Diabolique
Slavan
- Učlanjen(a)
- 22.08.2005
- Poena
- 316
slozices se da ce ipak zadnju rec imati cenovno pozicioniranje
Apsolutno, tačno.
Koliko nas kupuje najjače karte, a koliko naj isplativije?
slozices se da ce ipak zadnju rec imati cenovno pozicioniranje
Slaba je karta (od high end karti naravno) ona koja ne moze neshto da tera na ultra high sa AA i AF, a 9800GTX melje sve sem krize.naravno, ali meni ce taj 4870 biti recimo slab. da objasnim pre nego sto me proglase za besnog covekakada kupujem novu kartu volim da je duplo brza od prethodne, a ova ce od moje biti brza 50%. a moracu da doplatim solidne (skoro duple) pare...
sa druge strane, ko ima neku kartu tipa 3850, sto da ne? ako bude dobro zacenjena lako ce naci put do kupaca. ja sam to malo gledao iz svog ugla. sa 9800GTX nisam nimalo fasciniran, a samim tim me ni 30% brza karta nece motivisati na kupovinu...ali to sam samo ja![]()
realno prvi korak je bio 3870 X2 i logicno je da se usavrsavanjenastavi tom linijom. Jasno je da je proizvodni proces ogranicavajuci faktor. nema sumnje da bi i ATI i vidija volei da u GPU-ove nabudze neverovatno mnogo shader unita, ali to je finasijski neracionalno, ako GPU-ovi treba da budu dimenzija 30x30mm. I nvidia to zna, pa je zato opet izbacila NVIO van GPU-a ne bi li ga zauzdala ispod te granice od 600 mm^2.
usavrsavanje multiGPU tehnologije je neminovnost, ma koliko se to nekome ne svidjalo, to je realnost, bas kao sto je i multicore realnost za CPU-ove.
Kao što sam napisao u prethodnom postuslozices se da ce ipak zadnju rec imati cenovno pozicioniranje
Slaba je karta (od high end karti naravno) ona koja ne moze neshto da tera na ultra high sa AA i AF, a 9800GTX melje sve sem krize.
A to shto ti sam predvidjash (ne znam na osnovu cega) da ce 8800GT, GTS i 9800GTX postati slabe za 6 meseci (tj. ostariti) to je tvoj problem.Mozda i bude tako, ali sudeci po trenutnom stanju u gejming industriji nece biti tako.Izgleda da ove zadnje generacije (G80/G92 i R600/RV670) ipak traju neshto duze od ranijih, shto je i odlicna stvar.Ono ranije sa zamenom karti (za 2-3 puta brzu) na svakih 6 meseci je bilo kriminalno.:smash:
Mislim, 'ajde sad, shta ce ti 20-30% brza karta od 9800GTX za taj monitor?![]()
R700 će biti brži od GTX 280
Nema sansi...byMax je napisao(la):R700 će biti brži od GTX 280
Verujem da ce GTX280 biti 30-50% brzi od R700.
Malo da ti iskorigujem pretpostavku: ako GT200 ima dva puta veci shader power(bilo kroz dva puta vise shadera,bilo kroz 'skoro dva puta vise shadera+ malo veci clock) onda ce i biti dva puta brzi a ne na nivou GX2 jer dva G92 ne mogu da sklairaju 100%.uh tesko, zivi bili pa videli
realisticno, neka je GT200 zapravo G92x2 (slozicete se da je tesko da GT200 ima vise od 256 SP-ova)...
ako je ova pretpostavka tacna, onda je GT200 na nivou performansi GX2-ke...
Jer ako RV770 (4870) bude brzi od 9800GTX-a 25%(sto je mozda i best case jer je onda duplo brzi od 3870),a GT200 bude dva puta brzi od 9800GTX,onda je razlika izmedju RV770 i GT200 60%..
Malo da ti iskorigujem pretpostavku: ako GT200 ima dva puta veci shader power(bilo kroz dva puta vise shadera,bilo kroz 'skoro dva puta vise shadera+ malo veci clock) onda ce i biti dva puta brzi a ne na nivou GX2 jer dva G92 ne mogu da sklairaju 100%.
sve je moguce...Druga stvar,optimizacije i tweakovi u novoj arhitekturi jos malo podizu performanse itd...
Prica se da ce biti brz kao dve 9800GX2-ke:
http://forums.vr-zone.com/showthread.php?t=277971
,sto je tesko,ali od jedne bi morao biti brzi.
Jer kapiram da ce i RV770 naslediti vecinu boljki od RV660.
care to elaborate? ,)
uh tesko, zivi bili pa videli
realisticno, neka je GT200 zapravo G92x2 (slozicete se da je tesko da GT200 ima vise od 256 SP-ova)...
ako je ova pretpostavka tacna, onda je GT200 na nivou performansi GX2-ke...
ne znam precizno, ali recimo da je GX2-ka po performansama (idealno) 2x brza od 9800GTX-a!
Ako su tacna nagadjanaj iznesena u prethodnih nekoliko postova, RV770 je brzi od G92...
Takodje, ako je tacno da je R700=RV770*2, onda je logicno da je R700 brzi od GX2, a samim tim i od GT200...
no, ovo je sve nagadjanje izvedeno iz logike trenutnog stanja stvari i glasina u vezi sa RV770, tako da cemo morati sacekati jos dve-tri nedelje za iole preciznije informacije.
:wave:
Lagano odlazimo u offtopic, ali iznenadjujuce tolerantna i rezonska rasprava to dopustaju...
ali isto tako, pitanje je (dakle ne tvrdim da nije moguce, smao samskeptik) da li duplo masivniji i kompleksniji GT200 moze da izvuce klokove za SP-ove i ROP-ove iznad onoga sto postizu G92 cipovi na GX2-ci.
care to elaborate? ,)
Teško da će moći pošto RV660 ne postoji!
EDIT: verovatno je mislio na lošije AA performanse pošto se po najavama broj ROP-ova nije menjao. Zdravorazumski, ne verujem da bi ATi izbacio novi čip a da ne poboljša "ahilovu petu" prethodne generacije!
Druga, manja, boljka je problem iskorišćenja maksimalne teoretske snage shader-a.
Ko uzima relevantne stare igre? Kazem da 9800GTX tera sve igre odlicno, sem krize, mada je tu verovatno igrivo do 16x10.tvoj problem je sto uzimas za relevantne matore igre. naravno da ih 9800GTX tera odlicno, ali niko ne kupuje novu kartu za stare igre nego za nadolazece, i to minimum u narednih godinu dana. zasto mislim da ce 8800GT(S) trajati jos najvise do kraja godine? pa zato sto su izasle pre pola godine, a tu su negde po snazi sa 8800GTX koji je izasao pre godinu i po, pa sta mislis, da ce on trajati preko 2 godine? nema sanse.
nove ATi karte ce biti sigurno odlican izbor za neke ljude sa slabijim kartama, ali vec neko sa kartom k'o mojom (ili jacom) nece biti previse entuzijastican ka takvom upgrade-om. isto kao sto neko sa 8800GTS 320 nije prelazio na G92 kartu...
kada bi 4870 bio 50% brzi od 9800GTX ja bih pevao i rado bih ga zabo u svoju plocu...a i uzeleo sam se ATI kartice![]()
Ko uzima relevantne stare igre? Kazem da 9800GTX tera sve igre odlicno, sem krize, mada je tu verovatno igrivo do 16x10.
kakve veze ima kad je koja karta izashla, to mi objasni?
Tebi umesto da je drago shto se malo usporilo za razvojem zahtevnih igara i kao posledica toga grafickih, tebi je zao.:trust:
Prelepo....
Sad sam u dilemi. 4870 ili 4850CF...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari