ista situacija je i kod mene, komsoNick je napisao(la):Pa šta da radim sem da čekam.
Prokletstvo. :wall: :wall:
A, da, Mirijevo 3434xxx
H_Fusion je napisao(la):Nije tacno. Ne mozes modem direktno da vezes na liniju ako imas paralelno vezane telefone, jer ce smetnje iz telefonskog frekventnog opsega smetati ADSL konekciji. Mikrofilter jednostavno "odsece" frekvencije koje koriste telefoni, a spliter (koji je u sustini takodje filter), ima izlaz i za ADSL modem, gde ne propusta frekvencije namenjene telefonima. Tako da prakticno gledano, ovaj nacin je nesto skuplji, ali mnogo jednostavniji za instalaciju.
H_Fusion je napisao(la):U attachmentu koji je preuzet sa adslguide.org.uk je ilustrovano ono sto sam rekao, s tim sto oni izjednacavaju termine mikrofilter i spliter.
Papss je napisao(la):Na primer, placam redovno 6 meseci i onda vise nemam para i necu vise da imam ADSL ili kabl. Ili, razocaram se posle mesec dana i vise necu da placam.
Koja su moja prava i obaveze u tom slucaju?
audiofreak je napisao(la):To sto oni pogresno zovu microfilter je u stvari splitter jer ima dva izlazna prikljucka (jedan za modem, drugi za telefon) dok pravi microfilter ima samo jedan jer je to samo low-pass filter.
Tacno tako, ima na netu da se nadje, da se kupi i jedno i drugu i lepo pise objasnjenje i drugacije izgledaju
U medjuvremenu sam se malo detaljnije upoznao sa problematikom, i ispostavlja se da si delimicno u pravu. U situaciji koju sam opisao (mikrofilter ispred svakog telefona), nije neophodno staviti spliter ispred modema, ali samo pod uslovom da neces da prikljucis i telefon u tu istu uticnicu. Znaci moze, ali ne mora, a vecina korisnika ce verovatno staviti upravo zbog telefona.audiofreak je napisao(la):Kao sto rekoh, procitajte DSL HOWTO -- u njemu pise da ne treba splitter kada se koriste mikrofilteri. Ako oni lazu onda lazem i ja.
Ispostavlja se da su mikrofilter i splitter prakticno identicni, jer i jedan i drugi imaju iskljucivo low-pass filter za uklanjanje ADSL frekventnog opsega, i da se ti termini mogu koristiti kao sinonimi, tako da na adslguide.org.uk ipak ne zovu nista pogresno. Ono sto nisam znao, je da sam ADSL modem, a ne spliter, ima high-pass filter, pa bi on u spliteru bio redundantan. Dakle, jedina razlika izmedju splitera i mikrofiltera je u tome sto spliter ima i konektor za modem kroz koji se propusta signal iz zice bez ikakvih izmena.To sto oni pogresno zovu microfilter je u stvari splitter jer ima dva izlazna prikljucka (jedan za modem, drugi za telefon) dok pravi microfilter ima samo jedan jer je to samo low-pass filter.
H_Fusion je napisao(la):... da su mikrofilter i splitter prakticno identicni, jer i jedan i drugi imaju iskljucivo low-pass filter za uklanjanje ADSL frekventnog opsega, i da se ti termini mogu koristiti kao sinonimi
H_Fusion je napisao(la):A zasto se onda splitter zove tako, kad u sustini ne "razdvaja" nista, bar ne u onom smislu u kojem vecina misli, nemam pojma - verovatno marketing.
gde se ti nalazish ? ja sam u Vishegradskoj tel.2684...cgmiki je napisao(la):Telekom mi je upravo javio da je na centrali Guberevac instaliran i pusten u rad ADSL prikljucak.Tako da svi koji su reon Sarajevske i Kneza Milosa neka gnjave one kod kojih su uplatili da dolaze i uvode.
Durmitorska, ISDN linija 306.... ,kod Sezama ugovor potpisan 22.1. i cekam i dalje iako je sve zavrseno.misterx je napisao(la):gde se ti nalazish ? ja sam u Vishegradskoj tel.2684...
dobio sam mail od beotela da zakazem potpisivanje ugovora
Vlajsa NBG je napisao(la):Mi sto cekamo da se stvore uslovi,a uplatili smo cemo se nacekati ....
================================
Sezam, Pitanja.6130, zzivotic
(2.6130.1) Sub 05/02/2005 12:28, 2460 chr
Odgovor na 2.6127, basrak, Pet 04/02/2005 16:19
:: Re: Obavestenje iz Telekoma
----------------------------------------------------------------
>> A jel' moze da se sazna koji je to opseg brojeva telefona? Mislim na ono -
>> 13*, 14*, 177*, ...?
Kada smo pre vise od dva meseca dobili info iz Telekoma da ce adsl biti
moguc u pocetku samo na odredjenim centralama, nasa prva reakcija je bila to
isto - ajde da saznamo koji su to pocetni brojevi. Nismo uspeli da utvrdimo
a veruj da smo se trudili. Problem je u tome sto je Telekom nedostatak
brojeva i prelazak na digitalnu tehnologiju resavao takozvanim isturenim
stepenima - imas recimo centralu na Novom Beogradu, onda u nekom bloku
stavis istureni stepen i resis pitanje za par hiljada brojeva (na samoj
centrali onda moze adsl a na isturenom stepenu recimo ne).
Toga ima u Beogradu zaista puno (ne znam tacno, ali mogu da procenim da je u
pitanju vise desetina). Do neke evidencije koji opseg brojeva pripada kom
udaljenom stepenu, kao sto rekoh i posle vise pokusaja nismo uspeli da
dodjemo. Dodatni problem je sto je Telekom poceo da koristi i mogucnosti za
numeraciju po kojoj recimo mozes da zadrzis svoj postojeci broj a da dobijes
ISDN. Ukratko, jedini nacin da se tacno zna gde je i sta je broj je da
pogledaju sta pise u tis-u.
Dobra vest je sto je Telekom zaista u stanju da prosirenje obavi izuzetno
brzo. Ne znam kako izgleda adminsitrativni deo, koliko ima komplikacija oko
donosenja odluke, nabavke opreme, izbora izvodjaca itd ali kad krenu, to
zaista ide neverovatno brzo. Na primer, prosle nedelje su se u jednoj od
vecih cetrala pojavili radnici firme podizvodjaca i za jedan dan ozicili sve
sto treba - na toj centrali ce se recimo tokom sledece nedelje pojaviti 400
novih adsl prikljucaka (na toj centrali ih vec ima, ovo je prosirenje).
Dobra vest je takodje sto imamo za sada nezvanicne informacije da se ocekuju
nova prosirenja na nekih 8 centrala iz one sada problematicne grupe sa malim
brojem prikljucaka i da ce to biti ipak u nekom roku koji se moze sacekati.
Losa vest je sto svakoj novoj proceduri u Telekomu treba malo vremena da
legne a u toj tranziciji nema mnogo mesta za brigu o pojedinacnim
korisnicima. Tako se desilo da "zavodjenje reda" u proceduri oko instalacije
dovede do iskljucenja nekoliko korisnika sezama koji su vec dobili adsl(
i nista nismo uspeli da uradimo oko toga - prosto zid. Zahvaljujuci pomoci
nekih kolega iz Telekoma (da ih ne imenujem, pojava nije bila toliko
masovna koliko je mogla biti.
Pozdrav, zz
------------------------------------------------- 2.6130.1 --
Mikizemun je napisao(la):sa sezama
:wall::wall:
Telekomov interni informacioni sistem, ne mogu sad da se setim od cega je skracenica.misterx je napisao(la):shta je tis?
mihailo je napisao(la):I ja cekam Sezam od 24.01. ISDN, Bircaninova. Za 465-xxx me jos nisu pozvali na potpisivanje ugovora.
nemislis valjda da ce ici po kucama ili davati penzionerima 500din da nekog prijave :eyebrows:sinisamars je napisao(la):Pozdrav svima.
Zanima me da li neko od vas koristi sezamov flathome adsl (ili planira da koristi), predvidjen samo za jedan kompjuter. Meni, a verujem i drugima, je malo skupo da uplacujem biznis paket, pa me zanima kako planirate povezivanje... i da li je uopste moguce -- opasno, sto se tice Sezama.
Hvala na citanju i odgovorima..
Pozdrav
imas moj glas za ideju... ,)djalf je napisao(la):E daj te moderatori, daj te ovu temu na Sticky, i ostavite jos jednu dve u vezi ADSL-a, da ne gledamo ovolike thread-ove koji su prakticno isti! Hvala!
drljaca je napisao(la):nemislis valjda da ce ici po kucama ili davati penzionerima 500din da nekog prijave :eyebrows:
neka ti oni to prikace,a ti povezi celu zgradu;samo vodi racun o protoku![]()
Ma isto to su pisali kao klauzulu i kada su prvi put uveli Sezam flat za dial-up. Ja sam od pocetka uplatio tu pretplatu i teram dva racunara ko kuce preko ICS-a. Mislis da me je neko proveravao?sinisamars je napisao(la):Ma, nisam ni mislio da kacim sad ne znam koliko kompova, prosto treba mi za dva kompjutera, kucna varijanta... a kako to mislis, da vodim racuna o protoku, ako imam 256k flat?![]()
Jedino ne zelim da me oni iskljuce ako 'otkriju' na nek nacin da sam povezao dva kompjutera. Da li je neko vec imao iskustva sa povezivanjem 2 racunara na Sezam homeFlat?
Hvala na odgovorima i citanju...
Pozdrav
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari