Šta je novo?

A full Ubuntu desktop, on your docked Android phone

Eh... a ja mislio da je ideja da imas fon, nosis ga svuda, recimo na posao bocnes pa radis, odes kuci bocnes pa radis, ides u 3 lepe pa i tamo negde nadjes dock, bocnes pa radis itd.

Dakle potpuna mobilnost.... 'kuciste' racunara nosis sa sobom, samo ga spajas na monitor, tastaturu, misa.

aha :) pa to je onda drugo.... ništa onda, neka prave male i velike dokove, pa kome šta odgovara :p

eh kad bi to tako išlo... :/

dobro bi bilo stvarno kada bi u tim dokovima bio dodatni ram, dodatni usb portovi, dodatni port za žičnu prežu... pa čak i vga / dvi port... što da ne, ne mora sve preko hdmi da ide, nemaju svi hd ready monitor. što neko pomenu i externu grafičku ili možda čak dodatni procesor... što da ne?

Prvo, cena. Drugo, teško bi bilo sve to isprogramirati da radi. Treće, cena. Ti dokovi će da imaju samo TB port za povezivanje sa telefonom, video izlaz za povezivanje na monitor, i ako smo vrlo srećni, par USB-ova i ethernet port.

pa cena... šta bi ti falilo da daš lupam 200 evra za dok za koji znaš da će biti kompatibilan sa barem još 4 recimo generacije uređaja, a da znaš da će ti zameniti desktop skroz. dakle, imaš dok sa lupam 2 gb rama u njemu i mogućnost da ga proširiš (ram od laptopa recimo mogu da koriste), i on ti traje ne znam 5 godina.

ovo je čist sf da se razumemo, ali BI bilo lepo :)

Ovo sto opisujes je dusu dalo za virtuelizaciju, tj KVM. Potrebni resursi - dosta RAM-a (4 giga bi bilo idealno, vise zbog ubuntua nego androida) i ARM procesor sa ugradjenim instrukcijskim setom za virtuelizaciju (sto x86_64 procesori imaju, a mislim da i dalje nema takvog ARM-a). Onda bi imao 3 OS-a na fonu ( :D ) - jedan virtuelizacioni lejer sa konzolom u kojoj se vidi android ili ubuntu, i ova dva potonja kao virtuelne masine. Problem koji ovde vidim, osim hardvera je - potrosnja; lejer mora da radi non-stop.

Neće da može, Pantiću. :d To bi gutalo mnogo resursa. Ja najpre pikam na varijantu da će jedan te isti kernel pogoniti oba OS-a, svako okruženje će imati svoj runlevel koji se menja automatski kada se telefon prikači/skine sa doka. Ubuntu sistemske biblioteke bi tako mogle relativno brzo da se učitaju u memoriju, dok Androidove ne bi morale ni da se prazne, ne zauzimaju mnogo mesta. Pošto telefoni imaju fiksni hardver, optimizovani udev bi mogao relativno brzo da ubacuje i uklanja module iz kernela na živo, tako da bi tranzicija sa jednog na drugi OS u letu trebalo da bude prihvatljivo brza.

Poslednja izmena:
dobro bi bilo stvarno kada bi u tim dokovima bio dodatni ram, dodatni usb portovi, dodatni port za žičnu prežu... pa čak i vga / dvi port... što da ne, ne mora sve preko hdmi da ide, nemaju svi hd ready monitor. što neko pomenu i externu grafičku ili možda čak dodatni procesor... što da ne?

To sto si ti naveo je kuciste pc racunara i tesko da ima smisla u celoj ovoj prici.

Stanica treba da ima napred jedan usb, nazad dva usb-a, dp/dvi/hdmi i napajanje. To je to bez ikakvih komplikacija.
Samo da je srece pa da ako ne svi onda bar par bitnijih proizvodjaca ima medjusobnu kompatibilnost.

a šta fali da bude veličine konzerve za ananas i da ima nešto malo više od toga što si ti nabrojao. nije to kućište računara ako ima dve komponente unutra.

A u koji dzep da stavim tu "konzervu ananasa" ? :)

Čemu linux uopšte? Stavljao sam onaj klip gde imaš 90% funkcionalnosti direktno iz Androida. Evo:

http://androidcommunity.com/this-is-what-a-galaxy-nexus-desktop-computer-looks-like-20120210/

[YOUTUBE]_--zcmqIyRI[/YOUTUBE]

Veoma zanimljivo. Verujem da bi ovakvo rešenje bilo i više nego dovoljno za nezahtevne PC korisnike, za mail komunikaciju, surfovanje, gledanje video klipova i slušanje muzike. Mada, Android ima i dobru alternative za MS Office, tako da bi čak i neki poslić mogao da se radi na njemu, kao što je unos teksta, obrada tabela, itd.

morbius je u pravu što se tiče kernela...canonical i ide na tu kartu zajedničkog kernela..ali pogledajte koja im je hardverska zahtevnost...

• Dual-core 1GHz CPU
  • Video acceleration: shared kernel driver with associated X driver; Open GL, ES/EGL
  • Storage: 2GB for OS disk image
  • HDMI: video out with secondary frame buffer device
  • USB host mode
  • 512 MB RAM

Nigde se ne spominje veličina interne memorije, već samo tih 2GB "for OS disk image"...verovatno ciljaju i oni na neki image

Ovde je ceo tekst: http://www.ubuntu.com/devices/android/features-and-specs

Ubuntu for Android requires minimal custom hardware enablement, allowing fast and cost-efficient core integration. It requires a core based on Android 2.3 (Gingerbread) or any subsequent version.

Ubuntu and Android share the same kernel. When docked, the Ubuntu OS boots and runs concurrently with Android. This allows both mobile and desktop functionality to co-exist in different runtimes.

Možda imaju nekog keca u rukavu, za koji mi ne znamo :D

Poslednja izmena:
Iskreno, ne vidim zašto bi Google išao ruku pod ruku sa Canonical kad imaju ChromiumOS kao osnovu desktop sistema...

A u koji dzep da stavim tu "konzervu ananasa" ? :)
čekaj ako idemo tom logikom, u koji džep ćeš da staviš monitor? :d

šalu na stranu, ja kapiram da to nije ni predviđeno da se nosi, nego lepo kad dođeš gajbi bocneš telefon u dok, i imaš desktop.

ako misliš negde da poneseš ceo ovaj koncept to je jako diskutabilno i nikako ne može zameniti laptop / netbuk. kapiraš šta hoću da kažem... dođeš kod ortaka i kažeš mu: e aj čas isključi komp i daj mi da uštekam monitor na moj mobilni da vidim nešto... :D

a sigurno će biti dokova koji će imati samo portove i ništa drugo.

Dojdem do ortaka i kazem mu mici tu krntiju tvoju, da vidis kako moje cedo radi :D

Pa ne znam, ja sam vise za taj prenos i tu mobilnost... A monitor ce biti svuda, ti nosis samo dock i telefon, a svuda ces imati monitor i misa i tastaturu, stampac itd.

maaa stvar je u tome što to ništa nije standardizovano. ja recimo ne znam nikog ko ima monitor sa hdmi priključkom, a na prste mogu da nabrojim ljude koji imaju hdtv, a i oni mi ne bi dali da povežem mobilni kod njih u dnevnoj sobi :)

ako se krećeš na mesta gde imaš dostupan monitro sa hdmi- jem onda bomba :)

nije to tako jednostavno izvesti tu mobilnost, ja to shvatam viđe kao kućnu varijatnu, a mobilnost.... pa mobilan si sa mobilnim i ovako, samo nemaš full komfort, ali na brzinu osnovne stvari možeš da završiš...

opet kažem po meni dock ima smisla jedino ako dodaje nešto uređaju, recimo još rama, neke portove, mrežni port, dvi, ne znam, nešto tako... ako je samo konekcija na hdmi i punjač čemu onda dok, kad onaj lik sa nexusom u klipu iznad sve to radi i bez ikakvog doka.

[video]http://www.viddler.com/v/644c9ce0[/video]

Čemu linux uopšte? Stavljao sam onaj klip gde imaš 90% funkcionalnosti direktno iz Androida. Evo:

Stvar je upravo u preostalih 10%. Ovo nije sistem za multimediju (mada naravno može i za to da posluži), ovo je sistem za rad. Ko hoće samo konzumaciju sadržaja i ne treba mu ništa više od telefona ili recimo tableta koji nije ništa drugo nego smartphone bez telefona i sa malo većim ekranom.

Nigde se ne spominje veličina interne memorije, već samo tih 2GB "for OS disk image"...verovatno ciljaju i oni na neki image

Linux omogućava raznorazne kombinacije sa fajl sistemom, nekada je recimo /usr i niz drugih sistemskih foldera bilo na NFS mrežnim drajvovima kako bi se štedeo prostor na disku, moguće je sve to izvesti i danas i podatke smestiti u cloud recimo. Tih 2 GB je bare minimum, sigurno će korisnik hteti da instalira i dosta dodatnih programa, a trebaće naravno i prostora za njegove podatke i mediju. Niska zahtevnost ne znači mnogo, teško da ćemo ovo zaista videti praktično implementirano pre telefona sa manje od ICS, 4 jezgra, 1 GB radne memorije i bar 8 GB storage memorije.

Iskreno, ne vidim zašto bi Google išao ruku pod ruku sa Canonical kad imaju ChromiumOS kao osnovu desktop sistema...

Chrome OS nikada nije bio zamišljen kao desktop OS, već samo specijalizovani OS za netbook računare. Tržište netbook-a nikad nije procvetalo kako se očekivalo, ne bih se iznenadio ni da Google prećutno ugasi projekat.

opet kažem po meni dock ima smisla jedino ako dodaje nešto uređaju, recimo još rama, neke portove, mrežni port, dvi, ne znam, nešto tako... ako je samo konekcija na hdmi i punjač čemu onda dok, kad onaj lik sa nexusom u klipu iznad sve to radi i bez ikakvog doka.

Dodaje ono najvažnije, mogućnost da se puni dok radi kao desktop. Dodatne mogćnosti bi iskomplikovale sistem i hardverski i softverski, a niko ne voli komplikacije, loše su za biznis. Kažem, ako budemo srećni, dobićemo USB i ethernet priključke, više od toga nema šanse.

Poslednja izmena:
eno ga lik na snimku puni telefon dok je povezan na monitor bez doka, ako je samo za punjenje dok gubi smisao...

Poslednja izmena:
Neće da može, Pantiću. :d To bi gutalo mnogo resursa. Ja najpre pikam na varijantu da će jedan te isti kernel pogoniti oba OS-a, svako okruženje će imati svoj runlevel koji se menja automatski kada se telefon prikači/skine sa doka. Ubuntu sistemske biblioteke bi tako mogle relativno brzo da se učitaju u memoriju, dok Androidove ne bi morale ni da se prazne, ne zauzimaju mnogo mesta. Pošto telefoni imaju fiksni hardver, optimizovani udev bi mogao relativno brzo da ubacuje i uklanja module iz kernela na živo, tako da bi tranzicija sa jednog na drugi OS u letu trebalo da bude prihvatljivo brza.

To moze, ali me je malo stra' kako ce sve to da se updateuje :) Jer onda mora da se update-uje i jedno i drugo, ne moze posebno ubuntu a posebno fon.

A fajl sistem je, izgleda, ipak loopback (barem za sada). Steta.

Khm.... pa na primer, na transformerovoj tastaturi, kada se kuca nesto u jednom od portabl ofisa, prilicno je gadno raditi cut/copy/paste. Jednostavno je android napravljen za pipkanje a ne za misa.

Znači ipak se jedan OS apdejtuje nazavisno od drugog. To bi trebalo da se dopadne proizvođačima telefona, oni samo isporuče Ubuntu sa telefonom, dalje se za sve stara Canonical. Zvuči jako lepo teoretski, videćemo na šta će ličiti u praksi.

OK.. SGS2 ima bluetooth. Teoretski, ako bi povezao MHL adapter na SGS2 i na neki HDMI monitor i da iskoristim BT za tastaturu i misha, ovo bi trebalo da radi, zar ne? Da li BT dozvoljava da se poveze sa 2 uredjaja istovremeno (mish i tastatura)?

Može.

Eh... a ja mislio da je ideja da imas fon, nosis ga svuda, recimo na posao bocnes pa radis, odes kuci bocnes pa radis, ides u 3 lepe pa i tamo negde nadjes dock, bocnes pa radis itd.

Dakle potpuna mobilnost.... 'kuciste' racunara nosis sa sobom, samo ga spajas na monitor, tastaturu, misa.

IBM je imao ovaj koncept negde oko 2001. mislim da je to nazivao "soul" ili tako nesto... nosis prakticno OS sa aplikacijama sa sobom i gde god nadjes dummy PC kantu mozes da ga ubodes i radis svoj posao.

Poslednja izmena:
To je ovo bilo -> http://www.research.ibm.com/WearableComputing/SoulPad/soulpad.html i zvalo se soulpad. Prvi put cujem za to :)

edit: i izgleda ovako - tegli se USB butabilni disk gde je bio instaliran linux sa vmware workstation-om i vmware virtuelnom masinom. Pa dodjes do nekog compa, u biosu stavis da se butuje sa USB-a, i rokas.

Nije ni cudno sto ovo nikad nije opsteprihvaceno obzirom da je neminovno da se ubi' boze kilavi :)

Poslednja izmena:
Ima li nesto da ti ne umes da pronadjes dalekog rodjaka sveti covece? :)

pa u sustini ne.

secam se da sam citao o tome ali nisam uspeo da nadjem link koji salac jeste! :) :) :)

---

a ovo sto pisete na prethodnih 5 strana mi je prilicno dosadno, ali buduci da nisam imao sta da radim procitao sam ceo thread i prva misao mi je bila: IBM "soul" :) (10x salac! :wave:)

Podseca, ali je daleko jedno od drugog.

IBM soulpad -> tegljenje butabilnog diska sa racunara na racunar
Ubuntu android -> full kuciste racunara se nosi okolo

Ovo prvo mogu i ja da ti napravim kad god 'oces :) Instaliras linux, vmware i virtuelnu masinu na USB disk. Ovo drugo? Ne bas.

Nazad
Vrh Dno