Šta je novo?

4870 i 4850 vec u maju?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
na tako vazan test da stigne los primerak... nema sanse...
4870 idu cipovi koji su bolje ispali, ipak ni taj nov 9800gtx+ nece biti tako los ako kosta isto...

pa to je sada nesto sasvim drugo...
verovatno ce se moci forsirati cooler da radi na vecem broju obrtaja
jos da napomenem da je ona MSI verzija bila OC, dakle 660 fabricki, pa me je zaista uzbudilo onih 10 dodatno izvucenih mhza :d

Uopste nije tako.
Nemam vremena da nesto detaljnije napisem, samo cu ti reci da izmedju kockica postoje razmaci i da velicina tih razmaka moze drasticno da varira. Neke jedinice su gusce od drugih.

Core 2 Duo Penryn die shot - ukupno 410M tranzistora - od toga se vise od 340M nalazi na levoj polovini, dok je na desnoj svega ~70M - izracunaj kolika je razlika u gustini leve i desne polovine.

OK,ukapirao.Bas sam cekao da ces se javiti sa razresenjem :)

Nego,ja sam takav utisak stekao jer je sa GPU-ovima uglavnom bilo tako,tj. koliko vise tranzistora toliko i veci chip.

Hvala na pojasnjenju. :wave:

Now here's the thing that I just have to mention, NVIDIA at this very moment is issuing new optimized drivers and lowering prices of the GeForce 9800 GTX. In fact the standard GeForce 9800 GTX will cost 199 USD next week as well. Next to that at 229 USD they'll release a 9800 GTX+ edition that will match today's tested cards perfectly fine.
Sa Guru3D testa Radeona 4850.
Znaci ipak ce biti i novih drajvera.:p

interesantno je da na techpowerup za 4870 pisu da ce imati memoriju na 900 (1800)Mhz?!

1528_PG_1_RBMGDDR.gif

Bandwidth first: A system using GDDR3 memory on a 256-bit memory bus running at 1800MHz (effective DDR speed) would deliver 57.6 GB per second. Think of a GeForce 9600GT, for example. The same speed GDDR5 on the same bus would deliver 115.2 GB per second, or twice that amount. Take any GDDR3 bandwidth on a given clock rate and bus width and double it, and you get GDDR5's bandwidth. Of course, the marketing guys love big numbers and would undoubtedly not call it 1800MHz, just as 1800MHz GDDR3 is really running at 900MHz. Expect the marketing guys to call memory at that speed 3200MHz.

Vise o novom tipu memorije ovde.

Znaci 4870 ce imati GDDR5 memoriju@900Mhz koja ce efektivno da radi kao i GDDR3 @3600Mhz

Inace evo i poredjenje 4850CF na X48 i P45 chipsetovima,razlike su ogromne u korist 2 x16 slota na X48 plocama:
http://www.tweaktown.com/articles/1472/1/page_1_introduction/index.html

While there are a few differences between the two, we only cared about one of them. We wanted to know the performance difference between the X48 and the P45 when running Crossfire. While both boards carry two physical x16 slots, when two cards are installed the electronics behind the slots on the P45 tune back to x8 on both slots. The X48 on the other hand continues to run both slots at x16 independently.
ed93bb13.gif
26feb2d7.gif

2e7ee0cb.gif
42c1fbe2.gif

Poslednja izmena od urednika:
Imam neki osecaj da ce GDDR5 biti brzi od GDDR3 kao shto je recimo DDR3-1333 brzi od DDR2-1333 (ukoliko bi takav postojao bez overkloka).:p

@DAS
znam da nije lako prihvatiti cinjenicu da cip ima skoro milijardu tranzistora i povrsinu od svega 260mm^2, i ja sam bio zaprepascena... upravo zato i kazem da je cip remekdelo IC dizajna.

LM, k o jeono pitao za Oblivion performanse?!

1213877482046.PNG

Mislim da nije realno da Ultra ima veci min fps od GTX280, kao i da 3870 sa 8xAA bude brzi od GX2 i 9800GTX.

Poslednja izmena:
I ja se slažem sa konstatacijom, nešto na tom dijagramu ne štima. Živi bili pa (uskoro) videli...

Anandtech je postavio svoj review,Techreport takodje.Oba clanka u zakljucku kazu da je novi Radeon brza karta od 9800GTX,posebno u zahtevnim AA i AF modovima u visim rezolucijama.Ima slucajeva gde novi Radeon postize rezultate uporedive sa GTX260 kartom..

Extremetech je postavio clanak o RV770 mikroarhitekturi.Zaista je impresivno sta su sve uspeli da uguraju u 256mm2..
Zanimljiv uvod u clanak:

A Lot Faster But Not A Lot Bigger
Somehow, ATI managed to cram two-thirds more stream processors, more than double the texture units, and improved render back-end units into a chip that's only about 40% bigger than the RV670. And that's all on the same 55nm manufacturing process. You don't typically do that by keeping the same architecture with just a few tweaks here and there, and in ATI's case, they have looked at and re-worked most of the major facets of the chip in order to meet these design goals.

af953a1d.gif

First, there's the memory controller. Gone is the "ring bus" architecture of the 600-series GPUs. In its place is a new distributed controller design, with the memory interface spread out around the edges of the chip, and memory controllers spread throughout the die near the blocks of render back-ends. Comparatively low-volume traffic like PCI Express, display controllers, and inter-chip communication are handled by a centralized hub. Each memory controller block has its own L2 cache block. The net result is, according to ATI, better bandwidth utilization in less die space. Also new is support for GDDR5 memory, which will find its way to market first in the Radeon HD 4870. We previously wrote about the advantages of GDDR5.

fd706f39.gif

This may be our first hint at what is new with the dual-chip "R700" product coming in a few months—these hubs may communicate between two RV770 chips in a fashion that is more efficient than in past multi-GPU boards.

Poslednja izmena:
Свака част АМД-у на повратку. Мало су опречне анализе Текрепорта и Анандтека по питању потрошње.

Poslednja izmena:
Definitivno sad AMD radi masakr motornom testerom !!
Gde je sad Gx-x koji je pricao da ce radeon 4850 biti oko 30% brzi od 3870,a 4850 radi kao 3870X2 i poprilicno je blizu GTX260 cak ga u par igara i prestize.

Svaka cast za AMD,ponovo imaju ubicu u srednjoj klasi.Sta li ce tek da radi 4870 za ispod 300 evra,ima nvidia da prodaje GTX 280 za 350e plafon :D

Pogledajte samo test u Bioshocku sta je radeon 4850 pocinio nvidiji,strasno :)

http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3338&p=12

Poslednja izmena:
Na firingsquadu pribavili i 9800GTX+ :
http://www.firingsquad.com/hardware/amd_radeon_hd_4850_geforce_9800_gtx+/default.asp

Zakljucci:
8800GT vs. 4850 :

"Our testing reveals that the board runs up to 22% faster than the GeForce 8800 GT."

9800GTX+ :

"The 9800 GTX runs about 8 or 9% faster than the 9800 GTX, which still isn’t always enough to overtake the 8800 Ultra, but it’s definitely an improvement. The disappointing part about the 9800 GTX+ is that these cards won’t hit shelves until sometime in July."

Steta sto ga nisu clocknuli da vidimo koliko moze.

Poslednja izmena:
Definitivno sad AMD radi masakr motornom testerom !!
Gde je sad Gx-x koji je pricao da ce radeon 4850 biti oko 30% brzi od 3870,a 4850 radi kao 3870X2 i poprilicno je blizu GTX260 cak ga u par igara i prestize.

Svaka cast za AMD,ponovo imaju ubicu u srednjoj klasi.Sta li ce tek da radi 4870 za ispod 300 evra,ima nvidia da prodaje GTX 280 za 350e plafon

Pogledajte samo test u Bioshocku sta je radeon 4850 pocinio nvidiji,strasno

http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3338&p=12

Pa eno spustaju 9800gtx na 200$,ali kakav PCB ima 4850 a kakav 9800gtx,i koliko je jeftiniji za proizvodjnu 4850 ciji je PCB skoro kao kod 3850,4850 ce ako ga GTX ugrozi sa cenom verovatno vrlo brzo da padne na ispod 150e.

Poslednja izmena:
DAS,sto nisi citirao i nastavak zakljucka :)?
Da nije zbog ovoga:
firing squad je napisao(la):
Had their launch gone off unopposed, AMD would have made a huge splash with the introduction of the Radeon HD 4850. Priced at $199 this card would have been a GeForce 8800 GT killer. Our testing reveals that the board runs up to 22% faster than the GeForce 8800 GT. But unfortunately for AMD, it appears that the Radeon HD 4850 won’t be going up against the GeForce 8800 GT. Instead, as a result of NVIDIA’s latest price cuts, the 4850 will be going head-to-head with the much mightier GeForce 9800 GTX.

This battle is a neck-and-neck race. In games like Quake Wars, F.E.A.R., and Call of Duty 4, our testing gave the edge to the 4850. But in Lost Planet DX10 and BioShock DX10 the GeForce 9800 GTX ran faster than the 4850 (in Company of Heroes, the 4850 and 9800 GTX traded wins). Meanwhile Crysis, HL2 Episode Two, and Oblivion were too close to call. Depending on which games you play (and perhaps certain levels in the same game) the edge could go to AMD or NVIDIA in our preliminary testing.

DAS,sto nisi citirao i nastavak zakljucka :)?
Da nije zbog ovoga:

A sta tu ima toliko strasno? :)
Hteo sam skoro ceo zakljucak da citiram al sam na kraju skratio.
To sto si citirao govori da je 4850 na nivou 9800GTX-a,pa?

P.S. Nemoj da kopam tvoje citate i boldovana slova,molim te ;)

Poslednja izmena:
Kopaj slobodno :),samo ne znam sta ces da iskopas :).

Mozda gresim,ali zar nisu mislili na GTX+ verziju u drugom pasusu?
Mada da budem iskren,taj firingsquad review se bas i ne slaze sa techreport i anandtech testovima kad je 4850 u pitanju.

Meni sada 9800 GTX izgleda kao nekakva troma mrcina u odnosu na 4850,karta sa onoliko vecim i komplikovanijim PCB-om da radi kao majusni 4850 deluje porazno. :D

Poslednja izmena:
Jos da za mesec ili vise nalete neke sa custom hladjenjem i da jos malo slegne cena do tada i eto za ~150e extra kartice. :)

Poslednja izmena:
@Ivanbo2003: Ja ne vidim nigde + u drugom pasusu. :)

OK,sam si to trazio :)
Npr.ovde kad si postovao 4850 vs 9600GT poredjenje:
http://my.ocworkbench.com/bbs/showthread.php?p=432655#post432655

i citirao:
AMD Radeon HD 4850 leads oc 9600GT by 12-16% in Lost Planet
In Lost Planet, the difference between the two cards is 12-16%.

For Snow benchmark, the Radeon HD 4850 leads the Vvikoo 9600GT Turbo (700/1000) by around 16% and Cave is 12%.

*The Vvikoo 9600GT turbo is factory overclocked at 700/1000, it's performance exceeds that of the factory clocked 8800GT.

Stigao si da boldujes zadnju recenicu,iako je jasno da ona nema mnogo veze sa istinom.Ali ti se mnogo svidela priznaj. :)

Kao i ostali postovi koji su prenabijeni zeljom da dokazes kako je Ati superioran

Poslednja izmena:
Hmm,dobro onda ako 9600GT OCovan out of the box nije brza od standardnog 8800GT-a ,priznajem pogresio sam:).
Sada pogledaj anand i techreport review i vidi kako se zapravo ponasa 4850(za razliku od firingsquad-ovog testa).Takodje,computerbase clanak se poklapa sa anand&techreport "nalazima",posebno u high res. AA/AF.

Poslednja izmena:
Video sam,i moram da priznam da sam zbunjen.Ima i par drugih testova koji su slicni firingsquad-ovom,a sa druge strane ima onih koji su priblizni Anandovom.
Veruj mi,najvise bih voleo da su svi testovi (priblizno) isti,da dobijemo realnu i istinitu sliku,nebitno dal je brzi Ati ili nVidia.Ovako se testovi razlikuju i to bas drasticno,a tako je bilo i kad je izasao GTX 280.

Videcemo pravu snagu 4870 vs gtx280 kada je neko od testera propusti na ovom forumu. Do sada nisam imao primedbi na realnost testova, a uveren sam da ce tako ostati i dalje. Dobro je sto imamo izbor pri kupovini graficke, mada mi se cini da ce sa svime sto nudi Nvidia opet biti realnija kupovina.
Sto se manje novca da za nov hardver, manje ce se izgubiti kada je budemo prodavali za 6-8meseci. Losa je stvar sto i sa novih hardverom, jedva da mozemo da odigramo makar jedan bas zahtevan nadolazeci hit. Ocigledno je da developeri igara, nisu u stanju da isprate razvoj hardvera.

win win shop

inače Alti. na altijevom sajtu je 15500, a ovde je jeftinija 1000 dinara. takođe i sapphire po istoj ceni.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno