Šta je novo?

[A1] Kucni net

Speedtest ka VIPovom serveru nema ogranicenja brzine koja vaze za paket, videlo se na nekoliko testova vec u temi.

Ne samo ka vip serveru (koji je na prst u ljuBu za kućni net) nego i ka ostalim serverima. Nego, nešto nema SBB hosta u speedtastu već duže vreme, ali ima u izboru na beta.speedtest

Zato sam namestio na VIP-ov server ali je svuda skoro sasvim isto, na nivou statističke greške. Siguran sam da je #3, bar tako piše u ugovoru. Ima li neki drugi način da se proveri ?
Kada sam skidao 15025 update za W10 isto je išlo takvom brzinom a na WiFi-u od CdfNet-a je uvek guralo i većom brzinom nego što je deklarisanih 10Mbps kod njih.
Idem ovih dana u VIP da promenim telefonski ugovor sa Telenora (posebna priča), pa ću ih pitati za taj problem. Ako stvarno ne može brže onda da ih nekako nateram da pređem na #2, zašto da džabe plaćam 300 dinara više ako ne dobijam veću brzinu. Mada... i ovo je bar duplo brže nego CdfNet a daleko veći upload što dobro dođe za Cloud, i to još za nižu cenu.

Kućni net 3, 40/6 paket lol ti bi trebao da imaš max na speedtestovima za vip mrežu. Jel si blizu ili iza ćoška kakvoj vip baznoj ? Ja sam recimo, ~8 km udaljen od najbliže. Ono što je najzanimljivije je da mnogo bolje rezultate dobijam preko mobilnog kroz speedtest, nakačen na ruterov wifi. Probaj tako pa uporedi sa rezultatima na kompu / lapu...

Pogledajte prilog 221024

Poslednja izmena:
Nepun kilometar od najbliže bazne (kod Kumbare pod Avalom), prava linija i skoro ništa između, po koje drvo samo. U svakom slučaju, signal je pun tako da nije do toga. Ping je uglavnom ispod 10 ili tu negde tako da nije do gubljenja paketa.
Evo do Google-a:

PS C:\WINDOWS\system32> ping www.google.com

Pinging www.google.com [216.58.212.36] with 32 bytes of data:
Reply from 216.58.212.36: bytes=32 time=27ms TTL=52
Reply from 216.58.212.36: bytes=32 time=78ms TTL=52
Reply from 216.58.212.36: bytes=32 time=85ms TTL=52
Reply from 216.58.212.36: bytes=32 time=74ms TTL=52

Ping statistics for 216.58.212.36:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 27ms, Maximum = 85ms, Average = 66ms
PS C:\WINDOWS\system32>

Da li je bazna 1800MHz ili 800MHz?

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Pa ili da nađeš tu baznu stanicu u ratelovoj bazi, ili da vidiš na telefonu, na nekim telefonima treba i root za to.

@milanpavke, aj proveri ti lokaciju, ti to pratiš :)

Nepun kilometar od najbliže bazne (kod Kumbare pod Avalom), prava linija i skoro ništa između, po koje drvo samo. U svakom slučaju, signal je pun tako da nije do toga. Ping je uglavnom ispod 10 ili tu negde tako da nije do gubljenja paketa.
Evo do Google-a:

PS C:\WINDOWS\system32> ping www.google.com

Pinging www.google.com [216.58.212.36] with 32 bytes of data:
Reply from 216.58.212.36: bytes=32 time=27ms TTL=52
Reply from 216.58.212.36: bytes=32 time=78ms TTL=52
Reply from 216.58.212.36: bytes=32 time=85ms TTL=52
Reply from 216.58.212.36: bytes=32 time=74ms TTL=52

Ping statistics for 216.58.212.36:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 27ms, Maximum = 85ms, Average = 66ms
PS C:\WINDOWS\system32>

Hmm, ovako je npr. kod mene:

Pogledajte prilog 221029

I kod mene je pun signal, bazna je u Kisaču kod NS, jačina signala je:

Pogledajte prilog 221030

Kažu za vip da je max broj korisnika kućnog neta po baznoj stanici 10, ko zna koliko je u praksi. Možda zagušenje bazne ?

Eh. kod mene je -100 dB ali signal pokazuje kao pun. Probaću da ga prošetam na sve strane kuće mada čisto sumnjam da je do toga, bilo bi gubitaka u pingu barem. Tako bar ide na WiFi mreži.

Eh. kod mene je -100 dB ali signal pokazuje kao pun. Probaću da ga prošetam na sve strane kuće mada čisto sumnjam da je do toga, bilo bi gubitaka u pingu barem. Tako bar ide na WiFi mreži.

Ja sam ruter šetao na sve četiri strane sveta po celom dvorištu :d
Ovo su sva merenja unutar objekta, u dvorištu je signal jači ( -73 ) ali ne bih ruter da vezujem na vrh šljive zarad desetak dBm.

-100dBm nije bas jak signal, ali bi mogao na LTE da izvuce 40. Probaj nocu u gluvo doba. Ako tada hoce znaci da je zagusenje.

-100dBm nije bas jak signal, ali bi mogao na LTE da izvuce 40. Probaj nocu u gluvo doba. Ako tada hoce znaci da je zagusenje.

Tačno tako.

@ CountMike

Čini se šašavo ali kad okrenem ruter leđima prema baznoj (tamo gde se ubadaju kablovi - logično) :D dobijam par dBm više. Mada, ove plave led onda ubijaju oči :S:

Hmm, ovako je npr. kod mene:

Pogledajte prilog 221029

I kod mene je pun signal, bazna je u Kisaču kod NS, jačina signala je:

Pogledajte prilog 221030

Kažu za vip da je max broj korisnika kućnog neta po baznoj stanici 10, ko zna koliko je u praksi. Možda zagušenje bazne ?
To 10 kod tebe je maksimalni broj korisnika twoje WiFi mreže i to je promenljivo. Ja sam namestio na 4 da mi se neko ne nakači usput mada je zaštićen WiFi.

Evo sada sam probao da premeštam ruter, signal između -92dB i -109dB. Ništa naročito se ne menja brzina, sve u okviru male greške. Mada.... sada stoji na mestu sa -106dB i brzina ide nešto malo preko 30Mbps, koj' bi ga znao šta se promenilo.
Što se antene tiče, moraću da napravim novi quad, pravio sam ih za 2.4GHz, moram da izračunam dimenzije za 1.8. Ti quad-ovi su mi odlično radili za WiFi. Trebaće sve dimenzije za četvrtinu da se povećaju na račun niže frekvencije.

Poslednja izmena od urednika:
Priđi sa ruterom na bližu lokaciju baznoj stanici. Pa testiraj max brzine. Ako nemaš mogućnosti za to, prebaci sim karticu u telefon pa tako proveri maksimalne brzine na lokaciji gde je sinal jak.

Ili još bolje pozovi call centar da proveriš da li su ti stavili neki limit.

Sent from my GT-I9506 using Tapatalk

Ma Lumia 640, nema 4G a treba mi micro Sim. Idem sutra do Vip-a pa ćemo malo da porazgoavarmo, neznam zašto bi udarali neki limit.

Evo sada sam probao da premeštam ruter, signal između -92dB i -109dB. Ništa naročito se ne menja brzina, sve u okviru male greške. Mada.... sada stoji na mestu sa -106dB i brzina ide nešto malo preko 30Mbps, koj' bi ga znao šta se promenilo.
Što se antene tiče, moraću da napravim novi quad, pravio sam ih za 2.4GHz, moram da izračunam dimenzije za 1.8. Ti quad-ovi su mi odlično radili za WiFi. Trebaće sve dimenzije za četvrtinu da se povećaju na račun niže frekvencije.

Staro "dobro" pecanje signala. Možda si ga "prebacio" na drugu baznu pa je što kažeš za nijansu bolje. Još da probaš preseliti ruter na drugu lokaciju pa da tamo proveriš jačinu i brzinu...
Sa quad antenama (vertikalna i horizontalna polarizacija pod obavezno) i signal i brzine će biti mnogo bolje iako si na km do repetitora, jedino moraš povesti računa na kojoj freq emituje bazna što i sam sigurno znaš. Radiće ruter i s jednom eksternom antenom u kombinaciji sa ugrađenom, ali to je polovični dobitak. Za vajerles je bila dovoljna jedna, ovde trebaju dve. Šta će biti tamo za 20 god. kad uvedu 5G ? Četiri eksterne antene ? :d

@tforgo

Ne limitiraju kućni net bar što se tiče testova i surfa dok brzina downloada (net/torrent) je tu oko izabranog paketa, bar po onome što sam ja video za ovih pet meseci.

Ma Lumia 640, nema 4G a treba mi micro Sim. Idem sutra do Vip-a pa ćemo malo da porazgoavarmo, neznam zašto bi udarali neki limit.
Lumia 640 4G nije bas jak. Ne ocekuj preko njega jake rezultate. isto vazi i za 730.

Izgleda da sam mu doakao, stavio 2.4 Ghz štap antenu:

VIPbrz 2.JPG

Ova je 5dB, imam i neku od 19dB samo da je nađem. Izgleda da je kvalitet signala važniji od jačine signala.

^^

Samo da ne pošalješ izlazni stepen u etar plavog dima :p
Neće, nije velika razlika u frekvencijama. Ova od 19dB je za 1000 do 2700MHz, SWR je možda samo 2 - 5dB na krajnjim granicama frekvencija. Samo visok SWR može da pregreje izlazne tranzistore. Pravio sam dobre antene još za CB radio '70ih godina.

Nisam bas strucan u ovoj oblasti, ali vidim da pojedini forumasi imaju problem sa prijemom i kvalitetom signala. Ne znam da li cu sada reci nesto pametno, ali Vip Hrvatska daje uz svoje rutere, po dve male antene. Ne znam nista o njima, ali bih voleo da znam koje su, za svaki slucaj. Ja nemam problema sa signalom. Na YouTube-u moze da se vidi njihova reklama, pa mozda upuceniji forumasi mogu da prepoznaju o kom modelu se radi. Svojevremeno sam uzimao Orionov CDMA ruter i mislim da su kao na njemu (on je imao i trecu u sredini, manju od ove dve identicne, verovatno za wifi). To me tada nije zanimalo, pa nisam ni nesto istrazivao. Mozda moze i nas Vip da se pita o kojim anteneama je rec i mozda mogu da se poruce.

E ajde neka neko napiše oko prijave za ovu uslugu, jel se čeka nešto kad se ode u poslovnicu, jel traže nešto specijalno od papira npr. ako si u iznajmljenom stanu i tako. Jel se odma uvodi usluga ili se čeka?

....shit has hit the fan...

Ništa ti ne traže, samo provere dostupnost 4G-a, i možeš da dobiješ net odmah.

To 10 kod tebe je maksimalni broj korisnika twoje WiFi mreže i to je promenljivo. Ja sam namestio na 4 da mi se neko ne nakači usput mada je zaštićen WiFi.
Ako staviš wpa2 i ako koristiš random karaktere(mala velika slova, brojevi, znakovi) i reči ne pomaže skoro ništa jer neko može da exploit eventualno da mreža odradi handshake i da uhvati te podatke. Onda može da krene da provali šifru sa rainbow tables, ali džaba kada nemaš reči u istoj. Ostaje John the ripper i par godina dok mu ne provali složeniju šifru...

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Neće, nije velika razlika u frekvencijama. Ova od 19dB je za 1000 do 2700MHz, SWR je možda samo 2 - 5dB na krajnjim granicama frekvencija. Samo visok SWR može da pregreje izlazne tranzistore. Pravio sam dobre antene još za CB radio '70ih godina.
19dBi antena na toj frekvenciji. To nije baš nešto malecno... Ne zaboravi da smanjuješ dosta ugao zračenja i da malo pomeranje antene može značiti veliki dobitak/gubitak signala...

Whoops double post, ne mogu da obrišem...

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno