Šta je novo?

7800 Gtx

Momci ne gubite iz vida da su testovi dobrano procesorski ograniceni. Gledao sam na VR-u gde su poterali FX-55 na > 3G pa je u testovima 7800GTX ostavljala 6800Ultru za vise od 50%.

Pa sta, koga briga cime su ograniceni ako kartica nije brza u normalnoj rezoluciji cemu bacanje para?

Mare je napisao(la):
Pa sta, koga briga cime su ograniceni ako kartica nije brza u normalnoj rezoluciji cemu bacanje para?

A sad malo da lupamo?

Pa naravno da nije brza u "normalnoj" rezoluciji kad je stvar procesorski ogranicena. Sa brzim sistemom kartica bi dosla do izrazaja u svakoj rezoluciji pa i najnizoj!

Mare je napisao(la):

A ti bi se sa tom karticom igrao na 1024x768?

nije problem u rezoluciji bla bla bla nego u nedostatku software-a.
sta to danas imamo sto moze da uposli jednu ovakvu kartu kad daleko slabiji 6800GT sve melje?

Paradigma je napisao(la):
A sad malo da lupamo?

Pa naravno da nije brza u "normalnoj" rezoluciji kad je stvar procesorski ogranicena. Sa brzim sistemom kartica bi dosla do izrazaja u svakoj rezoluciji pa i najnizoj!
Shvatam ja to, ali onda to treba reci ljudima, sta ih zavlace, sto ne kazu u 99% slucajeva ovo radi isto kao i 6800GT. Ne zato sto je kartica losa vec zato sto su igre takve da im je i 6600 dosta (nekima i previse).

Cinjenica je da kad se prodaju krs kartice onda teraj 800*600, ni slucajno ne testiraj u 1280, a kad se prodaju ove onda udri 2048, samo su zaboravili da velika vecina prodatih monitora danas (TFT je vec par godina preko 50% u svetu) ide do 1280*1024 koja zahteva samo 42% snage (fill rate-a pre svega) od 2048*1536.

Lepo je da ljudima pokazu sta kartica ume, ali onda treba da se spuste na zemlju i da pokazu kako radi u 1024 i 1280 sto 95% ljudi koristi za igre, da se vidi koliko je sve to slicno/isto u normalnim rezolucijama.

Mozda ne bi bila losha anketa da se postavi: u kojoj rezoluciji se igrate... Ne verujem da ima puno onih koji pucaju na visoke rezolucije

Ova rasprava ode u krivo.
Potpuno se slazem sa BadMF-om, ali je za adekavtno testiranje ovih zveri neophodna veoma visoka rezolucija ili maksimalno opterecenje sa FSAA/ Aniso setovanjima.
Po menije prava mera 1280x1024+ visoka FSAA/AF setovanja!

Teoretski da prakticno ne, ja da poteram sad svoju kartu u 2048*1536/4xS AA+AFx8, ima da se udavi sa par fps nece 5 da predje, ali da li meni to nesto znaci, pa ne bas jer u 1024/no AA no AF radi sasvim koretno, cak i 1280/no AA no AF ili 1024/2x AA 4x AF do juce skoro (tj. do izlaska par zahtevnih igara) je radilio sasvim korektno.

Ta setovanja 2048+ se ne koriste da se pokaze kako su nove karte dobre, vec kako su stare lose, sto je pogresno.

Tacno da se tako vidi sirova snaga ali se zaobilazi istina, a to je da u normalnoj rezoluciji nove karte ni slucajno nisu toliko brze (niti brze uopste), sto je ono sto je bitno....

@Nedjo
"G70 je ultimativni OGL akcelerator"
!!!!

jel bas toliko bolji od 6800? (jer 6800@fx4000
i nije bas toliko bolji od 5900/5950@fx3000 u OpenGL-u)
jel ima napretka i u guranju poligona (osim svetala i transparenicije

Mare je napisao(la):
Ta setovanja 2048+ se ne koriste da se pokaze kako su nove karte dobre, vec kako su stare lose, sto je pogresno.
Naprotiv. Najbolji nacin da ti ilustrujes snagu novih akceleratora jeste da ih stavis u situaciju koja je za stare "bezizlazna"! U 2048 si maksimalno izolovao ostale sistemske elemente koji mogu da uticu na skor i maksimalno si zaposlio karticu. Ti testovi se ne bave gejmplejom vec istrazivanjem krajnjih mogucnosti grafickih kartica. Igrice koje dolaze ce jos vise opteretiti graficki podsistem sve vi[e "bezeci" sa procesora. U tom smilsu ovakvi testovi su dobri kao ispitivanje dugorocne isplativosti investicije u novu jaku karticu.

Sto se mene tice, sve te nove graficke treba testirati u 1280x1024, sa AA i AF na max. Eventualno 1600x1200, za ljude sa CRT monitorima.
Ali, sve na max. Kako bi zauzdali te zveri.
Jer, tako najnovije igre treba da se igraju (da ne kazem "The way it's ment to be played!" :d:d)

Jedino MORA da se ostavi test u 3DMark-ovima sa default rezolucijom od 1024 (tj. i rezolucija i testovi default), kako bi karte mogle da se uporede sa prethodnom generacijom. Znaci, nemam ni tu nista protiv rezolucije 1280x1024, ali bi morala da bude i 1024, cisto radi poredjenja.
To je ono sto, recimo, zameram i Digital!-u u testu X850 akceleratora.

Inace, ja se vec duze vreme igram u 1280x1024 rezoluciji (neke dve godine), s tim sto od kad imam X850XT default setovanja su mi i AA 6X i AF 16X.
A tako nesto bi moglo da umori kartu... ma koliko brza i snazna bila.

U dosadasnjim igricama izmedju npr. 6800U i 7800 nema gotovo nikakve razlike u 1280, a u UT2004 ni u 1600. Medjutim sta ce biti kad se pojave Unreal 3, Far Cry 2, mozda cak i Quake4. Bice bre razlike i u 1024! A za igre koje su trenutno na trzistu, ukoliko nemate neki LCD monitor 16x12, ili 1920x1200 zaista inje potrebno nista vise od 6800gt. PS3 i Xbox360 postavice standarde igranja u HD rezolucijama tako da o ovim rezolucijama necemo govoriti kao o egzotici vec necem normalnom, da nekazem standardnom vec za manje od godinu dana.

CAR je napisao(la):
To je ono sto, recimo, zameram i Digital!-u u testu X850 akceleratora.
🙂
To je bila dilema oko koje sam se dosta lomio i prelomio sam na 1280. Razlog je upravo sve ono sto si gore naveo. Jednostavno je besmisleno pljunuti 400+ evrica i igrati se u bilo cemu manjem od 1280. Obzirom na tu logiku sam i odlucio da HighEnd radimo samo u 1280. Jos uvek guram paralelno rezultate sa i bez FSAA/AF, ali sve vise razmisljam da isdem iskljucivo sa ukljucenim FSAA/AF. Takodje jako bitan momenat u citavoj prici je sto za razliku od weba, papirni medijum je prostorno ogranicen, te je objektivno nemoguce na isti strpati sve rezultate svih setovanja!
Poz
:wave:
Nedjo
P.S
Ne vidim da iko apeluje na Maxa da odradi 7800GTX! :d A ja sam prvi evo znatizeljan (plus nemam vremena da sam testiram, a bilo bi i glupo da mu uzmem kartu kad ja test mogu da objavim tek 01.09)!

Nedjo je napisao(la):
Naprotiv. Najbolji nacin da ti ilustrujes snagu novih akceleratora jeste da ih stavis u situaciju koja je za stare "bezizlazna"! U 2048 si maksimalno izolovao ostale sistemske elemente koji mogu da uticu na skor i maksimalno si zaposlio karticu. Ti testovi se ne bave gejmplejom vec istrazivanjem krajnjih mogucnosti grafickih kartica. Igrice koje dolaze ce jos vise opteretiti graficki podsistem sve vi[e "bezeci" sa procesora. U tom smilsu ovakvi testovi su dobri kao ispitivanje dugorocne isplativosti investicije u novu jaku karticu.
Valjda jednog dana i pobegnu skroz sa CPU-a ja te price slusam jos od vremena Voodoo 1, a posebno od dana GF 256, ali slaba vajda, sve vise je potreban CPU...

Znate sta je najludje na FS kazu u zakljucku kupite ovu kartu, ali svakako prodajte vas TFT i kupite neki veliki CRT da bi mogli da iskoristite njene mogucnosti. Mislim s konja na magarca, kupite CRT da bi uopste imali neku korist od ove karte....

besmisleno pljunuti 400+ evrica i igrati se u bilo cemu manjem od 1280.

besmisleno je uopste dati 400 evra za igranje, i to za neku kartu koja ce za 18 meseci vredeti 200 ili manje, a za 36-40 svega 30-50€. Valjda zato ove karte cine tek 1-2% u udelu prodatih kartica, sve ostalo su daleko jeftinije kartice....

Ne vidim da iko apeluje na Maxa da odradi 7800GTX

Sto bi apelovali kad em na netu ima bar 50 testova gde je vec sve receno, em ce te karte kod nas biti aktuelne kad im cena ode na 150-200€...

Mislim da ce sa ovim kartama od 500+€ polako ali sigurno sahraniti PC, PC je poceo da odumire kao igracka platforma onda kad su cene high end kartica otisle sa max 250-300$ na preko 600$.

Ako nastave ovaj trend uzece X360 i PS3 i ono malo PC trzista, pa ce par etuzijasta moci na svojim giga 7800 ultra da igraju novi pasijans... 😀

Nedjo je napisao(la):
P.S
Ne vidim da iko apeluje na Maxa da odradi 7800GTX! :d A ja sam prvi evo znatizeljan (plus nemam vremena da sam testiram, a bilo bi i glupo da mu uzmem kartu kad ja test mogu da objavim tek 01.09)!

a sta treba da ga molimo? maxu? ne, ne :d
naravno da treba da je testira sto pre.
evo dajte je meni, testiracu je ja u 3dsmaxu :smoke:

Nedjo je napisao(la):
🙂
To je bila dilema oko koje sam se dosta lomio i prelomio sam na 1280. Razlog je upravo sve ono sto si gore naveo. Jednostavno je besmisleno pljunuti 400+ evrica i igrati se u bilo cemu manjem od 1280. Obzirom na tu logiku sam i odlucio da HighEnd radimo samo u 1280. Jos uvek guram paralelno rezultate sa i bez FSAA/AF, ali sve vise razmisljam da isdem iskljucivo sa ukljucenim FSAA/AF. Takodje jako bitan momenat u citavoj prici je sto za razliku od weba, papirni medijum je prostorno ogranicen, te je objektivno nemoguce na isti strpati sve rezultate svih setovanja!
Poz
:wave:
Nedjo
OK, kako rekoh, tako i treba. Sve igre u 1280, minimum. A bogami i AA i AF modove na max.
Samo je trebalo 3DMark-ove postaviti na 1024... cisto radi poredjenja.

Mislim, dobro, mogu i ja bas da namestim kod sebe rezoluciju na 1280x1024 u 3Dmark-u, al' eto... 😉

Pozdrav :wave:

tomazino je napisao(la):
U dosadasnjim igricama izmedju npr. 6800U i 7800 nema gotovo nikakve razlike u 1280, a u UT2004 ni u 1600.
U 1280x1024... ali sa AA i AF na max?

Mislis da nema igre koja moze da stucne tako? I don't think so...

Mare je napisao(la):
besmisleno je uopste dati 400 evra za igranje, i to za neku kartu koja ce za 18 meseci vredeti 200 ili manje, a za 36-40 svega 30-50€. Valjda zato ove karte cine tek 1-2% u udelu prodatih kartica, sve ostalo su daleko jeftinije kartice....

Sto bi apelovali kad em na netu ima bar 50 testova gde je vec sve receno, em ce te karte kod nas biti aktuelne kad im cena ode na 150-200€...

Mislim da ce sa ovim kartama od 500+€ polako ali sigurno sahraniti PC, PC je poceo da odumire kao igracka platforma onda kad su cene high end kartica otisle sa max 250-300$ na preko 600$.

Ako nastave ovaj trend uzece X360 i PS3 i ono malo PC trzista, pa ce par etuzijasta moci na svojim giga 7800 ultra da igraju novi pasijans... 😀

Potpuno se slazem,
Bolje je svaku god. dati po 200e za kartu(i to je mnogo) i tako 3 god 3*200e=600e
Nego sad 600e za kartu koja ce u trecoj godini koriscenja da ti sece a sa tvojom mid-end kartom sve ce da fika "pristojno"

Pravo pitanje je oce biti 7600 ili 7200 ili tu ostaje sve kako jeste

Pravo je pitanje hocete li dati 500€ za ps3 i jos 800€ za HD televizor sledece godine? :d Ili cete da pricekate jedno 4 godine dok to padne na 200+400€? 😀

Sto se tice filozofije 3*200>600 nisam bas toliko siguran. Evo moj 9700Pro je star 3 godine, sada tera igre kao aktueln mid-range karte a prethodne mid-range karte nisu mogle da mu prismrde.

U svakom slucaju treba videti kako ce se nove karte ponasati u novim igrama, i sa i bez AA-a i AF-a. To da sa AA-om i AF-om ne stuca nista pitacu vas kad izadju Fear, Stalker i pre svega Oblivion 🙂 Pored toga to ne pali svako niti je svakome to bitno, a rezultati umeju dosta da se razlikuju kad se porede sa i bez tih pomagala

@byMax😀a li ces 7800gtx testirati i u f.e.a.r. beta demou koji ima ugradjen benchmark koji je ULTRA zahtevan tj. doom3 je za njega malo dete.Bas me zanima da li ce da bude uopste igrivo u 1280x1024 i na takvoj zverini kao sto je 7800gtx...

Poslednja izmena:
dajte meni da je testiram
meni ne treba apel 😉

Sta kazete na onu spekulaciju - vest sa Bench-a da 7800 GTX ima zakljucanih pipeova tj. da je samo oslabljen primerak G70. Ja sam od pocetka bio sumnjicav oko broja tranzisotra.... Sta vi mislite?

Poslednja izmena:
mLaki je napisao(la):
Sta kazete na onu spekulaciju - vest sa Bench-a da 7800 GTX ima zakljucanih pipeova tj. da je samo oslabljen primerak G70. Ja sam od pocetka bio sumnjicav oko broja tranzisotra.... Sta vi mislite?

Ma to nvidia pusta buvu, tj. ne verujem u to i evo zasto:
Koliko sam primetio izlazak 7800gtx je prosao prilicno nezapazeno...samo na ovom forumu koliko je bilo postova o nv30,pa nv35 i nv40 pre izbacivanja i posle.Bilo ih je gomila, a sada muk tj. dva threada.Cini mi se da ni na stranim sajtovima nema neke halabuke jer svi ocekuju da izadje r520 koji ce navodno da rasturi 7800gtx, pa su ove fantomske price "procurele" i eto kao ljudi ce sada da kupuju 7800gtx jer ce moci da se kasnije otkljuca i pobedi konkurenciju u vidu r520.Znaci NE VERUJ dok to neko ne odradi.

p.s.Da se odmah razumemo ovo je moje laicko misljenje.

Poslednja izmena:
Just for the record, Max pocinje sa testiranjem 7800 GTX-a sutra, 30. juna... dva dana testiranja i jedan dan pisanja teksta. Nadam se da ce sve proci kako treba... Poredicu je sa X850 XT PE i dve 6600GT (nemam 6800 Ultru na PCI-E, nažalost).

Srecno. Seti se da dremnesh malo. 😉 Da li mozemo da saznamo koji proizvodjach je u pitanju? (ja pokusao da ti nabavim od Milanke Memon - Gigabyte, al` nista).

Nazad
Vrh Dno