Šta je novo?

[A1] Kucni net

A1 kod nas ima 4G na B20 - 800 MHz, B3 - 1800 MHz i B1 - 2100 MHz.
Zaključaj samo B3 ( 1800 MHz ) za najbolje rezultate. Možeš eventualno i B1 da ostaviš jer je sad proširen na 15 MHz jer je ugašen 3G

Ne mozes da "forsiras" agregaciju, to zavisi od bazne stanice.
Ako imas "nestabilnu" agregaciju, u smislu neki period imas agregaciju (koju god) a posle nekog perioda "izgubi" agregaciju i ostavi te samo na jedan band, nista tu ne mozes uraditi, to sve "odlucuje" bazna stanica.

Po meni velika mana, jer bez obzira koliko ulozili u ruter i antene, ako bazna stanica odluci da vam "iskljuci" agregaciju, to je to, nista ne mozete uciniti.

Popravite signal sto vise mozete (jedna od najbitnijih stvari), zakljucajte celiju koja ima 20Mhz (npr. B3@20MHz) ako imate cell locking, ako imate band lock onda ostavite samo B3 i B1 band i to je to.

Kad se izgubi CA, promeniš band lock kombinaciju. Izaziva baznu da ti vrati agregaciju. Možeš i samo da dodaješ/isključuješ neupotrebljivi band (recimo B7). Bilo šta da registruje nekakvu promenu. Kod mene ovo za sada uvek uspeva. Pretpostavka naravno da imaš pristup band locku.

Po meni velika mana, jer bez obzira koliko ulozili u ruter i antene, ako bazna stanica odluci da vam "iskljuci" agregaciju, to je to, nista ne mozete uciniti.

Da, i to izgleda A1 radi.

Kad se izgubi CA, promeniš band lock kombinaciju. Izaziva baznu da ti vrati agregaciju. Možeš i samo da dodaješ/isključuješ neupotrebljivi band (recimo B7). Bilo šta da registruje nekakvu promenu. Kod mene ovo za sada uvek uspeva. Pretpostavka naravno da imaš pristup band locku.

Kod mene automatizovana skripta na svakih 5 minuta menja sa B1+B3+B7 na B1+B3 i tako u krug. Stabilno drži B1+B3+B3 CA. Nema prekida konekcije. Već sa intervalom od 10 minuta se dešavalo da se smanji sa 3CC na 2CC ili potpuno izgubi agregacija.

Zar ne reče da više ne koristiš skriptu?

Da, i to izgleda A1 radi.

Kod mene automatizovana skripta na svakih 5 minuta menja sa B1+B3+B7 na B1+B3 i tako u krug. Stabilno drži B1+B3+B3 CA. Nema prekida konekcije. Već sa intervalom od 10 minuta se dešavalo da se smanji sa 3CC na 2CC ili potpuno izgubi agregacija.
Naravno za A1, ne možeš da se zakaćiš gde ti hoćeš, gde te oni zakače ćelija ne radi od 00-06 ujutro, protok na skupom ruteru je ok ide do180 mbts, ali šta to vredi, kad, ako uzmeš paket od 100 mbts nema onda svrhe skup ruter jer te ograničavaju i nemaš ono što sam ja imao na pripejd kartici, a da ne spominjem njihov ruter i nečiju lošu lokaciju. Kad bi se samo koristio pripejd i dopuna puno je skupo, čak sam ukapirao da se mnogo brže troše GB. Zaboravio sam da napomenem, scripta ne radi na A1, na Yettelu i MTS radi, ona italijanska.

Ne mislite na iste skripte.
"Italijanska" skripta nema veze s provajderom (radi sa bilo kojim) nego sa ruterom.

Ne mislite na iste skripte.
"Italijanska" skripta nema veze s provajderom (radi sa bilo kojim) nego sa ruter
Ne kapiram te, naravno da scripta ide u ruter, ali kako onda objašnjavaš da na A1 ne radi ni cell lock, ni band lock, a na Mts i Yetel radi.

Evo kod mene na A1 radi cell lock i band lock od prvog dana.

Nadao sam se da će MTS i YETTEL po ugledu na A1 takođe ponuditi 4G flat internet, ali izgleda ništa od toga.
Meni bi recimo MTS radio odlično jer mi je bazna stanica blizu.

Jel probao neko MTS/Yettel karticu u MF296R?

Probao sam Yettel i radi.

Povuce pogresne podatke za APN pa moraju da se prekucaju oni sa sajta, bar je kod mene tako bilo pa sam na to prvo posumnjao i do toga je bilo :)

Potreban mi je internet i kablovska za vikendicu gde nema optike, razmisljao sam o A1 kucnom netu, da li na njemu sa neogranicenim paketom moze da se gleda Iris tv ili yetel tv aplikacija za tv?

@Koja2422 A1 bežični 4G net je količinski neograničen, samo biraš brzinu do 50/10 ili do 100/10
Možeš koristiti sve TV aplikacije.

Svakako prvo testiraj brzinu sa nekim A1 brojem, a ovde vidi kakav je signal na tvojoj lokaciji:

Uzmi u obzir da kada su losi vremenski uslovi moze drasticno pasti brzina, pa cak se moze ostati i bez neta. To je makar moje iskustvo sa 3 razlicite lokacije. U principu koliko para toliko i muzike. Ali da, kada radi kako je zamisljeno moze da se gleda bez problema. Samo obavezno istestiraj pre kupovine.

A sada nesto sasvim drugo sto mene interesuje ako neko zna - meni je posle ovog apdejta malo skocila brzina, ali sam primetio da mi telefon cesto ispadne sa wi fi mreze sto se ranije nije desavalo nikada. Da li se jos nekome to desava i ima li leka? I da li se moze nesto uraditi povodom da kazem nedoslednosti brzine, bukvalno u par minuta ide od 5 do 50 i tako u krug, sto nije preveliki problem, ali se desi da kada strimujem nesto prekine na momenat i to malo smara.

1. Razdvoj 2.4 i 5GHz mrezu i telefon i sve problematicne uredjaje vezi na 2.4GHz, takodje saltaj kanale ako si u zgradi, imas aplikacije koje ti pokazuju gde je zagusenje, tj na kom kanalu, skines na telefon pa eksperimentisi

2. Mrdni malo ruter za pocetak, posle toga razmotri drugi ako se desava preko celog dana

Zivim sam u kuci, i ima spojen samo komp i jedan telefon. Ruter sam odneo na sprat i brzina je skocila bukvalno skoro 10 puta, sa prakticno neupotrebljvih 4,5 na 40, 50. I sve je super radilo do ponocnog apdejta, osim sto je i tada brzina non stop isla od 5 do 50, doduse duzi su bili intervali vece brzine a umelo je i da se 'zalepi' na recimo 40, ali ume i da varira non stop kao sto sam gore napisao. Od apdejta od pre neku noc sam primetio da povremeno izgubim net. Isti se uglavnom sam ponovo vrati i uredjaji se nakace sami, ali mi to pravi mali problem, posebno kada skidam nesto sa hostova, pa zbog prekida posle moram cekati sat dva vremena. Ili kada u sred dopisivanja recimo preko vibera jednostano ostanem bez neta i ni ne primetim, pa mi poruka stigne posle 15 minuta... Kazem nije se to desavalo do apdejta i ako je ruter stajao na istom mestu.

A kako da razdojim mrezu - kako se to radi?

Evo kako to izgleda na grafikonu:

Prilozi

• brzina.jpg
    brzina.jpg
    223.2 KB · Pregleda: 46
U podesavanjima rutera u WiFi delu (pricam napamet jer ne koristim vise taj ruter) ti je stiklirano da ti bude spojena 2.4GHz i 5GHz mreza, odstikliraj to i dobices podesavanja za 2 razlicite mreze.

Posto ti ruter nije blizu uredjaja, moj savet ti je da 5GHz ne koristis za uredjaje koji su na donjim spratovima a i generalno van prostorije u kojoj je ruter.

U podesavanjima rutera u WiFi delu (pricam napamet jer ne koristim vise taj ruter) ti je stiklirano da ti bude spojena 2.4GHz i 5GHz mreza, odstikliraj to i dobices podesavanja za 2 razlicite mreze.

Posto ti ruter nije blizu uredjaja, moj savet ti je da 5GHz ne koristis za uredjaje koji su na donjim spratovima a i generalno van prostorije u kojoj je ruter.

Hvala najlepse na pomoci! To je predpostavljam ovaj 'SSID opseg'? Jel' onda necu izgubiti na brzini, jer i komp hvata preko wi fi antenice? Mada cu svakako probati pa cu videti.

Hvala jos jednom i ziv bio!

Kada moze da se vidi racun za net u aplikaciji? Interesuje me kolika je potrosnja GB? Zato sto sam nov stoji mi zaduzenje 0 din ali kada hocu da otvorim racun vec drugi dan izlazi da pokusam kasnije.

Kada moze da se vidi racun za net u aplikaciji? Interesuje me kolika je potrosnja GB? Zato sto sam nov stoji mi zaduzenje 0 din ali kada hocu da otvorim racun vec drugi dan izlazi da pokusam kasnije.
2-3 dana posle početka novog obračunskog perioda možeš da otvoriš račun u pdf formatu na sajtu/u aplikaciji.
Pri dnu pisaće koliko GB si potrošio (bez obzira ako je u pitanju flat paket).

Ovaj ZTE će me ubiti. Malo malo, pa eno ga na 10.0MHz@800(B20)...
Sa njime mogu do 20Mbit, a sa drugim bendovima do 40Mbit i više. (50/10 nalog)

Gori CPE nisam video. I još 0 podešavanja za band locking. A baš sam ga stavio u ćoše kod prozora, dovukao LAN i sve.
Kažu mi ovi sa terena da stiže neki firmware update da ovo reši, ali čekaju.

Na telefonu (isto A1) naravno na istoj lokaciji ide preko 100Mbit.

Juce sam povezao jedan 296R ne moze 8mb da prebaci dok je uglavnom oko 2-3mb/s prosecno jedva otvara stranice. Na istoj lokaciji K20 vuce do 50mb/s cak i dok je ukljucen B20

Da li neko zna da li se moze dodatno podesiti
Xiaomi AX3000 ? Uspeo sam sa njim da sa bednih 5-8 mbps u toku dana dignem na minimalnih 25, dobar deo dana 40-45 mbps. , sa cistim ubacivanjem kartice bez dodatnih podesavanja.

Da li neko zna da li se moze dodatno podesiti
Xiaomi AX3000 ? Uspeo sam sa njim da sa bednih 5-8 mbps u toku dana dignem na minimalnih 25, dobar deo dana 40-45 mbps. , sa cistim ubacivanjem kartice bez dodatnih podesavanja.
Ne može, on je router plug and play, zato sam ga se i rešio, imao sam ga izvesno vreme. Sa njim sam naravno imao bolje parametre i protok od onih rutera koje daju provajderi ali nedovoljno za moje potrebe, tako da sam kupio skuplji i kvalitetniji ruter koji ima cell lock i band lock.

Nazad
Vrh Dno