Šta je novo?

4870 i 4850 vec u maju?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nedjo,zaboravljas da je to prava high-end kartica koja ce kostati preko 500evra kad bude izasla.Ne kupuje se to kao kartica od 150 evra.

E ljudi a sta ce biti sa serijom 3xxx iz Atija...Mislim ako budu cenili ove 4xxx u dve kategorije sub 200e i jace koliko bi trebalo da kostaju 3xxx...Recimo taj 4850 neka bude 30% brzi od 3870...a cena slicna(ako bude naravno) Trenutno josh uvek ima 3870 modela po 170-180e...Ako 4850 kosta 200e koliko bi onda trebao da kosta 3870...

OFF(svaka cast ako je neko razumeo sta je pisac hteo da kaze)

Generalno zanima me dal se ocekuje povlacenje ili smanjenje cena za 3xxx seriju...(mislim de ce manje) ili ce ipak 4xxx serija cenama pratiti svoju snagu...znaci jaci od 9800GTX jaca i cena od istog

Ja sam te odlicno razumeo sta si hteo reci i pitanje je skroz na mestu :)
Naime negde se spominje da ce 4870 kostati 229$ a negde 349$. Po meni ako performanse bude takve da 4870 bude oko dva puta brzi od 3870(ili tu negde priblizno),deluje nerealno da ce 4870 biti ispod 200evra. Znaci za samo 6 meseci Ati da ponudi duplo brzu karticu po istoj ceni,tesko da ce tako biti.Mislim da realnije deluje da ce Ati popunjavati rupe a ne zamenjivati stare modele.Recimo 4870 bi se lepo uklopio negde oko 240-280 evra.

Da, verovatno.
To je trenutni cenovni rang 3870 x2 i to će biti cena na startu predstavljanja.
Međutim, cenovna taktika ATI-ja (koju, ugred jako volim i poštujem) će biti ista kao i sa 3000 serijom. Nakon predstavljanja nV serije 200 doći će do malog price drop-a pa će cena biti oko 200e.

Zatim, 3850 i 3870 će postati niža srednja i srednja klasa i cenovno će malo pasti u odnosu na sadašnje cene.

Moje viđenje cena kroz mesec dana (cene u Evropi):

HD3650DDR3 256/512: ~45e/55e
HD3850 256/512: ~70e/90e
HD3870: ~120e
HD4850 256/512: ~150e/170e
HD4870: ~220e
HD4870x2: ~350e (sa 3 nedelje zakašnjenja)

Mislim da će bukvalno biti pokriven najinteresantniji sektor tržišta grafika. Onaj koji donosi najveći profit.
Da li će nV imati kartice spremne na predstavljanju ili će se ponoviti 8800gt scenario, videćemo. Koliko "čujem" 4870 u 3Dmark-u 06 sa [email protected] ~20K (WinXP)

Disclamer: ništa od ovog nemojte shvatati zdravo za gotovo.

Uh,cekaj malo druze :wave:,zasto bi prodavali 4870x2 za 350 kad sada skoro toliko kosta 3870x2(do 50 evra manje). Ja pre mislim da ce se 4870x2 pojaviti sa cenom od 500 evra a 4870 minimum 250.

ja sad procita da izlazi sredinom juna

Uh,cekaj malo druze :wave:,zasto bi prodavali 4870x2 za 350 kad sada skoro toliko kosta 3870x2(do 50 evra manje). Ja pre mislim da ce se 4870x2 pojaviti sa cenom od 500 evra a 4870 minimum 250.

Nisi ga opste shvatio... sasvim slucajno je zaboravio 3870x2, ali da si malo razmislio provalio bih da bi tad cena 3870x2 bila oko 250e...(i manje)

Poslednja izmena:
Ne zaboravimo da je 2900XT kostao skoro duplo vise od 3870.

Poslednja izmena:
Iskreno bih voleo da se ponovi uspeh kao sa serijom Radeon 9xxx...Nedjo ko da radi u NAS, nista ne kaze...barem nam zagolicaj mastu :D

attachmentej3.jpg

hmm...:)

izvor:
OCWorkbench

Slabo, 8800GTX kad se pojavio je bio 100% jaci od 7900GTX, bude li ovako, i nastave li da izbacuju po 10% jace kartice na 2 meseca ima da prodam komp i pravo na xbox i psp, reci izbace ovi radeona, nvidia izbaci GTX 280 ili sta god i on bude 30% jaci od 8800GT-a, das lepo 400-500 juri za njega i za 2 meseca oni lepo zveknu nesto novo sto je malo jace i malo vise jeftinije...

Au, bre, druže :wave: ne pratiš tržište nikako... :p
3870x2 je u Srbiji, u maloprodaji 325e.

Trenutne cene najjeftinijih dostupnih grafika u evropi ,)

3870x2 = 264e
3870 DDR4 = 116e
3850 256/512 = 87/97e

Jevropa je čudo...

A i mislim da će 4870x2 biti agresivnije cenovno pozicioniran jer verovatno neće biti brži od dvoglave nV.

Poslednja izmena:
Slabo, 8800GTX kad se pojavio je bio 100% jaci od 7900GTX, bude li ovako, i nastave li da izbacuju po 10% jace kartice na 2 meseca ima da prodam komp i pravo na xbox i psp, reci izbace ovi radeona, nvidia izbaci GTX 280 ili sta god i on bude 30% jaci od 8800GT-a, das lepo 400-500 juri za njega i za 2 meseca oni lepo zveknu nesto novo sto je malo jace i malo vise jeftinije...

Ovde se slazem, napredak je premali. Praktichno napreduju toliko da moze da se nosi sa novim naslovom, chim izadje neki novi zahtevan naslov odma potom stizu nove kartice i tako nikad nema kraja kupovine. Dok u Xbox360/PS3 ubacish disk i cepash. Ne brine te frame rate, uska grla, kolichina rama i ostala chuda. Ako nastave ovako PC gameing ce da igubi korisnike. Ja vec vidim lepu kombinaciju Xbox360 + neka integrale plocha, najjeftiniji DC porcesor, 1Gb rama, HDD po zelji korsinika i 'vozi Mishko'. Na Xboxu igranje na kompu net,word, muzika, filmovi....nema cimanja sa drajverima, klokovanjem mashine do zadnjih atoma snage da bi igre radile kako treba...

Poslednja izmena:
Na žalost, tako je.
Jedino što me još uvek drži uz PC gaming je tastatura i miš. Ne mogu nikako da igram pucačinu na gamepad-u.

A sta ja da kazem...Evo tek sad masina moze da sazvace Oblivion igru koja je izasla misli 2006 godine i u cije je vreme najjaca karta bila 7800GTX vladao je Venice i FX...I tu su svi govorili da ta karta tera Oblivion u MAX detalja itd itd...

A pazi sad ovo 2 godine kasnije kupim ja kartu koja je jedno 4 puta jaca od 7800GTX i bogami mogu reci da moram da smanjim AA I AF ako zelim da igram u 1280(naravno ovde pricam o FPS iznad 40 u najzescim scenama)

Kad oni nisu mogli da izbace kartu koja ce da jede Oblivion za 2 godine sta ocekivati kada dodju jaci naslovi(Oblivion jeste lepa igra ali sto je mnogo mnogo je)

Mislim da je ova fama oko 4xxx serije ok ali activated1 je lepo rekao...Dokle vise sa ovim...Ocu bre neku revoluciju na polju grafike...Oni samo teraju i dodaju potrosnju,te vase Rop Blop ne znam ni ja vise,memoriju malo kloknu jezgro i to je to...
Al dobro sacekacemo da se pojavi i ta 4xxx serija pa da je propustimo kroz sake Obliviona i onog vaseg Crysis-a...Ali i dalje mislim da nema karte koja moze da se nosi sa ovom dvojkom bez da se oznoji...

Naravno ja se ne zalim na moju 3870(ja sam jako zadovoljan) ali....

Ovde se slazem, napredak je premali. Praktichno napreduju toliko da moze da se nosi sa novim naslovom, chim izadje neki novi zahtevan naslov odma potom stizu nove kartice i tako nikad nema kraja kupovine. Dok u Xbox360/PS3 ubacish disk i cepash. Ne brine te frame rate, uska grla, kolichina rama i ostala chuda. Ako nastave ovako PC gameing ce da igubi korisnike. Ja vec vidim lepu kombinaciju Xbox360 + neka integrale plocha, najjeftiniji DC porcesor, 1Gb rama, HDD po zelji korsinika i 'vozi Mishko'. Na Xboxu igranje na kompu net,word, muzika, filmovi....nema cimanja sa drajverima, klokovanjem mashine do zadnjih atoma snage da bi igre radile kako treba...

Neslazem se sa tobom... nove graficke su potrebne za neka ultra podesavanja... taj mnogo cenjeni crysis sasvim dobro radi na mojoj 8800gts... AF i AA su cist marketing... sad cu ja bas u zaru borbe da se okrenem, dobro da se zagledam jedno 2min da bi "primetio" kao neko umeksavanje ivica itd... a i ovo sto vidimo na slici da je malo ubrzanje u 3dmarku ko zna da li je tacno... mislim, nista dok se ne pojave prvi sampleovi... sve je ovo je mlacenje prazne slame...

Poslednja izmena:
Neslazem se sa tobom... nove graficke su potrebne za neka ultra podesavanja... taj mnogo cenjeni crysis sasvim dobro radi na mojoj 8800gts... AF i AA su cist marketing... sad cu ja bas u zaru borbe da se okrenem, dobro da se zagledam jedno 2min da bi "primetio" kao neko umeksavanje ivica itd... a i ovo sto vidimo na slici da je malo ubrzanje u 3dmarku ko zna da li je tacno... mislim, nista dok se ne pojave prvi sampleovi... sve je ovo je mlacenje prazne slame...

Pa dobro ni ja nisam za forsiranje AA i AF, i max detalja ali prostom logikom kad ulozish solidnu sumu novca onda i ochekujesh performanse. Xbox ili PS3 kad kupish ne razmishljash hoce li ili nece hteti da radi u punom sjaju jer se zna da hoce u tome je fora, kozola ispada mnogo pametnija investicija.

Pa dobro ni ja nisam za forsiranje AA i AF, i max detalja ali prostom logikom kad ulozish solidnu sumu novca onda i ochekujesh performanse. Xbox ili PS3 kad kupish ne razmishljash hoce li ili nece hteti da radi u punom sjaju jer se zna da hoce u tome je fora, kozola ispada mnogo pametnija investicija.

Nekazem da nije pametnija investicija... ali ko te tera uopste da kupujes nove graficke svaki 3-4 meseca... ja kupujem svake godine... dam otrilike 200-250e... to ti dodje na 3 godine 700e otrpilike a ps3 kosta 500e sto jeste 200e manje ali za te 3 godine grafika na ps3 ce biti dosta losija nego na grafickoj karti za te 3 godine... al mi odosmo u off... hahaha... Nego 3dmark nije merilo za igru... zar ne... a nadam se da ce ova 48xx serija biti isplativa jer onda i nvidia mora da se povinuje trzistu... smanjivanjem cena svojih ceda...

Au, bre, druže :wave: ne pratiš tržište nikako... :p
3870x2 je u Srbiji, u maloprodaji 325e.

Trenutne cene najjeftinijih dostupnih grafika u evropi ,)

3870x2 = 264e
3870 DDR4 = 116e
3850 256/512 = 87/97e

Jevropa je čudo...

A i mislim da će 4870x2 biti agresivnije cenovno pozicioniran jer verovatno neće biti brži od dvoglave nV.

OK,ali opet cena za 4870x2 od 350 evra deluje nerealno. Pa eto i 3870x2 je uvek dva puta ili malo vise skuplji od 3870.Znaci da 4870 i da bude ~220, kao sto kazes,onda 4870x2 mora da bude preko 400.
Sve zavisi od performansi-ako 4870 bude stvarno ~25% brzi od 9800GTX-a,onda nema razloga da bude jeftiniji od njega.

A koja dvoglava nV kartica? Za sada se ne spominje tako nesto.

Poslednja izmena:
Ovo je skroz ok, ako karte budu koštale malo više nego 3850 i 3870 kad su se pojavile. Ako budu koštale kao GTX 280 i GTX 260, neće da valja. Voleo bih da budu brze, onda NVIDIA neće da se mangupira...

Čak i ako su ove brojke tačne, ovo je ipak 3d Mark, a to je jedan od retkih testova u kojima je RV670 na nivou G92. Sa moje tačke gledišta, ovi rezultati ne znače ništa. Trebalo bi videti rezultate u nekom Crysisu ili COD4. Ako je u njima RV770XT makar na nivou 980GTX-a ona već imamo o čemu da pričamo.

pa bice svakako na nivou 9800GTX. mora da bude cak i nesto brza (tih par desetina %) ili su dzabe krecili...

delimicno. ako izbace objektivno sporu kartu (~9800GTX) dzabe im niska cena. ne moze taj 9800GTX trajati doveka...jos pola godine i to je to. zajednica trazi vise performanse...
mada sa druge strane ako je dobro zacene imace finu prodaju...
sa trece strane, neko ko ima 8800GT(S) moze slobodno da preskoci 20-30% brzu kartu i da ceka neki novi GT200 derivat...
znacemo sve za mesec dana...

Realno gledano vise od 30% brze od 9800GTX-a i ne moze da se ocekuje jer je to onda duplo brze od 3870 a to je posle 6-7 meseci ogroman skok. Jasno je da Ati opet ide na agresivnu cenovnu politiku a da za high end opet sprema duplu karticu.E sad to sto mnogi i dalje ne prihvataju takve kartice(iz realnih razloga) je druga prica.

Ovo meni opet lici na o(p)stajanje u igri i nastavak napustanja high-end-a

Ja se nadam da ce 4870x2 biti prvi korak do njihovog najavljivanog multi-GPU dizajna.
Bila je vest na benchu da su iz ATIja izjavili da ce se fokusirati na razvoj GPUa koji ce se pozicionirati u odredjene klase samo na osnovu kolicine GPUa, tipa 4 komada za high, z za low i sl. :)

Ja se nadam da ce 4870x2 biti prvi korak do njihovog najavljivanog multi-GPU dizajna.
Bila je vest na benchu da su iz ATIja izjavili da ce se fokusirati na razvoj GPUa koji ce se pozicionirati u odredjene klase samo na osnovu kolicine GPUa, tipa 4 komada za high, z za low i sl. :)
realno prvi korak je bio 3870 X2 i logicno je da se usavrsavanjenastavi tom linijom. Jasno je da je proizvodni proces ogranicavajuci faktor. nema sumnje da bi i ATI i vidija volei da u GPU-ove nabudze neverovatno mnogo shader unita, ali to je finasijski neracionalno, ako GPU-ovi treba da budu dimenzija 30x30mm. I nvidia to zna, pa je zato opet izbacila NVIO van GPU-a ne bi li ga zauzdala ispod te granice od 600 mm^2.

usavrsavanje multiGPU tehnologije je neminovnost, ma koliko se to nekome ne svidjalo, to je realnost, bas kao sto je i multicore realnost za CPU-ove.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno