvinjenje jednostavno vratiti Vaš novac koji ste uplatili za prvi mesec. Ukoliko ste uplatu izvršili kod nas u Skadarskoj ulici, dovoljno je da doðete sa fiskalnim raèunom i liènom kartom. Ukoliko ste uplatu izvršili preko raèuna, novac æe vam na isti naèin biti vraæen uz potrebnu dokumentaciju sa naše strane.

- Kao drugu opciju, obzirom da sem trenutnog nedostatka kapaciteta na vašoj centrali nema drugih prepreka za uvoðenje ADSL-a i da imamo informaciju da se na proširenjima radi, dajemo vam moguænost da zajedno saèekamo povoljniji momenat. Oèekujemo da æe realizacija uskoro biti moguæa, iako nemamo preciznu informaciju o roku. Stoga, ako želite da vaš zahtev ostavite u aktivnom stanju, SezamPro æe nastaviti da vrši pritisak na Telekom da se reši problem kapaciteta za Vas.. Kao nadoknadu zbog èekanja i stavljanja u ovakvu poziciju, SezamPro æe za vas kao posebnu pogodnost, obezbediti jedan mesec besplatnog koriæenja paketa koji ste izabrali (s obzirom da ste prvi mesec platili, to znaèi da bi vaše redovno plaæanje po uspotavljanju servisa poèelo tek od treæeg mesec koriæenja).

Ukoliko se odluèite da saèekate i kasnije u bilo kom trenutku želite da odustanete od èekanja, dovoljno je da nam se obratite da bismo proverili status u tom trenutku - ukoliko realizacija ne bude i dalje u toku, novac æe vam po vašoj želji biti vraæen i dalja procedura obustavljena.

Iskreno se nadamo da æemo i pored ovih problema uskoro moæi da vas obradujemo lepim vestima i da æe brz i kvalitetan pristup Internetu uz slobodan telefon postati vaša svakodnevnica.

Pa šta da radim sem da čekam.

Prokletstvo. :wall: :wall:

A, da, Mirijevo 3434xxx

Poslednja izmena:
Vrh Dno