Šta je novo?

[A1] Kucni net

Zdravo. Meni radi ovaj A1 Kućni Net 100/10 paket odlično, 88-95 Mbps dl i 10 ul, kad piše ovde u meniju Network Information 10.0MHz@800(B20) + undefinedMHz@. Ali ne znam šta je ovaj undefinedMHz@? B1 ili B3?

Prilozi

• ZTE.jpg
    ZTE.jpg
    27.1 KB · Pregleda: 56
Uzeo ga pre mesec dana kao backup net,bilo problema sa brzinom,ali su sredili.Sad bije ful brzina 50/10.

Bas testirao preko fona i kompa
Preko telefona 52, mobilnom vezom a preko mf296r koji stoji na prozoru koji gleda na baznu - 28

Bas testirao preko fona i kompa
Preko telefona 52, mobilnom vezom a preko mf296r koji stoji na prozoru koji gleda na baznu - 28

Verovatno opterećena bazna stanica. Razlika između telefona i tog rutera je očekivana, s obzirom da je ruter CAT6, a tvoj telefon verovatno CAT20.

Da li bi se brzina povećala ukoliko bi smo uzeli neki bolji ruter ili to nam je što nam je?

Svakako ne moze vise od 100 Mbpsa. :D

Napravio sam zahtev za A1 kućni net u poslovnici (50/10), ali kažu da možda nema tehničkih mogućnosti i da će me nazvati. Prošlo 3 dana, još me niko nije nazvao.
Signala inače ima na mobilnom i na prozoru izvlačim više od 100Mbit opušteno. Nisam u vukojebini, a boga mi nisam ni u centru u okolini zgrada.

Šta im toliko treba, majku im božju?

Igraju se sa 5G i cablovskom pa možda nemaju vremena a i mape su im nekoliko godina zastarele.

Da li bi se brzina povećala ukoliko bi smo uzeli neki bolji ruter ili to nam je što nam je?
Naravno!!! Evo ja imam TP Link MR600 ruter i sa njim brzina preko dana redovno bude 130 Mbps, dok je upload oko 14-15 Mbps. Noću brzina padne iz poznatih razloga koji su ovde već objašnjeni, i bude negde oko 60-70 Mbps, dok upload bude 7-8 Mbps. Vidi se razlika kada se kartica ubaci u ruter koji je barem malo koliko-toliko bolji, u odnosu na ruter koji se dobija sa ugovorom od A1.

Definitivno ću morati nešto rešiti.Prvo do vipa da smanjim paket na 50/10 jer nema smisla da plaćam 500 din više.
Paket 100/10,ceo dan brzina se menja kao inflacija,čas je 20 pa padne na 10 pa onda ode na 40-50 ( što mu dodje maksimum) i tako u krug.Primetio sam da mi je signal dosta los -80 dBm.
Inače radi mi sve ok,jedini problem mi se javlja kada žena upali da gleda netflix na TV-u a ja igram dotu na računaru,jednostavno je nemoguće igrati u isto vreme i gledati netflix.Ping naglo počne da raste i ne može se igrati.Racunar je priključen direktno na lan kabl,TV je na Wi fi.Kada se samo gleda Netflix ili samo igra onda radi suoer.Probao sam da nađem Qos opciju u podešavanjima rutera ali nisam uspeo.Iskreno malo mi je puno a i trenutno nisam u mogućnosti da dajem 20+k na novi ruter.Za sada pustim net sa telefona i tako igram,radi korektno a za dalje ćemo videti..

Ocito je povoljno resenje ubaciti karticu u 5g telefon pa da on sluzi kao hotspot
Ne valja sto ce se bat tel brze prazniti i sto nece biti neta kad tel nije tu
Koliko li uopste kosta taj cat20 cip. 5-6 dol, posto je u telefonima onako skoro pa usput

Brzina dosta varira jer prebacuje sa B20 na B1 I B3 koje su bolje
A1 bi bar mogao da omoguci zakljucavanje povezanog opsega

Ocito je povoljno resenje ubaciti karticu u 5g telefon pa da on sluzi kao hotspot
Brzina dosta varira jer prebacuje sa B20 na B1 I B3 koje su bolje
A1 bi bar mogao da omoguci zakljucavanje povezanog opsega
Internet koji koristim preko telefona je yettel jer to je mreža u kojoj se trenutno nalazim.Moj telefon ne podržava 5g nažalost.
Videcu sa njima dal nešto može da se uradi kad odem da smanjim paket.

Definitivno ću morati nešto rešiti.Prvo do vipa da smanjim paket na 50/10 jer nema smisla da plaćam 500 din više.
Paket 100/10,ceo dan brzina se menja kao inflacija,čas je 20 pa padne na 10 pa onda ode na 40-50 ( što mu dodje maksimum) i tako u krug.Primetio sam da mi je signal dosta los -80 dBm.
Inače radi mi sve ok,jedini problem mi se javlja kada žena upali da gleda netflix na TV-u a ja igram dotu na računaru,jednostavno je nemoguće igrati u isto vreme i gledati netflix.Ping naglo počne da raste i ne može se igrati.Racunar je priključen direktno na lan kabl,TV je na Wi fi.Kada se samo gleda Netflix ili samo igra onda radi suoer.Probao sam da nađem Qos opciju u podešavanjima rutera ali nisam uspeo.Iskreno malo mi je puno a i trenutno nisam u mogućnosti da dajem 20+k na novi ruter.Za sada pustim net sa telefona i tako igram,radi korektno a za dalje ćemo videti..
Brzine se menjaju iz nekoliko razloga. Jedan je zauzetost mreže kada je više njih prikačeno na na tu toranj/antenu, svaka ima neka ograničenja pa može da dođe do zagušenja. Cela mreža provajdera ima neko ograničenje pa ako je previše gusto na nekim mestima oni smanje protok na manje važžnim. Drugi razlog je da te često prabacuju sa jedno ripitera na neki drugi, to može da se vidi CELL_ID u ruteru.
-80dBm nije loš signal, što je veći broj to je lošiji signal jer je negativan broj, znači minus 80 dBm (Decibela prema 1mW snage) 0dBm =1mw.

Oko pinga odnosno igranja i strimovanja u isto vreme.

Ovo je problem dobro poznat kao Bufferbloat, izuzetno je izražen na 4G (i većini 5G) mreža, prisutan je i na svim ostalim vidovima konekcije, prilično izražen na ADSL-u i Starlink-u, nešto manje na VDSL-u, dosta prisutan na kablu, a vidljiv čak i na optici.

Postoji zaobilazno ali dobro rešenje za ovo, zove se cake autorate QoS. To naravno ne postoji na ruteru koji si dobio iz A1.

Cake autorate za sad radi samo na OpenWRT i Asuswrt-merlin firmware-ima.

Postoje dobri ruteri za oko 3500 dinara, a jedan baš dobar sa wifi6 kod nas za nešto preko 4000 dinara koji imaju openwrt podršku i sasvim dovoljno CPU snage za cake autorate.

Naravno, taj dodatni ruter se poveže sa ruterom kojeg si dobio od A1 kablom, tako da dodatni ruter bude jedini uređaj povezan na A1 ruter i da na A1 ruteru bude isključen wifi a da se svi uređaji kače ili kablom ili putem wifi veze na taj dodatni ruter koji smo iskoristili za cake autorate QoS.

Ako te zanima konkretnije piši na PP.

zainteresovan sam za A1 kućni net, jer su konačno uveli neograničen protok i imaju promo 6 meseci bez pretplate. inače sam njihov korisnik više od decenije, i u poslednjih par godina mobilna mreža i internet rade odlično.

živim u samom centru beograda na starom gradu. u ovom stanu sam već neko vreme, prethodni stanar je koristio sbb, a ja sam tražio od gazde da odjavi jer ja tv nemam niti gledam, a u tom trenutku sam koristio telenor/yettel kućni net. u međuvremenu su postali skupi, nisam hteo da produžavam ugovor. pa sam hotspotovao jedno vreme sa telefona, a sad u novom paketu imam samo 50gb za hotspot sto je prakticno nista.

već sam bio u a1 poslovnici. prvo su mi rekli za ovu adresu na starom gradu da nemaju tehničkih mogućnosti za kućninet plus zbog limitiranih baznih stanica. kada sam pitao drugi put za adresu na kojoj sam i dalje prijavljen (zemun), rekli su mi da mogu uzeti taj net. pitao sam ih "a šta ako se u nekom trenutku preselim?" oni su samo rekli da će raditi, samo ne mogu da garantuju tu brzinu jer vezuju za lokaciju u ugovoru.

inače kad testiram brzinu interneta standardno na telefonu i kad hotspotujem na računar, te brzine prelaze lagano 100 Mbit. živim na poslednjem spratu, postoji dovoljno rastojanje od susednih zgrada, svakako bi mi ruter stajao blizu prozora. gledao sam sve drugo, ali je ovo najzgodnija opcija, ne samo finansijski nego i ako bih se selio u nekom trenutku. neću sbb i mts jer mi nisu potrebni tv/fiksna, a oni te uslovljavaju s tim. dodatno je to što optika nije sprovedena u mojoj zgradi.

zaista ne znam šta da radim. listao sam malo ovu temu, vidim da su i drugi imali slične probleme. kažu ljudi da su problem i njihovi ruteri koji ne mogu da izvuku brzinu kao sam telefon.
šta mi savetujete? hvala puno!

@markusmarkus Za 4G bežični A1 internet, kod agenta imaš 25% popusta na cene sa sajta. Normalno šetaš modem svuda po Srbiji, a prilikom ugovaranja prijavljuješ samo jednu lokaciju za korišćenje, tipa navedeš neku koja nije opterećena.
Jedino što u A1 ide za sad samo model ZTE MF296R koji se nije pokazao baš dobro, pa bi bilo bolje da kupiš sam na oglasima Huawei B535 i da fiksiraš samo 1800 MHz za 4G pristup.

@markusmarkus Za 4G bežični A1 internet, kod agenta imaš 25% popusta na cene sa sajta. Normalno šetaš modem svuda po Srbiji, a prilikom ugovaranja prijavljuješ samo jednu lokaciju za korišćenje, tipa navedeš neku koja nije opterećena.
Jedino što u A1 ide za sad samo model ZTE MF296R koji se nije pokazao baš dobro, pa bi bilo bolje da kupiš sam na oglasima Huawei B535 i da fiksiraš samo 1800 MHz za 4G pristup.
hvala puno na odgovoru.
imam stari modem od telenora, huawei al mislim da je cat4 pa je jos slabiji. a imam i stari iphone se iz 2020, mozda bih mogao njega da koristim kao ruter?

hvala puno na odgovoru. koristiću taj ajfon pa ću u nekom trenutku uzeti dobar modem.
Bolje da ides na taj iphone on ima dobar gsm modem bolji nego taj cat4 ruter cak je i bolji modem od tog Zte rutera sto sad daju može da izvuče veće brzine
Pozdrav

Uzeo pre 2 dana kucni od 100,brzina mi manja 15,preko torenta kada skidam sporije nego adsl koji sam upravo izbacio. Pozvao call centar kazu da je do rutera i da ce posle update stvar biti bolja. Zasto placam net od 100 kada nemam ni 50,dali bi zamena rutera promenila stvar,

Uzeo pre 2 dana kucni od 100,brzina mi manja 15,preko torenta kada skidam sporije nego adsl koji sam upravo izbacio. Pozvao call centar kazu da je do rutera i da ce posle update stvar biti bolja. Zasto placam net od 100 kada nemam ni 50,dali bi zamena rutera promenila stvar,
Ubaci karticu i telefon i uradi speed test, ali vrlo verovatno da je do rutera problem

Ako ti je brzina samo 15 Mbps preko MF296R sad, teško da će biti 100 Mbps posle update-a. Pisali su ovde o nekom update-u koji se desio pre nedelju dve, ali očigledno ničemu nije doprineo.

Pročitaj moje iskustvo na drugom podforumu i sve će ti biti jasno i tebi i ostalima koji se pate sa mobilnim netom.

Koji je bolji ruter, ako uopšte ima razlike (ko se razume) - ovaj MF296R ili Huawei B311-221?

Ovaj drugi mi ostao od prošlog paketa, pa me interesuje.

Taj ZTE je svakako bolji. Huawei B311 nema agregaciju carriera, ZTE 296 ima.

Zdravo svima!
Imam pitanje za one koji koriste MikroTik LTE6 (kao npr. RBwAPGR-5HacD2HnD&R11e-LTE6) uređaj u A1 Srbija mreži.
Da li je neko od vas uspeo da dobije stabilnu Carrier Aggregation (CA) konekciju? Konkretno me zanima da li vam modem agregira više frekvencija (npr. B3+B7, B3+B20, B7+B20, itd.) i kakvi su vam rezultati sa brzinom?
Zanimaju me i vaši saveti, ako ste nešto posebno podešavali (npr. zaključavanje opsega - band locking, ili nešto drugo) da bi CA funkcionisala što bolje.
Hvala unapred na odgovorima!

Nazad
Vrh Dno