Šta je novo?

4K HTPC

@Miskonius, hvala za onaj sajt. :)

@boki019, meni neverovatno da to ne moze da ide 60Hz. Mora da ima negde neki problem..

Pa eto, to je praksa.....
Probao svasta nesto, ali tv pokazuje 30 hz, samo sa DP adapterom pokazao 60 hz....
2016-09-08 01.05.52.jpg

^ Rezolucija bi trebalo da ti je 3840 x 2160. Izgleda da se adapter i TV nisu dogovorili ili si je ti povecao na kompu. :)

Verujem da cete naci gde je nastao problem kod HDMI-HDMI veze pre ili kasnije. :D To mora da radi..

Poslednja izmena:
Ma ljudi da li je moguce da mi treba najveca najnovija najskuplja kartica da bih pogledao seriju na televizoru?!?! Pa to nema smisla.

Kako onda pusta sve preko laptopa?

Aj da preformulisem pitanje.

Koja graficka je potrebna da pustim film u rezoluciji 3840x2160 @24Hz.

Ok ok, 24 je lose, ali ajde da vidimo sta je minimum da film radi bez problema.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ljudi, hajde dogovorite se ko šta hoće :) Jedna stvar je da li grafička može da isporuči 4k@60Hz na televizor, a sasvim druga stvar da li grafička može hardverski da dekodira 4k video. Dakle, Intel integruše (i još neke druge karte, mrzi me da proveravam tačno) mogu da dekodiraju 4k sadržaj, ali ne mogu da voze televizor u 4k@60hz. Sa njima ćete moći da gledate 4k sadržaj, ali u 30 ili 24Hz. Ili u bilo kojoj nižoj rezoluciji.

Dakle, da ne bi bilo zabune, naglasite da li očekujete HW 4k dekodiranje (uz prikaz u bilo kojoj rezoluciji) ili prikaz na televizoru u 4k@60Hz, 4k@30Hz ili nečemu trećem. To su dve tehnički potpuno odvojene stvari. Naravno, da biste videli 4k kvalitet, potrebne su obe.

BTW, negde sam ranije video screenshot sa 4K rezolucijom u Dynamic Super Resolution. To znači da, iz perspektive OS-a, grafička sve renderuje u 4K rezoluciji (dakle video buffer popunjava frejmovima u 4k rezoluciji), ali na samom izlazu to downscale-uje i šalje 1080p signal ka TV-u ili monitoru. Dakle, iako piše u properties 4k@60Hz, tada se displej zapravo vozi u 1080p@60Hz.

Još nešto: 4k@30Hz i 4k@24Hz su više nego dovoljni za gledanje 4k filmova u originalnom formatu - jer su filmovi u 24fps, jelte. 30Hz i 24Hz su za desktop rad i pomeranje miša katastrofa i tu nema dileme. Ono što možda može stvoriti prividni utisak da pomeranje miša i nije toliko loše pri 24/30Hz je aktiviranje Motionflow/TrueMotion/kako-god-se-već-zove-kod-kog-proizvođača interpolacije koja izmišlja frejmove tamo gde ne postoje. To može stvoriti svakakva izobličenja u desktop radu, a svakako povećava input lag. Isključite tu glupost pri desktop radu.

Poslednja izmena:
Ok ok. Vidim ja da je hercaza ta koja je zakomplikovala stvari.

Meni komp sluzi vise za flak i wav nego za 4k, tako da cu preziveti sa 24hz.

Moja trenutna grafika 710gt daje lepu sliku u punoj rezoluciji ali ne radi lepo sa video fajlovima.

Koja je najmanja grafika koja ce mi dozvoliti normalno pustanje 4k filmova u 24 herca? A da pritom bude low profil?

Sta je maksimum koji neka low profil grafika moze da ponudi? I da li je neko testorao ili to samo iz specifikacija... Hvala

Ma Celeron koji je X puta slabiji sa grafičkom starijom par godina od tvoje pušta 4k bez problema (mislim ne secka ali zbog slabe grafike se radi downscaling na rezoluciju 1080p). A tvoj i5 ne može... Pazi da nije.

Evo sad napisao korisnik u drugoj temi (a i meni ranije rekli da i Celeron pušta 4k bez problema), pa ti proceni da li je "slab hardver" problem http://forum.benchmark.rs/showthread.php?p=4787427

Ako G1820 i HD4670 puštaju onda ti možeš 3 u isto vreme :)

Da ti nemaš felerične komponente (iskrivljeni/polomljeni pinovi na CPU...)?
Odradi test opterećenja CPU, GPU i RAM. Vidi i koliko poena daju pa uporedi sa istim komponentama po netu.

Kako si beše povezao grafičku sa monitorom? HDMI na grafičkoj i HDMI na monitoru?

Poslednja izmena:
Moram testirati. Sta je najbolje za testiranje?
Ma cudno mi je mnogo. Na 4k mi seckaju cak i neki 1080p filmovi. Tek kada smanjim rez na 1920 sve je ok.
Hdmi na hdmi ide. Tako je.

Naravno...evo sa Celeron G1610 na integrisanoj intel, prebacio sam na nju da testiram.

Screenshot (185).jpg Screenshot (184).jpg

Čekaj, ti si na grafičkoj (u windows-u) podesio rezoluciju 4K i tada ti seckaju filmovi čak i ovi 1080p? Koja ti je tačno rezolucija i refresh rate i da li je za monitor ili TV?

Ako staviš rezoluciju monitora! na 3840x2160 @30p da li tada secka (4k i 1080p)?
Ako staviš rezoluciju monitora! na 1920x1080 da li tada secka (4k i 1080p)?

Koja verzija HDMI izlaza je na grafičkoj?

Meni ne secka nista ni u jednoj kombinaciji...to sam mu okacio da integrisana svakako moze da pusta.
@BoskoS ima taj problem, nebitno sto nema HDMI 2.0 morao bi da pusta bar ove do 30fps.
Evo nesto zahtevnije 93mb/s...isto pusta bez problema.
Nesto drugo je kod njega problem...samo sta?

Screenshot (188).jpg Screenshot (189).png

Da, na grafickoj u win10 je podesena 3840 rez. Tu mi stoji 60hz, ali graficka po specifikaciji kaze da radi na 24hz.
Tv je u pitanju.

Kada je 4k rez, secka 4k sadrzaj i vecina 1080p.

Kada je na 1920 rez, ne secka ni 4k ni 1080p.

Verujem da je 1.4a hdmi na grafici.

Ma Celeron koji je X puta slabiji sa grafičkom starijom par godina od tvoje pušta 4k bez problema (mislim ne secka ali zbog slabe grafike se radi downscaling na rezoluciju 1080p). A tvoj i5 ne može... Pazi da nije.

Evo sad napisao korisnik u drugoj temi (a i meni ranije rekli da i Celeron pušta 4k bez problema), pa ti proceni da li je "slab hardver" problem http://forum.benchmark.rs/showthread.php?p=4787427

Ako G1820 i HD4670 puštaju onda ti možeš 3 u isto vreme :)

Da ti nemaš felerične komponente (iskrivljeni/polomljeni pinovi na CPU...)?
Odradi test opterećenja CPU, GPU i RAM. Vidi i koliko poena daju pa uporedi sa istim komponentama po netu.

Kako si beše povezao grafičku sa monitorom? HDMI na grafičkoj i HDMI na monitoru?
Probah sad opet, na konfi iz potpisa 1440p youtube radi bez dropped frames, dok 4K štuca samo tako iako je radio OK kad sam prethodni put probao :trust: no potpuno si u pravu, ako je ovo Celeronče granični slučaj :D i5-ica bi morala da može da istera.

Što se tiče ripova probah npr. The.Revenant.2015.2160p.UHD.BluRay.DTS.x264-ETRG od 17Gb i radi bez da štucne, instaliran K-Lite Codec i puštam preko MPC playera. Ako bi ovog mog ugušio neki rip od lupam 50Gb, očekujem isto da bi i-5ica mogla da ga sažvaće.

Probah sad opet, na konfi iz potpisa 1440p youtube radi bez dropped frames, dok 4K štuca samo tako iako je radio OK kad sam prethodni put probao :trust: no potpuno si u pravu, ako je ovo Celeronče granični slučaj :D i5-ica bi morala da može da istera.

Što se tiče ripova probah npr. The.Revenant.2015.2160p.UHD.BluRay.DTS.x264-ETRG od 17Gb i radi bez da štucne, instaliran K-Lite Codec i puštam preko MPC playera. Ako bi ovog mog ugušio neki rip od lupam 50Gb, očekujem isto da bi i-5ica mogla da ga sažvaće.
Mozda zbog memorije? evo kada sam ja probao prilicno je zauzece, mada sam imao jos sto sta otvoreno.

Screenshot (187).png

@Vuk40
Nisam mislio na tebe nego na Boska :)

@BoskoS
Ostavi tu rezoluciju ali stavi refresh na 24hz ili 30 pa javi kako radi.

HDMI 1.4 ne može da pusti 4K @60hz, može samo 4k @24hz. Ako nemaš ta podešavanja u Windowsu onda podesi u drajverima grafičke (njih u svakom slučaju proveri, a možeš i slike da pustiš ovde).

Očigledno je tu negde problem kad na 1080p radi. Veće opterećenje je za komponente kada na FHD pusti UHD snimak pa pored reprudukcije treba da troši resurse i na downscaling. Ne verujem da je RAM problem.

P.S. Daj i link do grafičke koju imaš (brend i model...).

Meni ne secka nista ni u jednoj kombinaciji...to sam mu okacio da integrisana svakako moze da pusta.
@BoskoS ima taj problem, nebitno sto nema HDMI 2.0 morao bi da pusta bar ove do 30fps.
Evo nesto zahtevnije 93mb/s...isto pusta bez problema.
Nesto drugo je kod njega problem...samo sta?

Pogledajte prilog 209202 Pogledajte prilog 209203

Kako si podesio taj DXVA native renderer?
Ja ga nemam u meniju.
Nemam ni madVR iako ga imam instaliranog.

Sent from mTalk

Skontao sam donekle šta je problem, mislim da pot player baguje. Našao sam gde je dxva. Npr pustim Time scapes mkv i hw acceleration radi bez problema. Kad pustim Martian mkv neki put hoće nekad neće. A ako pustim Peti element mkv prebaci se na S/W umesto na H/W acceleration i ako probam da promenim potplayer se crashuje.

Sent from mTalk

Ovako...na poslu sam pa je XP.

Desktop_2016_09_09_19_37_41_562.jpg Desktop_2016_09_09_19_38_20_796.jpg

Desktop_2016_09_09_19_39_31_359.jpg Desktop_2016_09_09_19_39_46_109.jpg

Prebacio na 24hz. Obecava. Sada skidam neke filmove, i Revenanta. Covece sto je tesko pronaci torente ovih dana.
Beba i posao me stisli pa zato nisam toliko aktivan.

E ljudi Revenant ne secka!!! Smanjio na 24Hz i pustio u PotPlejeru na Overlay Mixer

Eto, problem je bio 60Hz, jer HDMI 1.4 ne može da da preko 24hz :)
Ako hoćeš 60Hz (za desktop i igre itekako znači, za filmove trenutno i ne baš) moraš ili drugu grafičku ili da čekaš Kaby Lake i nadaš se, kao i ja :D

Bravo @nemanja123. :) hvala puno. Sada to izgleda tako jednostavno, a secam se prvi put kada sam povezao video sam da mogu da stavim 60hz i zabo tu.

Onaj debeli zeka secka u potu ali sve radi ok u win10 plejeru. :/

Skinuo sam u lg hdr demo ali kontam da mi treba jos 4 graficke da bi to poteralo.

Mjok sa tim podešavanjima tek ništa neće da radi -10fps

Sent from mTalk

Ma ništa neće neki mkv pušta sa H/W neki ne. Ako čak probam da promenim u H/W Potpkayer puca.
Pada mi na pamet da obrada zvuka možda igra neku ulogu.

Sent from mTalk

Ima ll taj mkv subtitles? probaj da iskljucis prikazivanje prevoda.
Subtitles render se kresuje, verovatno kada mad krene upscaled prevod ga kresuje.
Ili iskljuci skaliranje koje mad radi sa slikom.

Koliko je taj procesor sa integrisanom grafičkom jači od mog AMD A8 procesora na HP Pavilion-u 17? Pošto na istom laptopu sa Win10 nema šanse da pustim 4k video.
Bolji je taj A8-6410 APU od Celerona G1610, ima graficku u rangu intel HD Graphics 4200.
Koja je bolja od ove u Celeronu, kako ti ne mozes da pustas 4K?
Jedino ako ti je iskljucena HW asceleracija, pa graficka nista ne radi i sve ide na CPU.
CPU z pa proveri zauzece graficke kod pustanja videa.

Poslednja izmena:
Bolji je taj A8-6410 APU od Celerona G1610, ima graficku u rangu intel HD Graphics 4200.
Koja je bolja od ove u Celeronu, kako ti ne mozes da pustas 4K?

Nema šanse, neće ni Edge (na Redstone 1) da pusta 4K sa YT, video samo secka, pojavljuju se neke "deformacije" i zamućenja (pikseli) videa. Isto tako nema šanse da pustim 4K u PotPlayer-u.

Nema šanse, neće ni Edge (na Redstone 1) da pusta 4K sa YT, video samo secka, pojavljuju se neke "deformacije" i zamućenja (pikseli) videa. Isto tako nema šanse da pustim 4K u PotPlayer-u.

To je siguran znak da ti ne ide preko graficke vec samo preko procesora.
Koji drajveri su ti instalirani za graficku?
Znas li kada bi ovaj dual core procesor pustio 4K da nije graficke podrske?
Taj bi imao problem i sa 1080p.

Poslednja izmena:
Vrh Dno