Šta je novo?

[A1] Kucni net

Ja sam uzeo ZTE MC888 PRO, ali je skup, platio sam ga 130 evra na KP, zadovoljan sam sa njim. Pre njega sam koristio Huawei b315 s od Telenora 7 godina dok nije postao neupotrebljiv, moja loša lokacija, zagušenje bazne stanice.Na preporuku ovde na benču uzeo sam taj Xiaomi ax3000, platio ga 8000 din. ali nisam dobio nešto naročito sa Yettel karticom, pa sam testirao ostala dva provajdera A1 i Mts, sa njihovim karticama je bilo puno bolje. Problem je bio sa Xiaomi ruterom da na A1 i Mts veza često puca, a nema scripte da se ti zakačiš na koju ćeliju ti hoćeš ili da koristiš opseg koji je bolji. Na ZTE to sve može da se namesti, zato sam ga i kupio, a Xiaomia se rešio. Ima naravno i jeftinijih rutera ali se teško nalaze kod nas, to je problem nas koji smo osuđeni na ovaj vid mobilnog interneta.
Pozdrav. Koju brzinu izvlačiš sa ovim ruterom? Imam paket do 100,retko dostigne tu brzinu,a najčešće je oko 30-40(dugo sam lovio idealno mesto)...sa karticom u telefonu na istoj lokaciji dobacuje do 300.

Imam jedno pitanje, da bi postavio kamere koje sačuvavaju snimke na USB, trebam napraviti VPN, da li je to moguće preko kućnog neta? Da li je IP adresa fiksna ili se menja često?

Imam jedno pitanje, da bi postavio kamere koje sačuvavaju snimke na USB, trebam napraviti VPN, da li je to moguće preko kućnog neta? Da li je IP adresa fiksna ili se menja često?
Ja nikad nisam uspeo da napravim. VPN server pretpostavljam ni sa mts optikom. Najmanji problem ti je menjanje ip adresa. Ama ha Svaki vpn server ima mogućnost da updatuje dyndns ili slicne servise

Ja nikad nisam uspeo da napravim. VPN server pretpostavljam ni sa mts optikom. Najmanji problem ti je menjanje ip adresa. Ama ha Svaki vpn server ima mogućnost da updatuje dyndns ili slicne servise
Znači najbolje spojiti kućni Net ruter na svoj neki dobar ruter preko lan-a i onda sve može?

@markusmarkus Za 4G bežični A1 internet, kod agenta imaš 25% popusta na cene sa sajta. Normalno šetaš modem svuda po Srbiji, a prilikom ugovaranja prijavljuješ samo jednu lokaciju za korišćenje, tipa navedeš neku koja nije opterećena.
Jedino što u A1 ide za sad samo model ZTE MF296R koji se nije pokazao baš dobro, pa bi bilo bolje da kupiš sam na oglasima Huawei B535 i da fiksiraš samo 1800 MHz za 4G pristup.
Kako do agenta?

Pozajmio mi ortak njegov ruter i isprobavam dva dana već ovaj 50Mbs paket. Radi iznenađujuće dobro. ZTE MF296R ruter je u pitanju. Ruter nije dobar, preko njegovog WiFi-a radi sporo, oko 20Mbs pada u periodu od 15 do 17h, ali povezao sam ga na moj Archer i preko njega dobijam u testu uvek oko 60Mbs, tokom celog dana. Zadovoljan sam.

Takođe me interesuje agent/promoter.

Koja antena odgovara za ovaj ZTE ruter, gde ima da se kupi ?

Ja uvek do sad kad sam kacio neke antene (bilo jeftinije bilo skuplje) uvek sam dobijao gori rezultat od ove sto su vec u modemu...ne bas na taj zte, al sam probao na tp i na huawei...
mada mozda neko zna da je vec proverena pa nek javi..

Nema dobrih antena kod nas, na nasem trzistu.
Mozda da se prati KP pa ako iskoci neka iz uvoza.

Uzeo danas 100Mbs paket uz 25% popusta, nema ništa od one teme, treba da se zove agent.
Radi punom brzinom, svakako bolje od ADSL-a.

Treba mi mala pomoc, moguce da je vec pisano ali nisam uspela da nadjem. Uzela sam a1 internet u Omoljici. Uzela paket od 100mb. Ali meni ruter u kuci jedva da prelazi 15mb. Ako stavim u WC na prozor gde na primer bije ka repetitoru onda moze otici 40mb. Ali tamo ne mogu da ostavim jer se pravi vlaga. Vidim da ima iza da mogu antene da se zakace, pa sam htela da pitam vezano za iskustvo sa tim. Da li moze da se uzme ona jaca antena pa da se zakaci na krov kuce, nesto poput " Televes 4G LTE antena 4GNOVA ". Da li bi ovo pomoglo da se dobije brzi internet? Od kuce do repetitora vazdusnom linijom mozda ima 1km. Hvala svima

Brzina ne zavisi samo od jačine signala, treba da se pogleda u samom ruteru , RSRP je mera koja to pokazuje, što manji broj to je jači signal. -90dBm ili manji su dovoljno dobri za 100Mbps, ako je veći od 100dBm, to je već problem i antena bi pomogla. 1KM nije daleko ali smetnje kao brdo, zgrada ili samo drveće pokvari kvalitet signala a tim i ograničava stvarnu brzinu. kvalitetniji modem/ruter može više da pomogne nego samo antena. Pre nego što se upustite u kupovinu antene, treba proveriti kakav je stvrno prijem.
PS: testirati prvo kako radi kada je ruter povezan kablom a ne WiFi koji može da bude daleko sporiji.

Evo i ovako radi lakšeg snalaženja.

9cWKjUA.png

Negativni brojevi su veći što su bliže nuli, dakle -85 dBm je bolji signal od -95 dBm, tj. cilj je da apsolutna vrednost broja (kad se ukloni znak minus) bude što manja.

Hvala provericu danas, da vidim da li imam kabl za internet. Ako ne kupice se sutra. Jer nemam kompjuter kuci. Samo telefone i laptop. A to sve povezujem preko wifi ako se koristi.

Uz modem dolazi i jedan utp kabal. Nemaju svi noviji laptopovi lan prikljucak.

Isti problem imam kao Katarina,udaljenost od repetitora je oko 1km, -108dbm je jacina signala. Hocu li problem resiti sa nekom od lte antena,chat gpt preporucuje antenu od 12dbl.

Uzeo sam pre nekih mesec dana A1 kućni net paket 50/10 dok je još uvek trajala akcija.
U početku sam imao velike varijacije u brzinama tako da sam u jednom momentu imao 50 Mbps dok bi nekih par minuta kasnije brzina pala na 15 Mbps.
Posle nedelju i više dana cimanja njihove tehničke službe rekoše mi da je problem rešen pa da nastavim da koristim.
E sada koliko vidim brzina je preko dana stabilna i ne pada ispod 40-45 Mbps ali problem su večernji sati negde između 20-22h jer tada opet rapidno pada.
Imam iptv listu i primećujem kako se povremeno slika baferuje dok gledam što baš smeta. Zvao sam A1 predstavništvo u Negotinu da ih pitam koliko je zauzeće na mojoj baznoj stanici i rekoše da nas za sada ima samo dva korisnika, dok mobilni pokazuje brzine od preko 150 Mbps na testu.
Da li ću problem da rešim nekom eksternom antenom koju bi montirao na krov kuće ili da lepo kupim drugi kvalitetniji ruter?
Vidim da je dosta ovde hvaljen model TP Link Archer mr600 ac1200 a drug može da mi ga nabavi u Nemačkoj nov za 90 eu.

Uzeo sam pre nekih mesec dana A1 kućni net paket 50/10 dok je još uvek trajala akcija.
U početku sam imao velike varijacije u brzinama tako da sam u jednom momentu imao 50 Mbps dok bi nekih par minuta kasnije brzina pala na 15 Mbps.
Posle nedelju i više dana cimanja njihove tehničke službe rekoše mi da je problem rešen pa da nastavim da koristim.
E sada koliko vidim brzina je preko dana stabilna i ne pada ispod 40-45 Mbps ali problem su večernji sati negde između 20-22h jer tada opet rapidno pada.
Imam iptv listu i primećujem kako se povremeno slika baferuje dok gledam što baš smeta. Zvao sam A1 predstavništvo u Negotinu da ih pitam koliko je zauzeće na mojoj baznoj stanici i rekoše da nas za sada ima samo dva korisnika, dok mobilni pokazuje brzine od preko 150 Mbps na testu.
Da li ću problem da rešim nekom eksternom antenom koju bi montirao na krov kuće ili da lepo kupim drugi kvalitetniji ruter?
Vidim da je dosta ovde hvaljen model TP Link Archer mr600 ac1200 a drug može da mi ga nabavi u Nemačkoj nov za 90 eu.

iptv tv liste ne funcionisu bas najbolje....

Ako povremeno stiže do najviše brzine, onda nije do antene već do njih. Iako ste samo vas dvoje na istom ripiteru to ne znači da oni ne smanjuju protok da daju nekom drugom. To su meni stalno radili pa sam ih se otarasio.

… i meni se čini da pre baferuje iptv lista… kod mojih u selu, eon rafi bez problema… brzina ne pada ispod 50Mb, najčešće je 60-70Mb…

Nazad
Vrh Dno