3D printer - Opsta tema - FAQ

Mrljesana

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
26.06.2013
Poruke
2,299
Poena
38
Prva iskustva sa creality filamentom. Za sad je dobar, medjutim odradio sam dva temperature towera, i oba mi imaju defekte na preko 205 stepeni. Slova nisu citka, ne pravi mostove lepo a one kockice nisu prave, na jednoj strani imaju luk. Ispod 200 stepeni je ok. Ne znam, za sad mi se vise svidja PrimaValue crni filament, cena je 200 dinara razlike.

Uzeo sam i beli eSun PLA+ refill, nisam ga jos testirao, ne znam ni sto sam ga kupio sad iskreno, jer ne pase ni na jedan kotur sto imam, vec moram da stampam novi... :d
 

npetar

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
23.01.2002
Poruke
2,564
Poena
36
Par printa sam odradio prema iskustvu DukeLandera, secer+voda. Iako nisam imao puno problema do sada sa lepljenjem na podlogu, da potvrdim da ova smesa zaista radi svoj posao i to itekako dobro!
 

npetar

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
23.01.2002
Poruke
2,564
Poena
36
Imas stampac, znas koliko te vec kostao, tako da to nije uopste skupo.
Plus ti racunas idealan slucaj, koji kod 3d stampe skoro uopste ne postoji, takodje si izostavio amortizaciju.

Apropo BLTouch: original je oko 40e, klonovi 10e... ajd jos i cena vec sve sto ide da to sve podesis harverski i sw i kako ce raditi i dokle ce...
Imamo u firmi gomilu proximity senzora pa smo se zezali sa kolegom, ima par interesantnih kombinacija ali svaka pati od istih boljki, kao i BLTouch:
-potrebna ploca koja podrzava takve senzore
-treba ti dodatni nosac za senzor
-dodatno sprovodjenje kablova
-podesavanje sw
-znanje i debeli zivci da sve to odradis
-cak i najmanja promena tipa zamena dizne moze dovesti da moras komplet iz pocetka raditi podesavanja

Na kraju smo oboje zavrsili na staroj dobroj: najjednostavnije je najbolje a to je film senzor.
To je toliko jednostavno i podesiti i koristiti da se zezanje sa proximity senzorima cini besmislenim.
Nema drzaca, izuzetno lako podesiti bilo koji sw, nema zezanja sa x,y,z offsetima, skoro sve ploce imaju najobicniji +/- za kontakt senzore...
Cena jos smesnija, kupio nedavno 3 kom za 70c na aliju, skuplja postarina.
Evo primer na JGAurori sa Lerdge X plocom sa izuzetno krivim heat bed-om:

Pogledajte prilog 285563

Pogledajte prilog 285564

Da li bi mogao par reci vise da napises o film senzorima?
Kako to radi, kako se podesava bed itd. Kontam da tu verovarno zasvetli led kada ga dizna dodirne ali prosto ne znam, zato pitam.
Ili neki koristan link za citanje?
Ako ti nije problem ostavi link sa Alija gde si ti kupio, da ne lutamo.
Hvala
 
Poslednja izmena:

Vaskev

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.10.2010
Poruke
408
Poena
18
Nikakakav problem da i posle komplet demontiranog extrudera se podesi BLTouch za par minuta. A što se levelovanja tiče sa njim je to dečja igra. U oktoprintu postoji i vizuelni prikaz pa se lepo vidi šta treba podesiti i koliko. Milina. Kad se jednom odradi podešavanje, lepo se napravi šablon za visinu BLTouch-a i posle intervencije koja zahteva podešavanje samo se niveliše dizna na vrednost 0.1mm i šablonom se namesti visina BLTouch-a. Ako je potrebno posle se fino podesi offset. Veruj mi nije uopšte komplikovano. U principu BLTouch je običan prekidač (doduše vrlo precizan) kao što je film senzor i imaš masu sličnih rešenja (da ne pominjemo sva) koja takođe manje ili više uspešno odrađuju posao. Princip rada je da izuzetno precizno se aktivira prekidač kada dizna dođe na poznatu visinu na različitim mestima na bedu, na različitim visinama je i različit broj koraka step motora i elektronika to preračunava i vrši korekciju tako da pokušava da razliku u visini kompenzuje. Što je preciznije očitavanje to je tačnije i korigovanje. U zavisnosti od podešavanja može se tačnost povećati sa nekoliko uzastopnih provera i uzimanje srednje vrednosti što dovodi do povećanja vremena potrebnog za kompletan ciklus. Takođe se podešavanjem broja ispitnih tačaka povećava tačnost ali i potrebno vreme za merenje. Ja koristim 3 x 3 tačke i sasvim je dovoljno za dobre rezultate. Dobar BLTouch V3.0 se kreće oko 10-tak dolara (kopija ali ništa bolje nije ni potrebno) a sve ostale elemente napraviš sam štampačem pre nego kreneš u modifikaciju.

Ovo je moje iskustvo, možda neko ima i drugačije. Inače Ender 3 Pro je u pitanju i SKR Mini E3 V2.0 ploča.
 

milojkovstojko

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
07.08.2013
Poruke
875
Poena
18
Imam dva pitanjca.
1. Moze li link za kupovinu nekih kvalitetnih odnos cena kvalitet dizni za ender 5, uzeo sam neke jeftine sa alija i zapuse se instant.
2. Koji je najbolji heat end za ender 5
 

milojkovstojko

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
07.08.2013
Poruke
875
Poena
18
Zapušavanje može biti i do plastike. Na kojoj temperaturi radiš?
190c je temp
gledao sam dosta tutoriala kako da se sredi problem. ima li ko 10cm capircon cevi cisto da napravim onu cevcicu za hotend. naravno casticu. nisam nigde nasao sa povoljno zbog postarine.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
 

Vaskev

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.10.2010
Poruke
408
Poena
18
Da li si probao da zagreješ filament na 200c i da posle nekog vremena izvučeš filament i proveriš koliko je omekšao u delu iznad dizne, 2-3cm, u tom delu bi trebao da bude još čvrst i istog prečnika. Ako je mekan i posle nekog vremena postane širi onda imaš problema sa clogingom (ovo se dešava samo kod zahtevnije štampe sa više retrakcije). Nevalja hlađenje extrudera, prenosi se temperatura. Skini šrafove koji drže aluminijumski blok. Inače ako imaš iglicu od 0.4mm obavezno proveri te jeftine dizne, dešava se da imaju manji prečnik, nekada čak kao da su 0.2mm. Kada se zapuši dizna najjednostavnije ćeš je proveriti tako što zagreješ diznu na 200c, kada dostigne temp, onda oslobodi i izvuci filament, proveri njegovu širinu i iseci parče i ponovo probaj da ručno uguraš filament i ako on normalno ide kroz diznu onda nije do nje. Metalna cev iznad heater bloka mora dobro da se hladi i ako je potrebno izvadi je i namaži malo kvalitetne paste za hlađenje i vrati i stegni da se toplota dobro prenosi na aluminijumski hladnjak. Ovo je najčešći problem sa hotendom.
 

DukeLander

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poruke
10,112
Poena
63
Takodje moze biti i do prljavog filamenta. Napravi filter/cistac.
 

milojkovstojko

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
07.08.2013
Poruke
875
Poena
18
da cistac sam totalno zaboravio, vec ranije jeneko predlagao. ponovo se zacepilo tokom stampe. pokusacu sve stoste predlozili. moram jos iventoveda ocistim, video sam da se nakupilo prasine.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
 

Mrljesana

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
26.06.2013
Poruke
2,299
Poena
38
Jel neko koristio eSun PLA+ konkretno beli? Ja imam problema sa prvim slojem, nece nikako da se zalepi, pokusavam niske temperature, smanjujem brzinu ali nece nikako da se zalepi. Pokusacu sledeci put da smanjim temperaturu beda posto navodno moze i da radi na 0c. @DukeLander jel si ti koristio eSun PLA+ filamente?
 

DukeLander

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poruke
10,112
Poena
63
Jesam, tj jos uvek ih imam, mada ne beli. Nemam problem sa lepljenjem.
Ali imam random boje od random proizvodjaca koje odbijaju da se lepe.

Sent from my CPH1951 using Tapatalk
 

npetar

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
23.01.2002
Poruke
2,564
Poena
36
eSun PLA+ imam u dve boje, ne belu.
Sve OK, deluju mi najkvalitetniji, za staklenu podlogu lepi sasvim OK. Naravno uz secer+voda jos bolje, pa probaj tako.
 

nesic1

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
07.08.2008
Poruke
7,200
Poena
38
Склопих ја напокон машину, узео сам хипс да се мало научим, био најјефтинији јеб га, за сада је ок, било мало брљотина док му нисам нашао шта му годи
9e3ad9cd9ea831db42262e699e31a34a.jpg
c54b2ed6d66cd41f6ffb4a7a1a822fc0.jpg


Послато са C105-E0 помоћу Тапатока
 

DukeLander

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poruke
10,112
Poena
63
Ovde je par evra razlika izmedju HIPS i kvalitetnijih PLA. Kolika je u Srb?
 

nesic1

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
07.08.2008
Poruke
7,200
Poena
38
успео је да ми одштампа решетку на врху коцке без подупирача, не знам сад јел то нешто вау или сваки може пошто гледам негде се штампа и подлога?

нека подешавања за овај хипс темп подлоге и дизне?
 

Mrljesana

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
26.06.2013
Poruke
2,299
Poena
38
Sve pohvale za Creality filament, jako dobro se pokazao, best buy trenutno po meni.

Inace, istampao sam neke HDD Caddyje za laptopove, koliko je pametno drzati PLA u laptopovima/racunarima? Da li ce nesto da im fali, da li postoji mogucnost da se otope ili nesto?
 

DukeLander

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poruke
10,112
Poena
63
PLA pocinje da "popusta" vec na 60c. Za te stvari ti je najbolji ABS jer on pocinje tek od 100c.
 

nesic1

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
07.08.2008
Poruke
7,200
Poena
38
А пла+?
гледам сад овај црни петак ако има нешто јефтино да узмем па нека стоји, од пластике за штампач, може и нека препорука?
 

Mare[Bg]

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
04.02.2007
Poruke
82
Poena
6
Sinoć sam sklopio Ender 3 Pro, pa da se upišem u temu kao novajlija u 3D printu. :)

Prvi utisci su odlični. Bukvalno out of the box je ispunio očekivanja.

Videću kako će se ponašati kada krenu malo kompleksniji objekti, ali i za ovih 24 sata sam ga solidno uposlio.
 

npetar

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
23.01.2002
Poruke
2,564
Poena
36
Hajmo malo na temu finalne obrade PLA stampe, najcesce koriscenog filamenta.
Ja sam smirglao finim turpijama, finim smirglama, manje defekte (npr. odlepljen layer) vracao na mesto zagrevanjem obicnim upaljacem.

Ipak, vidim kako ABS moze pod uticajem acetona da izgleda kao da je model izliven.
Nazalost PLA + aceton = losa kombinacija.

Vas iskustva ili mozda neko ima predlog pa da probamo?
Cilj je da PLA model bude kao izliven, bez vidljivih layera/slojeva
 

DukeLander

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poruke
10,112
Poena
63
Nije losa, radi samo sporije. Radi i da isopropil alkoholom, jos sporije. Takodje mozes toplotni pistolj da koristis na vecim povrsinama.
Imas specijalne filamente za to, kao i isparivace-komore samo nisu jeftini.
Ako hoces preciznost sa izgledom skoro kao izliveni model sa minimalnom obradom - resin printeri.
FDM jednostavno nema sta da trazi pored njih po tom pitanju.
Mozes donekle sa nekim ludacko malim layer high tipa 0,05 ili nize ali to traje vecnost da se odstampaju cak i jako mali modeli.


Sent from my CPH1951 using Tapatalk
 

DukeLander

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poruke
10,112
Poena
63
Imaju eu skladiste, kao i vecina iole poznatijih proizvodjaca.
Mana Photon Zero je rezolucija ekrana, poprilicno je niska.

Malo prakticna primena tpu filamenta, koji je kada se odstampa neunistiv.
Cak ni 0.2 mm tanak sloj se ne moze rukama pokidati, samo se tegli ali ne popusta.
Smetalo mi sto su rukohvati pc stolice za 2 cm nizi od stola i ivica radne povrsine mi zuljala i lomila podlakticu.
Malo merenja mikrometrom, malo modeliranja u fusion 360 i imam savrsen meki podupirac podlaktice.
Takodje u familiji omiljene podloge za case, nastampao sam gomilu.
Mana je spora stampa na bowdenu, bez retraction-a.
14be9810cf0b72d9f9a7664fe8b83fb5.jpg
6df2458edcbf7551c6f04dc831052991.jpg
9b262c8a114e94c54f69e4ba31c94672.jpg
726405a68ae69e457de2cc2cf306bc68.jpg
a1f9f96d2fdfdd704dab3390c1c4e87a.jpg
fb45500268f8673eb5583111d0b2bffe.jpg


Sent from my CPH1951 using Tapatalk
 

TwistedMind

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
30.05.2009
Poruke
5,409
Poena
48
Osim photon zero ima i obican photon sa 2k ekranom. Nije ni to najbolja masina, ali za 170$...
Ja sam uzeo photon mono se na preorderu koji je dosta unapredjen, ali da nisam, sada bih uzeo photon.
 
Vrh Dno