Šta je novo?

[A1] Kucni net

4G ruter se dobija za dinar, ako se ugovor odradi do kraja. U slučaju prelaska na viši paket, dobija se taj ruter, iako je ugovor potpisan pre možda samo mesec dana. Nisu ni oni dobrotvorna organizacija, pa da dele besplatno uređaje, a pretpostavljam da ih ima gomila, jer samo kod mene u kraju znam pet osoba koje su prešle na 4G, jer optika neće skoro, a ADSL je očajan.

Ne znam da li su spremni da progutaju gubitak - 4G korisnici svakako ostaju do kraja ugovorne obaveze (osim retkih, koji uspeju da raskinu ugovor zbog nerešivih problema), jer nisu sigurno uzeli njihov net, zato što imaju mnogo drugih opcija.🥹

Smisliće sigurno nešto, samo treba sačekati. Meni trenutno ne treba ništa brže od 50/10, a radi odlično, pa ni ne kukam.🤓

Ako je 5G skuplji paket uvek se može preći sa nižeg na viši. 4G ruter se uz ugovor dobija sa 1 dinar, a 5g ruter vraća po isteku ugovorne obaveze. Ne vidim razlog da A1 insistira na dva ugovora. Njima je u interesu da popularišu svoj novi proizvod, o kome se i ovde danima nagađa i raspravlja. Ko je spreman da plati više, dobiće priliku za to. Svi dobri trgovci umeju sa takvima. A1 nije izuzetak.
Uzeo si ruter besplatno i koristio 6 meseci i hoces da predjes na 5g
Ostvarili su gubitak od 50 evra recimo( ruter + usluga koju su pruzili tokom tih 6 meseci)
10 hilj takvih im donosi gubitak od pola miliona evra
Zasto bi oni trpeli pola miliona evra manjka da bi tebi ucinili?
A ti vec koristis prilicno korektno i 4g, tebi i znaci a i ne znaci previse

… praktično, prelaziš na najmanje 50% skuplju uslugu i obavežeš se na još 24meseca… svako ko nema problem sa brzinom na LTE, nema ni ne znam kakvu hitnu potrebu za promenom na 5g… prvi modem dobijaš za 1dinar i relano ne košta previše provajdera… nezadovoljni korisnik na LTE, koji ima 5G pokrivenost, može ga koštati negativnog iskustva… nema svako ni uslove za prelazak na 5g…

Oni to vide kao različitu tehnologiju kao što se ne može sa adsl 10/1 na optiku 400/400 kod mts već mora nov ugovor.

… mts je druga priča… 🙂 ali, upravo oni nude prelazak, sa bakra na optiku, ukoliko se na lokaciji pojavi mogućnost…

Mogli bi barem da ponude prelazak sa 4G na 5G uz dobrovoljni pristanak korisnika da se odriču korišćenja A1 5G rutera koji se dobija uz paket do kraja tekućeg ugovora. Tako ne bi ni A1 imao gubitak, već mali dobitak, a mi koji imamo svoje 5G rutere bi dobili mogućnost pravih 5G brzina uz malo veću pretplatu. Ovi ZTE LTE CAT6 ruteri što se dobiju uz 4G KućniNet za 1 din ionako nemaju nikakvu vrednost. Ne možeš ni za 20 eur da ih prodaš na KP.

… nemaju nikakvu štetu, a sa onima koji imaju popust od -25%, duplirali bi zaradu na manjem paketu… oni internet puštaju, pa puštaju… sa realno manjem opterećenju na 5G, rešili bi i problem LTEa…

… da li neko ima predstavu kako se odredjuje prioritizacija pri odabira banda na koju će se ruter povezati…?! Da li je to isključivo odredjeno sa strane operatera, jačine signala na uredjaju ili na osnovu zauzetosti odredjenog banda…?! Nisam primetio da mi se telefon konektuje na B7, svi ostali bandovi se smenjuju… ekskluzivno držim zaključan B7 za Kućni net i gotovo je uvek rasterećen… razumem da je prodorna moć 2600MHz manja, te mi odgovara što sam bliže BS i da je manje dostupan daljim uredjajima…

Da li postoji B7 na tvojoj BS? Kod mene još uvek nema kod A1. I da li pričaš o 4G ili 5G internetu?

Na mts sam primetio recimo da kada je na 5G ne konektuje se nikad na B7, ni kao agregacija, nego n78 kombinuje isključivo sa B3, dok čim prebacim na 4G odmah ide na B1+B3+B7+B20. Izgleda da je mts barem za sad ostavio B7 eksluzivno za 4G. Zato su i mnogi videli unapređenje na 4G uvođenjem 5G.

… mislim na 4g, napisah da mi je već mesec dana zaključan samo na B7 i da je to uglavnom meni dovoljno za 50/10… ali, da ne primećujem da je ikada bio i na telefonu - verovatno je samo na toj BS, u mojoj blizini, krenuo…

… da, na toj lokaciji, kod mojih roditelja… B1 i B3imaju problem sa susedne, nalazim se u preseku sektora dve BS… B7 nikako ne uhvatih na telefonu - uvek je B3 ili B1, nekada B20… zato i mislim da su ti bandovi možda prioritet, a da je B7 ostavljen da ‘uskoči’ po potrebi, većem opterećenju…

Po specifikaciji proizvođača ta antena radi i na 700MHz i na 3600MHz tako da bi trebalo da je upotrebjiva za 5G .

Povukao mi azuriranje za zte mf296r. Nesto ne vidim novine.

Sve odredjuje bazna stanica.
Inace i na ruterima, band lock nije nekakav"lock" nego vise neka vrsta filtera gde ruter ignorise druge bandove osim onih koji ste mu zadali.

… verovatno da se ‘dogovore’ prema jačini signala, kvalitetu i prepusti dostupan band uredjaju prema još nekom prioritetu, zauzetosti… B20 je naravno na mojoj lokaciji najjači, te je najnepovoljnija varijanta za primarni… B7 propusniji, u mom slučaju, idealan… B3 ima problem sa drugom BS, B1 nešto manje… ali, uz B20 kao najjači, B1 i B3 su najčešci na telefonu… i da, uredjaj sa ‘zaključanim’ bandovima, vidi se i komunicira kao uredjaj sa samo tim dostupnim bandovima…

Da li neko ima 5G Kućni Net? Da li je stabilan? Da li ima kočenja, seckanja ili prekida? Kako radi noću kad je veće preopterećenje?

Noću je neuporedivo manje preopterećenje nego danju, a ne obrnuto.

Tamo gde ima dobar prijem signala n78 radi odlično. Proveriš sa 5G telefonom, A1 karticom i aplikacijom NetMonster na lokaciji gde planiraš da koristiš. Sad imaš i besplatnu A1 eSIM karticu da isprobaš 5G 15 dana.

Da li neko ima 5G Kućni Net? Da li je stabilan? Da li ima kočenja, seckanja ili prekida? Kako radi noću kad je veće preopterećenje?

Obrnuto je, nocu je manje opterecenje zato sto ljudi spavaju...
Ja imam paket 300/50 i evo brzine preko dana, nocu zna da ode i u 600-700 mbps.
S tim da je meni signal los, hvatam na 50% po ovom mom modemu, ali cak i tako radi odlicno...

1770409831291.png

Instaliran probni esim od A1 i prvi utisci su u proseku brzina 150/15 megabita. Probam još narednih dana u različito doba dana.
Hotspot na probnoj esim je isključen ili radim nešto pogrešno, jer uređaji mogu da se zakače na hotspot ali deljenje interneta sa esim ne funkcioniše. Nije ni toliko bitno..
Telefon je Oneplus 13r, a koliko vidim u pitanju je band 20.
6 dan testiranja i rezultati su dovoljno ok.
Ono što nije ok je da je upload u nekih 20% slučajeva jako nizak 1.5 do 2 megabita ali šta da se radi. Ostatak priče je vredan probe.
Što se mene tiče saznao sam dovoljno, zanima me još jedna stvar.

Može li se ugovor sa terenskim agentom (popust?) ili direktno sa A1 zaključiti na daljinu? U slučaju da ne zadovolji da mogu raskinuti ugovor unutar 14 dana..

… taj se ugovor smatra zaključenim na daljinu, ali svakako pitaja…

Ako ima neko iz Valjeva i hoće da preuzme ugovor kućni net plus paket 1486din mesečno još 20 meseci neka se javi pp. Ide zte modem uz paket.

6 dan testiranja i rezultati su dovoljno ok.
Ono što nije ok je da je upload u nekih 20% slučajeva jako nizak 1.5 do 2 megabita ali šta da se radi. Ostatak priče je vredan probe.
Što se mene tiče saznao sam dovoljno, zanima me još jedna stvar.

Može li se ugovor sa terenskim agentom (popust?) ili direktno sa A1 zaključiti na daljinu? U slučaju da ne zadovolji da mogu raskinuti ugovor unutar 14 dana..

E meni se ovo desavalo na modemu 5g, fora je bila sto mi je slab signal za 5g band, i onda me prebacilo na neki drugi koji je 4g. Upload mi je bio tako 2-10 megabita. Cim sam resetovao modem i vratilo me na 5g, otisao upload u 50+. Tako da moguce da ti je slab signal tu, cim ti je i download toliko slab koliko vidim do 150, a trebalo bi znatno vise...

Od ove nedelje je dostupna promocija od 25% popusta i za Kućni Net 5G pakete. Uzeo KN Duo 5G, pretplata 1861.75 din uz uključen eRačun.
Pogledajte prilog 527199

Pakao, meni isteklo ovih 14 dana za probu, zvacu ih od ponedeljka da vidim da li ce da pristanu da mi ubace taj popust, osecam bice mucenje s tim iako mi je bukv taj rok za probu istekao pre par dana, stvarno bi bili ****** da mi ne uvaze, pogotovo jer planiram i telefone da prebacim kod njih cim mi istekne ugovor sa mts...

Nazad
Vrh Dno