Šta je novo?

7990 1ghz edition to debut at computex 2012

AMD-Redesigning-the-Radeon-HD-7990-Dual-GPU-Card-2.jpg

We’ve seen many video card prototypes featuring two of AMD’s Tahiti Radeon HD 7970 GPUs,
but the company is not announcing any HD 7990 card and neither are any of its partners that were showing dual-HD 7970 video cards months ago.
The reason is that AMD is now redesigning the power circuit for the cards. They dropped the dual 8-pin connector design for a quad-6-pin connector setup.
There will be four major power lines on the board. One for each of the two Tahiti GPUs, one for the 6 GHz memory, and one for the PLX PCIe Bridge chip.
AMD's famous 6-monitor setup, the Eyefinity6 will reportedly make a comeback using 4 mini-DisplayPort connectors and two DVI ports.
AMD, apparently, will not use the “GHz Edition” GPUs, as the chips on the dual-GPU card will likely not be clocked higher than standard HD 7970 GPUs.
Therefore, there’s no Tahiti 2 for the HD 7990.
The graphics processing units are likely to be clocked around 900 MHz and we’re quite disappointed that the finer GHz Edition BIOS is not used.
We would like to see dual-GPU video cards coming with an auto-overclocking feature similar to what modern multi-core processors have.
The driver should practically allow the user to tell the card to overclock one GPU and clock down or even power off the other one if the performance doesn’t scale well when both GPUs are active.
Thus, the card would clock up the GPU closer to the exhaust of the cooling system and power off the other chip or clock it down and use it to accelerate other suitable threads.

Poslednja izmena:
Moze li sa ovim da se kopa u rudniku ? :D

Samo malo besmislenija od GTX690.

Powercolor je 1000$, Asus sa vodenim 1500$. S obzirom da se to nece proizvoditi masovno to su relativno i korektne cene ako pogledate koliko kosta jedna 7970. Asus je posebno skup zbog ekskluzivnosti. Lepe karte, to je to :d
Sad da vidimo testove, ciji je duzi :D

Reference-Design Radeon HD 7990 No Longer a Unicorn
In its GDC press-briefing on Tuesday, AMD previewed the reference-design Radeon HD 7990 dual-GPU graphics card. The company dragged its feet over such a product throughout 2012, and allowed its AIB partners to launch graphics cards with their own designs. Among the two that made it to the market were a PCS+ board by TUL, sold under the PowerColor, VTX3D, and Club3D brands, and the ASUS ROG ARES II. While those cards had different company codename, "New Zealand," the new HD 7990 is being referred to internally, as "Malta."

AMD's belated move to launch the Radeon HD 7990 reference design could reiterate the company's long-haul strategy with the Radeon HD 7000 series, which could sail the company through the crucial Summer sales season, over to Q4 2013, when the company is expected to launch its next GPU generation. AMD's reference design HD 7990 enjoys an edge over current market offerings: dual-slot thickness. It uses three 90 mm fans to cool a complex heatsink cooling the two GPUs, the bridge chip, and the VRM to feed them all. AMD didn't speak much about the card, but mentioned that its triple-fan approach is paying dividends. "It's whisper quiet," commented Matt Skynner, general manager of AMD's graphics business unit.

Tiha kartica sa 2x8pin. Sea islands GPU?

BGVOCmBCQAEzq5w.jpg

HD-7990-Preview-1-635x441.jpg

HD-7990-Preview-2-635x440.jpg

Izvor

Sa 3x90 mm ventovima deluje kao dobar izbor za rudnik. Samo da vidimo cenu kod nas ako se uopste pojavi.

Ne mora da znaci, ipak je referentna karta u pitanju ...

Racunaj 1000€ ovo ce biti najbrza graficka karta na svjetu pa ce zato i kostati vise nego konkurentske karte, a ako ovakvo hladjenje bude onda ce imati i neki prednosti, hladna, tiha, zauzima 2 slota, moze da rudari, najbrza na svjetu, marketing.... ne vjerujem da ce biti ispod 1000e

Bice izmedju 700 i 800e, to je negde 2*7970, nece biti skuplja od titana sigurno, konkurisace sa cenom.. valjda.

I ja mislim da nece biti skuplja od Titan-a, a bice brza, plus sam danas na Anand-u citao da ce AMD poraditi na drajverima i microstutter problemima sa dualGPU kartama, koji su kod njih vise izrazeni nego kod nVidia-e.

Da skupljam pare polako :)

Racunaj 1000€ ovo ce biti najbrza graficka karta na svjetu pa ce zato i kostati vise nego konkurentske karte, a ako ovakvo hladjenje bude onda ce imati i neki prednosti, hladna, tiha, zauzima 2 slota, moze da rudari, najbrza na svjetu, marketing.... ne vjerujem da ce biti ispod 1000e

mvahaha, jesi li mogao jos koji put da kazes da ce biti najbrza?:D
tesko da ce biti brza od aresa, ako nista drugo.

Nije nemoguce da ce biti brza ako je novi chip na njoj. Takodje sam siguran da cena nece biti povoljna. Bice u rangu titana, malo manje ali ne mnogo.

Zbog cega uporedjujete ovu kartu sa Titanom, valjda je normalno da se uporedi sa GTX-om 690 ?

We’re not saying much about it other than it’s two series-7900 GPUs on a single card, and it’s whisper quiet.”

Dakle dva Tahiti-ja su na karti. Mnogo je to zakasnelo, Tahiti je izbacen u januaru prosle godine.

Cena ce biti adekvatno visoka da ce ti izbiti tu ideju iz glave ;)

Moraću menjati svog golfa dvojku za tu grafu. I još mi ostane da doplatim dobru svotu.

btw. grafička mi se sviđa i izgledom (asus) i naravno performansama. Cijena kolika god da je ja se ne čudim, jer ko izdvaja preko 1000 za grafu, nije mu bas bitno jel' 100 evrica gore dole. Bar meni tako kad kupujem slicne stvari iz ovog cenovnog ranga.

@DAS
Ako je ovo dual Tahiti onda jeste kasno (odnosno ako izuzmemo partnerska dual 7970 rešenja i ne računamo njih kao 7990) međutim ako je ovo neki čip iz Sea Islands serije onda je taman na vreme :)

Nema smisla porediti sa Titanom ovu kartu. Ona je ili nasledik 6990 ili naslednik 7970x2, znači dual GPU on PCB rešenje i samim tim konkurent GTX690 ili njegovom nasledniku.
Mada mislim da se potencira poređenje sa Titanom zbog cene i zbog novog dizajna (GK104 - GK110).

Videćemo. Ako ništa drugo, ovih 2x8 pin mi se sviđaju. Za sada :)

Da se razumemo - najbrza karta trenutno je GTX 690. Te custom varijante kojih je napravljeno 1000 komada ne mogu da se racunaju.
Ako ovaj 7990 bude bio brzi od GTX-a 690 bice najbrza karta.

Iz AMD-a kazu " AMD and EA DICE are proud partners in gaming, with a recent history that includes the award-winning Battlefield 3 in 2011. That relationship continues today with the world’s first public demonstration of Battlefield 4, powered by the AMD Radeon™ HD 7990—the world’s fastest graphics card!..."
Ne bi bilo prvi put da kompanije daju ne bas istinite izjave o performansama svojih proizvoda. Bilo bi interesantno da je ovo ipak istina i da 7990 bude najbrza karta, ali ne vidim kako ce to postici ako nije zestoko tweakovana 7970. A mozda je sa 2 8950 GPU-a na sebi, ali onda je zbunjujuc naziv 7990. Ja ipak mislim da ce biti najbrza mozda samo u BF4 pa samim tim sa 2 malo tweakovane 7970-ke ;).

edit ^ Codename - Tahiti LE? Kako li ce sa tim GPU-om da bude najbrza da mi je znati :), mozda je greska
edit 2 - sad gledam pa ono na ebayu je "stara" 7990-ka sto ima Powercolor i jos neko

Poslednja izmena:
Da se razumemo - najbrza karta trenutno je GTX 690. Te custom varijante kojih je napravljeno 1000 komada ne mogu da se racunaju.
Ako ovaj 7990 bude bio brzi od GTX-a 690 bice najbrza karta.

Ne bih se složio sa tobom.

Po ovome: link ovih što ti nazovaš "custom" varijantama ima i više nego dovoljnim količinama i to od četiri proizvođača. Da, nešto manje od konkurentskih kartica ali ipak dovoljno. AMD je javno izjavio sredinom prošle godine da nema referentni dizajn za 7990 i da je partnerima dao odrešene ruke da dizaniraju svoj PCB kao što je i u prošlosti to radio. Znači trenutno najbrže kartice na svetu su AMD 7970x2 kartice u izvođenju partnera.

Razdvojiću dve bitne stavke:

1. Trenutno najbrža karta na svetu je Asus Ares 2.
2. Trenutno najbrža zvanično najavljena kartica je nVidia GTX690. Za sada :)

Ako moram da biram najbolju high karticu moj glas bi išao GTX690 zato što je to kartica koja je hladnija, daleko manje troši i kvalitetnije napravljena kartica od konkurentskih 7970X2 rešenja.

Vrh Dno