Šta je novo?

[A1] Kucni net

@sasha015 Potrebno je da zaključaš B1 + B3 na datom ruteru ili ako je B7 frekvencija puštena na tom mestu, da nju dovedeš u miks.
  • Ako to nije moguće na datom ruteru, kupi na KP B535, isto 2CA 4G+, ali sa lakim zaključavanjem frekvencija. Jeftin je, a tvoj ruter prodaj i ne hubiš ništa.
  • Ako želiš da uložiš više para, kupi MC888 PRO (4CA) na KP, ako se i dalje prodaje.
Tvoj problem je što koristiš B20 (800 MHz) kao glavnu frekvenciju. Međutim, moguće je da (kao i kod mene) postoji neko povećanje opterećenja na svim band-ovima i da prosto na 2CA kako god okreneš - nećeš moći da izvučeš više od 10-20 Mbps.

@Poolmaker Najverovatnije je da će biti isto na kućnom internetu kao i na telefonu. Proveri da li je tvoj telefon 4G+ i da li je 2CA/3CA/4CA.

Ako uzimaš 4G kućni net, savetujem da preko agenta uzmeš sa 25% popusta i B535 2CA 4G+ ruterom. Ako i tvoj telefon nije jači od 2CA 99% će brzine biti vrlo slične uz pogodno zaključane band-ove, što je na B535 vrlo lako uraditi

@sasha015 Potrebno je da zaključaš B1 + B3 na datom ruteru ili ako je B7 frekvencija puštena na tom mestu, da nju dovedeš u miks.
  • Ako to nije moguće na datom ruteru, kupi na KP B535, isto 2CA 4G+, ali sa lakim zaključavanjem frekvencija. Jeftin je, a tvoj ruter prodaj i ne hubiš ništa.
  • Ako želiš da uložiš više para, kupi MC888 PRO (4CA) na KP, ako se i dalje prodaje.
Tvoj problem je što koristiš B20 (800 MHz) kao glavnu frekvenciju. Međutim, moguće je da (kao i kod mene) postoji neko povećanje opterećenja na svim band-ovima i da prosto na 2CA kako god okreneš - nećeš moći da izvučeš više od 10-20 Mbps.

@Poolmaker Najverovatnije je da će biti isto na kućnom internetu kao i na telefonu. Proveri da li je tvoj telefon 4G+ i da li je 2CA/3CA/4CA.

Ako uzimaš 4G kućni net, savetujem da preko agenta uzmeš sa 25% popusta i B535 2CA 4G+ ruterom. Ako i tvoj telefon nije jači od 2CA 99% će brzine biti vrlo slične uz pogodno zaključane band-ove, što je na B535 vrlo lako uraditi
Postoji li jos neki ruter koji podržava 4G+ (osim Huawei B535) i da je dostupan na tržištu Srbije, na kome je moguće lako zaključanje frekvencija?

Koje varijante Huawei B535 rutera koristite za A1 Internet - B535-232 / B535-232a / B535s-232 / B535-235 / B535-235a / B535-333 / B535-333S / B535-633 / B535-932 / B535-932a, B535-933 / B535-933S ... ?

Poslednja izmena:
@Alleksa fino, imam još nekih pet meseci do kraja aktuelnog ugovora. Kod mene je adsl na bakru sa brzinama 20/4 tako da je sve preko toga lako ostvarivo preko mobilne mreže. Ne u smislu da je ona nešto jaka nego su na njoj sporadični mobilni korisnici a kao kućni internet svi koriste adsl i proći će godina, dve ili više dok shvate da sada ima alternativa za kućni net.

Takođe stigao u Inbox

Cuo sam da su oko Ng razmatrali da uvedu popuste na 5G kucni net? Zna li neko nesto vise o tome?

Pretpostavljam da se to nije desilo (još uvek). Mislim da bi neko već preneo detalje da jeste.

Meni je danas stigao e-račun za 5G KućniNet+ i platio sam 2255 dinara... a kad sam potpisivao mislim da je bilo pisalo 3200, znači praktično 1000 manje (doduše od 10. decembra, možda zato što nije bilo punih mesec dana?)

Poslednja izmena:
Zdravo! Skoro sam uvezao Cudy P5 ruter iz Nemačke, rešio da zamenim Huawei 4G ruter koji A1 daje uz ugovor.

Prebacio sam se na neograničenu tarifu istog dana kada je bila dostupna.

Iz znatiželje, prebacio sam SIM karticu iz 4G rutera u S25icu, i gle čuda, čak i u mom selu imam 5G mrežu - slabu, ali postojeću.

Brzina interneta na 4G ruteru mi je u najboljem slučaju bila 120mbps u idealnim uslovima, a posle 1 ujutru, oko 15-20mbps.

To je za moje potrebe neverovatno loše, s obzirom na to da koristim Stremio i 4K HDR ne može da se strimuje, a za posao da ne govorim, nikako nisam mogao da funkcionišem.

Našao sam Cudy P5 v1.1 (sa Qualcomm X62 modemom) u Nemačkoj za 160€ i uvezao preko prijatelja, juče je stigao, ubacio sam SIM karticu iz Huawei modema u njega i oduševljen sam!

U prilogu imam speedtest, selo nije videlo ovako brz internet 😂

Pritom, ovo je sa fabričkim antenama, planiram da uvezem Iskra P-60 antene iz Slovenije i uperim ih direktno u toranj, u medjuvremenu i mesh sistem po celoj kući i vanjski, onda smo rešeni.

Prilozi

• IMG-20260107-WA0006.jpeg
    IMG-20260107-WA0006.jpeg
    85.5 KB · Pregleda: 95
Zdravo! Skoro sam uvezao Cudy P5 ruter iz Nemačke, rešio da zamenim Huawei 4G ruter koji A1 daje uz ugovor.

Iz znatiželje, prebacio sam SIM karticu iz 4G rutera u S25icu, i gle čuda, čak i u mom selu imam 5G mrežu - slabu, ali postojeću.

Brzina interneta na 4G ruteru mi je u najboljem slučaju bila 120mbps u idealnim uslovima, a posle 1 ujutru, oko 15-20mbps.

To je za moje potrebe neverovatno loše, s obzirom na to da koristim Stremio i 4K HDR ne može da se strimuje, a za posao da ne govorim, nikako nisam mogao da funkcionišem.

Našao sam Cudy P5 v1.1 (sa Qualcomm X62 modemom) u Nemačkoj za 160€ i uvezao preko prijatelja, juče je stigao, ubacio sam SIM karticu iz Huawei modema u njega i oduševljen sam!

Pritom, ovo je sa fabričkim antenama, planiram da uvezem Iskra P-60 antene iz Slovenije i uperim ih direktno u toranj, u medjuvremenu i mesh sistem po celoj kući i vanjski, onda smo rešeni.
Koji KN paket? 100/10?

Koji KN paket? 100/10?
Upravo taj, neće dugo trajati ovo, sigurno će A1 isključiti 5G funkcionalnost 4G paketa, ali za sada, uživamo 🙂

Jer su brutalne antene obrnute dve antene sa razlicitim prijemnim vrhovima i podržav MIMO od 700 do 3800. To je antena. Svaka čast na izboru.
Naravno, moraju se kupiti u paru, to jest, 4 porta na modemu, 4 antene, što izadje nekih 212eur sa uvozom (plus koliko god naša carina reši da klepi - a klepiće)

Upravo taj, neće dugo trajati ovo, sigurno će A1 isključiti 5G funkcionalnost 4G paketa, ali za sada, uživamo 🙂
Realne brzine su ti i dalje oko 100 Mbps jer je takav paket. Speedtest ka mnogim domaćim serverima izgleda nije ograničen (posebno prema A1 serveru ne bi trebalo da je ograničen).

Realne brzine su ti i dalje oko 100 Mbps jer je takav paket. Speedtest ka mnogim domaćim serverima izgleda nije ograničen (posebno prema A1 serveru ne bi trebalo da je ograničen).
Zapravo vrlo moguće, pokušao sam par speedtest ka Nemačkoj, Holandiji, Americi i Hrvatskoj, svi krenu inicjalno od 200mbita ali se smire na oko 130mbita pri kraju testa.

Svakako sam zadovoljan naspram onoga što sam imao pre.

Pozdrav. Da li neko ima broj telefona od nekog A1 agenta u Novom Sadu? U poslovnici kazu da moja lokacija ne podrzava 5g. Kazu nije bitno ako postoji 5g na mobilnom telefonu, za kucni internet je to nesto potpuno drugo. Ne znam da li ti agenti mogu da dodju sa ruterom pa da uradimo neki test?

Pozdrav. Da li neko ima broj telefona od nekog A1 agenta u Novom Sadu? U poslovnici kazu da moja lokacija ne podrzava 5g. Kazu nije bitno ako postoji 5g na mobilnom telefonu, za kucni internet je to nesto potpuno drugo. Ne znam da li ti agenti mogu da dodju sa ruterom pa da uradimo neki test?
Mislim da to nije do brzine na konkretnoj lokaciji vec do broja korisnika KucnogNet-a na njoj. Verovatno da A1 ima neke interne norme po kojima je ogranicen broj korisnika na odredjenom podrucju, kako bi se osigurao iole pristojan protok tokom celog dana.

Poslednja izmena:
Zapravo vrlo moguće, pokušao sam par speedtest ka Nemačkoj, Holandiji, Americi i Hrvatskoj, svi krenu inicjalno od 200mbita ali se smire na oko 130mbita pri kraju testa.

Svakako sam zadovoljan naspram onoga što sam imao pre.
U prevodu, ako ostajes na KN 100/10, ne prelazis na neki od 5G paketa ili eventualno VIkendNet (bez limita), onda i nema smisla da uzimas eksterne antene.
Inace sam i ja odavno gledao te Iskre (koje uglavnom preporucuju na forumu kod HR komsija), nego uvoz...
Carina ce ti biti oko 32% na iznos koji platis (antene + dostava).

A da li je moguce da se uzme 4G i onda nekad kasnije prebaci na 5G? Jel neko uradio nesto slicno?

to bas nema smisla... ako neko zeli da predje na nesto bolje, zasto da ne? pa makar i po cenu potpisivanja novog ugovora
nekako mi se takve stvari bas ne svidjaju kod njih

Danas bio u A1 poslovnici, kazu u mojoj ulici nemoze internet, zovem kor. servis kazu moze,kad tel merim brzinu ide do 120 Mb. Sad neznam sta raditi, uzeo bi brzinu 50Mb, da li ce raditi?

Ti si u stvari zamenio Yuga za Ferari 🙂 Cudy P5 je zver od rutera i izvuci ce maksimum koji moze iz cak 5 kombinacija BAND-ova zajedno, plus ima Band Lock ugradjen... Poenta svega i najveca odluka svih koji hoce da predju na Kucni Net (bilo kog provajdera) jeste koliko zele da uloze u kvalitet veze. Negde ti se posreci pa uz njihov ruter od 1 din dobijes sve, a negde moras da kupujes 2 ili 4 antene, zver od rutera (kao Huawei B818-263 na primer) i onda sve izgleda mnogo bolje. Ono sto reklamiraju - kupis paket, dobijes uredjaj, ukljucis u struju - i gotovo...price za malu decu. KN nije VDSL ili kablovski internet, ovo je igra u otvorenom etru, smetnje, preplitanje stanica, itd. Ali kad nemas izbora, kao ja na primer, onda ulozis malo vise u kvalitetne rutere i antene i malo setovanja pa izvuces maksimum. Nema druge sa mobilnom mrezom.

Danas bio u A1 poslovnici, kazu u mojoj ulici nemoze internet, zovem kor. servis kazu moze,kad tel merim brzinu ide do 120 Mb. Sad neznam sta raditi, uzeo bi brzinu 50Mb, da li ce raditi?
Kazi im da imas dobar signal i trazi da posalju tehnicara/agenta. Sa njima se mnogo lakse dogovoris. On ce ti dati teorijski i popust i opremu da se prikacis. A radice sigurno, ali u mobilnoj telefoniji mnogo zavisi od onoga sto ti mozes i zelis da ulozis. Ako ruter koji dobijes od A1 radi - super. Ako ne, probas sa eksternim antenama, pa onda novi jaci (polovan) ruter, zakljucavanje band-a, itd. Radice na kraju, ne brini, samo je pitanje cena.

Ti si u stvari zamenio Yuga za Ferari 🙂 Cudy P5 je zver od rutera i izvuci ce maksimum koji moze iz cak 5 kombinacija BAND-ova zajedno, plus ima Band Lock ugradjen... Poenta svega i najveca odluka svih koji hoce da predju na Kucni Net (bilo kog provajdera) jeste koliko zele da uloze u kvalitet veze. Negde ti se posreci pa uz njihov ruter od 1 din dobijes sve, a negde moras da kupujes 2 ili 4 antene, zver od rutera (kao Huawei B818-263 na primer) i onda sve izgleda mnogo bolje. Ono sto reklamiraju - kupis paket, dobijes uredjaj, ukljucis u struju - i gotovo...price za malu decu. KN nije VDSL ili kablovski internet, ovo je igra u otvorenom etru, smetnje, preplitanje stanica, itd. Ali kad nemas izbora, kao ja na primer, onda ulozis malo vise u kvalitetne rutere i antene i malo setovanja pa izvuces maksimum. Nema druge sa mobilnom mrezom.
A Iskra antene mozes da uvezes, a mozes i da kupis ovde Nedis Anor4g30me 5g / 4g / 3g...1767985001252.png

A Iskra antene mozes da uvezes, a mozes i da kupis ovde Nedis Anor4g30me 5g / 4g / 3g...Pogledajte prilog 522713
Iskra jeste kvalitet. Ali ove antene kontam da bi 99 posto korisnika bilo zadovoljno da fokusira na baznu stanicu. Jer vise sluzi da SNR odnosno smetnje da se smanje od drugih uređaja. Ovako direktno komuniciras sa baznom stanicom na max QAM. A sve smetnje od korisnika dolaze sa strane tako da je Noise mnogo manji. Mislim ljudi ni ne kontaju kakve sve benefite mogu da izvuku sa antenama. A one su brojne cak i ako je prosečan ruter u pitanju

Nazad
Vrh Dno