Šta je novo?

7800 Gtx

Paradigma je napisao(la):
Koliko vidim Nedjo rece ATi-jevog GPU-a za XBOX360, a to nije R520, sta vise, verujem da ce se znacajno razlikovati.
pa da ATi-evog GPU-a za XBOX360 koji se zove Xenos, a koji se drasticno razlikuje od R520, a o kome mozes citati na onom linku koji sam gore bacio! 😉
Sto se tice 7800GTX-a, evo malo sam bacio pogled i na ostalu dokumentaciju, a razgovarao sam i sa nekim developerima, i sushtina je da G70 zaista napravljen po njihovom ukusu i kao takav ce biti extra popuilaran medju tim "korisnicima". A za igrace i onako ima dovoljno snage da vrti sve aktuelno.
Postoji tu jos par intereantnih momenata, ali ono sto stoji izmedju redova jeste da se 'vidija i M$ sve vise udaljavaju i nVidia daje snaznu podrsku OGL-u 2.0... zbog dila sa Sonyem, 'vidija se nagazovala na projektu potpune reinkarnacije OGL-a i stoga maximalno "spustaju" WGF 2.0 koji ce zahtevati Unificiranu shader arhitekturu na kojoj je zasnovan Xenos! 'vidija je apsolutni protivnig tog koncepta i otuda one cifre koje navode u PDF-u koji mi je dostupan, a prema kojima je G70 "Stiven Hoking" u matematici naspram Xenosa!

ostaje da se vidi kako ce se G70 nositi sa konkurentom u cenovnoj klasi
jer nema smisla da (pun)R520 i G70 kostaju isto.
kolko vas ima najjaci model iz generacije koja je aktuelna???

a razgovarao sam i sa nekim developerima, i sushtina je da G70 zaista napravljen po njihovom ukusu i kao takav ce biti extra popuilaran medju tim "korisnicima".
bitna stavka jer cemu sva ta snaga ako se ne koristi kako treba.
tek na kraju godine kad se pojave HIT igre tj. realne aplikacije za razliku
od 3d marka koji je totalno nebitan ce se videti koje resenje je bolje.

OGL vs DX
treba uraditi paralelu koja strana sta ima uz sebe i sta ce imati u narednih godinu dana kako bi se stekla realnija slika o upotrebljivosti kartica oba
proizvodjaca...

Xbox360 i PS3 od trenutka kada izađu će se koristiti još 5 godina. Ako je već sada vidljiva nadmoć PS3 nad Xbox360 to znači da je OGL u prednosti nad WGFom. Microsoft će kočiti razvoj PC igara jer će ponuditi XNA (ista igra će se moći igrati i na Xbox360 i PC) . To će biti dobro u samom početku ali za neke dve godine će PC prerasti Xbox360 i biće razlika u kvalitetu u korist PCa. Ati će biti vezan za Microsoft a nVidia neće.
Sto se tice 7800GTX-a, evo malo sam bacio pogled i na ostalu dokumentaciju, a razgovarao sam i sa nekim developerima, i sushtina je da G70 zaista napravljen po njihovom ukusu i kao takav ce biti extra popuilaran medju tim "korisnicima". A za igrace i onako ima dovoljno snage da vrti sve aktuelno.
To znači da će G70 vremenom samo dobijati na snazi. 😀

Po ovim testovima je 7800GTX brži generalno 40-50% od 6800 Ultre

I mene to interesuje, mislim da hoće,videćemo.

Ako je G70 u PS2 po nVidiji brži od Xenosa (a to mislim da je BS), kako ce se sa tim istim G70 na PC-ju boriti R520, koji je slabiji od Xenosa? Sta, R520 sa 32 pipelinea ce biti sporiji od G70 sa 24? I dont think so. Jedino ako opet ne bude nekih teskih varanja...

A sve mi se cini da ce ih biti i to zestokih...

MaXo, kad mozemo da ocekujemo test nVIDI-ne kartice u tvom izvodjenju. Molim te cedi je do maksimuma tj. sitnih creva. 😡

Poslednja izmena:
byMaX je napisao(la):
Ako je G70 u PS2 po nVidiji brži od Xenosa (a to mislim da je BS), kako ce se sa tim istim G70 na PC-ju boriti R520, koji je slabiji od Xenosa?
A, el si ti siguran Maxo u ovo? Ja negde pročitah da je R520 jači od Xenosa. Možda i grešim, ali ajde da pitam...Daj neke uporedne tabele ili slično (sajt).
Pozdrav. :wave:

Poslednja izmena:
Moorhuhn, pa Nedjo je to gore naveo (Nedjo: "Dovoljno je da vam kazem da je 'vidija dosla do statistike prema kojoj je G70 BRZI u dosta slucajeva PRILICNO od ATijevog GPU-a za XBOX360!?!"), ja mu verujem 🙂 bakiba - da je ATI, imali bi ga sada u rukama, ali se nVidia ne interesuje toliko za nase trziste, tako da pojma nemam. Kad Leadtek/MSI/GA pošalju, plus pet - šest dana i biće i kod nas test.

@byMax
Ma nismo se razumeli...To koja je "brža" Nvidia ili ATI, to ostavljam vama da testom utvrdite 😀 . Nego ja sam aludirao na ono R520 i Xenos. Negde sam pročitao da je R520 "brži" od ove verzije za XBox. :trust: Kažem, možda i grešim jer evo već drugi dan ne mogu da nađem sajt gde sam to pročitao. 😡

Moorhuhn je napisao(la):
@byMax
Ma nismo se razumeli...To koja je "brža" Nvidia ili ATI, to ostavljam vama da testom utvrdite 😀 . Nego ja sam aludirao na ono R520 i Xenos. Negde sam pročitao da je R520 "brži" od ove verzije za XBox. :trust: Kažem, možda i grešim jer evo već drugi dan ne mogu da nađem sajt gde sam to pročitao. 😡
Veruj mi da neces ni naci! R520 sigurno nije brzi od Xenosa 😉
Ono sto je 'vidija uradila sa G70 jeste da su napravili izuzetno inteligentnu optimizaciju NV40 arhitekture, znacajno unapredivsi performanse. Problem, uslovno receno, je sto se to unapredjenje ne moze ocitati u 3DMarku. U tom smislu je G70 totalno dijametralno postavljen u odnosu na NV40 koji jeste bio 3DMark akceleraotr (pored svih drugih dobrih stvari koje je imao). Sad se 'vidija u opste nije toliko obazirala na Futuremarkov proivod. G70 je namenjen profesionalcima i game developerima koji prave "kill'em all" naslove, ili jos bolje graficke masine. G70 je ultimativni OGL akcelerator i dar sa neba za mnoge gurue 3D gafike. Obicni Perica koji pika kanter ili klikce simse (decurlija igra ovu zezalicu) nema sta da se štreca povodom izlaska G70...
No, jedva cekam da vidim ATi-jev odgovor, jer kako su sad postavljene "figure" to ce biti odgovor i ispada da ATi i dalje prati 'vidiju.
Cinjenica je da se maltene nista sa sigurnoscu ne zna u vezi R520, pa ipak vlada uverenje da ce on biti brzi od G70! Mozda je razlog za to u neverici da je G70 bacio ispod 8K u 3DMarku05. Uostalom pogledajte u O/C sobi sta je covek dobacio sa San DIegom i X850 XT PE! Uostalom R480 baca preko 6K u 3DM05, Pa zar onda nije logicno ocekivati da ce R520 baciti 9K uz 30% vise shader snage i brzom memarom? Mozda?!
No, zrno sumnje malo nagriza citavu konstrukciju. Zasto ATi nije izasao sa R520 kad je bilo planirano (dan pre G70)?! OK. Mozda zbog CrosFirea (da se sad nije ukljucio u SLi bitku, sigurno bi je izgubio, a verujte to je bitka za dominaciju na 3D trzisu u buducnosti! Sve ide "dual")?! No, zasto se prica o R580?! Koji maltene spreman! Ili bolj receno, bice spreman za vreme kada bude premijera.
Mnogo drugih pitanja je otvoreno,a li moracemo sacekati jesen da bi dobili tacne odgovore nanjih.

U pravu si. Izgleda da sam bio sanjiv pa sam nešto i istripovao. :S: Evo sada gledam u Digitalu gde si napisao "GPU poseduje 48 pajplajn-a koji mogu po potrebi biti alocirani na Pixel i Vertex operacije." :wall:
Izvinjavam se na mogućim dezinformacijama. 😀

Jedno pitanje za Nedja:
Ako G70 sa 24p i 8v ima 302miliona tranzistora kako R520 sa 32p i 10v ima 300miliona tranzistora?
Tako je i NV40 imao 222 miliona a R420 samo 160miliona. Koju funkciju imaju ti dodatni tranzistori. Možda su ova pitanja smešna ali meni to nije jasno.
Ono što posebno raduje u vezi GF7800GTX su o/c mogućnosti sa 430 na 540 je odličan rezultat posebno kada se upoređuje sa nv40.
I negde sam pročitao da je Gf7800GTX slabiji od grafičke koju nVidia sprema za PS3.
pozdrav 🙂

Poslednja izmena:
Zar r520 nije odlozen na neodredjeno vreme (anand)? Ako je to tacno, izgubismo jednu zanimljivu raspravu na forumu na neodredjeno vreme🙂

Saša Č je napisao(la):
Jedno pitanje za Nedja:
Ako G70 sa 24p i 8v ima 302miliona tranzistora kako R520 sa 32p i 10v ima 300miliona tranzistora?
Tako je i NV40 imao 222 miliona a R420 samo 160miliona. Koju funkciju imaju ti dodatni tranzistori. Možda su ova pitanja smešna ali meni to nije jasno.
Ono što posebno raduje u vezi GF7800GTX su o/c mogućnosti sa 430 na 540 je odličan rezultat posebno kada se upoređuje sa nv40.
I negde sam pročitao da je Gf7800GTX slabiji od grafičke koju nVidia sprema za PS3.
pozdrav 🙂
Ko je rekao da ce R520 imati 32 PS pajpa i 10 VS jedinica??? i pri tome da ce imati 300 miliona tranzisotra?! To su meni nepoznate (dez)informacije!
Ti procesori su tako kompleksni i po mnogo cemu razliciti da je totalno deplasirano ih porediti po broju tranzisotra i iz istog izvlaciti nekakvu ibformaciju po pitanju broja funkcionalnih jedinica.
Sto se tice dolaska ovih novih akceleratora, ono sto 100% mogu potvrditi jeste da u septembarskom Digitalu citate o 7800GTX-u, dok ce se za R520 najverovatnije morati sacekati neki drugi jesenji broj 😉

Nedjo je napisao(la):
Ko je rekao da ce R520 imati 32 PS pajpa i 10 VS jedinica??? i pri tome da ce imati 300 miliona tranzisotra?! To su meni nepoznate (dez)informacije!
Ti procesori su tako kompleksni i po mnogo cemu razliciti da je totalno deplasirano ih porediti po broju tranzisotra i iz istog izvlaciti nekakvu ibformaciju po pitanju broja funkcionalnih jedinica.
Sto se tice dolaska ovih novih akceleratora, ono sto 100% mogu potvrditi jeste da u septembarskom Digitalu citate o 7800GTX-u, dok ce se za R520 najverovatnije morati sacekati neki drugi jesenji broj 😉

E... TurskaRadioTelevizija, a ja se nadao da ce biti text u julskom broju....

jorgovan je napisao(la):
E... TurskaRadioTelevizija, a ja se nadao da ce biti text u julskom broju....
Ma to je zbog dvobroja. Ali će verovatno biti u avgustovskom SK-u. To bi Sasa mogao da nam kaže 🙂

Saša Č je napisao(la):
Ma to je zbog dvobroja. Ali će verovatno biti u avgustovskom SK-u. To bi Sasa mogao da nam kaže 🙂
heh! Pa kartica je postala javno dostupna 21 juna! Tada smo vec debelo bili u procesu stampanja 😉 Tako da sto se mog reviewa tice bice 1. septembra na kioscima.
BTW
Kartica je stigla 😉
Tako da sad pritisak na MAXa da je istestira :d

Nedjo je napisao(la):
heh! Pa kartica je postala javno dostupna 21 juna! Tada smo vec debelo bili u procesu stampanja 😉 Tako da sto se mog reviewa tice bice 1. septembra na kioscima.
BTW
Kartica je stigla 😉
Tako da sad pritisak na MAXa da je istestira :d

Jedva cekam da se kod nas testira...

Nego jer moze neko dati pregled cena?

off topic: 2 Nedjo: kada se obicno zakljucuje broj?

jorgovan je napisao(la):
off topic: 2 Nedjo: kada se obicno zakljucuje broj?
Ne pitaj ga. Njega to zakljucenje uvek iznenadi, kao putare sneg u decembru 😀 Obicno se u stampu krece oko 20-og u mesecu. Mnogo zavisi od dana u sedmici kad pada prvi dan u mesecu (zvuci konfuzno ali u sustini nije 🙂 ).

Najzanimljiviji je test na Anandu gde je sve u 1600 i 2048 da bi se koliko toliko pokazao neki smisao ove karte u odnosu na sasvim solidne 6800GT/U

Da, potpuno tupavo, mogli su makar da stave i 1280x1024, 1600x1200 ima smisla samo za ljude da 20+" TFT ovima :d

Zasto nije napravljen nikakav pomak u nizim rezolucijama? To je do procesora?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno