Šta je novo?

3D printer - Opsta tema - FAQ

Sve stavi default, brisi sva svoja podesavanja.
Stavi da PLA bude na 220°c.
Kada krene da stampa, moci ces da podesavas ovo podesavanje i stavi ga na 70%.

1000046923.webp

Probaj neki mali, jednostavan i brz print cisto radi testa.

Nije rec o smaranju vec ako vec hocete da se bavite ovim sportom, naucite makar osnove a ne da random lupas po vrednostima.

Stavio sam na moj službeni komp na virtuelnu mašinu slajser i sve setujem ispočetka, da ne silazim do printera svaki čas.

Puštam sad nešto na 220C i silent, da nađem nešto šta nismo štampali do sad.
1780305195931.webp

1780309219044.webp
1780309231259.webp
1780309248757.webp

Olovkom sam obeležio 220c i sporije, drugi je 230c i ta srednja niža brzina. Poslednja slika sam ih izmešao.

1780310713845.webp
Koliko je malecko, a fino je ispalo.

1780310758475.webp

Ako si već odabrao Benchy-ja, zašto ga ne pustiš u normalnoj veličini, nego ga smanjuješ? Da možemo da vidimo koliko je zapravo dobra štampa. Ovako ništa ne možemo da procenimo.

Važi, napraviću ga posle. Sad sam klincu portret pripremio u dve boje kao 2D reljef, pa je to već krenulo.

Genijalno ovo što u slajseru imam video strim iz komore printera kad sam skroz na drugom kraju gajbe.

Ne samo to, možeš i kad si van kuće a pustio si neki duži print, preko telefona da baciš pogled šta se dešava i da pauziraš ako se nešto desilo, barem ja to imam iz Bambu Handy app - pretpostavljam da i Elegoo nudi slično rešenje. Ja sam inače video stream i komande štampača integrisao u Home Assistant, pa ni ne moram da palim app, jednostavno gde god da imam pristup browseru mogu da vidim šta se zbiva u komori i da reagujem, nije loše da imaš još neki failsafe kad nisi fizički prisutan.

Poslušaj savete iskusnijih nidžoni, biće vremena za eksperimentisanje sa podešavanjima posle, sad odradi ovo što su ti rekli da znaš kako da nastaviš sa što boljim kvalitetom štampe, posle ćeš sam da naučiš da to dodatno upeglaš raznim tweakovima.

Evo evo, štampa se benchy prvi put, mada nisam siguran da sam skinuo dobar model. Teško sam ga ispodešavao da bih video šta se dešava. Ostavio sam na 225C filament i radim sporije, mogu da se podešavaju brzine pojedinačno za razne delove.

Hvala svima, uskoro slika. Ima nekih mana, ali poprilično je kompaktan.

Ima ove plikove kao da izbijaju iz slojeva, meni to izgleda kao višak materijala. Kačim slike pa ću da proučavam šta može da se uradi. Potrudio sam se da se na slikama vidi najgore. Imali smo boljih radova u početku kad smo manje čačkali. 😀

1780330624183.webp

1780330660989.webp

1780330685906.webp

Evo ti čisto da uporediš kad sam printao par benčija tamo negde 2024. kad mi je stigao crveni mat bambu filament. Tvoji plikovi mogu da budu zbog vlage u filamentu, jer čak i iz fabrike kad dođe on je vlažan i treba da se suši, ili je jednostavno vlažan+nekvalitetan.

1000027409.webp

Skinuo sam sad benči sa zvaničnog linka, onaj je bio odnekud bezveze, vratio većinu podešavanja na difolt sem par, i idemo. Nisam imao takve anomalije pre, tako da možda i nije do filamenta. Kažu da može da se suši u rerni, da li je to neko radio?

Ludilo koliko je ovo zabavno, a ne oduzima u principu puno vremena, radiš drugo nešto dok on piči. Bitno je samo da ne staje, što smo imali zezanje u početku sa 210C.

Kažu da može da se suši u rerni, da li je to neko radio?

U teoriji može u rerni, ali ne bih ti preporučio, vrlo lako ćeš da zezneš celu rolnu jer su rerne generalno netačne sa niskim temperaturama, a fazon tebi treba najniža moguća inače ima da ga istopiš samo malo ako pređeš. Preporuka je da uzmeš iz Lidla onaj Silvercrest dehidrator hrane, tipa nešto 30 evra je, odštampaš dodatak kao što je ovaj i tako sušiš u DIY varijanti, mnogo je sigurnije od rerne.

Ma u početku je sve ludilo zabavno, ja se sećam kad sam blenuo u komoru po pola sata da vidim pokrete toolhead-a sa kojom preciznošću i kojom brzinom pravi pokrete, i kako ni iz čega se formira nešto, mnogo lud osećaj. Posle naravno uzbuđenje splasne i postane ti normalna stvar 🙂

Ja sam ranije sušio filament u rerni. Prvih par puta sam merio temperaturu, dok nisam izvežbao kako da podesim odgovarajuću temperaturu za filamente koje koristim, a onda kasnije napamet. Sve dok dete u igri nije "odvrnulo" temperaturu na rerni i zatopilo filament. 😂

A pre godinu dana sam kupio ovaj Creality iznad, ali za dva kotura. I od tada koristim samo njega i za sušenje filamenta i za sušenje silica gela.

Gorenje dehidrator hrane FDK24DW je najjeftinija opcija, u koju staju dva filamenta i ide od 70c (dovoljno za bazicne filamente i/ili engineering grade, ali zahteva duze susenje). Bonus je da ne trujete svoju hranu kontaminiranom rernom, potencijalno. Ovo pisem kao neko ko ima pomenuto, Creality single-spool susac i Sunlu E2. Jedino kod Gorenja je problem sto ne moze da se printa direktno iz njega, ali opet nije neophodno za pomenute filamente (za razliku od PA6 npr.). Taman preko noci se ukljuci do odradi, dok je struja povoljnija. 🙂

Inace, poor-mans solucija je i staviti filament na bed i odvrnuti bed na 70c, ali daleko je od optimalnog zbog manjka kruzenja vazduha i direktnog kontakta sa povrsinom.

Ima kruženje vazduha CC2, treći ventilator. Koliko dugo onda držati unutra filament? Realno mogu svi da stanu unutra.

Koliko često se treba baviti tim sušenjem?

Petg susim pred svaku stampu. Pla mi je u hermetixkoj ikea posudi, njega na par meseci jer je tolerantniji. Koristim inace iskljucivo Sunlu Pla plus 2.0.

Koristim iskljucivo PETG
Nema brenda koji nisam stampao
Sto skupe sto no name jeftine
Nikad nisam susio i svaki print mi je perfektan u svakom smislu
Imam ACE pro tako da imam susenje koje sam koristio u pocetku dok nisam skontao da nije potrebno
Imam i Creality Pi oba modela ali njih koristim vise kao external spool za tpu 😀

Ima li komentara?

Rezime je, A2L ispunjava 80% potreba prosecnog vlasnika H2D, H2S i H2C printera, po 3-4x manjoj ceni.

Kada sam pre 2 godine birao stampac i izabrao K1 Max, da je u to vreme postojao ovaj stampac, vrv bih se odlucio za njega!

Inicijalne cene u Nemackoj:
  • A2L
    €379,00
  • A2L Combo
    €489,00

Nazad
Vrh Dno