Poolmaker
Nenadmašan
- Učlanjen(a)
- 05.04.2013
- Poena
- 2,245
Evo ti rešenje!!!Da li na kraju ima neki krsten ruter 5g / 4g sa opcijom eksternih antena da moze band lock ?
Gledam da menjam ovaj default sto ide uz KucniNet a taj tp link nx520 nigde ne nalazim, niti neko kaci kako izgleda fizicki.
Kupio sam 1 Yagi 9dBi antenu i povezao sa ZTE MF296R preko SMA kabla (oko 15m SMA kabla sam iskoristio zbog visinske razlike...) i nisam dobio nikakva poboljsanja cak je i losiji signal. Antena je usmerena direktno u baznu stanicu na brdu 4km vazdusnom linijom. Jel moguce da je problem u duzini kabla ili je samo usmerenost problem?Ne znam da li treba za spoljnu ili unutrašnju montažu, ali npr u Netiks-u Yagi antene 11dBi na 698-960+1710-2170+2300-2700MHz koja je za spoljnu montažu i CFD-200 kablovi N(m) na SMA(m) dužine 1 do 7m - nikako ne kupiti N na RP-SMA kabl jer je konektor na ruteru SMA tipa. Treba kupiti dve antene i dva kabla.
Ova antena pokriva B20 (oko 800MHz), B1 (oko 2100MHz), B3 (oko 1800MHz), čak i B7 (na 2600MHz za koji niko nema licencu a samo mts koristi sa privremenom).
Sigurno postoje i usmerene antene za unutrašnju montažu sa SMA konektorima, samo je bitno da pokriva frekvencije oko 800MHz, 1800MHz i 2100MHz.
Astmario je u pravu. Dve antene, pod uglom od 90 stepeni, usmerene u istom pravcu - prema bs.Moraju 2 antene ako je Yagi. Gubici na kablu su veliki, 15m traži jaču antenu, 10m kabla ti bukvalno prepolovi jačinu signala. Plus rsčunaj da nema opseg za pojačanje 5G signala, samo 4G za većinu dostupnih kod nas.

1000 din za injector i spliter nema sanse, samo injector je preko 2000 plus spliter, za 1gbps...Ja sam u izuzetno zahtevnim uslovima u selu gde jednostavno nema mobilne mreže dobijao dobre rezultate tako što na dve Yagi antene zakačim 4G ruter (sam ruter stavim u spoljnu elektro kutiju - rupe za vazduh odozdo, kablove uvedem odozdo), dužina antenskog kabla bude ~1m. Samo stavim na zgodno mesto (terasa, lako pristupačan deo na zidu - da možeš merdevinama kad god da dođeš po sim karticu)...
Na telefonu u scan-u praktično ne pronalazi mrežu uopšte (možda po nekad pronađe GSM, ali ne može da se registruje), a na modemu dobijem recimo -110 RSRP na B20 carrieru i uspe sa -120 RSRP da doda B3 u agregaciju. To daje nekih 10-20Mbps downloada i oko 2-3Mbps uploada, za lokaciju gde nema nikakvog signala, odlično za održavanje veze sa svetom.
Na lokacijama sa mnogo boljim uslovima (recimo indoor je signal loš, ali ga napolju ima) telefon ima -110 na B20 i slično, sa istim antenama i sličnim setup-om (ovog puta 3m antenskog kabla) na 4G ruterom dobijem -98 RSRP na B20 i -106 RSRP na B3, pa mogu i da isključim potpuno B20 i radi agregaciju B3 + B1 ili B3 + B3, tu imam 100+Mbps download i 20Mbps upload bez problema.
Za napajanje 4G rutera imaš 2-3 varijante.
1. 220V blizu rutera, pa ga uključiš (nije uvek zgodno), ali mrežni kabl možeš da imaš i 50-60-70m i sve radi.
2. Još jednan DC vod pored mrežnog kabla (na 20m uz dobar prečnik žica za 12V DC)
3. PoE injector / ejector par (ima i jeftinih - par stotina dinara za do 100Mbps LAN, i skupljih oko 1000 dinara za 1Gbps lan), pa kroz isti kabl ide i struja i podaci, radi dobro do 10-15m.
Naravno u objektu, drugi wifi ruter (ili više njih, mesh itd ...).
Stoji horizontalno, ovako prema baznoj stanici. Ali okej uzecu jos jednu i dodati modem izmedju rutera i antene da smanjim gubitke zbog duzine kabla.Duzina kabla će negativno uticati na upload brzinu (slanje signala).
Da li antena stoji uspravno, horizontalno ili pod uglom od 45 stepeni?
Zašto samo jednu antenu?
Probaj da povežeš antenu na drugi priključak za antene na ruteru?

Starting from 2G, cellular operators used polarization diversity to enhance network capacity. The very first idea was to use horizontal and vertical polarizations, but ±45 degree - otherwise known as slant polarization - has proven to be more efficient.
So that's why we have it: slant polarization is simply the best way of achieving good signal levels and dealing with interferences from nearby antennas.
- Horizontal polarization can be easily blocked by buildings and other big structures, so it cannot be used as it is.
- Vertical polarization shows the best results for the network on long distances, but the coverage is very poor on short distances, due to mostly horizontal position of user terminals.
Kažu dupli...… siguran sam da prelazak podrazumeva novi ugovor, ne dupli…
… lupaju ili su neobavešteni, žele da uvale još jedan ugovor…
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari