Šta je novo?

4870 i 4850 vec u maju?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
naravno, ali meni ce taj 4870 biti recimo slab. da objasnim pre nego sto me proglase za besnog coveka :D kada kupujem novu kartu volim da je duplo brza od prethodne, a ova ce od moje biti brza 50%. a moracu da doplatim solidne (skoro duple) pare...
sa druge strane, ko ima neku kartu tipa 3850, sto da ne? ako bude dobro zacenjena lako ce naci put do kupaca. ja sam to malo gledao iz svog ugla. sa 9800GTX nisam nimalo fasciniran, a samim tim me ni 30% brza karta nece motivisati na kupovinu...ali to sam samo ja :)

naravno, ali meni ce taj 4870 biti recimo slab. da objasnim pre nego sto me proglase za besnog coveka :D kada kupujem novu kartu volim da je duplo brza od prethodne, a ova ce od moje biti brza 50%. a moracu da doplatim solidne (skoro duple) pare...
sa druge strane, ko ima neku kartu tipa 3850, sto da ne? ako bude dobro zacenjena lako ce naci put do kupaca. ja sam to malo gledao iz svog ugla. sa 9800GTX nisam nimalo fasciniran, a samim tim me ni 30% brza karta nece motivisati na kupovinu...ali to sam samo ja :)
Slaba je karta (od high end karti naravno) ona koja ne moze neshto da tera na ultra high sa AA i AF, a 9800GTX melje sve sem krize. :)
A to shto ti sam predvidjash (ne znam na osnovu cega) da ce 8800GT, GTS i 9800GTX postati slabe za 6 meseci (tj. ostariti) to je tvoj problem.Mozda i bude tako, ali sudeci po trenutnom stanju u gejming industriji nece biti tako.Izgleda da ove zadnje generacije (G80/G92 i R600/RV670) ipak traju neshto duze od ranijih, shto je i odlicna stvar.:) Ono ranije sa zamenom karti (za 2-3 puta brzu) na svakih 6 meseci je bilo kriminalno.:smash:
Mislim, 'ajde sad, shta ce ti 20-30% brza karta od 9800GTX za taj monitor? ;)

Poslednja izmena:
Da, pre jeste bila primetna veca razlika u performansama izmedju generacija. :

realno prvi korak je bio 3870 X2 i logicno je da se usavrsavanjenastavi tom linijom. Jasno je da je proizvodni proces ogranicavajuci faktor. nema sumnje da bi i ATI i vidija volei da u GPU-ove nabudze neverovatno mnogo shader unita, ali to je finasijski neracionalno, ako GPU-ovi treba da budu dimenzija 30x30mm. I nvidia to zna, pa je zato opet izbacila NVIO van GPU-a ne bi li ga zauzdala ispod te granice od 600 mm^2.

usavrsavanje multiGPU tehnologije je neminovnost, ma koliko se to nekome ne svidjalo, to je realnost, bas kao sto je i multicore realnost za CPU-ove.

Slazem se, ide žilet tehnologija, 2 blade, tri blade, 4 blade, 5 blade, mdjutim, postoje DODACI koje je nvidia obecavala (ili nije nego je bio fud) i tu su razlike. Stimova anketa pokazuje da cca 6% ljudi kotisti dx10.x a da pore toga ~30% ljudi ima 10x capable karte. Ovo govoti u ptilog tome da ljudi OCE BRZO, a ne dx10, da je dx 10 brz bilo bi obrnuto. dx10.1 ne znaci apsolutno nista, pa cak i kad je assassins creed u pitanju posto a je milio ljudi dx 10 capable igralo u XP-u a 10.000 u DX (procentualno gledajuci)

Realno nVidia je podbacila sa 9800GTX-om jer nista novo i znacajno nije predstavljeno, a da li cje istim putem da krene ATi videcjemo uskoro. Pitanje koje ja sebi postavljam je da li kupiti jos jedan 3870 pa napraviti CF ili se strpeti pa uzeti jedan 4870 kad mu malo padne cena.

slozices se da ce ipak zadnju rec imati cenovno pozicioniranje
Kao što sam napisao u prethodnom postu :)
Ne očekujem da RV770 bude brži od GT200 u najjačem izdanju, ali očekujem da bude konkurentan! R700 će biti brži od GTX 280, ali verovatno i nešto skuplji. Verovatno će se slična stvar ponoviti kao sa prethodnom "polugeneracijom"....

Slaba je karta (od high end karti naravno) ona koja ne moze neshto da tera na ultra high sa AA i AF, a 9800GTX melje sve sem krize. :)
A to shto ti sam predvidjash (ne znam na osnovu cega) da ce 8800GT, GTS i 9800GTX postati slabe za 6 meseci (tj. ostariti) to je tvoj problem.Mozda i bude tako, ali sudeci po trenutnom stanju u gejming industriji nece biti tako.Izgleda da ove zadnje generacije (G80/G92 i R600/RV670) ipak traju neshto duze od ranijih, shto je i odlicna stvar.:) Ono ranije sa zamenom karti (za 2-3 puta brzu) na svakih 6 meseci je bilo kriminalno.:smash:
Mislim, 'ajde sad, shta ce ti 20-30% brza karta od 9800GTX za taj monitor? ;)

tvoj problem je sto uzimas za relevantne matore igre. naravno da ih 9800GTX tera odlicno, ali niko ne kupuje novu kartu za stare igre nego za nadolazece, i to minimum u narednih godinu dana. zasto mislim da ce 8800GT(S) trajati jos najvise do kraja godine? pa zato sto su izasle pre pola godine, a tu su negde po snazi sa 8800GTX koji je izasao pre godinu i po, pa sta mislis, da ce on trajati preko 2 godine? nema sanse.
nove ATi karte ce biti sigurno odlican izbor za neke ljude sa slabijim kartama, ali vec neko sa kartom k'o mojom (ili jacom) nece biti previse entuzijastican ka takvom upgrade-om. isto kao sto neko sa 8800GTS 320 nije prelazio na G92 kartu...
kada bi 4870 bio 50% brzi od 9800GTX ja bih pevao i rado bih ga zabo u svoju plocu...a i uzeleo sam se ATI kartice :)

byMax je napisao(la):
R700 će biti brži od GTX 280
Nema sansi...
- NVidia ce da duplira broj SP-ova a ATI ce da poveca za 50%.
- NVidia ce da poveca shader clock a pitanje je da li ce ATI moci da otkaci shader clock od GPU clock-a
Verujem da ce GTX280 biti 30-50% brzi od R700.

Verujem da ce GTX280 biti 30-50% brzi od R700.

uh tesko, zivi bili pa videli ;)

realisticno, neka je GT200 zapravo G92x2 (slozicete se da je tesko da GT200 ima vise od 256 SP-ova)...

ako je ova pretpostavka tacna, onda je GT200 na nivou performansi GX2-ke...

ne znam precizno, ali recimo da je GX2-ka po performansama (idealno) 2x brza od 9800GTX-a!

Ako su tacna nagadjanaj iznesena u prethodnih nekoliko postova, RV770 je brzi od G92...

Takodje, ako je tacno da je R700=RV770*2, onda je logicno da je R700 brzi od GX2, a samim tim i od GT200...

no, ovo je sve nagadjanje izvedeno iz logike trenutnog stanja stvari i glasina u vezi sa RV770, tako da cemo morati sacekati jos dve-tri nedelje za iole preciznije informacije.
:wave:

realisticno, neka je GT200 zapravo G92x2 (slozicete se da je tesko da GT200 ima vise od 256 SP-ova)...

Malo da ti iskorigujem pretpostavku: ako GT200 ima dva puta veci shader power(bilo kroz dva puta vise shadera,bilo kroz 'skoro dva puta vise shadera+ malo veci clock) onda ce i biti dva puta brzi a ne na nivou GX2 jer dva G92 ne mogu da sklairaju 100%.
Druga stvar,optimizacije i tweakovi u novoj arhitekturi jos malo podizu performanse itd...

Prica se da ce biti brz kao dve 9800GX2-ke:
http://forums.vr-zone.com/showthread.php?t=277971
,sto je tesko,ali od jedne bi morao biti brzi.

Poslednja izmena:
@nedjo:
Sad si me zbunio.. Cekaj.. ajde mi sad objasni.. koliko ce SP-ova imati R700, a koliko R770?
I sta je 4870... R770 ili R700? Kako ce se na kraju zvati R700 i R770? Od cega ce biti napravljena X2 kartica?

@yooyo: verovatno si mislio RV770 za onu razliku u odnosu na GT200,mada ja mislim da ce biti veca,morala bi biti oko ~60%.
Jer ako RV770 (4870) bude brzi od 9800GTX-a 25%(sto je mozda i best case jer je onda duplo brzi od 3870),a GT200 bude dva puta brzi od 9800GTX,onda je razlika izmedju RV770 i GT200 60%. :)

EDIT: naravno mislim na neki prosek-razlika ce u nekim situacijama biti i veca ili manja u zavisnosti od toga sta odgovara Ati-ju(jer nVidia-i odgovara sve:) ). Jer kapiram da ce i RV770 naslediti vecinu boljki od RV660.

Poslednja izmena:
RV770 = 1.25 9800GTX -> 9800GTX = 0.8 RV770
GT280 = 2 x 9800GTX -> GT280 = 2 x 0.8 RV770 = 1.60 RV770 - > Dakle 60%

Malo da ti iskorigujem pretpostavku: ako GT200 ima dva puta veci shader power(bilo kroz dva puta vise shadera,bilo kroz 'skoro dva puta vise shadera+ malo veci clock) onda ce i biti dva puta brzi a ne na nivou GX2 jer dva G92 ne mogu da sklairaju 100%.

Lagano odlazimo u offtopic, ali iznenadjujuce tolerantna i rezonska rasprava to dopustaju... LM, slazem se da GX2 ne moze da skalira 100% zbog prirode SLI-a, ali isto tako, pitanje je (dakle ne tvrdim da nije moguce, smao samskeptik) da li duplo masivniji i kompleksniji GT200 moze da izvuce klokove za SP-ove i ROP-ove iznad onoga sto postizu G92 cipovi na GX2-ci. Takodje 2xG92 broje ukupno 256 SP-ova (nadam se da ne gresim u tvrdnji da G92 na GX2-kama ima 128SP-ova), a za GT200 u najjacoj konfiguraciji se tvrdi da ce imati 240 SP-ova. Uzevsi u obzir sva ta nagadjanja sam napisao gore da je realni maksimum performansi koje GT200 moze da pruzi na nivou GX2-ke.
Druga stvar,optimizacije i tweakovi u novoj arhitekturi jos malo podizu performanse itd...
sve je moguce...
Prica se da ce biti brz kao dve 9800GX2-ke:
http://forums.vr-zone.com/showthread.php?t=277971
,sto je tesko,ali od jedne bi morao biti brzi.

slazem se da je ova glasina izuzetno nepouzdana i nerealna.

care to elaborate? ,)

Teško da će moći pošto RV660 ne postoji!

EDIT: verovatno je mislio na lošije AA performanse pošto se po najavama broj ROP-ova nije menjao. Zdravorazumski, ne verujem da bi ATi izbacio novi čip a da ne poboljša "ahilovu petu" prethodne generacije!
Druga, manja, boljka je problem iskorišćenja maksimalne teoretske snage shader-a.

Poslednja izmena:

ne znam precizno, ali recimo da je GX2-ka po performansama (idealno) 2x brza od 9800GTX-a!

Ako su tacna nagadjanaj iznesena u prethodnih nekoliko postova, RV770 je brzi od G92...

Takodje, ako je tacno da je R700=RV770*2, onda je logicno da je R700 brzi od GX2, a samim tim i od GT200...

no, ovo je sve nagadjanje izvedeno iz logike trenutnog stanja stvari i glasina u vezi sa RV770, tako da cemo morati sacekati jos dve-tri nedelje za iole preciznije informacije.

I moja logika je išla nekako tim putem, mada je fora da i GX2 ne možemo izjednačiti sa GTX 280, jer će on bolje da se ponaša u igrama koje se lošije skaliraju u DualGPU sistemima, odnosno pružiće "čistije" performanse u odnosu na GX2 iako ga možda GX2 u nekim situacijama i prestigne...

@nedjo...
GT200 sa 240 SP-ova je malo osakacen chip koji inace ima 256 SP-a. Mozda 256SP verziju cuvaju za quadro ili za GTX 290.
@byMax.. citas mi misli :)

Poslednja izmena:
Lagano odlazimo u offtopic, ali iznenadjujuce tolerantna i rezonska rasprava to dopustaju...

Polako se odlazi u topic RV770 vs. GT200 sto je sasvim realno.Mozda bi mogle sve teme vezane za ova dva GPU-a da se spoje i tema dobije naziv GT200 vs. RV770

ali isto tako, pitanje je (dakle ne tvrdim da nije moguce, smao samskeptik) da li duplo masivniji i kompleksniji GT200 moze da izvuce klokove za SP-ove i ROP-ove iznad onoga sto postizu G92 cipovi na GX2-ci.

E da,za ovo se potpuno slazem.Mislim da ce se clockovi kretati u rangu 600-650Mhz,mada pre tu oko 600Mhz.

care to elaborate? ,)

Evo ovako:R600 te trebao biti udarna tehnologija i on je zapravo razvijan duze godina u paraleli sa chipovima koji su se u ta vremena izbacivali.Suvise je malo vremena proslo pa da je RV770 potpuno nova tehnologija,vec ce pre biti da je samo upgrade R600/RV670-ke(uostalom tako se i prica,a i po specifikacijama bas lici na RV670).

Teško da će moći pošto RV660 ne postoji!

EDIT: verovatno je mislio na lošije AA performanse pošto se po najavama broj ROP-ova nije menjao. Zdravorazumski, ne verujem da bi ATi izbacio novi čip a da ne poboljša "ahilovu petu" prethodne generacije!
Druga, manja, boljka je problem iskorišćenja maksimalne teoretske snage shader-a.

Da,upravo sam na to mislio,s tim sto je ovo drugo zapravo glavna boljka po meni.

Ako na kraju ispadne da GT200 stvarno ima 240SP-a i da izgleda ovako nekako:

http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=1427687&postcount=13

sta dobijem? :D

Poslednja izmena:
tvoj problem je sto uzimas za relevantne matore igre. naravno da ih 9800GTX tera odlicno, ali niko ne kupuje novu kartu za stare igre nego za nadolazece, i to minimum u narednih godinu dana. zasto mislim da ce 8800GT(S) trajati jos najvise do kraja godine? pa zato sto su izasle pre pola godine, a tu su negde po snazi sa 8800GTX koji je izasao pre godinu i po, pa sta mislis, da ce on trajati preko 2 godine? nema sanse.
nove ATi karte ce biti sigurno odlican izbor za neke ljude sa slabijim kartama, ali vec neko sa kartom k'o mojom (ili jacom) nece biti previse entuzijastican ka takvom upgrade-om. isto kao sto neko sa 8800GTS 320 nije prelazio na G92 kartu...
kada bi 4870 bio 50% brzi od 9800GTX ja bih pevao i rado bih ga zabo u svoju plocu...a i uzeleo sam se ATI kartice :)
Ko uzima relevantne stare igre? Kazem da 9800GTX tera sve igre odlicno, sem krize, mada je tu verovatno igrivo do 16x10.:)
kakve veze ima kad je koja karta izashla, to mi objasni?
Tebi umesto da je drago shto se malo usporilo za razvojem zahtevnih igara i kao posledica toga grafickih, tebi je zao.:trust:

Ima li najave o ceni ove 4870 ??
Negde sam procitao da bi kao trebala da kosta oko 360 E ??

Ko uzima relevantne stare igre? Kazem da 9800GTX tera sve igre odlicno, sem krize, mada je tu verovatno igrivo do 16x10.:)
kakve veze ima kad je koja karta izashla, to mi objasni?
Tebi umesto da je drago shto se malo usporilo za razvojem zahtevnih igara i kao posledica toga grafickih, tebi je zao.:trust:

jos ovo i ne idem dalje u off...
ti uzimas. karta se kupuje zbog nadolazecih igara a ne zbog bajatih. a bajate tera i moja karta odlicno. i naravno da ima veze. ne moze se ocekivati da neka karta traje doveka...to sto ti mislis da ce 9600GT trajati ko zna jos koliko je tvoja stvar :)

Poslednja izmena:
Prelepo....
Sad sam u dilemi. 4870 ili 4850CF...

Prelepo....
Sad sam u dilemi. 4870 ili 4850CF...

Rano je za dilemu :) sačekaj neke prave testove pa vidi kakva je situacija. U svakom slučaju 4850CF treba da bude brže od 4870 po ovim specifikacijama.

Poslednja izmena:
Yeah, RV770Pro za 249 dolara - performance bar in 200 EUR range raised again! Ako je tako kao što najavljuju, za oko 190 evrića imaćemo kartu koja je brza kao 9800gtx! Extra!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno