Šta je novo?

[A1] Kucni net

Pa nema to veze sa temom svi znamo da 100gb nije dovoljno da se svaki dan gledaju serije i filmovi u 8K,16K ili 24K rezoluciji. Ali nekima je ok i 720p.

Hoćete da kažete da je prvih 100GB po punoj brzini koja se ostvaruje? Posle?

Nisam bio kući, upalio ovu njihovu kocku sada kada sam došao, merenje PC i telefon:

Zaglupio se veoma brzo, proradio posle par minuta i:

Pa posle 100gb ide na 2/2 brzina, neograničen net doduše.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Cemu sluzi ulaz za usb na ovom zte ruteru?

"Kada ubacite fleš disk ili usb disk u ruter, podaci mogu da se dele između više korisnika u lokalnoj mreži tj. funkcioniše kao jednostavan fajl server"

Ovo nisam probao ali na drugim forumima kažu da funkcioniše.U vipu kažu da je to servisni (wtf - možda nadogradnja softvera) port...

Cemu sluzi ulaz za usb na ovom zte ruteru?

"Kada ubacite fleš disk ili usb disk u ruter, podaci mogu da se dele između više korisnika u lokalnoj mreži tj. funkcioniše kao jednostavan fajl server"

Ovo nisam probao ali na drugim forumima kažu da funkcioniše.U vipu kažu da je to servisni (wtf - možda nadogradnja softvera) port...
Pomslio sam da je nesto tako (bilo bi vrh da jeste). Ubacio sam usb, ali se nista ne desava, ne svetli dioda na usb-u, koja inace treba da svetli.

Malo uporedimo VIP kućni net sa ostalom ponudom mobilnih InterNet mreža: :crash:

Krećemo od dna ka vrhu i obrnuto (da se ne uvrede dušebrižnici pojedinih operatera):

MTS - Mobilni Net XL > 50Gb > Mesečna naknada: 2.199,00 din. > Mesečna naknada sa popustom: 1.499,00 din. Mesečna naknada sa popustom važi uz ugovor na 24 meseca. Mesečna naknada bez popusta važi uz ugovor na neodređeno vreme ili uz tablet uređaj. Naznačena količina internet saobraćaja odnosi se na količinu GB u domaćem saobraćaju u okviru mesečne naknade. Kada iskoristite GB u okviru mesečne naknade, imate mogućnost da do kraja meseca besplatno koristite internet, sa smanjenom brzinom protoka do 64/32 kb/s (DialUP u 21 veku :d).

TELENOR - Surf 50 > 50Gb > Mesečna naknada: 1.899,00 din. Ugovor na 24 meseca. U paketu dobijaš uključen GB internet saobraćaj po maksimalnoj brzini prenosa (u praksi max 50/5 Mb/s). Nakon potrošenih GB po maksimalnoj brzini prenosa onemogućava se dalje korišćenje servisa. Navodno, posle isteka 24 meseca mogu ali i ne moraju da ponude 150Gb uz produženje ugovorne obaveze.

VIP - Kućni Net 3 - 40/6 Mb/s (u praksi malo veće brzine, neki kažu i max. u mreži) > Neograničeni net uz limit od 100Gb > Mesečna naknada (sa modemom): 2.199,00 din. > Mesečna naknada (bez modema i promotivnom cenom koja važi do 31.03.2017.): 1.699,00 din. Neograničene brzine prenosa podataka važe samo za prvih 100 GB, nakon toga brzina preuzimanja podataka iznosi 2Mb/s. Kućni Net tarife mogu da se aktiviraju samo uz ugovornu obavezu od 24 meseca.

Izvori podataka: https://www.mts.rs/privatni/internet/mobilni-internet/postpejd-mobilni-net, https://www.telenor.rs/sr/privatni/ponuda/mobilni-internet/, https://www.vipmobile.rs/privatni/internet/kucninet

Što se tiče toga VIP je definitivno najbolji, ali nikako net nije kućni što već pričamo unazad par desetina stranica. Meni je iskreno samo žao što nemaju skuplje pakete koji bi se mogli klasifikovati baš kao kućni - bez limita ili veći limit, a još kada bi ponudili jači upload to bi bilo super :)

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Nije ti realno poredjenje, nikako.
Ne mozes(ako si iole realan, a nisi) da uporedjujes MOBILNI net sa necim sto mu je svrha a i sam operater to zove KUCNI net!!!
Nije dobro poredjenje, ako si kod Telenora i Mtsa uporedjivao mobilni net(sto je ok i pravo je poredjenje) onda si trebao i kod Vipa da poredis takodje mobilni net tzv online tarifu.
Kucni net je bez konkurencije jer ona dva druga tako neku uslugu jos nemaju a mozda i nece imati.
Kucni net je dobro zamisljen to ne sporim i kao takav se ne moze porediti sa drugima.
Ne mozes porediti babe i zabe, mislim mozes, ali nista realno ne dobijas.
Sto bi rekao jedan nas(propali) politicar:
"dont miks frogs end grendmadrs"
Edit:
Jos sam kam kao reference das linkove gde na mts i telenor pise mobilni net, a na vipu kucni net, i tebi je to ok?
Ima i Vip mobilni net pa si trebao sa tim da poredis, video bi tad velikuuuu razliku.
I da, telenor net nije 50/5 vec 50/15 bar kod mene.

Poslednja izmena:
Dobro i sistematsko poređenje, samo mislim da ovaj podatak nisi dobro razumeo/citirao: "Mesečna naknada (sa modemom): 2. 199 , 00 din". Verovatno pod modem, podrazumevaš ZTE ruter. On ide u svakom sučaju uz paket i cena sa ruterom, ali bez laptopa/tableta je 1699,oo din. Čime će korisnik da pristupa usluzi, kad ne bi dobio ruter? Ruter ne tretiraju kao uređaj.

Evo ja sam 14.01. postavio na kompu da meri protok, baš da vidim da li mi je 100 GB dosta.

Do sada je, za nepunih mesec dana, napravljeno 292 GB protoka. 283 GB download i 9 GB upload. Potrošnju na fonu nisam merio, ali nije veća od 1-2 GB.

S tim što sam namerno pojačao sve što radim na netu. U pozadini stalno ide neki stream (720p), dosta YouTube-a, online radio, Skype, skinuo sam sve igre koje hoću da igram sa Steam-a i Origina, i tako...

Samo su igre pojele pola protoka, možda i više, a sada ih imam skinute na disku.

Sada od 15.02. ću narednih mesec dana meriti koliko bih zaista potrošio da umereno koristim net, pa ću videti kako izgleda neka srednja potrošnja između ove dve varijante.

Što se tiče toga VIP je definitivno najbolji, ali nikako net nije kućni što već pričamo unazad par desetina stranica. Meni je iskreno samo žao što nemaju skuplje pakete koji bi se mogli klasifikovati baš kao kućni - bez limita ili veći limit, a još kada bi ponudili jači upload to bi bilo super :)

Najzad :D, sa tvojim postom se u potpunosti slažem. Pravi naziv bi bio možda Backup Net ili klasično Net. Bez limita neće da bidne jer bi pukli ko zvečka (zamisli nesrećni repetitor tj. baznu odakle se svlače terabajti filmova, muzike, xK medijskih sadržaja). Skuplji paketi sa većim limitom bi mogli, ali koliko korisnika bi izabralo iste i to još na moraš 24 meseca. Jači upload ? Ah, simetrični LTE mobilni net 50/50 pa i po većoj ceni neka bude... ALI

Evo ja sam 14.01. postavio na kompu da meri protok, baš da vidim da li mi je 100 GB dosta.

Do sada je, za nepunih mesec dana, napravljeno 292 GB protoka. 283 GB download i 9 GB upload. Potrošnju na fonu nisam merio, ali nije veća od 1-2 GB.

S tim što sam namerno pojačao sve što radim na netu. U pozadini stalno ide neki stream (720p), dosta YouTube-a, online radio, Skype, skinuo sam sve igre koje hoću da igram sa Steam-a i Origina, i tako...

Samo su igre pojele pola protoka, možda i više, a sada ih imam skinute na disku.

Sada od 15.02. ću narednih mesec dana meriti koliko bih zaista potrošio da umereno koristim net, pa ću videti kako izgleda neka srednja potrošnja između ove dve varijante.

Potrosio bi i vise da ti posle 100GB nije bio limit 2/2, jer i kad je brzi net u jedinici vremena, vremenski brze tj vise se protoka trosi.
To valjda znas?

Poslednja izmena:
Potrosio bi i vise da ti posle 100GB nije bio limit 2/2, jer i kad je brzi net u jedinici vremena, vremenski brze tj vise se protoka trosi.
To valjda znas?

Zaboravih da napišem, trenutno sam na MTS ADSL-u, pa gledam da li mi vredi Vipov Kućni Net, kada mi istekne ugovor. :)

Poslednja izmena:
A to je nesto drugo, mada mislim da ides sa konja na magarca, ali svako od nas ima neku svoju racunicu i potrebe.
Razumem.

Nije ti realno poredjenje, nikako.
Ne mozes(ako si iole realan, a nisi) da uporedjujes MOBILNI net sa necim sto mu je svrha a i sam operater to zove KUCNI net!!!
Nije dobro poredjenje, ako si kod Telenora i Mtsa uporedjivao mobilni net(sto je ok i pravo je poredjenje) onda si trebao i kod Vipa da poredis takodje mobilni net tzv online tarifu.
Kucni net je bez konkurencije jer ona dva druga tako neku uslugu jos nemaju a mozda i nece imati.
Kucni net je dobro zamisljen to ne sporim i kao takav se ne moze porediti sa drugima.
Ne mozes porediti babe i zabe, mislim mozes, ali nista realno ne dobijas.
Sto bi rekao jedan nas(propali) politicar:
"dont miks frogs end grendmadrs"
Edit:
Jos sam kam kao reference das linkove gde na mts i telenor pise mobilni net, a na vipu kucni net, i tebi je to ok?
Ima i Vip mobilni net pa si trebao sa tim da poredis, video bi tad velikuuuu razliku.
I da, telenor net nije 50/5 vec 50/15 bar kod mene.

Da si mi ti živ i zdrav :d... Kućni Net običan naziv koji je neko u vipu namerno dao iako signal tog kućnog net sokoćala ide kroz etar (mobilni, LTE pristup ?) a ne kroz žicu.
Zvanične, reference mobilnih operatera pa čak i zvanična referenca vip mobilnog operatera pod nazivom "kućni net".
Uporedio sam već ranije (da pročitaš malo temu od - do a ne ko u školi da bežiš sa časova) vip mobilni i vip kućni, čitaj - ista roba, drugo pakovanje (uz veći prioritet na mobilnoj mreži za "kućni net").
I da, telenor net je zvanično (kao i vip kućni net zvanično 40/6, u praksi daleko iznad plafona gde se telenor us*ro) 50/5.76, u praksi (kod tebe) 50/15.

P.S. mrzi me da te pojedinačno citiram a i ne muljam ko neki žabe i babe :)

A to je nesto drugo, mada mislim da ides sa konja na magarca, ali svako od nas ima neku svoju racunicu i potrebe.
Razumem.

Moguće, ali kod mene ADSL ne može u realnosti da izvuče više od 8,5 Mbps. Hteo sam, kada sam pre dve godine uzimao, da potpišem i u MTS-u onaj paket od 20/1, ali nakon provere operaterka reče da ne može.

Uopšte ne mogu da gledam fHD streamove bez seckanja i baferovanja. To mi ovaj 20/2 paket rešava.

Poslednja izmena:
Zaboravih da napišem, trenutno sam na MTS ADSL-u, pa gledam da li mi vredi Vipov Kućni Net, kada mi istekne ugovor. :)

Ako imaš kljakavi mts adsl (lipsalog konja kako neki mts-ovci kažu, koji ti kljakne malo - po malo), bolji ti je magarac koji može da povuče dosta tereta a da ne lipše prvom prilikom. Imao sam adsl 20/1 a zbog daljine od centrale to je bilo celih 8/0.7, kad padne kiša i manje uz pingove u igrama od kojih te drmne šlog. Uzeo sam na probu vip "kućni net" testirao na 24h, drmnuo par ljutih da dođem sebi i evo - već peti mesec zadovoljni korisnik. Uzmi test uređaj ili probaj sa vip data karticom (mobilni telefon) sam ćeš videti. Razlike u korišćenju vip mobilnog i "kućnog neta" nema. Pusti ostale koji porede konje i magarce sa provajderima i operaterima mreža... ;)

^^ Sad sam video tvoj post. Slično je bilo i kod mene tako...

Poslednja izmena:
Sve jasno :)

Gledam samo da vidim koliko kompromisa ću morati da pravim. Moraću malo izgleda, ali navići ću se. :d

Da si mi ti živ i zdrav :d... Kućni Net običan naziv koji je neko u vipu namerno dao iako signal tog kućnog net sokoćala ide kroz etar (mobilni, LTE pristup ?) a ne kroz žicu.
Zvanične, reference mobilnih operatera pa čak i zvanična referenca vip mobilnog operatera pod nazivom "kućni net".
Uporedio sam već ranije (da pročitaš malo temu od - do a ne ko u školi da bežiš sa časova) vip mobilni i vip kućni, čitaj - ista roba, drugo pakovanje (uz veći prioritet na mobilnoj mreži za "kućni net").
I da, telenor net je zvanično (kao i vip kućni net zvanično 40/6, u praksi daleko iznad plafona gde se telenor us*ro) 50/5.76, u praksi (kod tebe) 50/15.

P.S. mrzi me da te pojedinačno citiram a i ne muljam ko neki žabe i babe :)
Kakve veze ima kako signal ide, poenta je u nameni istog.
I dalje tvrdim da mesas babe i zabe i to na isti nacin kao onaj politicar.
Kucni net je i zato ima takvo ogranicenje mnogo vece od obicnog mobilnog neta pogledaj ponudu tvog vipa mobilni net vs kucni net.
Da ne idem dalje sve sam razumeo.
Mozes ti da uporedjujes sta hoces, to sam ti rekao vec, ali ti nista ne daje to poredjenje osim konstatacije da vip ima vrstu paketa kojeg druga dva operatera nemaju.

Dobro i sistematsko poređenje, samo mislim da ovaj podatak nisi dobro razumeo/citirao: "Mesečna naknada (sa modemom): 2. 199 , 00 din". Verovatno pod modem, podrazumevaš ZTE ruter. On ide u svakom sučaju uz paket i cena sa ruterom, ali bez laptopa/tableta je 1699,oo din. Čime će korisnik da pristupa usluzi, kad ne bi dobio ruter? Ruter ne tretiraju kao uređaj.

Da, pravilno bi trebalo - modem/ruter. Verovao ili ne, nekima i ne treba modem/ruter već samo data kartica. Napisao sam ono sto sam pročitao, a za više i možda bolje informacije tu je korisnički servis.

Sve jasno :)

Gledam samo da vidim koliko kompromisa ću morati da pravim. Moraću malo izgleda, ali navići ću se. :d
Sunce ti, kako si uspeo da potrošiš 300gb na tom mrtvom ADSL-u od 8mbps down :D
Inače razumem te, kod mene kući ista stvar, oko 8mbps down i ~0.60mbps up.
Katastrofa golema, sećam se kad sam došao sa mora i počele da mi se svlače slike i klipovi sa fona na g photos, pa to je večnost celu trajalo..

Kod vipa zato u sekundi svlači, dobar upload baš. :)

Sunce ti, kako si uspeo da potrošiš 300gb na tom mrtvom ADSL-u od 8mbps down :D
Inače razumem te, kod mene kući ista stvar, oko 8mbps down i ~0.60mbps up.
Katastrofa golema, sećam se kad sam došao sa mora i počele da mi se svlače slike i klipovi sa fona na g photos, pa to je večnost celu trajalo..

Kod vipa zato u sekundi svlači, dobar upload baš. :)

Čuj kako... Na silu... EeeEee...:d

Ma u suštini sam se i odlučio, em brži, em jeftiniji, (donekle) neograničen... Biće to OK :)

Kakve veze ima kako signal ide, poenta je u nameni istog.

Ima veze... Evo i ja bih voleo da taj signal dolazi preko optike kroz zemlju a poenta i namena bi bila ista uz pravu smisao kućnog neta.

I dalje tvrdim da mesas babe i zabe i to na isti nacin kao onaj politicar.

Drži se ti bolje muljanja baba i miksiranja žaba a samim tim i čvršće se stisni uz tog (onog) političara...

Kucni net je i zato ima takvo ogranicenje mnogo vece od obicnog mobilnog neta pogledaj ponudu tvog vipa mobilni net vs kucni net.

Upravo zahvaljujući tom "kućnom netu" bi mogla i prestati potreba za "mobilnim" netom. I opet napominjem - Ista roba, drugo pakovanje (ne paziš na času)

Da ne idem dalje sve sam razumeo. Mozes ti da uporedjujes sta hoces, to sam ti rekao vec, ali ti nista ne daje to poredjenje osim konstatacije da vip ima vrstu paketa kojeg druga dva operatera nemaju.

Sedi, jedan. Telenor daje 150 Gb posle isteka Ugovora na 24 meseca uz potpisivanje novog, doduše uz tarabu na 150 Gb (mada možeš da se iskeširaš i dokupljuješ 10 Gb pa opet 10 Gb...) i manju brzinu.

Gornji deo da ne komentarisem, izlisno je stvarno.
Nego ovaj zadnji deo, bice da ti sednes 1, jer je najveci paket kod Telenora 50, tek nakon 12 meseci dakle nakon prve godine ugovora jer kod Telenora je na 12 mes ugovor sto se tice net paketa, tek tad mozes duplo X2 da dobijes znaci 100GB, a tek nakon trece godine mozes da dobijes 150.
Sedi jedan i uvek sebi ponavljam
d9f719a405a712a362622967ecabdd25.jpg

I moracu i dalje sebi da ponavljam ali necu u temi da ga hranim vise.
I to nikako ne moze biti isto da odmah dobijes 100 gb(i dalje neogranicen sa brzinom 2/2, dok ovde je nula, zero, nada, kod mts neupotrebljivih a narocito za gledanje neke multimedije 64/32kb to je takozvani pravi mobilni net pa ako ti ne vidis razliku ja ti prijatelju ne mogu pomoci) ili tek nakon 3 godine 150.
Ako je tebi isto...
Ma uostalom necu dalje nastavljati sa tobom i hraniti te.

Poslednja izmena:
^^ Ne hraniš me ti dečko, ne brini :D

Koristim vip "kućni net" paket 2, prelazim uskoro na paket 3 uz popust 15%, imam još nekih mesec dana vip online 12, telenor net 50 kome uskoro ističe 24 meseca i pogodi koliko mi nude za produženje Ugovora, mts mobilni net M ističe obaveza ovog meseca a koji sam batalio kad i adsl a služio mi je kao očajni backup net... Hranim sva tri mobilna provajdera (trenutno), uključujući i onu kljusinu od mts-a. Svako odlučuje za sebe šta mu je najbolja opcija a ja sam bar mogao i da uporedim sva tri operatera i da ponudim svoja saznanja drugima. Ja uživam, ali zaista uživam u vip "kućnom" netu... ;)
Nećemo nastavljati dalje, slažem se.

Ista lokacija, jutros sveža testiranja, za test koristim njihovu ovu kocku što iznajmljuju na test:

PC, različiti serveri i vreme:

Telefon:

Poslednja izmena:
Nemoj uopste da testiras ka VIP serveru, interni saobracaj nema ogranicenja, i ne znaci ti nicemu.

Znaci u sustini ovo sljaka bilo gde? Ako se uzme net od 10/1 da li te oni limitiraju na tu brzinu ili ti puste malo jace?

Ako dobiješ ovu kocku kao gore na slici onda da, ali, mislim da za kućnu varijantu sada ide ZTE ruter, koji sam dobio juče kratko na testiranje (zahvaljujući ljubaznom članu sa benča), sa njim dosta stabilnije i brže radi internet. ZTE nije mobilan jer traži struju, ona kocka se puni punjačem za telefon. Verovatno možeš da tražiš kocku ako ti više odgovara. Evo oba:

Što se tiče testiranja na pc/laptop, bitno je i da usb wifi adapter podržava veću brzinu. TP Link USB WiFi adapter koji imam definitivno izvlači maskimum ispod sa slike, više od toga nema šanse. Napravio sam test, na telefonu sam testirao 4G, zatim napravio mob. pristupnu tačku na telefonu, sa kojom sam se povezao sa PC preko USB WiFi adaptera, rezultat je dosta manji od telefona.
PC:

Telefon:
http://www.speedtest.net/my-result/a/2611451683

Otuda u gornjim testovima veće WiFi brzine preko telefona u odnosu na PC. Može VIP da ispuni 40/6 koje reklamira.

Znaci u telefonu kartica sljaka bez limita? Ako je tako onda je to stvarno extra ponuda.

Nazad
Vrh Dno