Šta je novo?

A full Ubuntu desktop, on your docked Android phone

paaaaaa mnogo je optimistično očekivati pristupačni quad telefon kada se kod nas galaxy s koji je izašao pre x godina muva po oglasima za 250 evra. -.-

moram priznati imao sam u vidu malo i situaciju na našem tržištu. ja se iskreno nadam da će nov dual core telefon sa 1gb rama biti kod nas sledeće godine 200 evra.

Treba da se standardizuje hw interface za dockove, tako da mozes da zabodes telefon u bilo koji dock i sve da radi. Trenutno se koristi microUSB, ali pitanje je da li microUSB moze da progura sve sto treba (monitor, 2xUSB) istovremeno.

Danas imamo DLNA i GPU na telefonima koji moze da pakuje fullHD u h264. Teoretski je izvodljivo da se framebuffer 1920x1080 kompresuje u h264 i preko DLNA salje na TV. Za to vreme bluetooth mis i tastatura mogu da se koriste za kontrolu. Ideja je da se telefon stavi na dock sa strujom (ili punjac) i da se poveze sa svim uredjajima i da mozes da ga koristis kao desktop. Ovo se donekle kosi sa idejom da imas sve u cloudu i nebitno za koji uredjaj sednes sve ti je tu. Licno mi se ne dopada ideja da sve drzim u cloudu jer nije bas sve tako lako dostupno a veliki storage se placa. Tehnologija postoji samo treba da se sastavi u korisnu celinu.

Sto se baterije tice, one su za sada sasvim dovoljne. Kada je telefon u docku, on se puni. Ako se najvise vremena provod radeci preko dock-a, telefon ce veoma brzo da napuni bateriju. Nadogradnja me ne zanima, jer od kako sam presao na laptop, uvek uzimam zver koja traje 3-4 godine bez potrebe za upgrade-om.

Ne bi bilo lose da se prave i dock-ovi sa dodatnim hw (SD memorija, externi GPU, ...) pa da se telefon prebaci deo svog posla na dock.

Potrebno je poraditi i na umrezavanju telefona u blizini, ali ne preko clouda vec direktno.

sve to, ali kao što je RazbojNick već napisao gore, bitno je i da se omogući da telefon može da radi samo na struju dok je na doku, jer će baterija da mu vrisne veoma brzo ako se konstantno prazni jer je telefon troši i dopunjava preko doka.

Sto se baterije tice, one su za sada sasvim dovoljne. Kada je telefon u docku, on se puni. Ako se najvise vremena provod radeci preko dock-a, telefon ce veoma brzo da napuni bateriju.
Mašiš smisao za bateriju: nije problem da li će da ima dovoljno struje, nego što će baterija da se jako brzo istroši konstantnim prolaskom struje kroz nju.

EDIT: reče i ed_hunter.
Nadogradnja me ne zanima, jer od kako sam presao na laptop, uvek uzimam zver koja traje 3-4 godine bez potrebe za upgrade-om.
Znači da bi ovo trebalo da radi isključivo sa zverima od uredjaja? Galaxy S je izašao u martu 2010. (sledeći mesec tačno 2 godine) sa premium hardverom za taj trenutak, a neće biti zvaničnog ICS za njega. Super je što postoji nezvaničan rom, al' to je i dalje nezvaničan rom.
Ne bi bilo lose da se prave i dock-ovi sa dodatnim hw (SD memorija, externi GPU, ...) pa da se telefon prebaci deo svog posla na dock.
Hm... nazovimo to nešto, recimo "kućište"...

O, jea: Nokia N900 + Tvout + BT miš i tastatura + EasyDebian

Poslednja izmena:
Teoretski, jedan Thunderbolt port na mobilnim uređajima bi rešio sve probleme sa bandwidth-om ka docking stationu - kroz njega možeš da proguraš istovremeno i video signal i gigabitni ethernet, na kraju krajeva i PCIe - recimo da na dockingu imaš DP ili HDMI za kačenje na TV/monitor, Gb LAN, pa i eksternu PCIe grafičku karticu - tj. da možeš da igraš igrice ko čovek u full HD-u.

Koliko znam Apple uveliko planira korišćenje Thunderbolt-a na iOS uređajima, tako da će verovatno i ostali imati u planu tako nešto, čim se TB interfejs malo odomaći.

Takođe, to bi uvelo i da docking može da bude univerzalan, TB interfejs je standard, tako da suštinski ne bi trebalo da bude problema da svi docking-zi budu međusobno kompatibilni.

Korišćenje eksterne grafike kroz TB bi omogućilo i lak upgrade, tj. ako ti je dovoljno jak CPU u telefonu/tabletu, mogao bi sa istim tabletom i više grafika da zameniš.

Poslednja izmena:
Nemoj TB da spominjes, sad ce svi da pljuju posto ga trenutno ima samo na macbook racunarima.

Inace, sjajan koncept. Sta sve vec danas imas dostupno od aplikacija za mobilne uredjaje, uopste ne sumnjam da ce tranzicija ici glatko. Kao i do sad, broj i kvalitet aplikacija ce biti presudan za novu platformu.

Pa TB je Intelova tehnologija, nije Apple-ova, a koliko sam video za april ima najava da će high end Z77 ploče imati TB port.

Ne bi me čudilo ni da Intel forsira TB u tabletima sa njihovim procesorima kao i u ultrabookovima. Koncept je dobar, jedan interfejs kroz koji možeš svašta da provučeš, a nije kilav ko USB, samo da se "primi".

Znam ja to vrlo dobro al' prosto me strah od par lokalnih "ubij sve sto ima jabuku na sebi" morona.
Samo nek softwerska podrska (u vidu aplikacija) bude na nivou i potpuno je nebitno da li ce to biti Ubuntu, iOS ili Win8.

Ono sto sam video na YT nije me bas impresioniralo. Ne radi to tako tecno, ali kapiram da je ovo samo pocetak. Ono sto mi se sa druge strane svidja, to je potpuna integracija Ubuntua sa funkcijama telefona, call, messaging, apps, contacts i sve ostalo.

Ne secam se kada sam zadnji put ostao bez teksta gledajuci vesti o tehnickim novotarijama! Ovo deluje izuzetno!

Lepo to i radi u ovoj fazi razvoja. Prava stvar i jedva cekam nove informacije na temu...

Cek i gde se nalazi ovaj ubuntu? u postolju?

zato je i pomalo spor na videu

pa sa obzriom da je alpha verzija, lepo i radi

nece to moci mnogo ni da se ubrza, program verovatno startuje ubuntu image sa kartice... tako da ce uvek da bude sporo citanje/upis. Da je instaliran direktno na nekoj posebnoj particiji na fonu, bilo bi pa jedno duplo brze

Pa dobro pretpostavljam da nije problem kod high end telefona koji dolaze vec sa 8, 16, 32GB internog storage-a

Nije, samo se onda jednostavnost instalacije u potpunosti gubi. Moras da, sa oprostenjem, sje*es ceo fon da bi dodao ubuntu.
Ta fora sa loopback particijama je lagana ali je rezultat trom, ali valjda ce i te interne kartice da budu sve brze i brze.

Poslednja izmena:
To im je za sada jedino resenje, koliko vidim. Mada iskreno mislim da ce se to resiti - jer sam kasno sinoc dobio info da Ubuntu aktivno pregovara sa proizvodjacima telefona i Google-om (mada za Google nisam siguran), sto je, mislim, i bio njihov prvenstveni cilj :)
Veoma je verovatno da cemo pocetkom sledece godine (ili mozda vec krajem ove) imati mobilne telefone koji fabricki dolaze sa ubuntu-om i sve radi OOB

A sto se tice kartica, ne znam jel ima brze od class 10? Mislim da ce onda poceti i da prave brze kartice, a i vece... 128gb sa brzinom upisa oko 50mb :)

Nije, samo se onda jednostavnost instalacije u potpunosti gubi. Moras da, sa oprostenjem, sje*es ceo fon da bi dodao ubuntu.
Ta fora sa loopback particijama je lagana ali je rezultat trom, ali valjda ce i te interne kartice da budu sve brze i brze.

Ne mogu da tvrdim decidirano, ali sam prilično siguran da nećeš moći tek tako da instaliraš Ubuntu na sadašnje telefone, ovo ti je za modele koji tek dolaze i koji će iz fabrike izaći sa instaliranim Ubuntu-om. Pretpostavljam da će na njima biti obavezni i TB interfejs, bar dual-core procesor i dovoljno memorije da sve to drži. Ubuntu se može fino spakovati na 6 do 7 GB, ali će biti potrebno mesta i za korisničke podatke.

Ne vidim razlog zašto se ne bi mogao instalirati na SD kartu kod sadašnjih telefona...ionako već takva vrsta instalacije uveliko funkcioniše sa ubuntuom 10.10...sad mogu to na današnjim telefonima da urade preko nekog android launcher programa, pa kada se telefon poveže sa dockom ručno se startuje taj launcher koji pokreće Ubuntu sa SD karte (prosto ko pasulj :D)

Poslednja izmena:
To im je za sada jedino resenje, koliko vidim. Mada iskreno mislim da ce se to resiti - jer sam kasno sinoc dobio info da Ubuntu aktivno pregovara sa proizvodjacima telefona i Google-om (mada za Google nisam siguran), sto je, mislim, i bio njihov prvenstveni cilj :)
Veoma je verovatno da cemo pocetkom sledece godine (ili mozda vec krajem ove) imati mobilne telefone koji fabricki dolaze sa ubuntu-om i sve radi OOB

E to je vec bolje resenje. Ostaje samo pitanje da li ce Canonical imati dovoljno snage da istera stvar do proizvodjaca.

A sto se tice kartica, ne znam jel ima brze od class 10? Mislim da ce onda poceti i da prave brze kartice, a i vece... 128gb sa brzinom upisa oko 50mb :)

Ne znam ni ja da ima nesto brze od class 10. Mada i to je nedovoljno da se postigne brzina na koju su ljudi navikli kada sede za desktop racunarom. Kazem, problemg je loopback imidz gde je linux spakovan, sto znaci da se prakticno sve i upisuje i cita u/iz gigantskog fajla od 4 giga, a rezultat je prilicno spor. Ne znam kako ce ovo da se resi, ali ukoliko se cela stvar vuce k'o slina, nema teorije da ce stvar doziveti bilo kakvu masovniju primenu.

Neko je pomenuo openoffice - on se na mom transformeru, sa nativnog arm ubuntua i na internoj memorijskoj kartici, ucitavao jedno 2 minuta.

Ne mogu da tvrdim decidirano, ali sam prilično siguran da nećeš moći tek tako da instaliraš Ubuntu na sadašnje telefone, ovo ti je za modele koji tek dolaze i koji će iz fabrike izaći sa instaliranim Ubuntu-om. Pretpostavljam da će na njima biti obavezni i TB interfejs, bar dual-core procesor i dovoljno memorije da sve to drži. Ubuntu se može fino spakovati na 6 do 7 GB, ali će biti potrebno mesta i za korisničke podatke.

Sada imas 2 nacina da instaliras ubuntu na android fon ili android tablet, sasvim svejedno. Laksi nacin - skines arm linux imidz, startujes par skripti koje odrade mount i chroot-uju ubuntu, bez da izlazis iz androida. Dakle, povrh androida ti teras ubuntu, i cini mi se da je to ono sto vidimo na linku sa tjuba. Tezi nacin - reparticionisanje telefona, pravljenje posebne linux particije i promena bootloadera - pa pritiskom na kombinaciju tastera ulazis u meni za izbor - ubuntu ili android. Ovo drugo predstavlja klasican dual-boot, i razlika u brzini je bas drasticna. Problem - nije 1-click install zezanje. I u jednom i u drugom slucaju ne vidim cemu TB interfejs na fonu? Slika moze ide preko hdmi, a monitor i tastatura preko USB (ili BT?). Ono sto je potrebno je standardni port koji ovo objedinjuje, ili makar standardno razmestanje hdmi i usb porta, da bi dockovi bili 'multitelefonski'.

Ne vidim razlog zašto se ne bi mogao instalirati na SD kartu kod sadašnjih telefona...ionako već takva vrsta instalacije uveliko funkcioniše sa ubuntuom 10.10...sad mogu to na današnjim telefonima da urade preko nekog android launcher programa, pa kada se telefon poveže sa dockom ručno se startuje taj launcher koji pokreće Ubuntu sa SD karte (prosto ko pasulj :D)

Pa valjda zato sto neko mozda zeli da na SD kartice zabada video, fotke, muziku, stripove, filmove, knjige? :D Cak i da dobijes SD karticu direktno iz canonicala, sta bi sa njom radio? Moras da flesujes fon tj. da pogazis fabricku recovery particiju novim bootloaderom, ili opet imas linux imidz na sd kartici sto je, ponavljam, resenje koje se vuce kao slina.

Preveliki je to posao za taj dual boot...treba ti onda minimum nand flash od 32GB plus eksterna SD karta za podatke...a i koliko bi trajao taj flash kada bi ga koristio ubuntu sa svakakvim operacijama pisanja i brisanja..
Nisam probao ovaj imidž Ubuntua, baš me zanima koliko je to sporo...moram da uzmem prvo sd kartu pa da probam :)

Prvo, za sadašnje telefone nemaš dock.

Drugo, ako Ubuntu bude radio sa kartice kao applikacija u Androidu u svojoj Davlik virtuelnoj mašini, to ima da se vuče kao slina. Ja pretpostavljam da će pokušati da naprave da isti kernel tera oba OS-a ili će dva kernela raditi paralelno deleći resurse, RAM bar nije skup danas.

I u jednom i u drugom slucaju ne vidim cemu TB interfejs na fonu? Slika moze ide preko hdmi, a monitor i tastatura preko USB (ili BT?). Ono sto je potrebno je standardni port koji ovo objedinjuje, ili makar standardno razmestanje hdmi i usb porta, da bi dockovi bili 'multitelefonski'.

TB je upravo standard koji to objedinjuje, možeš kroz njega da vučeš šta hoćeš. Dokovi i pored toga ne očekujem da će biti univerzalni, pre će biti model specific, pružaće različite mogućnosti i nudiće ih proizvođači, najverovatnije kao dodatnu opremu. To je opcija koja je vendorima najprimamljivija sa strane zarade i verujem da će Canonical morati da se složi.

dobro bi bilo stvarno kada bi u tim dokovima bio dodatni ram, dodatni usb portovi, dodatni port za žičnu prežu... pa čak i vga / dvi port... što da ne, ne mora sve preko hdmi da ide, nemaju svi hd ready monitor. što neko pomenu i externu grafičku ili možda čak dodatni procesor... što da ne?

Preveliki je to posao za taj dual boot...treba ti onda minimum nand flash od 32GB plus eksterna SD karta za podatke...a i koliko bi trajao taj flash kada bi ga koristio ubuntu sa svakakvim operacijama pisanja i brisanja..
Nisam probao ovaj imidž Ubuntua, baš me zanima koliko je to sporo...moram da uzmem prvo sd kartu pa da probam :)

Prilicno neupotrebljivo i sporo. Povrh svega moras da podignes vnc server u chroot-ovanom ubuntuu pa da se nakacis kroz vnc android aplikaciju na njega.

ubuntu radi nativno na asus transformersu? bez androida? nice... i kako radi?

Radi, postoji na xda pedantno uputstvo kako doci do dual boot-a. Neke stvari nisu radile (recimo 3d akceleracija kao i neke od USB periferija koje sam ja navikao da rade OOB u androidu), interna memorija nije bog zna koliko brza, pa i nisam bio nesto posebno odusevljen. U stvari, nesto kasnije sam otklonio i zadnje kocnice da mi instalacija ubuntua nesto znaci na tabletu i izgubio sam bilo kakvo interesovanje za celokupnu pricu.

Prvo, za sadašnje telefone nemaš dock.
Drugo, ako Ubuntu bude radio sa kartice kao applikacija u Androidu u svojoj Davlik virtuelnoj mašini, to ima da se vuče kao slina. Ja pretpostavljam da će pokušati da naprave da isti kernel tera oba OS-a ili će dva kernela raditi paralelno deleći resurse, RAM bar nije skup danas.

Ovo sto opisujes je dusu dalo za virtuelizaciju, tj KVM. Potrebni resursi - dosta RAM-a (4 giga bi bilo idealno, vise zbog ubuntua nego androida) i ARM procesor sa ugradjenim instrukcijskim setom za virtuelizaciju (sto x86_64 procesori imaju, a mislim da i dalje nema takvog ARM-a). Onda bi imao 3 OS-a na fonu ( :D ) - jedan virtuelizacioni lejer sa konzolom u kojoj se vidi android ili ubuntu, i ova dva potonja kao virtuelne masine. Problem koji ovde vidim, osim hardvera je - potrosnja; lejer mora da radi non-stop.

TB je upravo standard koji to objedinjuje, možeš kroz njega da vučeš šta hoćeš. Dokovi i pored toga ne očekujem da će biti univerzalni, pre će biti model specific, pružaće različite mogućnosti i nudiće ih proizvođači, najverovatnije kao dodatnu opremu. To je opcija koja je vendorima najprimamljivija sa strane zarade i verujem da će Canonical morati da se složi.

Da, tek sad sam pogledao sta sve u stvari moze TB. Display, periferije, ethernet i napajanje u jednom. To je to.

Dockovi, ako ovo zaista zazivi, 100% bivaju vendor-specific, sto je velika gre'ota obzirom da onda moras dock uvek da secas sa sobom :( A mozda ce ipak da prave univerzalne dockove i vendor-specific kablove za povezivanje fona i docka? Just a guess.

dobro bi bilo stvarno kada bi u tim dokovima bio dodatni ram, dodatni usb portovi, dodatni port za žičnu prežu... pa čak i vga / dvi port... što da ne, ne mora sve preko hdmi da ide, nemaju svi hd ready monitor. što neko pomenu i externu grafičku ili možda čak dodatni procesor... što da ne?

Dobro bi bilo, ali i skupo, a i taj dock bi enormno porastao, recimo negde na velicinu sadasnjih tableta :) Pa se samim tim i gubi prvobitna zamisao nosenja jedino i iskljucivo telefona; cemu sve ovo ukoliko imas mali fon i ogromni dock?

Vrh Dno