Šta je novo?

[A1] Kucni net

Omni je antena, toroid signal tako da samo položaj antene (vertikalno - horizontalno) ima veze. Izgleda da je dovoljna i ova od 5dB, sve je u redu sada. Evo svo ovo vreme je u visokim 30 do 40ak Mbps sa 16 - 20 upload i -96dB, sasvim zadovoljavajuće.
Mora da može daleko brže samo su nam kapaciteti kod Vip-a slabi pa moraju niže brzine:
Poznanik sa sličnim 4G u Engleskoj, Virgin net:
Virginspeedtest.JPG

Ništa ti ne traže, samo provere dostupnost 4G-a, i možeš da dobiješ net odmah.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Super! To odgovara! Pošto je neka snajka u MTS jednom krenula da mi baja o proveri u kreditnom birou ovo ono čekanje javićemo vam , samo sam se okrenuo ka vratima...

Ima toga u VIPu oduvek, ali je to na licu mesta.

Omni je antena, toroid signal tako da samo položaj antene (vertikalno - horizontalno) ima veze. Izgleda da je dovoljna i ova od 5dB, sve je u redu sada. Evo svo ovo vreme je u visokim 30 do 40ak Mbps sa 16 - 20 upload i -96dB, sasvim zadovoljavajuće.
Mora da može daleko brže samo su nam kapaciteti kod Vip-a slabi pa moraju niže brzine:
Poznanik sa sličnim 4G u Engleskoj, Virgin net:

Kod nas ide do 150 download, pogledaj temu sa rezultatima, i tu je VIP najbolji.

Ali priznaćeš da ipak treba staviti limit, kako bi svi imali kvalitetan internet, i kako se bazna ne bi preopteretila.
Brzine su velike i ovakve kakve jesu, pa osnovni paket na ADSL-u je 10/1..

Pa to stoji, nije mi to problem, ne radim ništa specijalno preko interneta pa da mora bolje, 4 puta bolje od onoga šo sam imao je sasvim dosta. Nego, samo kažem moglo bi i bolje za one kojima treba samo je potrebno veće ulaganje za kapacitete a tu naše (i ne toliko naše) firme nisu baš previše zainteresovane. Sve je manje - više konkurencija u ceni a kvalitet na poslednjem mestu.

Dakle, sa kućnim Netom nude MF283+ LTE WiFi. Malo im je konfuzno ono "sa" ili "bez uređaja", kao da modem/router nije uređaj.

Vidim da uređaj ima 2 SMA priključka za antenu. Zanima me koju učestanost koristi VIP za LTE?

20160824164123_67750.jpg

Nisam baš u toku, ali me interesuje da li mogu kupiti prepaid sim na trafici i proveriti LTE pokrivenost na mojoj lokaciji (sa 4g telefonon naravno)?

Poslednja izmena:
VIP 4G Kucni net paketi

Pretpostavljam da mislis na frekvenciju. LTE bands 3, 20 ili ti u prevodu 1800MHz i 800MHz (kao i ostala 2 operatera).
Telenor koristi mnogo cesce 800, retko 1800 (uglavnom po bg najvise).
VIP mnogo redje koristi 800 stanice, a cesce 1800.
mts jedva da koristi 800, i skoro sve su 1800 stanice.
Imaj na umu da se ovo moze promeniti u svakom trenutku, ali frekvencije koje se koriste mozda tek tamo u nekoj daljoj buducnosti (ali ne verujem).

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
Da, hvala. Na to sam mislio (učestanost = frekvencija) :)

Znači tamo gde koriste 800MHz mogu da se zakače dve UHF loge za tv :d :d :d

Retko gde se koristi 800MHz, naročito u gradovima.

Zdravo,
samo da proverim da li sam dobro shvatio: ruter koji se dobija za 4g kućni net može da se poveže preko lan kabla?
Na desktop kompu koristim Linux i značilo bi mi da se konekcija uspostavlja spajenjem kompa i rutera lan kablom kao kod kablovskog interneta, dakle bez bilo kakve dodatne gimnastike, spojiš i radi net.
Ovo pitam jer sam nedavno probao moju sim karticu od Vip Online 3 paketa da ubacim u usb modem koji se dobija od Vip-a, i nisam uspeo da se konektujem na net. U mobilnom telefonu naravno radi.
Nisam imao puno vremena za probu, očigledno sam propustio nešto u podešavanju.

Može. Imaš izlaz za 4 uređaja.

Sent from my GT-I9506 using Tapatalk

Zdravo,
samo da proverim da li sam dobro shvatio: ruter koji se dobija za 4g kućni net može da se poveže preko lan kabla?
Na desktop kompu koristim Linux i značilo bi mi da se konekcija uspostavlja spajenjem kompa i rutera lan kablom kao kod kablovskog interneta, dakle bez bilo kakve dodatne gimnastike, spojiš i radi net.

Da, ima 4 LAN-a, pri čemu je LAN1 ujedno i WAN. Preko njega može da se poveže i Ethernet kabal nekog operatera, koji na taj način distribuira uslugu. Znači, podržava PPPoE, DHCP i Static protokole. Inače i ja ga držim sa desktopom u vezi preko LAN-a i super je i "bez gimnastike". Povežeš i radi. WiFi možeš i da isključiš, softverski, preko interfejsa u browseru, ako ti ne treba.

Poslednja izmena:
Ja sam uzimao u VIP alcatel uredjaj na test, nesto pre nove godine, oko 20. decembra.
Sto se mene tice OK je, a uzimao sam jer sam mislio da ovaj kucni net koji reklamiraju, mogu da koristim na dve lokacije, ali corak, vezuju ga za jednu adresu.
Onda sam uzeo MTS-ov prenosivili uredjaj na probu (iako sam cuo da im je mreza losija), probao i po meni je ok ispalo, mislim, zavrsava mi posao. Uzeo sam MTS, jer su jeftiniji znatno. Trenutno sam potpisao na 20Gb - 999 din, ali mislim da cu da uzmem na 50 GB (rece mi covek iz MTS da moze da se nadogradi kasnije). Kad sam na selu imam 3G, a kad sam u gradu 4G je i pokazuje (na speed testu), velike brzine, a koliko je realno ko bi ga znao. U sustini, mogu da kazem da sam zadovoljan, nema prekida, evo jos malo pa 2 meseca kako ga koristim.

@asix Da li je na toj drugoj lokaciji bilo pokrivenosti signalom, mislim na Vip Kucni Net?

I mene zanima, da li moze da se prenosi na drugu lokaciju. Znam da su u ovoj temi forumasi navodili da moze da se prenosi, bez problema. I u Vip-u su mi svojevremeno rekli, da bi bilo pozeljno da im se javi kada se koristi na drugoj adresi, nista vise. Tako da to vise nisam ni ispitivao. Bas me cudi, sto asix ima ovakvo iskustvo. Doduse, rec je o test-modemu.

Meni se čini da sam negde pročitao da može na drugoj lokaciji, e sad da li MORA da se prijavi ili je POŽELJNO ne znam

....shit has hit the fan...

Ja sam uzimao u VIP alcatel uredjaj na test, nesto pre nove godine, oko 20. decembra.
Sto se mene tice OK je, a uzimao sam jer sam mislio da ovaj kucni net koji reklamiraju, mogu da koristim na dve lokacije, ali corak, vezuju ga za jednu adresu.
Onda sam uzeo MTS-ov prenosivili uredjaj na probu (iako sam cuo da im je mreza losija), probao i po meni je ok ispalo, mislim, zavrsava mi posao. Uzeo sam MTS, jer su jeftiniji znatno. Trenutno sam potpisao na 20Gb - 999 din, ali mislim da cu da uzmem na 50 GB (rece mi covek iz MTS da moze da se nadogradi kasnije). Kad sam na selu imam 3G, a kad sam u gradu 4G je i pokazuje (na speed testu), velike brzine, a koliko je realno ko bi ga znao. U sustini, mogu da kazem da sam zadovoljan, nema prekida, evo jos malo pa 2 meseca kako ga koristim.
Brate kako je 20gb za 999 din jeftinije znatno od vipa, samo mi to objasni.
Pritom, to je 3G, i kad pređeš 20gb ide katanac.

Bilo je pokrivenosti signalom, samo za VIP nisam testirao da li 3G ili 4G. Uglavnom, net je radio ok. Uredjaj koji sam ja isprobavao je bio ovaj:
https://www.vipmobile.rs/privatni/mobilni_uredjaji/detalji?device=134
Na svim sajtovima (vip, mts, telenor), imas mapu pokrivenosti, kako 4G, tako i 3G mrezom, tako da mozes precizno da vidis da li se nalazis u odgovarajucoj zoni.

Mislim da ne moze da se prenosi na drugu lokaciju, ja sam hteo taj kucni net, ali sam se raspitivao, u nekoliko VIP poslovnica i rekli su mi da ne moze, kao vezuju uredjaj za odredjeno mesto, ubacuju mu odredjene parametre. A ako hoces da nosis uredjaj na drugo mesto, moras da zoves da ti promene te parametre.

Brate kako je 20gb za 999 din jeftinije znatno od vipa, samo mi to objasni.
Pritom, to je 3G, i kad pređeš 20gb ide katanac.

Jeftinije je ako poredis isto sa istim. Kod VIPa 24 Gb, sa prenosivim uredjajem koji sam naveo u prethodnom postu, ti je 1690 din/mesecno, a kod MTS 20 Gb je 999 din. Ja planiram 50 Gb da uzmem, sto ce da mi zavrsava posao. Mozda bi mi i 35 Gb odgovaralo za mesec, ali nema tog paketa, pa moram da platim vise za svaki slucaj :).
Da napomenem, ja ne gledam filmove preko neta, po koji youtube video, malo slika, ne skidam ogromne fajlove itd. Desi se da u jednom danu potrosim 500Mb, a vec sledeceg dana 1.5 do 2 Gb. S obzirom da svaki dan nije isti dan, nekad ste manje uz net, nekad vise, 50Gb zavrsava posao.

Naravno da je isplativije da se uzme kucni net (kod bilo kog provajedera), ako ste na jednoj lokaciji, ali meni to ne odgovara, treba mi prenosivi uredjaj.

Evo koliko sam trosio poslednjih nekoliko dana:
slika

Poslednja izmena:
@asix Jasno mi je to sa pokrivenoscu i sa mapama. I ja sam uzimao taj test ruter Alcatel i mislim da nije bilo moguce da mu se promeni vrsta mreze, tj. bio je fiksiran na 4G. Tog detalja se bas ne secam najjasnije, ali je to verovatno razlog, sto ti nije radio na terenu sa samo 3G signalom (u selu). Vidim da mislis na Vip Online tarife, a to je nesto drugo i one jesu mobilne, samo sto se daleko manje isplate od Kucnog neta. Ipak, ti znas koje su tvoje potrebe.

Poslednja izmena:
Jeftinije je ako poredis isto sa istim. Kod VIPa 24 Gb, sa prenosivim uredjajem koji sam naveo u prethodnom postu, ti je 1690 din/mesecno, a kod MTS 20 Gb je 999 din. Ja planiram 50 Gb da uzmem, sto ce da mi zavrsava posao. Mozda bi mi i 35 Gb odgovaralo za mesec, ali nema tog paketa, pa moram da platim vise za svaki slucaj :).
Da napomenem, ja ne gledam filmove preko neta, po koji youtube video, malo slika, ne skidam ogromne fajlove itd. Desi se da u jednom danu potrosim 500Mb, a vec sledeceg dana 1.5 do 2 Gb. S obzirom da svaki dan nije isti dan, nekad ste manje uz net, nekad vise, 50Gb zavrsava posao.

Naravno da je isplativije da se uzme kucni net (kod bilo kog provajedera), ako ste na jednoj lokaciji, ali meni to ne odgovara, treba mi prenosivi uredjaj.

Evo koliko sam trosio poslednjih nekoliko dana:
slika
Kod telenora imaš surf 50 sa kojim dobijaš 75 gb za 1899 din. Ako imaš postpaid, dobiješ još jednu sim karticu sa kojom deliš internet. Tako da tih 75gb mogu trošiti istovremeno dve osobe na dve različite lokacije.

Što se tiče vipa za kućni net su mi rekli da nije vezan za lokaciju, nego ako odeš na drugu baznu stanicu koja je popunjena (30 korisnika maks po baznoj stanici) onda ti više nisi prioritet. I trebaš se prijaviti na novoj lokaciji da bi postao prioritet na toj drugoj baznoj stanici.

Samo 30 korisnika po baznoj stanici??

A gde ćeš više života ti, baznih stanica imaš na svakih 100m bar :)

Baznih stanica imaju oko 1000 u celoj Srbiji.

Kada sam uzimao kućni net pitao sam za premeštanje na drugu lokaciju i tako su mi rekli u poslovnici. Da je limit 30 kućni net korisnika po baznoj stanici i da je to razlog zašto treba tražiti premeštanje. Da li je to istina nemam pojma.

Stavljaće još, ima vremena.

Bolje da radi kako treba nego da stave po 100 njih na jednu baznu..

30 korisnika Kucnog Neta.

Probali su ljudi da setaju karticu bez prijave, radila je. KARTICA, ne znam za ruter. Za sada dakle su uspeli ljudi da ubace u dual SIM fon i imaju 100GB neta u pokretu ;)

Za sada su to resili tako sto im se menja prioritet pristupa.

Meni su rekli kada sam uzimao, maks 15 korisnika po sektoru, znaci 45 po baznoj. Ko ce ga znati...

Nazad
Vrh Dno