Šta je novo?

7990 1ghz edition to debut at computex 2012

morali su da spuste cene jer je nvidija agresivno postavila 760 i 650ti boost koji bas deru sto se tice prodaje

morali su da spuste cene jer je nvidija agresivno postavila 760 i 650ti boost koji bas deru sto se tice prodaje

Istina gtx 760 brza je od HD7950 bar na def taktovima (kad se OC druga prica), a jeftinija tako da ce vjerovatno sada HD7950 da se primakne gtx760 sa cjenom negdje oko 220e.
Medjutim cudno je da HD7990 pojeftini 300$, nije malo 300$. Ocekivati je da nvidia spusti GTX690 bar na nivo HD7990 jer realno igre koje dolaze uz HD7990, cjena, performanse sve je na strani amd-e kartice.

Nece nVidia da pipne cenu GTX-a 690, ta karta se prodaje skoro slabo kao i 7990. Na strani 7990 su mozda samo broj frejmova po sekundi (mada po testu sto je neko nedavno okacio i tu su iste), sve ostalo je na strani GTX 690. Negde sam procitao da je taj bundle od 6 igara istekao i da se sada karte prodaju bez njega.
A cudno jeste da spuste cenu za 300$, zato sam i rekao na sta mi to lici - da je cilj da rasprodaju preostale karte jer nece vise da proizvode 7990.

Pa dual gpu resenja(4870x2, 5970, 6990) su obicno kostala kao dve najjace singe gpu karte. 7970 sada kosta 320e (a za nedelju - dve verovatno oko 290-300e). Tako da je cena od 600-650e sasvim realna, a ne ona od skoro 1k eura.

Ne znam oce li nvidia da skrese cjene gtx690 ili nece ali porazavajuce je da nude 300$ skuplju kartu slabiji performansi.
Ne mogu se otet utisku gledajuci ovaj test
http://www.guru3d.com/articles_pages/geforce_gtx_760_msi_hawk_review,16.html
Igra u koju su se zaklinjali nvidia fanovi sada 25% bolje radi na HD7990 u odnosu na GTX690 ne znam kako ovo nazvati 1fps je rulanje, a ovo? :p
untitled-2.png

@DAS nije bundle od 6 igri i nije istekao nego se sastoji od 8 igri i jos traje ;)

Rulanje je to sto nVidia ima 2 GPU-a koja su brza od najbrzeg AMD-ovog, treba proveriti da li se tako nesto ikad desilo.

... Na strani 7990 su mozda samo broj frejmova po sekundi (mada po testu sto je neko nedavno okacio i tu su iste), sve ostalo je na strani GTX 690...

Pogledaj poslednje testove na sajtovima gde rade testiranja (review). Svuda je HD7990 brži od GTX690.

Primer TechpowerUp testa od pre nedelju dana:
perfrel_2560.gif

Negde sam procitao da je taj bundle od 6 igara istekao i da se sada karte prodaju bez njega.

Bundle za HD 7990 je od 8 igara i ako baciš pogled na e-tail sajtove stoji uz određene modele HD7990 "Free 8 games w/ purchase, limited offer" ili "Free 8 games coupon included, limited offer" i većina modela je dostupna.
Tamo gde ne stoji, taj retailer/etailer je rasprodao svoju zalihu kodova. Never Settle (Reloaded) akcija je jasno definisala da traje dok se svi kodovi ne rasprodaju...

A cudno jeste da spuste cenu za 300$, zato sam i rekao na sta mi to lici - da je cilj da rasprodaju preostale karte jer nece vise da proizvode 7990.

Cilj im je da pored HD7990 rasprodaju i oba modela 7970 kao i 7950 zato su im svima spustili cenu za 20, 14 i 9%. I sigurno je razlog je jer ih više neće proizvoditi u jednom trenutku kada se izbaci nova serija.

Rulanje je to sto nVidia ima 2 GPU-a koja su brza od najbrzeg AMD-ovog, treba proveriti da li se tako nesto ikad desilo.

provereno desilo se kad je amd-e izbacio tahiti, HD7970 i HD7950 bili su brzi od GTX580 tadasnje perijanice nvidie, onda su se natezali izbacili GTX680 na njihovu zalost koji nije bio brzi od tahitija niti je danas taj GK104 brzi to je zalosno.... dobro u nedostatku argumenata bitno je bilo sta da se napise ;)

Izgleda da je uzrok smanjenja cjene HD7990 pojava hawaii chipa i nove dual gpu karte zasnovane na hawaii chipu, vrlo moguce da dobijemo dual gpu kartu iz amd-a koja ce biti onako u grubo receno bar 30% brza od najbrze dual gpu karte (opet amd-ve) ili ti najbrze graficke karte na trzistu.
Izgleda da ce se amd-e trkati sam sa sobom ukoliko nvidia ne izbaci GTX790 nadam se da ce amd-e imati konkurenciju jer u protivnom nece me cuditi ako novu dual gpu kartu zasnovanu na hawajima zacjene 999$

http://www.guru3d.com/news_story/amd_hawaii_gpu_might_launch_on_september_25.html
Izgleda hawaii u semptembru zajedno sa BF4 koja ce biti u bundlu sa novim grafickim kartama dupla pobjeda AMD-a.
Poklopili su konzole prigrabili sve nove hitove, imaju najbrzu graficku kartu na trzistu (izbacaju jos jacu)... sta jos treba :D

@pixel ta tebela njima nije vise bitna dok je nvidia bila na vrhu svake sedmice se ta tabela sa Tp postavljala sada ne ide u prilog argumentima :D razumijes sta hocu da kazem ta tabela ne valja :p

Poslednja izmena:
@ goldi: ti si totalno promasio poentu: naveo si dve karte (7970 i 7950) zasnovane na jednom chipu (Tahiti).
GTX 680 kad je izasao bio je brzi od 7970, test od 22. marta 2012:

http://www.techpowerup.com/reviews/NVIDIA/GeForce_GTX_680/27.html

A sada je GTX 770 brzi ili jednak sa Ghz edition (zavisno od rezolucije).

Btw, imamo osecaj da balavis dok kucas svoje postove :D

Vas nije malo blam da toliko veličate 7990 a pljujete GTX690 a da niste videli karte ni u prodavnici?

Cena 7990 je otišla dole jer je igranje na toj karti pakao. Džabe što postiže 500 frejmova u jednom momentu, kada u drugom ode na ispod 25. Zato ljudi i kupuju precenjenog Titana jer je jedan čip i radi uvek kako treba.

@G@W
ti izgleda ne znas da citas one grafikone... nisu to FPS dropovi, nego latencije merene u ms.

attachment.php

Now this looks a little poor and acatually we started off with the worst title, but please notice that frametime scaling manages to remain roughly below 15 to 20ms, there are NO VISIBLE STUTTERS. An absolutely smooth experience. With this chart, lower = better. Huge spikes above 40-50ms can be considered a problem or indicate a low framerate (look at the table at the top of this screen).

samo bi budala uzela sporiju karticu zbog ovih latencija koje ne prelaze 25 ms.

Za cenu po kojoj se prodavala 7990 u Nemackoj sam mogao da uzmem dva GTX 780 za Ultimate gaming setup.
Osim sto je gaming daleko fluidniji tu je I drasticno veca snaga u performansama..
I pored onog fix drivera I dalje je prusutan microsttutering I ima I dalje dosta prituzbi, neki cak I nemaju poboljsanja vec se javljaju sad neki drugi bugovi.

Sto se tice 7990 I GTX690 situacija merena po fps-u je poprilicno ujednacena mada dista zavisi I od drivera alu u svakom slucaju 384 bit-na magistrala dodje do izrazaja u 25x16 rez..

Po meni je obaranje cene 7990 logican potez jer je ovo poslednji trzaj da se rasproda to sto je ostalo a drugi nacin ne postoji..

Ovo sto je G@W pomenuo tice se neujednacenog fps-a a ne sttuteringa mada tim gore jer su prisutna oba fenomena!

@uruk suvisno je objasnjavati nemaju argumenata lako je napisati nevalja amd-e, ne valjaju im kartice bla bla, nema dokaza samo mlate kao i obicno u nedostatku dokaza.
Sto se tice latencija ljudsko oko primjeti iznad 30ms na guru3d kazu da je vidljivo tek izmedju 40-50ms, ko god igra igrica zna i primjeti razliku kad je ms preko 50 i ispod jedino ovako lajici koji samo znaju napisati to ne valja procitaju neki test i mlate praznu pricu.

Detaljnim gledanjem testa na guru3d koji se pominje moze se primjetit da latencije ne idu iznad 50ms vrlo rjetko se desi u nekoj igri i napisali su ljudi za svaku igru da je glatko iskustvo igranja, a zasto je glatko zato sto ms ne ide iznad 50 i ljudsko oko to ne moze primjetiti bio ms 10- 25 isto je iskustvo igranja i zato su zakljucili da su driveri napravili ogroman pomak, jos se ocekuje jedan driver tokom ovog mjeseca koji ce donjeti poboljsanja i ukljuciti dx9 naslove tu ce se vjerovatno zavrsiti prica oko microstuttera mada ce pojedinci to uvjek potencirat cim se napise nesto pozitvino za amd-e.

Dovoljno je pogledat igru u kojoj su driveri ispeglani BF3 gdje su prosjecno latencije na 15ms HD7990 gruha 125 fps, GTX690 sa istim latencijama 99, istina da igra glatko leti i na jednoj i drugoj karti, ali ne pobitna cinjenica da je HD7990 -No1.

@uruk suvisno je objasnjavati nemaju argumenata lako je napisati nevalja amd-e, ne valjaju im kartice bla bla, nema dokaza samo mlate kao i obicno u nedostatku dokaza.

Jel si to mene upravo spario sa Zverom? :D

Mogao bi malo da oladiš sa tim stavom jer smo na forumu da se družimo a ne svađamo. Ako dolaziš na forum da bi se zavadio sa nekim i raspirivao navijačke strasti, onda mislim da bi trebalo da potražiš drugo mesto za to. Na primer, fudbalski stadion.

I pored onog fix drivera I dalje je prusutan microsttutering I ima I dalje dosta prituzbi, neki cak I nemaju poboljsanja vec se javljaju sad neki drugi bugovi.

Ovo sto je G@W pomenuo tice se neujednacenog fps-a a ne sttuteringa mada tim gore jer su prisutna oba fenomena!

Pa daj neke linkove da vidimo i mi sta kazu za te bagove i fps dropove, jer po ovim testovima hvale 'An absolutely smooth experience' na novim driverima... a na guru3d cak i velikim slovima
NO VISIBLE STUTTERS

Edit;
nemojte se svadjati i zestiti jer su to gluposti... Razlika izmedju 20ms i 15ms je neprimetna, ne trza i nema veze sa dropovima, ali razlika izmedju 30 i 45 fps-a se vidi.

..meni bas u hard reset seta latencija sa 14-18ms sa zakucanim FPS na 60 i klizi isto kao u igrama gde je stalno 15-16ms.
Kao sto i oni kazu:
Huge spikes above 40-50ms can be considered a problem or indicate a low framerate

Poslednja izmena:
Dobro Uruk, to je sada. Ali šta ćemo za šest meseci kada AMD prestane da redovno izdaje profile za tu karticu. Ne kažem da je GTX690 bolji, već da su obe bezveze kao i sve do sada dual kartice.

Pogledaj guru3d forum i muku ljudi sa 4870x2, karticom koja bi u teoriji još uvek mogla da tera većinu igara u FullHD na max ali to nije slučaj jer podrške više nema. Podrška je i za naslednike danas nikakva, jedino se oko 7990 trude jer je aktuelna karta.

Nema smisla kupovati te dual karte, to je moja poenta. Ne vrede ničemu posle samo par godina.

Kupiš dve 7970 GHz Edition pa ih prodaš obe kada podrška oslabi. Prodati 7990 je mnogo veća muka.

Poslednja izmena:
Jel si to mene upravo spario sa Zverom? :D

Mogao bi malo da oladiš sa tim stavom jer smo na forumu da se družimo a ne svađamo. Ako dolaziš na forum da bi se zavadio sa nekim i raspirivao navijačke strasti, onda mislim da bi trebalo da potražiš drugo mesto za to. Na primer, fudbalski stadion.

Ma kakvi nisam na tebe mislio :D kakva svadja i navijacke strasti nemam ja ni od jedni ni drugi koristi, samo pisem ono sto se zna, a mrzi me da citam kad neko nesto tvrdi bez argumenata to je to i nista vise ;)

Meni smeta što se iznose samo sirove brojke a ne razmišlja o praktičnoj upotrebi. Postoji razlog zašto se Titan od 1000 evra prodaje bolje od HD7990 i GTX690 zajedno. Titan je jeftini kvadro sa 6GB DDR5 RAM i koriste ga profesionalci. Oni će uvek pre platiti 50% više za sporijeg Titana nego li uzeti 690/7990.

Duple karte imaju samo jednu svrhu a to je patkometrija. Totalno su nepraktične za gejming jer zahtevaju puno pažnje od strane proizvođača. Kada proizvođač prestane posvećivati punu pažnju tvom modelu, možeš da ga baciš u kantu. S obzirom da se u poslednje vreme trajanje podrške skraćuje, dati više od 600 evra za kartu koja neće biti kvalitetno podržana već posle 18 meseci, je van pameti.

Pogledaj ovaj test: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?284345-Review-HD-5970-vs-HD7970-(Tests-Inside). Rekao bi još se drži. Samo što fale novije igre od testiranih kao što je BF3 u kojem 5970 ne radi nikako. A u teoriji bi morala da radi odlično. Bez softverske podrške grafičke kartice su samo gomila metala i plastike.

Poslednja izmena:
Nisam ni ja za dual gpu, ali mislim da ce podrska za CF od AMD-a biti bolja zbog APU-a i novih konzola. Verujem da ce i same igre biti bolje podesene takva resenja.

Mada videcemo uskoro kada krenu nove konzole i igre kako ce se pokazati jedni i drugi, i kakva ce biti sw podrska.

Poslednja izmena:
Podrska za CF ce sigurno biti bolja najavili su jos jedan driver krajem mjeseca tako da ce to biti samo bolje inace evo i sapphire vani za 699$
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814202036
Neko je govorio da ne idu igre, besplatni 8 kodova dolazi uz sapphire karticu, sta reci mozda bi zimi mogla i u rudnik :D

Edit: techreport:
Our benchmarks show that, when aided by AMD's frame-pacing driver, the Radeon HD 7990 is as fast or faster than Nvidia's GeForce GTX 690 and GTX Titan—and neither of those Nvidia offerings are listed for much less than $999.99 right now.
eight free games, including BioShock Infinite, Crysis 3, Deus Ex Human Revolution, Far Cry 3, Far Cry 3 Blood Dragon, Hitman Absolution, Sleeping Dogs, and Tomb Raider.

Sve hitovi pod AMD GAMING EVOLVED

Poslednja izmena:
Sve te hitove bih ja menjao za jedan multiplayer fps tipa Planetside 2 (sa tonom XP-a i koje kakvih oruzja).

Neko je govorio da ne idu igre, besplatni 8 kodova dolazi uz sapphire karticu, sta reci mozda bi zimi mogla i u rudnik :D

Edit: techreport:
Our benchmarks show that, when aided by AMD's frame-pacing driver, the Radeon HD 7990 is as fast or faster than Nvidia's GeForce GTX 690 and GTX Titan—and neither of those Nvidia offerings are listed for much less than $999.99 right now.
eight free games, including BioShock Infinite, Crysis 3, Deus Ex Human Revolution, Far Cry 3, Far Cry 3 Blood Dragon, Hitman Absolution, Sleeping Dogs, and Tomb Raider.

Sve hitovi pod AMD GAMING EVOLVED

Dobre igre i stvarno nikad bolja ponuda.

Ima ovde nekih koji su prodavali amd karte i kupovali nove pa opet nisu dobili igre :D

Vrh Dno