Šta je novo?

aDSL - pocelo je sine!

Ma i meni isto odgovorili. Pazi, dopisivao se sa Sezamom za teh.uslove, pa rekose
ok, platio 25-og i sad nista sorry...Verovatno je isdn broj za Novi Bgd problem
slepcima, ali se to kaze na pocetku procesa, a ne ovako.

Ma nije Sezam nista kriv, Telekom, njegova birokratija i nedostatak organizacije su osnovni problem.
Ja jos uvek cekam bilo kakav odgovor od njih, uplatio sam 21.01.
Na Cukarici sam, pa ima nade za mene :)

pa definitivno nije kriv sezam
oni su dobili odgovor da moze..i tad su nas zvali da potpisemo ugovor
znaci sve regularno
a ovo sad...to je samo do telekoma grrrrrr :mad: :mad: :mad: :mad:
nista isto mi preostaje samo cekanje dok ne montiraju opremu... :mad: :mad: :wall:

Poslednja izmena:
Pa i ja mislim na Telekom, ali treba da kazu odmah, a ne da nas zavlace sve zajedno. I provajdere i nas, korisnike. A secam se i price pre par godina kad su mi montirali isdn, slozili su pricu ko da su mi doneli Suhoj 27 u najmanju ruku (iako neugledna plasticna kutija nikako ne lici na to :banana: ).
Neverovatni likovi, stvarno.

Poslednja izmena:
H_Fusion je napisao(la):
Nije tacno. Ne mozes modem direktno da vezes na liniju ako imas paralelno vezane telefone, jer ce smetnje iz telefonskog frekventnog opsega smetati ADSL konekciji. Mikrofilter jednostavno "odsece" frekvencije koje koriste telefoni, a spliter (koji je u sustini takodje filter), ima izlaz i za ADSL modem, gde ne propusta frekvencije namenjene telefonima. Tako da prakticno gledano, ovaj nacin je nesto skuplji, ali mnogo jednostavniji za instalaciju.

Kao sto rekoh, procitajte DSL HOWTO -- u njemu pise da ne treba splitter kada se koriste mikrofilteri. Ako oni lazu onda lazem i ja.

H_Fusion je napisao(la):
U attachmentu koji je preuzet sa adslguide.org.uk je ilustrovano ono sto sam rekao, s tim sto oni izjednacavaju termine mikrofilter i spliter.

To sto oni pogresno zovu microfilter je u stvari splitter jer ima dva izlazna prikljucka (jedan za modem, drugi za telefon) dok pravi microfilter ima samo jedan jer je to samo low-pass filter.

Papss je napisao(la):
Na primer, placam redovno 6 meseci i onda vise nemam para i necu vise da imam ADSL ili kabl. Ili, razocaram se posle mesec dana i vise necu da placam.

Koja su moja prava i obaveze u tom slucaju?

Obavezan si da vratis opremu i u slucaju raskida ugovora treba da ti bude jasno da gubis ADSL port u centrali sto znaci da sledeci put ponovo placas setup.

Hocu Odma Ali Ne Mogu :((((((((((

Danas sam zvao telekom i rekose mi da moja centala SENJAK ATS
jos uvek nije osposobljena za ADSL! Rekose bice za mesec, dva?!!

Pitanje: Da li je neko vec sklopio ugovor sa YUBC-om ili samo oni povlasceni?
Zasto pitam zato sto su neke firme vec sklopile ugovor sa YUBC-om, a mi
obicni korisnici jos uvek cekamo :((((((((((((((((((((((((((((((
Koliko ja znam trenutno se kod njih namesta server (za ADSL),
pa bi valjda sve trebalo da krene od sledece srede.

HOCU ADSL ODMA!!! :wall: :wall: :wall:

audiofreak je napisao(la):
To sto oni pogresno zovu microfilter je u stvari splitter jer ima dva izlazna prikljucka (jedan za modem, drugi za telefon) dok pravi microfilter ima samo jedan jer je to samo low-pass filter.

Tacno tako, ima na netu da se nadje, da se kupi i jedno i drugu i lepo pise objasnjenje i drugacije izgledaju

Splitters or 'micro-filters'

Splitters or micro-filters are a necessary part of a wires only installation. In the past, a BT engineer would attend and alter the wiring of your telephone system in your house, but as an engineer is no longer required you must perform something akin to this yourself. You need a splitter plugged into each telephone extension connected to the ADSL line. Plug telephones into the socket marked 'phone' and at the extension to which you want to attach you ADSL equipment, plug that into the DSL socket of the splitter. You must not under any circumstances plug more than one piece of ADSL equipment (modem or router) into an ADSL enabled telephone line. The below graphic from Alcatel illustrates this arrangement:

http://www.mailbox.net.uk/page.php?cid=35 ovde je spliter ili micro filter

a neko je na benchu bacio pdf o stvarcici koja poboljsava performanse ADSL-a ovo se zove ADSL micro filer
evo stavicu ga i ja

P.S. sta mislite o Alcatel Speed Touch USB modem, izgleda kao riba list :)

Prilozi

• adf1.pdf
    67.5 KB · Pregleda: 89
Prvo da se ispravim, u prethodnom postu sam napisao da mikrofilter ne propusta telefonski frekventni opseg, a mislio sam na ADSL opseg, ali se to valjda (?) vidi iz konteksta.

audiofreak je napisao(la):
Kao sto rekoh, procitajte DSL HOWTO -- u njemu pise da ne treba splitter kada se koriste mikrofilteri. Ako oni lazu onda lazem i ja.
U medjuvremenu sam se malo detaljnije upoznao sa problematikom, i ispostavlja se da si delimicno u pravu. U situaciji koju sam opisao (mikrofilter ispred svakog telefona), nije neophodno staviti spliter ispred modema, ali samo pod uslovom da neces da prikljucis i telefon u tu istu uticnicu. Znaci moze, ali ne mora, a vecina korisnika ce verovatno staviti upravo zbog telefona.

Ispostavlja se da su mikrofilter i splitter prakticno identicni, jer i jedan i drugi imaju iskljucivo low-pass filter za uklanjanje ADSL frekventnog opsega, i da se ti termini mogu koristiti kao sinonimi, tako da na adslguide.org.uk ipak ne zovu nista pogresno. Ono sto nisam znao, je da sam ADSL modem, a ne spliter, ima high-pass filter, pa bi on u spliteru bio redundantan. Dakle, jedina razlika izmedju splitera i mikrofiltera je u tome sto spliter ima i konektor za modem kroz koji se propusta signal iz zice bez ikakvih izmena.

A zasto se onda splitter zove tako, kad u sustini ne "razdvaja" nista, bar ne u onom smislu u kojem vecina misli, nemam pojma - verovatno marketing.

H_Fusion je napisao(la):
... da su mikrofilter i splitter prakticno identicni, jer i jedan i drugi imaju iskljucivo low-pass filter za uklanjanje ADSL frekventnog opsega, i da se ti termini mogu koristiti kao sinonimi

Pazi, iako su u sustini oba "uredjaja" samo low-pass filteri, splitter ima dva izlaza a microfilter ima jedan pa iz toga proizilazi da ako oba zoves istim imenom unosis prilicnu konfuziju.

H_Fusion je napisao(la):
A zasto se onda splitter zove tako, kad u sustini ne "razdvaja" nista, bar ne u onom smislu u kojem vecina misli, nemam pojma - verovatno marketing.

Razdvaja -- donji deo frekventnog opsega (za telefon) i razvodi filtriran i nefiltriran signal na dve uticnice. Otuda i naziv valjda.

cgmiki je napisao(la):
Telekom mi je upravo javio da je na centrali Guberevac instaliran i pusten u rad ADSL prikljucak.Tako da svi koji su reon Sarajevske i Kneza Milosa neka gnjave one kod kojih su uplatili da dolaze i uvode.
gde se ti nalazish ? ja sam u Vishegradskoj tel.2684...
dobio sam mail od beotela da zakazem potpisivanje ugovora

Mi sto cekamo da se stvore uslovi,a uplatili smo cemo se nacekati ....

misterx je napisao(la):
gde se ti nalazish ? ja sam u Vishegradskoj tel.2684...
dobio sam mail od beotela da zakazem potpisivanje ugovora
Durmitorska, ISDN linija 306.... ,kod Sezama ugovor potpisan 22.1. i cekam i dalje iako je sve zavrseno.

Vlajsa NBG je napisao(la):
Mi sto cekamo da se stvore uslovi,a uplatili smo cemo se nacekati ....

Pretpostavka ili ??? :trust:

I ja cekam Sezam od 24.01. ISDN, Bircaninova. Za 465-xxx me jos nisu pozvali na potpisivanje ugovora.

sa sezama
================================
Sezam, Pitanja.6130, zzivotic
(2.6130.1) Sub 05/02/2005 12:28, 2460 chr
Odgovor na 2.6127, basrak, Pet 04/02/2005 16:19
:: Re: Obavestenje iz Telekoma
----------------------------------------------------------------
>> A jel' moze da se sazna koji je to opseg brojeva telefona? Mislim na ono -
>> 13*, 14*, 177*, ...?

Kada smo pre vise od dva meseca dobili info iz Telekoma da ce adsl biti
moguc u pocetku samo na odredjenim centralama, nasa prva reakcija je bila to
isto - ajde da saznamo koji su to pocetni brojevi. Nismo uspeli da utvrdimo
a veruj da smo se trudili. Problem je u tome sto je Telekom nedostatak
brojeva i prelazak na digitalnu tehnologiju resavao takozvanim isturenim
stepenima - imas recimo centralu na Novom Beogradu, onda u nekom bloku
stavis istureni stepen i resis pitanje za par hiljada brojeva (na samoj
centrali onda moze adsl a na isturenom stepenu recimo ne).

Toga ima u Beogradu zaista puno (ne znam tacno, ali mogu da procenim da je u
pitanju vise desetina). Do neke evidencije koji opseg brojeva pripada kom
udaljenom stepenu, kao sto rekoh i posle vise pokusaja nismo uspeli da
dodjemo. Dodatni problem je sto je Telekom poceo da koristi i mogucnosti za
numeraciju po kojoj recimo mozes da zadrzis svoj postojeci broj a da dobijes
ISDN. Ukratko, jedini nacin da se tacno zna gde je i sta je broj je da
pogledaju sta pise u tis-u.

Dobra vest je sto je Telekom zaista u stanju da prosirenje obavi izuzetno
brzo. Ne znam kako izgleda adminsitrativni deo, koliko ima komplikacija oko
donosenja odluke, nabavke opreme, izbora izvodjaca itd ali kad krenu, to
zaista ide neverovatno brzo. Na primer, prosle nedelje su se u jednoj od
vecih cetrala pojavili radnici firme podizvodjaca i za jedan dan ozicili sve
sto treba - na toj centrali ce se recimo tokom sledece nedelje pojaviti 400
novih adsl prikljucaka (na toj centrali ih vec ima, ovo je prosirenje).

Dobra vest je takodje sto imamo za sada nezvanicne informacije da se ocekuju
nova prosirenja na nekih 8 centrala iz one sada problematicne grupe sa malim
brojem prikljucaka i da ce to biti ipak u nekom roku koji se moze sacekati.

Losa vest je sto svakoj novoj proceduri u Telekomu treba malo vremena da
legne a u toj tranziciji nema mnogo mesta za brigu o pojedinacnim
korisnicima. Tako se desilo da "zavodjenje reda" u proceduri oko instalacije
dovede do iskljucenja nekoliko korisnika sezama koji su vec dobili adsl :((
i nista nismo uspeli da uradimo oko toga - prosto zid. Zahvaljujuci pomoci
nekih kolega iz Telekoma (da ih ne imenujem :), pojava nije bila toliko
masovna koliko je mogla biti.

Pozdrav, zz
------------------------------------------------- 2.6130.1 --

:wall: :mad: :wall:

Poslednja izmena:
mihailo je napisao(la):
I ja cekam Sezam od 24.01. ISDN, Bircaninova. Za 465-xxx me jos nisu pozvali na potpisivanje ugovora.

Evo kod mene suprotno.Broj 465-xxx i sezam me pozvao pre par dana i 3.2 sam potpisao ugovor.Videcemo sta ce biti...

E daj te moderatori, daj te ovu temu na Sticky, i ostavite jos jednu dve u vezi ADSL-a, da ne gledamo ovolike thread-ove koji su prakticno isti! Hvala!

Pozdrav svima.

Zanima me da li neko od vas koristi sezamov flathome adsl (ili planira da koristi), a ima
dva kompjutera u kuci i zeli da istovremeno oba budu zakacena. Rekli su mi iz Sezama da je taj paket predvidjen samo za jedan kompjuter. Meni, a verujem i drugima, je malo skupo da uplacujem biznis paket, pa me zanima kako planirate povezivanje... i da li je uopste moguce -- opasno, sto se tice Sezama.

Hvala na citanju i odgovorima..

Pozdrav

sinisamars je napisao(la):
Pozdrav svima.

Zanima me da li neko od vas koristi sezamov flathome adsl (ili planira da koristi), predvidjen samo za jedan kompjuter. Meni, a verujem i drugima, je malo skupo da uplacujem biznis paket, pa me zanima kako planirate povezivanje... i da li je uopste moguce -- opasno, sto se tice Sezama.

Hvala na citanju i odgovorima..

Pozdrav
nemislis valjda da ce ici po kucama ili davati penzionerima 500din da nekog prijave :eyebrows:
neka ti oni to prikace,a ti povezi celu zgradu;samo vodi racun o protoku :D

djalf je napisao(la):
E daj te moderatori, daj te ovu temu na Sticky, i ostavite jos jednu dve u vezi ADSL-a, da ne gledamo ovolike thread-ove koji su prakticno isti! Hvala!
imas moj glas za ideju... ,)

takodje, kao i djalf..
mislim da 800+ post-ova i 31000+ pregleda sa gomilom informacija zahteva Sticky za ovaj thread

I move for a Sticky!:d

pozdrav

P.S. naravno ovaj post brishite kad uradite postavljanje thread-a u Sticky

drljaca je napisao(la):
nemislis valjda da ce ici po kucama ili davati penzionerima 500din da nekog prijave :eyebrows:
neka ti oni to prikace,a ti povezi celu zgradu;samo vodi racun o protoku :D

Ma, nisam ni mislio da kacim sad ne znam koliko kompova, prosto treba mi za dva kompjutera, kucna varijanta... a kako to mislis, da vodim racuna o protoku, ako imam 256k flat? :)
Jedino ne zelim da me oni iskljuce ako 'otkriju' na nek nacin da sam povezao dva kompjutera. Da li je neko vec imao iskustva sa povezivanjem 2 racunara na Sezam homeFlat?

Hvala na odgovorima i citanju...

Pozdrav

Postoji software koji deli internet konekciju, koliko ja znam ne bi trebalo da ima problema ako mislis da komp koji ima 192.168.x.x adresu ode na net, mnogo je dobar program ( neznam kako se zove, lupi negde search) sto se tice Microsoftovog ICS, dobar je ko i cokoladni cajnik. posto bi i meni trebao taj soft. raspitacu se pa cu ti javiti ako nesto nadjem.

poz

sinisamars je napisao(la):
Ma, nisam ni mislio da kacim sad ne znam koliko kompova, prosto treba mi za dva kompjutera, kucna varijanta... a kako to mislis, da vodim racuna o protoku, ako imam 256k flat? :)
Jedino ne zelim da me oni iskljuce ako 'otkriju' na nek nacin da sam povezao dva kompjutera. Da li je neko vec imao iskustva sa povezivanjem 2 racunara na Sezam homeFlat?

Hvala na odgovorima i citanju...

Pozdrav
Ma isto to su pisali kao klauzulu i kada su prvi put uveli Sezam flat za dial-up. Ja sam od pocetka uplatio tu pretplatu i teram dva racunara ko kuce preko ICS-a. Mislis da me je neko proveravao?

Pa zasto bi neko i proveravao, jesi ti kupio 512Kbs, toliko i imas pa ga razvuci na 50 racunara u kraju ako hoces

Tacno tako....ja sam pitao lepo druga iz Beotela,da li je problem razdeliti net na nekoliko racunara...
Nije!
Koliko god hoces....imas toliko i toliko Kbs,pa ih deli na koliko racunara hoces...
Nema tu nista ilegalno i slicno....

Nazad
Vrh Dno