To im je za sada jedino resenje, koliko vidim. Mada iskreno mislim da ce se to resiti - jer sam kasno sinoc dobio info da Ubuntu aktivno pregovara sa proizvodjacima telefona i Google-om (mada za Google nisam siguran), sto je, mislim, i bio njihov prvenstveni cilj
Veoma je verovatno da cemo pocetkom sledece godine (ili mozda vec krajem ove) imati mobilne telefone koji fabricki dolaze sa ubuntu-om i sve radi OOB
E to je vec bolje resenje. Ostaje samo pitanje da li ce Canonical imati dovoljno snage da istera stvar do proizvodjaca.
A sto se tice kartica, ne znam jel ima brze od class 10? Mislim da ce onda poceti i da prave brze kartice, a i vece... 128gb sa brzinom upisa oko 50mb
Ne znam ni ja da ima nesto brze od class 10. Mada i to je nedovoljno da se postigne brzina na koju su ljudi navikli kada sede za desktop racunarom. Kazem, problemg je loopback imidz gde je linux spakovan, sto znaci da se prakticno sve i upisuje i cita u/iz gigantskog fajla od 4 giga, a rezultat je prilicno spor. Ne znam kako ce ovo da se resi, ali ukoliko se cela stvar vuce k'o slina, nema teorije da ce stvar doziveti bilo kakvu masovniju primenu.
Neko je pomenuo openoffice - on se na mom transformeru, sa nativnog arm ubuntua i na internoj memorijskoj kartici, ucitavao jedno 2 minuta.
Ne mogu da tvrdim decidirano, ali sam prilično siguran da nećeš moći tek tako da instaliraš Ubuntu na sadašnje telefone, ovo ti je za modele koji tek dolaze i koji će iz fabrike izaći sa instaliranim Ubuntu-om. Pretpostavljam da će na njima biti obavezni i TB interfejs, bar dual-core procesor i dovoljno memorije da sve to drži. Ubuntu se može fino spakovati na 6 do 7 GB, ali će biti potrebno mesta i za korisničke podatke.
Sada imas 2 nacina da instaliras ubuntu na android fon ili android tablet, sasvim svejedno. Laksi nacin - skines arm linux imidz, startujes par skripti koje odrade mount i chroot-uju ubuntu, bez da izlazis iz androida. Dakle, povrh androida ti teras ubuntu, i cini mi se da je to ono sto vidimo na linku sa tjuba. Tezi nacin - reparticionisanje telefona, pravljenje posebne linux particije i promena bootloadera - pa pritiskom na kombinaciju tastera ulazis u meni za izbor - ubuntu ili android. Ovo drugo predstavlja klasican dual-boot, i razlika u brzini je bas drasticna. Problem - nije 1-click install zezanje. I u jednom i u drugom slucaju ne vidim cemu TB interfejs na fonu? Slika moze ide preko hdmi, a monitor i tastatura preko USB (ili BT?). Ono sto je potrebno je standardni port koji ovo objedinjuje, ili makar standardno razmestanje hdmi i usb porta, da bi dockovi bili 'multitelefonski'.
Ne vidim razlog zašto se ne bi mogao instalirati na SD kartu kod sadašnjih telefona...ionako već takva vrsta instalacije uveliko funkcioniše sa ubuntuom 10.10...sad mogu to na današnjim telefonima da urade preko nekog android launcher programa, pa kada se telefon poveže sa dockom ručno se startuje taj launcher koji pokreće Ubuntu sa SD karte (prosto ko pasulj

)
Pa valjda zato sto neko mozda zeli da na SD kartice zabada video, fotke, muziku, stripove, filmove, knjige?

Cak i da dobijes SD karticu direktno iz canonicala, sta bi sa njom radio? Moras da flesujes fon tj. da pogazis fabricku recovery particiju novim bootloaderom, ili opet imas linux imidz na sd kartici sto je, ponavljam, resenje koje se vuce kao slina.