Šta je novo?

[A1] Kucni net

… svi se slažemo oko toga - jeste bzvz to što rade, naročito u malim mestima, gde u okolini nema drugih BS… po njima, razlozi su ekološki… ali, naravno da im to štedi novac…

Razlog za gašenje baznih stanica noću je najverovatnije manji broj aktivnih korisnika u to doba. Štede električnu energiju. Najverovatije je podešeno softverski da se bazna stanica automatski gasi kada broj aktivnih korisnika povezanih na nju padne ispod određenog broja, bez obzira na doba dana.

Jednostavno, uzmi ekstreman primer proizvođača i potrošača struje - proizvođaču struje se ne isplati da u elektrani drži agregat od 5MW u pogonu radi jedne sijalice od 10W u jednom domaćinstvu, dok članovi drugih domaćinstava spavaju.
Sve je to u redu, jasno mi je, ali se onda kaže ili napiše da će internet od do sati imati brzinu od 1-2 mb, kao što im na sajtu piše da većina korisnika za ta dva paketa ima 25 od 50, odnosno 50 od 100 mb. Pre sklapanja ugovora se ne spominje taj "mali" detalj.

Rade to u celom svetu. Negde se obara snaga, negde se gase opsezi.
Nije samo zbog stednja struje vec i cuvanje opreme, cuvanje predajnika, izlaznog stepena.
Pitanje je sta je uslov, reper za pokretanje odredjenih ogranicenja.
Da li je to fiksno vremensko ogranicenje, broj korisnika, ukupan protok podataka ili kombinacija navedenog.
Tada bi znali i kako da se ogranicenje deaktivira. 🙂

Sve je to u redu, jasno mi je, ali se onda kaže ili napiše da će internet od do sati imati brzinu od 1-2 mb, kao što im na sajtu piše da većina korisnika za ta dva paketa ima 25 od 50, odnosno 50 od 100 mb. Pre sklapanja ugovora se ne spominje taj "mali" detalj.
Razumem nezadovoljstvo, ali svaki Internet operater se ograđuje od mogućih nižih brzina korišćenjem reči do. A1 je to uradio ovako: "KućniNet tarifni paket uključuje neograničeni internet u nacionalnom saobraćaju sa maksimalnim brzinama do 50 Mbit/s za preuzimanje i do 10 Mbit/s za slanje podataka.".

Poslednja izmena:
Dok sam bio na A1 na KN je bilo obrnuto. Noću negde od ponoći pa do 6-7 izjutru ja išlo skoro uvek punom brzinom ~50Mbps, pun signal ~86dBm sa lokalne BS oko 500m daleko. Posle toga sve gore i gore do kasno popodne kada je skoro bilo neupotrebljivo. Kada sam nabavio bolji ruter mohao sam da zaključam na BS nekoliko kolimetara daleko i sa relativno lošim signalom ~100dBm imao bolje brzine oko 20-25 Mbps. Još uvek imam mobilni na A1,hvata istu BS a brzina je bilai i ostala konstantna 20-30 Mbps.

Zdravo,jel zna neko koje su cene za Kucni net bez ugovorne obaveze?nisam uspeo na sajtu da vidim

KućniNet za nove korisnike bez ugovorne obaveze se ne nudi. Nudi se samo sa ugovornom obavezom na 24 meseci. Tek kada prođe 24 meseca ugovorne obaveze, može da se ostane na višoj ceni, uz mogućnost raskida ugovora uz otkazni rok od 30 dana.

Tako je, jedino što A1 nema zvanično otkazni rok od 30 dana, već samo obavezni broj dana do preseka ciklusa u kojem se podnese zahtev raskida.
Primer: korisniku je presek svaki 10. dan u mesecu, a podnese zahtev raskida 17. marta, usluga će se raskinuti u noći između 9. i 10. aprila.
Ne mora da čeka punih 30 dana otkaznog roka od momenta potpisivanja zahteva raskida.

KućniNet za nove korisnike bez ugovorne obaveze se ne nudi. Nudi se samo sa ugovornom obavezom na 24 meseci. Tek kada prođe 24 meseca ugovorne obaveze, može da se ostane na višoj ceni, uz mogućnost raskida ugovora uz otkazni rok od 30 dana.
hvala na objasnjenju! nazalost nisam u tom objektu cesto pa sam mislio da postoji neka opcija sa ruterom i sim-karticom Bez ugovora, ali sam se izgleda zeznuo.hvala jos jednom

Tako je, jedino što A1 nema zvanično otkazni rok od 30 dana, već samo obavezni broj dana do preseka ciklusa u kojem se podnese zahtev raskida.
Primer: korisniku je presek svaki 10. dan u mesecu, a podnese zahtev raskida 17. marta, usluga će se raskinuti u noći između 9. i 10. aprila.
Ne mora da čeka punih 30 dana otkaznog roka od momenta potpisivanja zahteva raskida.

Kod mene je slučaj baš da je presek 10. u mesecu, ugovor mi traje do 8. u mesecu, a povlašćena cena do 9. u mesecu kad mi ističe ugovor. Kada najkasnije mogu da tražim raskid ugovora, da bi mi usluga bila prekinuta noć 9. na 10? Odnosno, koji je obavezan broj dana do preseka ciklusa?

bukvalno samo 1 ''obavezni'' dan, jer ako 8. ili 9. dana potpišeš raskid, usluga se gasi u noći između 9. i 10. dana jer ti je tad presek

hvala na objasnjenju! nazalost nisam u tom objektu cesto pa sam mislio da postoji neka opcija sa ruterom i sim-karticom Bez ugovora, ali sam se izgleda zeznuo.hvala jos jednom
Ima, nisi skontao. Imas i temu zove se vikend net. I bas radi po principu aktiviras kad ti treba i na koliko dana ti treba.

Poskupeli paketi…

Izgleda da sa a1 neta više nije moguće pristupiti sajtu esdnevnik.rs. Probano sa 4g kućnog neta i obične pripejd kartice.
Novi način da se da vetar u ledja telekomu?

Zalite se verovatno zeza na mobilnoj mreži. Na telekomu i SBBu radi normalno. Doduse pre ce biti da dnevnik zeza evo sad sam probao preko Somalije isto ne otvara. Bice pre da je greska na sajtu.

Razumem nezadovoljstvo, ali svaki Internet operater se ograđuje od mogućih nižih brzina korišćenjem reči do. A1 je to uradio ovako: "KućniNet tarifni paket uključuje neograničeni internet u nacionalnom saobraćaju sa maksimalnim brzinama do 50 Mbit/s za preuzimanje i do 10 Mbit/s za slanje podataka.".
Naravno, maksimalna je do 50. Evo, i ova trenutna, kada krene režim štednje je do 50mb.

Prilozi

• Screenshot_2026-03-19-01-47-15-102_com.android.chrome-edit.jpg
    Screenshot_2026-03-19-01-47-15-102_com.android.chrome-edit.jpg
    44.8 KB · Pregleda: 78

Uzgred, evo i informacije iz aprila 2025 sa A1 web site-a: "Sa 2.682 bazne stanice drugi smo najveći operator u zemlji čijih preko 96% populacije pokrivamo 4G signalom.".

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno