Šta je novo?

4870 i 4850 vec u maju?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
prepricavam onu popularnu AMD pricu: "za igre ti nema veze da li je c2d ili x2, nema razlike" koja je ocigledno cista nebuloza. Pricam, za razliku od Ace Rimmera, da je intel sistem responzivniji od AMD X2 sistema i to primetno. Al to nije tema za ovaj topik, nisam zaista ozbiljno mislio da se flejmujemo ovde :D

Nisi mislio da flejmujes ali ipak jesi :p. Koristio sam C2D i nisam primetio tu bolju "responzivnost".

da se umesam kao kompetentni user AMD-a pa intela, jer sam, evo, frisko presao na intelicu.
pa ne mogu u potpunosti da se slozim ni sa kime ovde, a i mogu da se slozim sa svima ovde.
kada sam terao X2, imao sam "instantnost" Alt-Tab-a, imam i sada. definitivno sto se tice toga, AMD ne zaostaje za intelicom, mada sve ostalo kad se radi intel ga sije sasvim lepo (i dovoljno da sam se ipak odlucio da menjam platformu). znaci odziv oba sistema je extra zadovoljavajuci. AMD je definitivno sporiji sto se tice "brute force" taskinga. cak takt u takt gubi dosta. a da ne pricam da mi je AMD "dofatio" 2,6-2,7GHz, a sada vec teram na boxu 3.0. i oseti se jako. pogotovu kompresija, o igrama i necemo. minimalni frame rate mi je dobrih 30% gore. zavisi od igre naravno. ovo momentalno pricam o Assassins Creedu. tako da prica o responsivnosti nesto i ne stoji....

..jos samo da promenis taj 3850 i uzmes nVidiu... ;)

Poslednja izmena:
Ne bih ja eksperimentisao vise sa atijem, opekao sam se uzevsi 3870x2. Kolicina nepromisljenosti i neodgovornosti potrebna da se nacini takva (losa) karta jednostavno ne uliva poverenje da ce ove karte biti ista bolje (mislim sigurno da hoce, ali da li ce biti bolje od Nv sa istom cenom npr 9800GT).... Dajem glavu ako one ne budu kidale 3dmarkove... ali znate sta?? 3D Mark se ne igra! ;).... kada bi moja bivsa karta bila dobra u igrama kao sto je u 3d markovima (17900 u 3dmark06) iihhiihiii.... pa kupio bi 2 takve... ali jedno je 3dmark drugo igre... Pa ljudi... PRO EVOLUTION SOCCER 08 mi je SECKAO sa 3870x2!!! (u replay-u).. za to ne postoje izgovori... pa ni to da je do drivera... dzabe tebi ferrari ako ima 2 tocka, zar ne???

Ako je tebi sa 3870x2 seckao onda karta nije bila u redu. Meni leti sa 3850 256 mb u 1680 x 1050 full.

vala bas,nacrni tah 3870x2 a po skoro svim testovima 2 najbrza kartica danasnjice,odmah iza 9800gx2,a u to smo se uverili na bench testovima.Vidi onaj sa 9800GTX koliko je 3870x2 dobar.
Tebi nesto windows nije valjao ili drajver ili si imao neku skart karticu.

Fora je sto testovi na netu ne oslikavaju SVE igre, vec samo te popularne koje se testiraju. Normalno da je ATI najvise TIM igrama posvetio paznju u drajverima itd. Sta biva kad pokreces nesto drugo - to ne mozes znati dok ne probas. A to da li je karta po testovima prva ili druga ili peta, nema puno veze sa overall stanjem. Testovi su tu da ti daju PREDSTAVU kakva je karta, a ne da generalizuju stanje. Sta ti vredi sto ce taj 3870X2 imati 30% veci framerate od 9800GTX-a u recimo stalkeru, kad nema hardwerske senke u toj igri i senke su ruzne, a i AF pravi problem. SSAA ne radi u batlefield engine-u, dakle ni u jednoj BF igri ne mozes da izbegnes krzave ograde i alfa teksture itd itd. Nije bas sve u sustoj brzini u 10 igara koje se vrte po netu.

PS. Ja i dalje ne vidim profile za igre u ATI drajverima. Takodje ne vidim hardwersko skidanje suma, izostravanje i ostale operacije koje nvidia odavno radi na overlay-u "on the fly". Mogli bi da porade malo na tome umesto da stakuju chipove na kartice...

vala bas,nacrni tah 3870x2 a po skoro svim testovima 2 najbrza kartica danasnjice,odmah iza 9800gx2,a u to smo se uverili na bench testovima.Vidi onaj sa 9800GTX koliko je 3870x2 dobar.
Tebi nesto windows nije valjao ili drajver ili si imao neku skart karticu.

Ta ista karta u istom win-u sa istim driverima davala je 17900 u 3dmark06... tako da nije skrt ili felericna karta vec je to... 3870x2.

Lepo gx-x kaze, ona jeste zmaj u nekim igrama, ali u 80% dugih igara radi kao karta od 100e... To je cinjenica koju mogu da potvrdim iz prve ruke, ali ko zeli da veruje svakojakim sajtovima (obicno kupljenim)... izvolte.... :)

:wave:

Kakve veze ima 3870x2 i sledeca serija 4xxx? Zasto uvek Ati-jeva nadolazeca serija naleti prvo na zid kritike i pljuvanja,a za Nvidiju samo reci hvale cak i ako se nezna kakve ce biti? Potpuno podrzavam ono sto je GX-X rekao,ali reci da 3870x2 radi kao karta za 100 evra je krajnje neobjektivno i cinicno(ovo citaju i oni koji nesto znaju ,a i oni koji neznaju nista).
Ati je sa serijom 3xxx naterao Nvidiju da: spusti cene,podigne performanse u srednjoj klasi,da razmislja o promeni naziva svojih proizvoda(ako je nesto mnogo bolje kakve veze ima naziv proizvoda),da prihvati donekle novi razvoj grafickih karti(da li je bolji ili ne u to ne ulazim,ali su ga prihvatili),itd.
Onaj moj post da je Nvidia zarecena pojavom Ati-ja 3xxx i dalje stoji u nekoj temi,a evo nije proslo mnogo vremena i kako stvari stoje i serija 4xxx ce izaci pre nove Nvidijine serije.Ako tako bude opet ce Ati diktirati cene pa svi mogu samo da im kazu HVALA, jer vise nema karti za cirka 700-800 evra(za srazmerno iste performanse) .Konkurencija je zdravija nego ikad, i to nikome od nas nemoze da skodi(bar se nadam). Strpimo se jos malo da serije izadju pa cemo onde hvaliti i kritikovati,i jedne i druge.

hey, hey... opusti se malo... ok?? Cinicno i neobjektivno??? Majstore... pogledaj malo bolje... ja tu kartu imam (sad je na reklamaciji)..... ti?? Jesi li je ti imao??? Ne pitam dal si je ikad video i probao (mozda ni to nisi), vec da si je imao...??? Nemoj ti sad ovde ono, ovo kad nisi u toj prici... ja ne bih pricao o stvarima ko je neznam. (a ne bi trebalo ni ti). A ovo sto si rekao da trebamo da zahvalimo ATIju sto obara cene.... hehehehe... :p... nasmejao si me do bola... jeste to sve lepo i meni u interesu ali.. dzabe kad izbace losu kartu poput 3870x2 pa obaraju cene... meni treba manje skupa ali ipak dobra... to 3870x2 nije.

Ja ne "pljujem" ATI-ja (uhhh sto mrzim tu rec :) ), vec kritikujem odredjen model koji zaista lose radi... meni ne treba karta za koju moram da se raspitam na kojim igrama skaliraju oba gpu-a i za koje igre ima dobro odradjen driver... pa to je ludost...

Ako karta od 350e ne moze da istera PES08... reci mi molim te objektivni covece sta da kazem o toj karti??? :) Vidis da nisi u pravu... imao sam pre 3870x2 i obicnu 3870 i ona je odlicna karta (za taj novac)... ali ja ne govorim o tom modelu...

Poenta mog posta (sad cu biti eksplicitan) jeste.... Svi koji zele da pazare 4xxx seriju, neka sacekaju min mesec dana od pojave na trzistu i pogledaju reviews na svojim forumima (ne na toma's hardware i sl... svi znamo zasto)... tek onda da se odluce za kupovinu a moja preporuka je i da sacekaju novu seriju Nv pa da uporede cena/performanse... ja sam jedan od onih koji su prvi imali 3870x2 (govorim o zvanicnom pocetku prodaje) i na netu sam video samo kako "satire" 3dmark... ali ne i kako radi smesni PES08... a svi znamo da se 3dmark ne igra...

Edit:

Da me ne shvatite pogresno... nisam rekao da 3870x2 je karta kao ona od 100e, vec da u nekim igrama radi kao karta od 100e (PES08).. znam ja i zasto je to tako (losa podrska u driverima) ali jednu kartu ne cini samo hw vec i software.... kao sto rekoh dzabe tebi ferrari enzo ako je u njemu los vozac... pa mene (kao vlasnika) ne zanima kakav je auto, vec kakvi su rezultati. Kad bi ti iskesirao svojih zaradjenih 350e za takvu kartu... pitao bih te dal bi "pljuvao" atija.... razmslisli lepo pa reci dalje svoje misljenje, meni ne pada napamet da nekog menjam (ili necije misljenje) vec samo da pomognem da neko ne baci svoj novac tek tako....

Poslednja izmena:
Suvise si licno shvatio moj post,ali razumem posto si razocaran onim sto si dobio za svoj novac.U svakom slucaju treba sacekati nove serije.

Suvise si licno shvatio moj post,ali razumem posto si razocaran onim sto si dobio za svoj novac.U svakom slucaju treba sacekati nove serije.

hehe...:wave:...

nisam licno shvatio tvoj post, vec tacno znam sta pricam.... i tacno znam sta pise na drugim sajtovima o ovoj karti. Zato sam i odreagovao tako jer je tesko shvatiti za one koju tu kartu nisu imali duze vreme (i probali na vise igara) koliko je samo losa....

Ja sam najtoplije savetovao da se drugi useri ne prevare i ucine isto sto i ja, da kupe cim izadju. Jer ko zna... mozda opet bude ista prica sa driverima (radi u COH-u extra ali zato nikako da radi supermario :p ) sala....:D

Takodje ne vidim hardwersko skidanje suma, izostravanje i ostale operacije koje nvidia odavno radi na overlay-u "on the fly". Mogli bi da porade malo na tome umesto da stakuju chipove na kartice...

Stvarno pričaš napamet.

Ako se ovo odnosilo na denoise, sharpen, postprocesing i hardversku obradu videa generalno, samo da ti kažem da lupaš i to ne malo.

joooj :) NE covek mislim na sledece sto ati u drajverima nema (niti radi)

1. Dynamic color enhancement (ATI ima neke avivo profile, cela 3-4, ne mozes sam da podesavas, a i desavalo se da brljaju, bar na x1900xt)
2. Dynamic contrast enhancement
3. Edge enhancement (slajder i opcija on/off)
4. Noise reduction (slajder i opcija on/off)

Jel sad znas na sta mislim ? A i inverse telecine je bolji na nvidiji, kao i njihov tzv "Pure Video" koji izmedjuostalog ima i malko bolji de-interlace.

Oces da kacim screenshot sa TV karte kako izgleda sa i bez ovih peglanja ? Slika je skoro pa ko na CRT-u, a gledas u LCD. Radi svuda, ne uzima CPU, jedini uslov je da se koristi overlay za stavke 3 i 4 ;)

edit: Stvarno bi bilo JAKO LEPO da nesto probate pre nego sto krenete u neke diskusije. Ja cu prednosti ATI-ja uvek navesti kad ih ima, mane nvidije takodje, nikakv mi to nije problem. Ali ce mi (pretpostavljam) sada biti problem da se raspravljam sa nekima ovde kako sve ovo ati ima samo se ne vidi ili tako nesto slicno. U sustini, sve sto sam hteo da kazem je da bi mogli da se pozabave bitnijim stvarima i mozda ne tolikim sitnicama za koje ih neki (koji nisu probali) smatraju. Kolko vas ima TV tjuner u kompu i gleda TV i kolko bi vam znacilo da vam karta ima bolji overlay i peglanje suma, a kolko vam znaci audio trough HDMI ?

Poslednja izmena:
@ARKO986:
ja ne igram fudbal, ali da li je moguce da PES sece na jednoj 3870 (da kazemo da preformanse X2 ne mogu biti manje od single 3870)?!

PES 2008 ne sece na 3850 sa 256 rama a kamoli na 3870, provereno.

ne razumete, stvar je u podrsci i losoj podrsci. Ne sece igra zato sto je karta slaba, vec zato sto je drajver losh za tu igru...kolko vam puta treba ponoviti.
Evo vam najnoviji primer : GRID . Pise da ne podrzava SLI i CF i da je preporucljivo iskljuciti jednu kartu za optmilane performanse. Kako da iskljucis jednu kartu na 3870x2 ako igra pocne da brljavi, baguje, stateruje ili nece da se pokrene ? (nesto od ovoga, moguce je i da radi normalno samo bez uvecanja FPS, u tom slucaju radi kao single 3870 ili malo losije). dakle u tom cucu grmi zec ;)

edit: isto vazi i za 9800gx2. Ni to nece svuda raditi kako treba...

Poslednja izmena:
Malo mi je teshko da poverujem da 3870x2 ne moze da tera PES2008, pobogu pa PES 6 ide u full-u na 8400GS, neverujem da je PES 2008 tako revolucionaran. Igrao sam jako kratko PES 2008 na Radeonu 2600XT i sigurno nije ni sekao ni shtucao, rezolucija je bila 16x10 al detalja se ne secam (LOW nije sigurno).

nije covek rekao da ne moze da tera, tako je ispalo al ***. Sad ja glumim drvenog advokata ali...covek rece da secka prilikom replay-a, verovatno misli na to da stuca, stutter-uje isl. sto mu se na 3870 nije desavalo.

Ni ja ne mogu da verujem da sa x1900xt nisam imao problema sa NFS PS, a da sa 9600gt imam stutter u svakoj krivini... (sa 3870 ga nije bilo takodje)

Ma kad bi se uozbiljili oni koji pishu drajvere garantujem da bi i gfx kartice od pre dve godine bolje terale nove igre, a nove karte bi josh bolje terale nove igre. Optimizacija drajvera je chudo, ali ni ATI ni nVidi-a ochigleno ili nece ili ne mogu to da shvate.

nije covek rekao da ne moze da tera, tako je ispalo al ***. Sad ja glumim drvenog advokata ali...covek rece da secka prilikom replay-a, verovatno misli na to da stuca, stutter-uje isl. sto mu se na 3870 nije desavalo.

Ni ja ne mogu da verujem da sa x1900xt nisam imao problema sa NFS PS, a da sa 9600gt imam stutter u svakoj krivini... (sa 3870 ga nije bilo takodje)

upravo to... radi ona na max 1600x1050 u igri bez problema (mada zasece prilikom kornera i slobodnog udarca) ali na replay-u SECE, SECKA, PREKIDA, UJEDA ZA NOGU....:D

Kao sto rekoh ja znam (kao i gx-x i malo bolje upoznatiji) sta je problem. U pitanju su driveri, imao sam pre nje obicnu i ona je radila extra, ali ne mozes koristiti logiku ako je ona radila ok, zasto ne bi 3870x2 kada su to dve iste karte u jednom, pa cak i ako skalira samo jedan gpu. Jednostavno ta kombinacija u nekim igrama zapravo radi losije nego jedna karta... kako je tako je. Ali to mene ne zanima.. jel ne radi?? Kraj... to je losa karta...

@ARKO986:
ja ne igram fudbal, ali da li je moguce da PES sece na jednoj 3870 (da kazemo da preformanse X2 ne mogu biti manje od single 3870)?!

Eto vidite kako je tesko za poverovati, neki se ljute kada kritikujem ATI, ajde sad ja vas pitam, jel to u redu dati 350e i da na jednom PES08 imas problema?? Pa kako ne kritikovati i ne upozoriti druge usere???:).... jeste tesko za poverovati ali u tome je i cela prica... ja nisam mogao da verujem kako radi 8800GTS koji sam imao kada i 3870x2 pa sam mogao da uporedim (nisam uhvatio 8800gts da sece bilo gde...)

Pozz :wave:... i nadam se da necete da sanjate ATI....

Poslednja izmena:
ma sve je to lepo samo da oni zaposle neke "normalne" programere ~_~'

progrmaeri su ljudi...rade sto im se kaze, rade za platu, a ne za ambicije. Kolko se secam, sef razvojne grupe za drajvere u ATI-ju onomad bese neka zenska. Ako nije okorela gejmerka pored svoje profeisje, onda je totalni promasaj. Mozda i nisa u pravu. Jos uvek cekam vlawyer da me spusti :p

Ma kad bi se uozbiljili oni koji pishu drajvere garantujem da bi i gfx kartice od pre dve godine bolje terale nove igre, a nove karte bi josh bolje terale nove igre. Optimizacija drajvera je chudo, ali ni ATI ni nVidi-a ochigleno ili nece ili ne mogu to da shvate.

@Arko986: Pomenuo si da si poslao karticu na reklamaciju. Jel se na kraju zaista ispostavilo da nesto nije u redu sa njom? Iskreno, zapanjila me je informacija kako se ta graficka ponasa u nekim igrama...:zgran: Aj' sve, sve, al' da ti zeza u PES08, to je stvarno neverovatno...

Kako ti se ponasa u drugim igrama? Sigurno da postoji neki next gen. naslov u kojem razbija. Jel sa tolikom kolicinom shadera i memorije, ona mora da razbija.

moguce je da je to te verzije cat-a. sigurno bi sa sledecom letelo. i nisi je valjda zbog toga nosio na reklamaciju? :zgran:

progrmaeri su ljudi...rade sto im se kaze, rade za platu, a ne za ambicije. Kolko se secam, sef razvojne grupe za drajvere u ATI-ju onomad bese neka zenska. Ako nije okorela gejmerka pored svoje profeisje, onda je totalni promasaj. Mozda i nisa u pravu. Jos uvek cekam vlawyer da me spusti :p
hehe mnogo ti dobro ide ova (drvena) advokatura ;)
BTW gresis u vezi neke zenske ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno