Šta je novo?

7800 Gtx

U pa to je bas brzo. Jedva cekam da vidim testove. :banana:

Edit: To ce biti taman dobar upgrade. 😉

POZ :wave:

Poslednja izmena:
Opa, evo najsvezijih vesti sa the inquirer od Fuada Abazovica koje kazu da ce R520 premasiti 10K poena u 3DM05 dok bi G70 trebalo da daje tek nesto preko 7800.
Bice ovo zanimljivo leto...

Evo i vesti sa Bencha
I poslednje nepoznanice su eliminisane. Sada znamo praktično sve o G70.
Ovaj čip će biti izrađen u 110 nm procesor i imaće oko 302 miliona tranzistora. Radni takt ovog grafičkog procesora iznosi 430 MHz, a u njega je smešteno 24 pixel i 8 vertex pajplajna. Njegov memorijski interfejs je 256-bitni, a G70 će biti postavljan na grafičke kartice sa 256 MB GDDR3 memorije koja će raditi na taktu od 1,2 GHz. Maksimalni fill rate GeForce 7800 GTX čipa iznosi 6,88 milijardi piksela u sekundi, a maksimalna potrošnja mu dostiže 100 W. U arhitekturi GeForce 7800 GTX nema značajnijih novina, to je samo NV40 u sitnijem proizvodnom procesu i sa više pajplajna.
Budući da se sirena koja je predstavljala zaštitni znak GeForce 6800 kartica malo kome dopala, NVIDIA je za GeForce 7800 pripremila novu 3D modelovanu lepoticu po imenu Luna. Orijentalnih crta lica i u tesno pripijenoj odeći, Luna dosta podseća na Ruby, ATI-jevog pulena.
Kao što vidite 302 miliona tranzistora ,)

Obrisace ATI pod sa ovim NV40 - pardon, G70...

jedva cekam mejnstrim derivat R 520 :eyebrows:

Nije sve u pajpima, svi ste videli sta je 6600GT uradio samo zahvaljujuci visokom taktu GPU-a (jedan 6600GT cip ima oko 80% performansi jednog 6800GT ), ja se ne bih iznenadio da 7800 Ultra (ako izadje) bude uradjena u sitnijem procesu i radila na drasticno vecem taktu od GT(X)-a.

Poslednja izmena:
Moso je napisao(la):
Obrisace ATI pod sa ovim NV40 - pardon, G70...
Kako stvari stoje, a pozivajuci se na neke procurele rezultate, G70 ce zaista imati blizu 7800 3DMArk05 poena! To je svakako ispod mojih optimisticnih ocekivanja! Bez 10K poena ne vidim poentu dizanja tolike buke, koja se sprema. Pa zaboga oni su cip nazvali G70. Reklo bi se da donosi zaista mnooogo vise. Ajd da se zvao NV50 i u komercijalnom nazivu da je nosio 6900 oznaku (mid range derivati su imali prostora za 6700 oznaku)...
Ne bih preterano da prejudiciram, ali cini mi se da ce ATi zaista da bude brzi. Pitanje je samo ko ce moci da ponudi vece kolicine cipova trzistu... 'vidija igra na siguricu i pravi G70 u 110nm, dok ATi prilicno rizikuje sa 90nm Low-k postpupkom. Doduse, ako bude islo kako oni ocekuju, i kako TSMC obecava (vec godinama), ATi bi sa 24papjnim cipom izvlacio drasticno bolje frekvencije i da ima mnogo vise cipova po waferu...
No, videcemo, pred nama je "vrela" GPU jesen!

Jos jednu stvar ne treba izgubiti iz vida. Iako sada deluje da ce ATI imati snaznijeg takmaca slabe sanse su mu da bude najprodavaniji. Znate i sami da svi volimo entry level high-end a to bi mogao G70 da bude ako cena bude isla u prilog ovoj tezi.

"entry level high-end"
to G70 nikako nije! Za G70 ima smisla da ima smao jedan derivat - model sa 16 pajpova, ali i on ce biti veoma skup (verovatno je rec o "cistom" 7800 - posto 'vidija sada nema "native" PCI e GPU u 110nm, sa 16 pajpova)!
No, nevezano, slazem se da je u "pravom" entry levelu poslednje generacije, 'vidija daleko snaznija sa svojim 6200 odn. 6600 modelima, ali treba imati u vidu da se oni nece menjati sve do prelaska na 90nm proizvodnju, a to ce izgleda biti tek sa GPU-om posle G70, sto realno znaci ili s proleca iduce godine, ili najkasnije na sledece leto.

Nedjo nije 16 pajpova high-end za G70. Mislio sam na eventualno 7800GT ako mu cena bude lepa jer od nje sve zavisi. Lako bih preboleo sto ATi pravi 30% brzu karticu ako odgovarajuca nvidija duplo manje kosta.

Mozda Nvidia planira da izbaci jos nesto pored ove 7800 serije, jer sam na vise mesta procitao da je ona, u stvari, samo (dosta) doterani NV40.
Ali ne moze jos nista konkretno da se kaze, jer ATi nije jos ni dao puno ime svom R520.
Moguce je da ce Nvidia ici na ovu taktiku, sto rece Paradigma.
Ali mislim da je vise nego izvesno da ce se R520 proizvoditi sa 32 pajplajna, e sad da li ce, i koliko biti iskljuceni, ostaje da vidimo.
pozdrav svima

Paradigma je napisao(la):
Nedjo nije 16 pajpova high-end za G70. Mislio sam na eventualno 7800GT ako mu cena bude lepa jer od nje sve zavisi. Lako bih preboleo sto ATi pravi 30% brzu karticu ako odgovarajuca nvidija duplo manje kosta.
Pa jeste high, ali je 24 na GTX-u Higher :d
Podsetime da li se ikada desilo da je necija kartica duplo skuplja u odnosu na odgovarajuceg pandana konkurencije?!
G70 ce biti tu negde oko 500€, bas kao i R520! Zar zaista mislis da ce 7800 (makar i onaj "klot") kostati cc 250€?!
Moja pretpostavka je da ce 7800 biti ~300, GT ~400, a GTX ~500 (j)evra!
6800GT/PCi Express odlaze u penziju jer je 'vidiji veoma skupo praviti NV45 GP-u, koji na istom BGA pakovanju ima GPU i AGP2PEG most).
Ispod 7800 ide na trzistu vec dugo prisutni 6800 sa 12 pajpova i 6 vertex shader jedinica (na nekom kineskom sajtu sam video da je 7800 sa 16 pajpova i 8 vertex shader jedinica, dok je GT full 24 pajp/8 VSJ... GTX se u odnosu na GT razlikuje samo po SLi mogucnosti)... na dole je situacija sasvim jasna 6600 familija vlada u srednjem, a 6200 u Low segmentu.
E sad, sa 16 pajpova i sa 8 VSJ, na recimo 400 MHz, 7800 je direktna atak na X800XL od koga je tako konfigurisana (pretpostavimo da ima GDDR3 na 1 GHz) apsolutno brza. A posto ATi ne moze da izvuce iz R430-ke znacajno vise od 400 MHz, morace da XL brzo zameni sa R520 derivatom od 16 pajpova, ali na 520 MHz - u sustini aktuelni X850 XT, ali umesto u 130, napravljen u 90nm) po konkurentoj ceni... naravno, nepoznate su obe arhitekture, odnosno izmene napostojecim, tako da se odnos u megahercima, moze veoma izmeniti... u svakom slucaju ATi mora na G70 paletu da odgovori sa R520 derivatima, jer se R430 ne moze nositi sa G70, kako god bio konfigurisan...

Setite se šta je uradila nVidia kada je R9800PRO bio brži od FX5800ultre.nVidia je ubrzo napravila 5900ultra model. Moguće je da sada imaju u planu 6900ultra. Ovo možda rade samo da bi zbunili ATi, a zatim pokazali šta zaista imaju, kada već bude kasno za ispravke na R520.

Nedjo je napisao(la):
Pa jeste high, ali je 24 na GTX-u Higher :d
Podsetime da li se ikada desilo da je necija kartica duplo skuplja u odnosu na odgovarajuceg pandana konkurencije?!
G70 ce biti tu negde oko 500€, bas kao i R520! Zar zaista mislis da ce 7800 (makar i onaj "klot") kostati cc 250€?!
Moja pretpostavka je da ce 7800 biti ~300, GT ~400, a GTX ~500 (j)evra!
...

E vidis cene mogu biti takve dok ATI ne izbaci svoje a onda moraju biti konkurentne sa cenom vec prema performansama. A to mi daje nadu da ce 7800GT kostati manje od 400$ koliko ce, slazem se, kostati kad se pojavi. Meni ce tih 24 cevi da uradi posao i zaista me ne zanima koliko moze najaca kartica u gami (i jednih i drugih) da nagura. Prepostavljam da ce Nvidia izbaciti kasnije i ultru i da ce to dodatno uticati da treca kartica u high-end nizu dodatno pojeftini.

E vidis cene mogu biti takve dok ATI ne izbaci svoje a onda moraju biti konkurentne sa cenom vec prema performansama. A to mi daje nadu da ce 7800GT kostati manje od 400$ koliko ce, slazem se, kostati kad se pojavi. Meni ce tih 24 cevi da uradi posao i zaista me ne zanima koliko moze najaca kartica u gami (i jednih i drugih) da nagura. Prepostavljam da ce Nvidia izbaciti kasnije i ultru i da ce to dodatno uticati da treca kartica u high-end nizu dodatno pojeftini.

Iz tvojih usta u bozije usi. 😀

POZ :wave:

2X 7800GTX u SLI modu + FX57 = 13142 3D Marks 05 (Link).I nisam bas impresioniran rezultatom,pogotovo kada se ima u vidu onaj koji je postigao Macci sa dual x850xt u crossfire modu i to 15498 koji je i trenutni WR.Sta li se tek moze ocekivati od dve R520 kartice u CF modu..

Poslednja izmena:
Da, ovo je zaista 7800, i to na zwerskoj skalameriji (2.9 A64 - kome su, BTW dobrano podigli voltazu na cak 1.52, samo zarad 100 MHz vise kloka). malo, zaista malo... ako se u obzir uzmu ocekivanja... No, nije ni 3DMark05 lagan za "zzvakanje". No, ovo ide na ruku ATi-a! Kako? Pa oni sada mogu da kalkulisu sa specifikacijama i frekvencijama za X900 kako bi ostvarili realno ocekivanih 8K maraka, a da pri tome tempiraju yield. Da je G70 kojim lsucajem postigao vise, trebalo bi, verovatno, poprilicno "navrnuti" R520, sto bi se itekako osetilo na procentu upotrebljivih cipova, narocito u ovoj ranoj fazi proizvodnje. Zanimljivo je da ni sa 500 MHz za GPU i skoro 1.4 GHz za memoriju, G70 ne moze da dodirne 10K maraka! Za to ipak treba 32 pajpa. 3Dmark05 je i onako vise Pixel, nego Vertex Shader heavy!
CrossFire vs. SLi prica sa ovim novim karticama ce tek biti zanimljiva! Ocekivano bolje performanse CF-u mogu doneti veliku popularnost. A s druge strane, investicija u SLi se tek sa izlaskom G70 cini racionalna. naime, isplativiji upgrade je dodatna 6800GT kartica, nego prodaja postojece i nabavka G70 GTX-a! Isto vazi i za CrossFire.

Upravo tako, napravice možda "laganu" verziju R520, na opuštenih 400-450 MHz, jer ima sirovu snagu, i hladiti ga single slot kulerom. Mogu opušteno da ga nazovu X900 XT. A ako, i kad nVidia pritegne, sa R520 će poboljšati yield, nasvirati ga na 520-540 MHz, staviti još bržu memoriju, i kuler kakav je na X850 XT i nazvati ga X950 XT...

byMaX je napisao(la):
Upravo tako, napravice možda "laganu" verziju R520, na opuštenih 400-450 MHz, jer ima sirovu snagu, i hladiti ga single slot kulerom. Mogu opušteno da ga nazovu X900 XT. A ako, i kad nVidia pritegne, sa R520 će poboljšati yield, nasvirati ga na 520-540 MHz, staviti još bržu memoriju, i kuler kakav je na X850 XT i nazvati ga X950 XT...
e bas lepo sto su opet u situaciji da nam prodaju jedan te isti proizvod duze vreme :smoke:

Saša Č je napisao(la):
Setite se šta je uradila nVidia kada je R9800PRO bio brži od FX5800ultre.nVidia je ubrzo napravila 5900ultra model.
Pa? Jel' 5900 Ultra bio brzi od 9800 Pro?

5950 Ultra jeste bila brza a cini mi se da je i 5900Ultra takodje. Krecana ili neka druga vrsta nepoverenja?

5950 Ultra jeste bila brza a cini mi se da je i 5900Ultra takodje. Krecana ili neka druga vrsta nepoverenja?
Ne znam o kakvoj krecani je rec... anyway, imao sam 5900 Ultru, klokovanu na nivo 5950 Ultre (pa i preko toga), sa 256 MB rama. Nakon toga, uzeo sam HIS-ov IceQ 9800 Pro (128 MB), pa potom i Sapphire-ov 9800XT sa 256MB.

Ne moram ni da pricam sta je bilo brze izmedju tih ATi-ja i te nVidia-e...
Kako se upale AA i AF modovi, 59x0 Ultra nema sta da trazi pored 9800 Pro/XT.

Gf 5900 > R9800
Gf 5900Ultra>R9800Pro
Gf 5950Ultra<R9800XT

U nekim tekstovim je bilo upoređivanje Gf 5900 i R9800Pro i tu su zaključili da je Ati brži. Komentar je bio da bi možda 5900Ultra bila brža od R9800Pro.
Kako su se samo setili da uporede dve kartice iz različite klase. A razlika u testovima nije bila ni 3%.

CAR je napisao(la):
Ne znam o kakvoj krecani je rec... anyway, imao sam 5900 Ultru, klokovanu na nivo 5950 Ultre (pa i preko toga), sa 256 MB rama. Nakon toga, uzeo sam HIS-ov IceQ 9800 Pro (128 MB), pa potom i Sapphire-ov 9800XT sa 256MB.

Ne moram ni da pricam sta je bilo brze izmedju tih ATi-ja i te nVidia-e...
Kako se upale AA i AF modovi, 59x0 Ultra nema sta da trazi pored 9800 Pro/XT.

Stvar je za diskusiju ali da ne prljamo tred ionako je na tu temu dovoljno ispricano.

Slazem se!
Evo ja sam izbrisao sve one gluposti odozgo!
LM, kad smo vec kod prepucavanja. Imam uvid u materijal koji je 'vidija pripremila za promociju G70 i mogu vam reci da ce ova nasa pljuvacina dobiti sasvim novu dimenziju :d
Dovoljno je da vam kazem da je 'vidija dosla do statistike prema kojoj je G70 BRZI u dosta slucajeva PRILICNO od ATijevog GPU-a za XBOX360!?! :sceptic: :guitar:
O ostalim stvarima na racun kanadjana da ne pricam, chuce se! 😀
A ako hocete da procitate nesto zaista pametno, toplo preporucujem:

http://www.beyond3d.com/articles/xenos/

Nedjo je napisao(la):
Imam uvid u materijal koji je 'vidija pripremila za promociju G70 i mogu vam reci da ce ova nasa pljuvacina dobiti sasvim novu dimenziju :d
Dovoljno je da vam kazem da je 'vidija dosla do statistike prema kojoj je G70 BRZI u dosta slucajeva PRILICNO od ATijevog GPU-a za XBOX360!?! :sceptic: :guitar:
Brzi od Xenos-a? Ne znam ko im radi statistiku,no ja bih ga svakako otpustio i zabranio mu da se bavi tim poslom 😀 Pa r520 ce oduvati G70,da ne pricam o veoma optimisticnom poredjenju,gde je vidi cuda G70 brzi u ,,dosta stvari,, od Xenos-a :trust: No,da sacekamo promociju i vidimo u cemu su to uporedili ova dva GPU-a,i kako su dosli do tih saznanja koja su uzgred veoma zanimljiva..

Optimus Prime je napisao(la):
Brzi od Xenos-a? Ne znam ko im radi statistiku,no ja bih ga svakako otpustio i zabranio mu da se bavi tim poslom 😀 Pa r520 ce oduvati G70,da ne pricam o veoma optimisticnom poredjenju,gde je vidi cuda G70 brzi u ,,dosta stvari,, od Xenos-a :trust: No,da sacekamo promociju i vidimo u cemu su to uporedili ova dva GPU-a,i kako su dosli do tih saznanja koja su uzgred veoma zanimljiva..

Koliko vidim Nedjo rece ATi-jevog GPU-a za XBOX360, a to nije R520, sta vise, verujem da ce se znacajno razlikovati.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno