Šta je novo?

4870 i 4850 vec u maju?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
ne znam kako meni ne radi link?! cak sam isao i na sajt i nista...a na sajtu nema nikakvih flasheva, samo text...nema veze...

ehhh da su nvidiajsi kao neki atijevci sad bi gomila njih govorila da je 4850 furana sa svojih 84C kojih dostize na testu kod hrvata :))))

izgleda je ATI nasvirao klok GPU do ivice... samo da jos neko testira OC mogucnost sa takvom temperaturom (koja po meni nije nista strasno)...

Poslednja izmena:
Ma temperature nisu strašne, ipak je single-slot cooler u pitanju, čim se neko nakani od proizvođača da ugradi neki dual-slot stvari će biti OK.
A meni se ovaj moj his 2600xt nekad zagreje do 100 stepeni, pa trpi dobro:p
Hm, pa zadnje 'vidijine karte izgledaju kao cigle, mislim sa takvim coolerom kad se ne bi ohladile, huh, pa jesu furune:D

Poslednja izmena:
Na fudzili kazu da je AMD odlucio da se ATI 4850 moze prodavati od danas 19.06.2008. , a da ce 4870 biti u prodaji kako je ranije planirano.
Pozdrav,
N

MPC je 183.6e po kursu 82 odnosno 15055 din.:)

Poslednja izmena od urednika:
Kaze da ima 956 m.tranzistora,ali onda je nemoguce da je velik 256mm2.Sa tim brojem tranzistora u 55nm bi morao biti preko 280mm2,zar ne?

Ne! To je jedna od lepota fantasticnog dizajna ovog GPU-a... jedva cekam da krenu pravi reviewi u kojima ce se otkriti tehnologija koja je zasluzna za neverovatne performanse i nevidjen FSAA "comeback" sa tom kolicinom tranzistora i u tim jos neverovatnijim dimenzijama.

Pa izgleda da ste zakuvali pravu čorbu:p
Taman se kanim da prodam ovu moju kantu, sačekam neko vreme pa da padne neki x3 (mada c2d e8200 me opasno svrbi) i 4850 ali lepo o'lađen:p

Prilozi

• sigpic63294_1.gif
    sigpic63294_1.gif
    19.5 KB · Pregleda: 262
Samo nemo da se opustite.
Ako bude fina cena za 4870 eto meni nove grafe.

ja sam još dosta ranije napisao da će x3 sa 4850 biti vrhunska mašina.
u evropi se već prodaje 8450 za 70 evrića a 4850 za 147e. sklopiš ceo komp za cenu gtx 280.
u sloveniji je npr. 170e(4850).
čitao sam test na tweaktown-u i mogu da tvrdim da će 4870 u nekim igrama biti rame uz rame sa gtx280. a to ćemo saznati već u sredu.

ovo sam izvukao sa altijevog sajta:

VGA ATI Radeon 4850 PowerColor PCI-E 512MB/DDR3/TV-Out/DVI/SILENT/256bit
170,00 183,60 13.940,00 15.055,20
VGA ATI Radeon 4850 Sapphire PCI-E 512MB/GDDR3/TV-Out/Dual DVI/HDMI/HDTV/FAN/256bit 170,00 183,60 13.940,00 15.055,20

a već za max dve nedelje će biti za 150e. a 4870 će biti oko 200e. slično kao i 3800 kad je izašao.

ma oce AMD ce od sledece godine ponuditi sve to za 50e :p

Мислим да АТИ нема разлога да иде још дуго ниже са цијенама јер колико видим развалиће конкурента и са оваквим позиционирањем. Живјела конкуренција!

Још само да се АМД врати у живот и да пјевамо.

Techpowerup review je postavljen u potpunosti(Crysis i neki drugi rezultati nisu bili gotovi,sada se cini da je kompletan).

Ne! To je jedna od lepota fantasticnog dizajna ovog GPU-a... jedva cekam da krenu pravi reviewi u kojima ce se otkriti tehnologija koja je zasluzna za neverovatne performanse i nevidjen FSAA "comeback" sa tom kolicinom tranzistora i u tim jos neverovatnijim dimenzijama.

Nedjo,nema to veze sa dizajnom GPU-a,jednostavno koliko vise ima tranzistora toliko mora da bude i veci GPU,pod uslovom da su izradjeni u istom procesu.Jedino ako su nasli mogucnost da sakriju tranzistore nekako :)

Nedjo,nema to veze sa dizajnom GPU-a,jednostavno koliko vise ima tranzistora toliko mora da bude i veci GPU,pod uslovom da su izradjeni u istom procesu.Jedino ako su nasli mogucnost da sakriju tranzistore nekako :)

Ne moraju da tranzistore sakriju, vec da ih drugacije rasporede i time postoji mogucnost da dobiju vise prostora za druge stvari i tako smanje povrsinu.
Uzmi papir i iseci sa njega par pravougaonika razlicitih dimenzija(razliciti delovi gpu-a) i u zavisnosti od toga kako ih seces(na kojem mestu) videces da ti ostatak papira moze biti veci ili manji.

Ne moraju da tranzistore sakriju, vec da ih drugacije rasporede i time postoji mogucnost da dobiju vise prostora za druge stvari i tako smanje povrsinu.
Uzmi papir i iseci sa njega par pravougaonika razlicitih dimenzija(razliciti delovi gpu-a) i u zavisnosti od toga kako ih seces(na kojem mestu) videces da ti ostatak papira moze biti veci ili manji.

Ee,ali nisi dao dobar primer.Ovde imamo recimo 956 kockica istih dimenzija.Kako god da ih rasporedis njihova povrsina je ista i iznosi...965 kockica. :)

Computerbase review ima zanimljiv grafikon za relativne performanse u 16x12 8xAA 16xAF mod(pogledati attachment).4850 daje impresivne rezultate u pomenutoj rez. sa AA i AF.

Takodje moguce objasnjene za 4870X2 kartu i kako 2 GPU-a na njoj dele GDDR5 memoriju:
http://www.xtremesystems.org/forums/showpost.php?p=3074570&postcount=3263

clamshellrb6.jpg

Luka_Aveiro je napisao(la):
So, if i understood this correctly, 2 controllers on different GPUs will be able to access the same 32bit memory module, through a 16-bit path each, allowing them to share the same buffered info.
http://www.xtremesystems.org/forums/showpost.php?p=3074603&postcount=3264

edit:nope,nece biti da je ovo resenje jer ne mogu 2 GPU-a da pristupe istoj mem. banci.

Prilozi

• Clip.jpg
    Clip.jpg
    52 KB · Pregleda: 952
Poslednja izmena:
Možda je ista površina ako ležu ''knap'', ali da li je to baš tako?
Sigurno postoji racionalniji raspored od dosada korišćenog.

Ee,ali nisi dao dobar primer.Ovde imamo recimo 956 kockica istih dimenzija.Kako god da ih rasporedis njihova povrsina je ista i iznosi...965 kockica. :)

Uopste nije tako.
Nemam vremena da nesto detaljnije napisem, samo cu ti reci da izmedju kockica postoje razmaci i da velicina tih razmaka moze drasticno da varira. Neke jedinice su gusce od drugih.

Core 2 Duo Penryn die shot - ukupno 410M tranzistora - od toga se vise od 340M nalazi na levoj polovini, dok je na desnoj svega ~70M - izracunaj kolika je razlika u gustini leve i desne polovine.

interesantno je da na techpowerup za 4870 pisu da ce imati memoriju na 900 (1800)Mhz?!

http://www.techpowerup.com/reviews/MSI/HD_4850/24.html

haha znao sam ATI ju je toliko crno da lufta za OC prakticno nema, ja neverujem da je do sada postojala kartica koja se moze samo 8% dici za GPU i 1% za memoriju :p

A onih sto se plase temperature na ovom testu je isla na 92C :p
Mada se vidi na nivou buke da je prakticno besujna i pod loadom sto samo govori da je tako setovan bios da tek ~95 - 100C digne obrataje ventilatora bas kao sto je bilo i kod 8800GT (prvih verzija)

los primerak? moja prva MSI 8800gt nije htela vise od 670 sto je slicno ovom rezultatu...
ako ce 4870 da radi na 750 ocigledno da to nije maksimum cipa nego pre ce biti manji napon na 4850

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno