Šta je novo?

4K HTPC

To ima smisla samo na TV velike dijagonale, sve ostalo je dovoljan i kvalitetan par Gb H264 rip.
Primer kvalitetnog rip-a Riddick 2013 1080p BluRayx264 YIFY of 2Gb na TV i monitoru izgleda vrhunski.
Razlika između YIFY i prosečnog (ne dobrog) RIP-a je nebo i zemlja. Nisam zakeralo, ne koristim ni MADVR, sve difolt PotPlayer ali ogromna razlika se vidi i na monitoru 1440x900, pa za UHD tv nisam hteo ni da probam. I to samo slika, a tek zvuk...

On topic
I ja hoću da pravim HTPC za UHD i ima par tema ovde, daću linkove kad dođem do kompjutera.

Uglavnom:
- GPU sa podrškom za UHD rezoluciju (dakle sa HDMI 2.0 ili DP pa AKTIVNI adapter DP ti HDMI sa Amazona hvala Club od 30$). Obrati pažnju na podršku za 4:4:4 koju AMD nema ali kao rekoše da će ubaciti (softverski problem). Od NVIDIE je to od 950 pa naviše. Od AMD-a je to ovogodišnji RX 4xx modeli
- CPU sa UHD podrškom. Može Skylake ali nema podršku za HDMI 2.0 (osim 3 gejmerske ploče od 150-180€). Kaby Lake će imati podršku ali opet su nas zeznuli. Nedostaju stvari. Nativnu podršku za HDMI 2.0 neće imati (makar ovo sto su najavili za laptopove). Nadam se da će desktop varijante imati.

Dovoljno, ta karta se i ne greje...kod gledanja filomva verovatno se manje greje nego moja.
Karte su slicne...evo ovaj put sa Celeron G1610.

Screenshot (162).jpg

Ne znam zašto imaš ove probleme. CPU bi trebalo sam da ti daje tu rezoluciju preko integrisane grafičke.
Koja rezolucija ti je podešena u Windows-u?

Po meni bolja/jeftinija varijanta je DP to HDMI adapter (u tvom slučaju). Onda sačekaš pad cena pa:
1. uzmeš Kaby Lake ako ima punu podršku i prodaš ovo što imaš. Time ti i ostane para u džepu a dobiješ manje komponenti, manji HTPC, manje grejanje, manja potrošnja...
2. uzmeš GPU (ako Kaby Lake podbaci) novije generacije za sličan novac (RX 460 ili GTX 1050 - ovo je sve pod znakom pitanja da li će imati punu podršku i da li će izaći).
Lako se možeš predomisliti i opet uzeti istu tu 950 ako sve omane.

Ova grafička bi ti radila posao, ali ja gledam kada već uzimam da dobijem maksimum za uloženo. Bolju cenu, performanse (ili odnos istih), manje grejanje, noviji hardver, punu podšku za UHD (chroma, bit-i...), tiši ventilator, gašenje ventilatora u IDLE...
- Kad već pravim HTPC ja ću praviti da bude i Seedbox/torent mašina sa NAS funkcijom. Jedini dodatni izdatak je veći HDD. A ako budem primoran da uzmem i grafičku onda ću gledati i da mogu neke igrice da se igraju preko bežičnog džojstika (Mortal Combat, novi Super Mario, neke vožnje, pogotovo igre koje rade u "split screen"-u...).

Ako uzimaš ovu grafičku, raspitaj se dobro koja su podešavanja u softveru (koji chroma stoji za 8-bita i za 10-bita, fullRGB, gašenje ventilatora u IDLE, grejanje pri radu...). Uzmi u obzir da ako podešavaš kvalitet slike u MadVR ne postoji kartica koja je previše jaka (podešavanjima ćeš izvući sve bolju sliku, ali će i zauzeće biti 100%).
Po kojoj ceni si je našao?

Pročitaj ovu moju temu:
http://forum.benchmark.rs/showthrea...m-za-4K-playbacke-i-System-Requirements/page4
Obrati pažnju na ostale karakteristike, jer kad već daješ novac za HW glupo (i bacanje para) je da samo može da pušta UHD

Za podešavanja slike a i ove UHD polemike imaš ovde:
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?216703-HD-filmovi-Tehnicka-diskusija/page466

A evo i teme za Kaby Lake pa prati i to: http://forum.benchmark.rs/showthread.php?383932-Intel-Kaby-Lake/page4

Poslednja izmena:
daje sve 4K rezoluciju, ali prilikom puštanja video fajlova dolazi do seckanja.
Rezolucija je 3840 × 2160 u Winu.

Nisam razumeo na koji tačno adapter misliš? Ima ih mnogo. Jel neko testirao pa preporučio ili da kupujem neki na slepo?

Ako idem na novi processor, onda moram I novu ploču. To mi nije jeftinije nego da uzimam novu grafičku.

vidim ja da ću morati novo kućište da uzimam... samo je problem što je kod nas ponuda za mikro-atx katastrofa....

Ne znam šta je onda problem. Jedino da istestiraš procesor, grafičku i ram.

Na ovaj adapter sam mislio: http://www.club-3d.com/index.php/pr...layport-12-to-hdmi-20-uhd-active-adapter.html
Preporučuju ga na više mesta.

Novi Kaby Lake i najslabiji će ti raditi sve kako treba. On će sigurno biti jeftiniji nego taj i5. I matična bi trebalo da bude jeftinija, makar ove za HTPC.

Za kućišta vidi kod nekog od ovih mađara.

Kome se ne žuri ili bude otvarao temu za par meseci:
"All Kaby Lake integrated GPUs will support hardware-accelerated decoding and encoding of 10-bit HEVC/H.265 video streams and decoding of 8-bit VP9 streams."
http://arstechnica.com/gadgets/2016...ke-its-first-post-tick-tock-cpu-architecture/
Hvala na informaciji. Planirao sam da predjem na Skylake platformu do kraja godine pa za ovo vredi sačekati.

Pogotovo ako si filmofil, voliš visoku rezoluciju a ne igraš igre kao ja već neko vreme. [emoji1]

bravo Ilion. taj sam i ja.
zvao sam ove iz Nisa, kazu da ne mogu da nabave taj adapter. Svakako cemo videti veceras da li je grafika usko grlo.

@BoskoS
Pa naruči ga sa amazona ili nekog drugog sajta :)

@Ilion i BoskoS
Znate da trenutno Kaby Lake ne podržava 4K @60hz jer nema HDMI 2.0?
Može samo na 30hz a ko izdrži pomeranje miša na tim podešavanjima samo 5 minuta neka javi :D
To miš preskače po 3 dužine samog kursora...

Evo linka, a ima i članaka koji to i kažu, recimo ovaj

Poslednja izmena:
Negde gresis, hajde po redu pusti neki 4K video u potplayeru.
Izaberi "madshi" i zatvori potplayer i pokreni ga ponovo, pusti video.
Otvori GPU-z i task manager pa okaci ovde da vidimo sta se desava.

Screenshot (168).png

Poslednja izmena:
daje sve 4K rezoluciju, ali prilikom puštanja video fajlova dolazi do seckanja.
Rezolucija je 3840 × 2160 u Winu.

Nisam razumeo na koji tačno adapter misliš? Ima ih mnogo. Jel neko testirao pa preporučio ili da kupujem neki na slepo?

Ako idem na novi processor, onda moram I novu ploču. To mi nije jeftinije nego da uzimam novu grafičku.

vidim ja da ću morati novo kućište da uzimam... samo je problem što je kod nas ponuda za mikro-atx katastrofa....
A koji cpu to tvoje čudo ima?

Sent from mTalk

i5-4570

U tom slučaju performanse su i više nego očekivane.
Btw možda je i sam film loše enkodovan pa ima da secka i da ga pustiš i na nekom Xenonu.

Sent from mTalk

U tom slučaju performanse su i više nego očekivane.
Btw možda je i sam film loše enkodovan pa ima da secka i da ga pustiš i na nekom Xenonu.

Sent from mTalk
Pa jesu ako ga pusta samo snagom procesora, zato treba da pomocu
madVR dobije HW acceleration.
Treba da proba da prebaci na integrisanu graficku HD 4600 moze da pusta 4K.

@Vuk40 pazi ovo - gpu-z kaze da je GPU Load kada pomeram kursor 78%.
Kada pustim one tvoje fajlove, gpu load je oko 70-80% i to kada nije ful skrin video. Cpu je na 3-4%. Ne znam kako da izmerim kada je na ful skrinu?

Nismo uspeli da vezemo 270x jer je predugacka. U ovo kuciste moze max 20.5 ili 21 ako se nategne.
80+ gold je napajanje pa cenim da bi izdrzalo sve. Ali...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Onda je dobro, imas HW acceleration.
Kada si full screen pritisni win dugme onda ti je dostupan task bar.

Kada pustim na Madshi onda je gpu load 100% a cpu na 9 do 12%

Lol. Pustio sam na full scrn i puko je video drajver.

U CPU-z koliko stoji za "video engine load", nemoj Madshi render stavi na overlay mixer.

Na overlay mixer cpu oko 10% gpu load 21% a video engine load 63%. Nije bas da znam sta ti pisem, al eto :D

Ima li ovo smisla?

To je dobro, kako ti se cini secka li sad?
Probaj jos video render odmah je ispod auto.
U sustini sto veci video engine load ostatak masine je rastereceniji.
Jos napisi koji video tacno probas, nemoj onaj HEVC H265.
Samo 4K H264...

Poslednja izmena:
Koja je poenta u 4k h264?
Ta mašina nije za 4k i kraj.
Ako ne može gtx 950 da stane onda mora sve novo...

Mašina jeste za to. Integrisana grafika bi trebala to da radi bez problema, tako da u najgorem slučaju treba adapter DP na HDMI i proda grafičku karticu. Nema potrebe celu konfiguraciju da menja.

@BoskoS
1.Daj tačan naziv snimka koji puštaš.
2. Skini one demo snimke 4k ima ih svuda pa javi da li i oni koče?
3. Stavi taj snimak na fleš (USB 3.0 po mogućstvu), uvodi ga u TV i javi kako se ponaša.
4. Možeš i preko mreže (ako je TV povezan ethernet kablom) direktno iz plejera u televizoru da pustiš snimak, pa javi kako radi.

Poslednja izmena:
eh kad se samo setim prvih divx filmova na crt ekranima. Bas te bilo briga koliko frejmova ima, ko je kompresovao, koja je kompresija, koji je odnos strana, da li je snimak iz bioskopa, da li imaš dobar komp da to potera, koji plejer koristis, kakav je zvuk... A sada, sada gledam sve ove male detalje. I sve mi smeta. katastrofa. *** me 4k tv.

@Vuk40, probao sam 5-6 snimaka. LGjeve snimke, trejlere.... ma svasta I na svemu secka.

@Kimins, ja jos uvek mislim da je do grafike a ne do mašine. Može 950 da stane, ne mogu sve ali ma dovoljan broj grafika koje su krace od 20cm. Samo ne želim da dajem 150 evra I da shvatim da nije stvar u grafickoj.

@Nemanja probacu da nadjem adapter. samo ne nervira to cekanje od 40 do 60 dana. daleko je kina. ko živ ko mrtav do tada...

Editovao sam post pa pogledaj.

Inače meni secka 4k snimak ali na konfiguraciji iz "Moja mašina" tako da nema šanse da i tebi tako radi. Nešto drugo je problem.

Koji HDMI kabl imaš? HDMI 2.0 ti treba za normalan 4k bitrate.
Na koliko herca je podešena 4k rezolucija?

Ajde stavi 1080p rezoluciju, priključi neki monitor pa probaj opet da pustiš 4k snimak i javi rezultate.

Probaj da pustiš preko PotPlayer-a i BSPlayer-a i/ili nekog trećeg da vidimo da nije on problem.

Poslednja izmena:
Ne moze na to integrisanoj HD 4600, moze da kupuje sta god... jaca je ta 710.
Ako ne moze na njoj onda kupi 950...ona moze sigurno.

Ja ne mogu više ni vesti na crt televizoru da gledam. Oko mi se vrlo teško prilagodjava na lošiju rezoluciju i manju veličinu ekrana.

Ja pustam preko HDMI na TV u 4K...sa DRS promenim rezolucij u 4K.
Graficka tada radi u punom pogonu...ali gura 60fps i 60hz.

@BoskoS probaj da prebacis na EVR video render, da ti ne ukljucuje smooth 60fps.

Poslednja izmena:
@Nemanja, skinuo sam nekoliko demo snimaka. videcu da li ce da radi kada ubodem usb u tv. A nisam razumeo to sa TVom I mrežnim kablom... TV je nakačen mrežnim na ruter. Šta kako gde?!

Menjao sam kablove I na kraju kupio Hamine skupe koji su provereni za 4K. Nije do toga.

Kada stavim na 1920 sve radi kao podmazano.

BTW, neko je gore pisao da je 24Hz na 4K jako lose I da kursor preskače... Nije istina, skoro pa da nema razlike. Jedina razlika je recimo u skrolovanju na pretraživaču, ali to primeti samo osoba koja to testira I koja zna kako se skroluje u 60hz I u 24hza.
Mislim, sigurno je 60 bolje, ali nije istina da je 24 toliko loše.

Nazad
Vrh Dno