Šta je novo?

7990 1ghz edition to debut at computex 2012

Ma da 100 k za skarabudzenu kartu na nevideno.
Ovo je zezanje nekih par tipova.

Ma hoce covjek da kaze da mu je zao sto se povlaci najbrza graficka karta sa trzista, mozda je imao u planu da je uzme :p
A realno ko je ne bi zelio pored toga sto je najbrza, pored cinjenice da raspolaze sa toliko sirove snage, karta jos moze i da zaradi 100+$ svaki mjesec sta rec nego nije dobra vjest ako bude tacno, mada licno ovim nista ne vjerujem.

Realno vredi 2000 ni dolara vise,ali obicno vredi onoliko koliko su ljudi spremni da plate.
Licno i da imam ogromne pare iz principa ne bih platio tu cenu.
Jaca od 2x GTXTITAN-6GD5 ?

Poslednja izmena:
Kasnila vise od godinu dana, pojavila se iako za to nije bilo potrebe jer su vec postojala ista resenja od AIB partnera, i na kraju se povlaci posle samo nekoliko meseci. Ako mene pitate - EPIC FAIL! :D

@ Apple
Ja se nadam da se salis da ne razumes engleski ?

U kratkim crtama ,srz svega toga..
Zainteresovanost ka ovoj karti je jako mala a samom AMD-u se ne isplati jer je skupa u proizvodnji.
Takodje problem sa microsttuteringom nije resen i to iritira mnoge gamere,cf profili koji konstantno kasne a cena takodje nije za pohvalu,potrosnja,buka,grejanje i sl..
Sve u svemu najvise zavisi od krajnjeg kupca sto se i odrazilo na odluku AMD-a da je povuku,ako je povuku..

@Vuk40
2000$ ? Jel i ovo neka sala ? Jaca od 2x Titan ? WTF men?!

Poslednja izmena:
Zasto sala,stvarno ne vredi. GeForce GTX Titan malo preko 1000 $
I sta tu nije jasno?

Napisao si da vredi 2000$ sto u prevodu na evropsku cenu bi izaslo i 2000 eur!
Kako takva karta moze da vredi toliko kada je GTX690 koja kao napredniji i savrseniji proizvod i povremeno i brzi overall kosta 800 eur + ?!
Ta cifra se nikako ne uklapa u zdrav razum.
P.S.Titan ima visoku cenu jer nema konkurenciju a jako blizu je Dual GPU izvedbe GTX 690 karte a opet kao single karta ima neke svoje prednosti + sto
moze da se koristi i u pro namene..

P.S.Taj linik sam tek sad video ali svakako sve sto sam naveo odnosi se i na to..
Obicna referentna izvedba.

Poslednja izmena:
Komentar je za karticu prodatu za 100 000.

Ma karta realno sabija nek prica sta god ko hoce i da drzite se teme kakav titan kakva GTX690...
Ovo da ce je povuc pa vidicemo pravite bauk, a nigdje potvrde... ovi tipovi sto su objavili ovu vjest otisli kod Nvidia predsjednika (sefa) pitali ga: " Sta mislite o HD7990 kao najbrzoj karti na trzistu" lik im odgovorio kakva HD7990 to ce se prestat proizvodit (hoce ali nekad) i ovi tipovi napisali evo HD7990 se povlaci :D

Tesko da ce je povuci, to su samo glasine a i microsttuteringom koliko procitah bi trebao da bude resen do kraja meseca novim drajverima tkd to ne bi trebao biti razlog eventualnom povlacenju.

Ako posluju u minusu logicno je da iskljuce ovaj proizvod iz palete ponudjenih.
A sto se tice microstteringa vec je bilo odlaganje ,sad ce pa nece a i ne zavisi sve od softvera.
Ako uspeju nesto da urade samo ce ga ublaziti ali sigurno ce i dalje biti primetan.
Taj problem nije od juce vec se provlaci sa generacije na generaciju .

AMD EOLs Radeon HD 7990 Dual-GPU Card

Dzabe i Kraljevi i Titani kad se jedan od njih penzionise a nije ni poceo da vlada ;)

According to a report on the Internet, the dual-GPU Tahiti based Radeon HD 7990 is going end of life already.
The card was 'released' just over two months ago in April and sure, it was an extraordinary launch as there wheren't even cards enough to feed to the press for reviews.
Combined with the micro-stuttering issues that are haunting the R7000 multi-GPU cards and a possible release of a new flagship Radeon card in October already, this might be the more logical solution for AMD.

Link :

http://www.guru3d.com/news_story/amd_eols_radeon_hd_7990_dual_gpu_card.html

Dzaba tebi kacit te linkove to su samo price koje se vrte po netu i ti sa svakog sajta kopiras po jedan taj link, a nisi ni svjestan da jos nema zvanicne potvrde od AMD-ea da ce kartica biti povucena. Kad nadjes tu informaciju kopiraj taj nam link da se ne mucimo ovako samo smaras, ali doslovno smaras!!!

Karta je odpocetka imala velikih problema:

http://www.tomshardware.com/reviews/radeon-hd-7990-crossfire-overheat,3539-3.html

Tako da spekulacije o povlacenju mogu vrlo lako da se obistine.

I dalje mi nije jasna odluka da se izbaci ova karta posle toliko vremena i pored toga sto su postojale slicne karte od AIB-a.
I pored svega toga izbacena je nedovrsena, slabo gde ima da se kupi a interesovanje za nju je nikakvo.

Zbog titana su je "nakalemili" :p...

Moje mišljenje je da je karta izbačena isključivo zbog marketinške dobiti.
Mi poznavaoci hardvera ćemo lako prepoznati lošu(iju) kupovinu ali ostatak sveta će je pamtiti kao "najbržu karticu na svetu" u ovom trenutku. Makar i ta prednost bila procenat - dva.

AMD je ovde žrtvovao sve da bi dobio taj tron. Počeviši od temperature, potrošnje pa do buke i neoptimizacija koje prate dual card setup.
Konkurenti su ne tako davno slično odradili sa GTX480 karticom. Trošila je puno, grejala se preterano ali je ipak bila brža bez obzira što je kasnila više od pola godine.

Mada mislim da je AMD imao nešto drugo u planu za ovaj period i da su odustali zbog nečega pa ponudili ovo skrpljeno rešenje kao nešto staro u novom pakovanju.
Možda je čak i anganžman sa proizvođačima konzola previše koštao (povukao više ljudi nego što je trebalo). Mada ne vidim zašto bi AMD grafičko odeljenje tu stagniralo...

Marketing... Čudo je to.
Mora od nečega da se preživi :)

Na newegg-u cene nekih modela su spuštene na $699 (PowerColor) dok su HIS i XFX $729.
Ostalih pet proizvođača nude svoje modele po cenama do $789.

Izgleda da naslednik stvarno stiže u oktobru :)

imas gore u vestima vest da su smanjene cene :)

Ne znam zbog cega su se odlucili na snizenje cjena, vjerovatno je uzrok dolazak nove dual gpu karte zasnovane na hawajima.
Izgleda da se AMD-e takmici sam sa sobom nemaju konkurencije pa zamjenjuju najbrzu kartu na trzistu jos brzom :D
Vjerovatno spustaju cjene da se karte pociste sa lagera da se napravi mjesto novoj karti na tronu :D

Uz nove 13.8 drivere + 8 igri HD7990 za 700$ izgleda prihvatljivo.
"smuth gejmuing"
plot.png

Sabijanje konkurencije
untitled-27.png

Sta reci 700$ jeste puno, ali za epitete: najbrze, najbolje mora da se plati : Tip:

Nije bas savrseno smooth, iako su dosta napredovali ;)

Neverovatno koliko manje microstutteringa na nVidiji. Džabe AMD-u 10 frejmova više kada je frejm rejt krajnje nestabilan.

Stvarno fin potez AMDa
Kartica je sada 699$ referentni model. Dobija se pregrst igara sto je isto super.

Uz ove nove drajvere mislim da je dobro sto su ovo napravili.

Naravno karte super visoke klase ce uvek biti neefikanse sto se tice odnosa mogucnosti i cene ali ovo je u tom segmentu sada verovatno najbolja karta (780, titan, 690 i 7990).

Opet treba imati na umu da se ovo verovatno radi jer nove grafike najverovatnije dolaze za 2 meseca tako da treba da se rasporda ova zverka i da se napravi mesta za nove zverove :)

To je kratkorocno vidjenje stvari. Treba sacekati oktobar pa videti gde smo. A ja cu da cekam pirate i maxvel da vidimo sta se stvarno desava. Ove serije koje izlaze su vise neki medju korak. SLedeca generacija ce verovatno da donese mnoog vece pomake iz razloga sto se sve vise na trzistu forsiraju 1440p i vece rezolucije tako da mislim da uz smanjenje proizvodnog procesa mora doci do veoma velikog skoka. Mada to opet moze da znaci da ce cene ovih medju serija biti dosta agresivnije...
Videcemo, bice interesantno narednih par godina :)

Poslednja izmena:
Meni ovo i dalje lici na nastavak one price da ce da ugase 7990, pa spustaju cenu kako bi prodali to sto im je ostalo.
Kakve veze ima sto izbacuju sledecu generaciju? Pa nece sigurno naslednik Tahitija da bude blizu 7990 po frejmovima. Jedino ako planiraju da uskoro izbace i dual-GPU kartu zasnovanu na nasledniku Tahitija.

Meni ovo i dalje lici na nastavak one price da ce da ugase 7990, pa spustaju cenu kako bi prodali to sto im je ostalo.
Kakve veze ima sto izbacuju sledecu generaciju? Pa nece sigurno naslednik Tahitija da bude blizu 7990 po frejmovima. Jedino ako planiraju da uskoro izbace i dual-GPU kartu zasnovanu na nasledniku Tahitija.

Upravo to izgleda da spremaju dual gpu zasnovan na hawajima, zele da se rjese HD7990 zato im spustaju cjenu.
Bilo kako bilo 700$ i 8 igri dobar potez amd-a za pohvalu samo nek cjene idu dole.

E ovo su super vesti. Nateraće nVidiu da spuste cene, možda i izbace nešto novo.

ako spustaju cene zbog nove generacije, onda ovih 14% dole znaci samo 14% bolje performanse na novim kartama :p.

Nazad
Vrh Dno