Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Izvini druže, nisam video neki smajlić ili tako nešto da bih razumeo da si sarkastičan. Meni je delovalo da si ozbiljan.
Sl put, udari neki smajlić da znamo da si sarkastičan.

using TT

Вероватно код Инђије и Врбаса, иначе не верујем да ће ове године да мрдну из градова; бар кад би били мудри да у свакој општини поставе по једну БС, али нису
Mislim da kod Inđije nema, odnosnu kad se ide ka NS, tu negde prestaje, a ima od Zemuna preko Banovaca do Stare Pazove, i kasnije kod Siriga i Vrbasa.

Možda i ima 4G, ali treba posebno da traži da aktiviraju 4G uslugu. Izgleda kao da na takav način hoće da uštede na protoku i broju ljudi koji koriste 4G. Dobar broj ljudi i nema pojma da treba posebno da pozove za to.

Da. Mora posebno da se trazi. Ja sam trazio i oni su kao aktivirali (Telekom), ali ja i dalje nemam 4G signal vec max H+. I kada je telefon prebacen na 4G mod signal je nestabilan, varira od E preko 3G do H+, a cesto ispada sa mreze i onda moram da rucno prebacim na 2G only. U pitanju je siri centar Nisa.

Kako moze na 4G only da se fon prebaci na 3G/2G?

Najbolje je da odes do Kalce, vani, probas na 4G only da li imas 4G (to je jedina lokacija gde sam siguran u Nisu da ima, plus Merkator i kod konja). Ako nemas signal, znaci nisu sredili kako treba ili zeza kartica (desi se..)

Mada ja kada sam juce bio u zvezdarskoj sumi, 4G only, telefon nije umeo da se snadje za MTS signal, stvarno je ludovao.. niti da kaze da nema signal, niti da kaze koliki je signal i kog je tipa.

Zamolio bih vas za pomoc i strpljenje i unapred se izvinjavam na duzem pitanju.
Problem je vezan za 4G signal (mts mreza)
Telefon je LG G2 D802 16gb, kupljen u Subotici, uvoz iz Madjarske. Kada je kupljen na njemu je bio KitKat 4.4.2 stock, i tad nije bilo prilike da se u Srbiji testira 4G/LTE.
Nismo dobijali nikakvo azuriranje softvera preko operatera, pa smo se odlucili da preko LG PC suite aplikacije, stavimo Lollipop 5.0.2.
U medjuvremenu, kako se 4G sirio Srbijom, odlucili smo da podesimo to na telefonu kako bi smo iskoristili maksimalno njegove mogucnosti jer je to model koji bi trebalo da podrzava 4G.
U mts-u su nam dali novu karticu i ukljucili 4G da tako kazem. U podesavanjima mreze, uopste nije bilo moguce odabrati LTE auto, samo 2 i 3G/auto.
E sad, kulminacija.
Uspeli smo preko secret coda, 3845#*802#, nasilno da ukljucimo 2g/3g/4g auto, i signal za 4G je PRORADIO ali samo do prvog reboota.
Tad je morao postupak da se ponovi da bi 4G signal bio dostupan.
Znaci, radilo je sve ok, ali posle reboota podesavanja se vrate na staro.
U tom trenutku bio sam ubedjen da je u pitanju LG stock rom problem, ili da je telefon predvidjen za drugo trziste te sam se odlucio za instalaciju custom roma, CM13.
Nakon instalacije cyanogenmoda, u podesavanjima se regularno pojavljuje 3G/LTE opcija, ali nikako nemamo signal.
Probao sam da stavim sim karticu na kojo provereno radi 4G, i dalje nema signala, znaci da je 100% u pitanju telefon ili operater ili mozda to sto je telefon na trzistu za koje nije predvidjen. Nikako nije do kartice.
Probao sam i preko sifre*#*#4636#*#* da postignem nesto, ali nakon postavljanja LTE auto, opcije, ona se takodje ne ostvari.
Svaka sugestija bi mi dobro dosla.

Jedino da izguglaš problem i da iskopaš ROM koji će to da podrži, ako ima. Ako nema, mani se 4G a ako ti je neophodan prodaj telefon...

5.7.2

Imaju, ja na Prici sam imao 4G, doduse uz dodatak neta, posto po defaultu nema net.

Moguce doduse da je to zato sto sam menjao tarife, pa kada na jednoj aktiviraju, ostaje i na ostalim (nisam poceo od Price)

Moguće je da je zbog dodatka onda ☺️ poslednji put kad sam proveravao (pre leta) nisam imao pravo na 4G na Priči plus, nazvaću ih opet sutra da vidim da li se nešto promenilo

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Zamolio bih vas za pomoc i strpljenje i unapred se izvinjavam na duzem pitanju.
Problem je vezan za 4G signal (mts mreza)
Telefon je LG G2 D802 16gb, kupljen u Subotici, uvoz iz Madjarske. Kada je kupljen na njemu je bio KitKat 4.4.2 stock, i tad nije bilo prilike da se u Srbiji testira 4G/LTE.
Nismo dobijali nikakvo azuriranje softvera preko operatera, pa smo se odlucili da preko LG PC suite aplikacije, stavimo Lollipop 5.0.2.
U medjuvremenu, kako se 4G sirio Srbijom, odlucili smo da podesimo to na telefonu kako bi smo iskoristili maksimalno njegove mogucnosti jer je to model koji bi trebalo da podrzava 4G.
U mts-u su nam dali novu karticu i ukljucili 4G da tako kazem. U podesavanjima mreze, uopste nije bilo moguce odabrati LTE auto, samo 2 i 3G/auto.
E sad, kulminacija.
Uspeli smo preko secret coda, 3845#*802#, nasilno da ukljucimo 2g/3g/4g auto, i signal za 4G je PRORADIO ali samo do prvog reboota.
Tad je morao postupak da se ponovi da bi 4G signal bio dostupan.
Znaci, radilo je sve ok, ali posle reboota podesavanja se vrate na staro.
U tom trenutku bio sam ubedjen da je u pitanju LG stock rom problem, ili da je telefon predvidjen za drugo trziste te sam se odlucio za instalaciju custom roma, CM13.
Nakon instalacije cyanogenmoda, u podesavanjima se regularno pojavljuje 3G/LTE opcija, ali nikako nemamo signal.
Probao sam da stavim sim karticu na kojo provereno radi 4G, i dalje nema signala, znaci da je 100% u pitanju telefon ili operater ili mozda to sto je telefon na trzistu za koje nije predvidjen. Nikako nije do kartice.
Probao sam i preko sifre*#*#4636#*#* da postignem nesto, ali nakon postavljanja LTE auto, opcije, ona se takodje ne ostvari.
Svaka sugestija bi mi dobro dosla.
Problem je već rešen i ima ga u LG G2 temi.

Možeš da vratiš stock rom, preporučujem V30d Hungary open i ako ti se sama ne ažurira aplikacija koje je za to zadužena, onda je preko roota obrišeš i sve će raditi.

Moguće je da je zbog dodatka onda ☺️ poslednji put kad sam proveravao (pre leta) nisam imao pravo na 4G na Priči plus, nazvaću ih opet sutra da vidim da li se nešto promenilo

Pre leta i nije moglo, od aprila moze konkretno :)
Prica uopste nema net bez dodatka pa na njoj i nema smisla 4g bez dodatka.

Pre leta i nije moglo, od aprila moze konkretno :)
Prica uopste nema net bez dodatka pa na njoj i nema smisla 4g bez dodatka.
Ipak ne. Zvao sam korisnički servis, rečeno mi je da imam 4G karticu, ali da bi mi 4G usluga bila aktivirana, neophodno je da budem korisnik nekih od Mix ili MixNet tarifa [emoji20]

Verujes botovima iz call centra a ne mojem iskustvu?
Super, gubi vreme :)

Mozda je dovoljno da prvo budes na nekom drugom paketu pa se vratis, ali radi sigurno na Prici, imao sam 4G.

To je ono što su mi botovi rekli. Ne isplati mi se da menjam tarifu jer mi ova odgovara zbog minuta (i poruka, koje su mi prilično nebitne), a net koristim preko drugog sim slot-a na kojem mi je mtel kartica sa 10gb neta mesečno, ali i tamo sam osuđen na 3G. Da stvar bude gora, ugovor sa mts-om mi ističe tek u decembru 2017.

По Рателу, Теленор ускоро (а негде сигурно и већ) и у: Неготину, Зајечару, Власотинцу, још једна у Пироту али на левој обали, Прокупљу, Алексинцу, Параћину 1800, 2 или 4Г?, Куршумлији, Горњем Милановцу, Пријепољу, Вршцу, Кикинди, Србобрану (претпоставио сам кад desp рече код Сирига да има сигнала или ако још није пуштена онда од Врбаса), још по пар у Руми и Митровици, на Видиковцу друга, близу прве само ближе Ибарској, у Кнежевцу (Бг)...

Poslednja izmena:
Тако је сад Теленор сустигао Мтс, који након велике прошлогодишње предности, ову преспаваше...
Теленору још фале од већих градова: Ваљево, Лозница, Шид, Бачка Паланка, Бечеј, Нови Бечеј, Прибој, Нова Варош, Пожега, Ивањица; па Богатић, Велика Плана (ако нису), Мајданпек, Кладово, Књажевац, Сокобања, Бајина Башта, Бачка Топола, Сента, Кањижа, Кула...

Poslednja izmena:
И сад предлог за оператере (који они наравно не би прихватили), да мало обрну редослед покривања ;)
Да сад покрију рецимо: Трговиште, Црну Траву, Бојник, Бабушницу, Бољевац, Доњи Милановац, Жабаре, Страгаре, Блаце, Тутин, Косјерић, Љубовију, Крупањ, Пландиште, Житиште, Српску Црњу, Жабаљ, Аду, Чоку...
Ипак бар мале похвале за Вип, покрили су на пример Бајину Башту (забачену, бар по београдским критеријумима), село Драгиње у Посавини и нека друга села уз аутопутеве, Ибарску и кракове ка Ваљеву, Златибору, Крушевцу.

Poslednja izmena:
По Рателу, Теленор ускоро (а негде сигурно и већ) и у: Неготину, Зајечару, Власотинцу, још једна у Пироту али на левој обали, Прокупљу, Алексинцу, Параћину 1800, 2 или 4Г?, Куршумлији, Горњем Милановцу, Пријепољу, Вршцу, Кикинди, Србобрану (претпоставио сам кад desp рече код Сирига да има сигнала или ако још није пуштена онда од Врбаса), још по пар у Руми и Митровици, на Видиковцу друга, близу прве само ближе Ибарској, у Кнежевцу (Бг)...

Jos uvek nisu pustili nijednu BS na Labudovom i Petlovom brdu... A ta druga BS na Vidikovcu ce dodatno pokriti deo iz Ibarsku, Cerak vinograde, deo Vidikovca u blizini Garden centra i pijacu. Ocekujem da puste uskoro 4G i na BS na Garden centru i na Maksiju u Patrijarha Joanikija.

Е јесу нашли где да ставе, па ту свугде има сигнала макар слабог (сем негде баш међу зидовима). А са једном на Петловом на погодном месту би покрили пет пута више новог подручја.

Poslednja izmena:
Bazna stanica "BG Petlovo brdo" brdo im je na odlicnoj lokaciji, na zgradi u Gockoj 55. Kad bi pustili 4G na njoj, pokrili bi CELO Petlovo brdo, 70% - 80% Labudovog brda ukljucujuci i XV beogradsku gimnaziju, Metro Vidikovac, deo Ibarske magistrale...

Bazna stanica "BG Petlovo brdo" brdo im je na odlicnoj lokaciji, na zgradi u Gockoj 55.
Јел та зграда баш у правцу (јужног дела објекта) Метро-а? А поред су неке гараже, рекло би се по мапама.

Јел та зграда баш у правцу (јужног дела објекта) Метро-а? А поред су неке гараже, рекло би се по мапама.

Evo je (pogled sa Ibarske):

https://www.google.rs/maps/@44.7253...VJUS6nfSZdP9NiB0AqpQ!2e0!7i13312!8i6656?hl=en

https://www.google.rs/maps/@44.7262...GRW0Fk-UEm6pQJCPz-1Q!2e0!7i13312!8i6656?hl=en

Pogled kod garaza: https://www.google.rs/maps/@44.7262...6-WhmXW7HYkU4FQE9bgQ!2e0!7i13312!8i6656?hl=en

3 sektora ima. :)

Poslednja izmena:
Педесет метара даље, тј. ближе Лабудовом (мапе не показују добро кућне бројеве).
А зар није ту погодније место за покривање Лабудовог, него Петловог? (с обзиром да је ово друго 3-4 пута веће, а БС је на граници)

Poslednja izmena:
Petlovog. Ova stanica savrseno pokriva 3G signalom Petlovo brdo. Nekada je samo ova stanica pokrivala i Petlovo i Labudovo brdo pa su postavili jos dve BS, jednu na marketu Orasac na Labudovom, Serdar Janka Vukotica 1, a drugu na Petlovom brdu na soliteru u Rasinskoj ulici.

Moju lokaciju pokriva BS u Gockoj, ja sam bas u tim crvenim zgradama. MTS-ova bazna stanica na Metrou kod mene ne vredi ni 5 para, uzasan 3G indoor signal, a i outdoor je blizu onih garaza, ispred moje zgrade i gimnazije je oko -89 - -91.

Poslednja izmena:
Хвала за инфо; мада немам неке користи од тога, али прођем туда једном у месец-два, па кад поставе, знаћемо где су :) И добациваће мало даље низ Ибарску...

Poslednja izmena:
Jel pusten LTE na petlji kod Orlovace? Nisam prolazio tuda, a ispred zgrade sam uhvatio 2/5 - 3/5 LTE, to moze da bude odatle, ne bih rekao da je sa vidikovackih BS. :D

Нисам пролазио сад (можда следећу среду), али они не излазе тако лако са 4Г у предграђа (тј. у поље, тј. на гробље ;)), али можда, ко зна.
Да нагађам - по Рателу су поставили (или ће тек) још једну на Цераку, па ако је повољно окренута можда... или у Кнежевцу, ако успе сигнал да искочи из рупе :)
Али у ствари, што не би могло да буде са видиковачке друге?

Poslednja izmena:
Jer je moja zgrada nize od gimnazije gde inace hvatam LTE sa Vidikovacke :)

Vrh Dno