Šta je novo?

32 inch LCDTV do 800€?

byMaX

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
10.01.2001
Poena
1,019
Pošto je onaj Samsung iz CTShop-a i ELTIM-a rasprodat (ima 32 u oznaci, zaboravih tačno), da li ima neke alternative. Ne zanima me da dajem 1500 evra, jer onda mogu da kupim plazmu od 42 inča, a to je ipak preveliko, bar za sada. Dakle, limit mi je nekih 850-900 evra u retailu, pa da vidimo šta može da se pazari...

Imam dva pitanja. Gledajuci nadolazece HD standarde logicno je da je najbolja varijanta kupiti tv sa rezolucijom 1920x1080. Gledati tv sa tom rezolucijom dolazi do izrazaja tek sa velike blizine za ono na sta smo navikli. Tipa za gledanje sa nekih 2-2.5m treba ekran on 60" ili se efekat slike od 2MPix gubi. Tako da isplati li se uzimati tv neke "manje" dijagonale za neki dnevni boravak?
Drugo pitanje se odnosi na pustanje DVD, DivX i (SBB) kablovske na FullHD TV (1920x1080), rukovodeci se iskustva sa monitora 205BW koji ima 1680x1050 slika je uzasna na vecoj rezoluciji. Da li neko ima iskustva sa tim signalima na velikoj rezoluciji ili je za sve ispod HD materijala ipak preporucljivije uzeti 1366x768 modele?

Sta kupiti?
I ja se to pitam u zadnje vreme i vec me boli glava :wall: .
Video sam neke modele lcd-a i na nasoj kablovskoj je ocajna slika pa da
pitam jel ima neki risiver da se kupi (i koji),da ovi domaci kanali lice na nesto.
Od manjih dimenzija lcd-a nasao sam dva modela koji su full hd
Samsung LE-37M86BD oko 1250e
http://av.samsung.de/article.asp?artid=F035D763-3978-4337-B8BF-D424E9DCE739&show=specs
Toshiba 37X3030D oko 1100e
http://www.toshiba.de/consumer/content/defaultid1_1_id2_0_id3_170_id4_5.aspx
@Vuk
Koji je model bolji od ova dva,posto vidim da imas dosta iskustva sa lcd-ima,
a ja nisam u prilici da pogledam navedene modele vec mogu samo da ih narucim iz Svajcarske.
Unapred hvala na bilo kakvom odgovoru :wave: .
pozdrav

Video sam taj Samsung na delu i sto se tice hdtv materijala, mislim da je ekstra, nisam video kakav mu je tuner i kako skalira posto je ipak ekran sa manjim pikselom.
Ipak na zapadu vise ne poseduju analogne signale, tako da ne mogu da izvucem misljenja od ljudi koje znam, a znam 7-oro u Americi i Kanadi koji ga imaju, jako su zadovoljni sto se tice HDTV-a i PC-ja.

Toshibe su odlicne takodje sto se tice HDTV-a, tuneri su im solidni, boje se jako lako steluju, poseduju exact scan itd. Ovaj model nisa video na delu. A voleo bih. Vidi malo mi je cudno da ovaj model ima samo 3200 dinamicki kontrast, i Toshiba cesto uvaljuje 1080p panel sa 1808i elektronikom.
Trebalo bi videti kakve su karakteristike ugradjene elektronike.
A kolku garanciju daju preko, ima li opcija za 3 i 5 godina?

Kupio sam nov Panasonic LCD TV TX32LE7P 32".
Problem je sto ne mogu ocima da fokusiram sliku kako bi trebalo nego vidim tj slika deluje kao da je u Blur efektu.Kuda god da gledam na velikom ekranu nekako ne mogu da iszfokusiram ono sto gledam pa malo smara a oci se trude...naravno i preosvetljeno je kao kod ostalih LCDa.

Gledam SD kablovsku i DVD i cak na DVDu ima slicnih problema...tj mutnjikavo cak i kad zamrznem sliku ...najkraci opis bi bio kao stare interlaced rezolucije ili CRT monitor na 75HZ.

Jeli to mozda mana jeftinijih modela( 800 eur...;))? Dali LCD moze da bude mutan?

E sad, TV imam 3 dana pa me zanima jeli to proces prilagodjavanja na lcd ili na 16:9...Neko imao slicna iskustva?

Hvala unapred
Marko
stifa is online now Prijavi nepoćudan post Odgovori s citatom

Moj ti je savet ako vec mozes da ga vratis, jedino sto valja od Panasonica je neka 32" LX serija LX700 koja je preskupa za ono sto nudi, tako da bi i nju preskocio. Jedino LX serija ima normalnu elektroniku, LE serija ima uzasnu elektroniku i uzasnu crnu boju, a tuner je katasrofalan. Nisam pogledao LX50 seriju ali cu je pogledati.
Rad sa PC-jem nije predvidjen, odnosno moguc je jedino ako je korisnik uporan, ne postoje drajveri za sinhronizaciju, a analogna veza ne postoji.

Poslednja izmena:
Jedno pitanje, kada povezujem taj LCD tv i komp i sakam da ga koristim kao monitor , povezujem ga preko DVI na kompu i HDMI na tv ili taj ulaz za komp ? tj da li treba da kupujem kabl DVI - HDMI , jel kvalitetnija slika tako ? Hvala !

Ako TV ne poseduje DVI vec samo VGA i HDMI, iskljucivo bih savetovao HDMI, kao i vezu sa PC-jem preko DVI-->HDMI kabla. Lepo kablic od 5-10m i pevanje do zore.
Kabl je kvalitetniji, jeftiniji zgodniji, tanji, lakse se provlaci od debelog VGA kabla.

Imam dva pitanja. Gledajuci nadolazece HD standarde logicno je da je najbolja varijanta kupiti tv sa rezolucijom 1920x1080. Gledati tv sa tom rezolucijom dolazi do izrazaja tek sa velike blizine za ono na sta smo navikli. Tipa za gledanje sa nekih 2-2.5m treba ekran on 60" ili se efekat slike od 2MPix gubi. Tako da isplati li se uzimati tv neke "manje" dijagonale za neki dnevni boravak?

Ja mislim da je sa iste udaljenosti efekat gledanja 60" ekrana sa 1920x1080 slican onom pri gledanju 32" ekrana u 1366x768 zbog velicine pixela. Bilo bi dobro da neko strucni razjasni ovo... :)

Vuce i dalje nisam cuo tvoj predlog za kupovinu lcd-a u rangu do 1000-1200 eura?Konkretno koji model i sta ga izdvaja u odnosu na druge modele?
Pozdrav.

Ja mislim da je sa iste udaljenosti efekat gledanja 60" ekrana sa 1920x1080 slican onom pri gledanju 32" ekrana u 1366x768 zbog velicine pixela. Bilo bi dobro da neko strucni razjasni ovo... :)

Ability of the eye to see 1080p

A person's ability to distinguish small details is described by visual acuity. When individual pixels are barely resolvable, increased resolution brings no benefit for the viewer, unless the viewing distance can be shortened. For normal television viewing distances, in order to see a benefit from 1080p content a display must be bigger than usual or the viewing distance needs to be closer than usual. The ability of the eye to resolve 1080p content depends on the amount of contrast in the picture. For optimum viewing of resolution you need to sit back a maximum of approximately three times the viewing height [8] [9] [10]. For example at nine feet (2,75 m) away you need at least a 46 inch (115 cm) display to see a benefit from 1080p or for optimum viewing of the resolution you need a 70 inch (175 cm) display.

wiki

Ako TV ne poseduje DVI vec samo VGA i HDMI, iskljucivo bih savetovao HDMI, kao i vezu sa PC-jem preko DVI-->HDMI kabla. Lepo kablic od 5-10m i pevanje do zore.
Kabl je kvalitetniji, jeftiniji zgodniji, tanji, lakse se provlaci od debelog VGA kabla.

Ja to probao (DVI-HDMI), MSI 8600GT - LG 32'' LCR2, drajveri Forceware 158.18 i bio traljav rezultat. Traljav rezultat znaci da nisam mogao da ga nateram da bude u 1366 (1360)x768 vec je bio u nizoj (ne secam se koja je rezolucija bila) a i slika mi je generalno bila slaba. Onda se vratio preko VGA gde je sve normalno, mada ni tu sve nije savrseno. Naime kada predjem sa glavnog monitora na TV (single view) dobijam sliku pomerenu u levo (znaci imam izvesnu crnu straftu na desnoj strani). Onda moram da restartujem komp i posle restarta onda je OK. Evo sada skidam drajvere 158.24 od prvog juna pa da vidim mozda je tu problem.

Kod mene na LG 37LC2RR postoji isti problem. TV sam povezao sa masinom preko DSub porta i kada setujem u drajverima 1360x768 slika ne moze da se razvuce preko celog ekrana.

Koristim 1280x768. Ista stvar i kada povezem MacBook Pro na TV - isto je slika pomerena, ali u desno :)

Nadao sam se da ce HDMI kartica da resi problem, ali koliko vidim i kod tebe je ista stvar cak i sa HDMI-jem...

Poslednja izmena:
Sto se tice razdaljine i gledanja optimim za 2.75m je 70" (za <2.5m oko 60"), znaci moja logika kaze da za neke (po nasim uslovima) "normalne" cene za filmove je sasvim ok 720p varijanta. Na 1080p pustim FullHD film i super je a bilo sta drugo.......Ima li neko odgovor na moje drugo pitanje: kako se vidi DVD, DivX, kablovska na FullHD TV? Da li u toj varijanti bolje ici na 720p TV?

Ja to probao (DVI-HDMI), MSI 8600GT - LG 32'' LCR2, drajveri Forceware 158.18 i bio traljav rezultat. Traljav rezultat znaci da nisam mogao da ga nateram da bude u 1366 (1360)x768 vec je bio u nizoj (ne secam se koja je rezolucija bila) a i slika mi je generalno bila slaba. Onda se vratio preko VGA gde je sve normalno, mada ni tu sve nije savrseno. Naime kada predjem sa glavnog monitora na TV (single view) dobijam sliku pomerenu u levo (znaci imam izvesnu crnu straftu na desnoj strani). Onda moram da restartujem komp i posle restarta onda je OK. Evo sada skidam drajvere 158.24 od prvog juna pa da vidim mozda je tu problem.

Problemi se iskljucivo javljaju kad pc interface nije dobro prilagodjen sinhronizaciji, ili kad uredjaj uopste ne javlja svoj tacan status, recimo prijavljuje se kao analog device.
Firme koje vode racuna, jako dobro sinhronizuju izlaz kako bi bio kompatibilan sa grafickim kartama, jos bolje firme obezbedjuju driver za svoj TV. Jos bolji korisnici sami postavljaju sync parametre za svojuredjaj.
Crna strafta sa desne strane oznacava da drajver nije prepoznao display, odnosno bios sa TV nije poslao ispravan [WIKI]EDID[/WIKI] (Extended display identification data) podatak.
Nije cak ni problem ukoliko ti black bar ostane i za stalno, nvidijin drajver se lako modifikuje, kako bi mu se iskljucio edid i kako bi mu se postavile minimalne velicine stranica. Ali naravno da to ne treba da radis.

Posto definitivno ne poznajes materiju, a ni kako se tacno pale modovi i koja je tacna rezolucija na tvom uredjaju, procitaj sta je edid.

Kao sto sam ranije pricao, na netu jedva da postoji 10-tak boljih review-a koji pokrivaju LCD TV oblast , i nijedan nije na engleskom.

Suludo je trenutno davati pare za full hd tv... sem ako netjes iskljucivo da gledas hd materijal a mislim da je takvih kod nas malo... Sto se tice kablovske tv nase ona je, po meni, neprihvatljiva na tv-ima vetje dijagonale od 37"... 32" je sasvim ok ako gledas sa prave udaljenosti, dok se na 26" sa razdaljine od 2-3 metra i custom podesavanjima moze dobiti odlican rezultat, pogotovo ako se naviknes... naravno postoje neki kanali ciji je kvalitet takav da su i na crt-u krs... Dvd... je dobar, dok sam divx gledao samo hdtv rip i izgledao je solidno...
U svakom slucaju, kupovina full hd tv-a kod nas je cisto bacanje para...

Kod mene na LG 37LC2RR postoji isti problem. TV sam povezao sa masinom preko DSub porta i kada setujem u drajverima 1360x768 slika ne moze da se razvuce preko celog ekrana.

Koristim 1280x768. Ista stvar i kada povezem MacBook Pro na TV - isto je slika pomerena, ali u desno :)

Nadao sam se da ce HDMI kartica da resi problem, ali koliko vidim i kod tebe je ista stvar cak i sa HDMI-jem...

Kod mene nema tog problema, ali 37LC2R ima nešto drugačiji firmware (nedostaje deo za snimanje itd.). Na sekundarni izlaz ga vezujem preko adaptera, pustim clone ili extended, nebitno, i lepo je razvučeno u native rezoluciji...

A ako neko ima Sony Ps3 ili Xbox360? U kojoj rezoluciji su igre na konzolama novije generacije i da li se na njima vidi prednost full hdtv televoziro u odnosu na obicne 1366*768?

Koliko ja znam, koriste se 720p i 1080i modovi rada. Mada postoji mogućnost i 1080p, on se još ne koristi. Realno gledano za full hd (1080p) ti treba displej minimum 50", a to koštaaaa...
Stvarno ljudi, zašto trčite pred rudu? Ako nemate neki HD materijal da gledate, šta će vam uopšte hd-ready i hd tv? Za našu kablovsku tv je samo i isključivo CRT. Za gledanje filmova na dvd-u, divx-u i akcione igre (tj. multimedijalne stvari) je (po meni) najbolja plazma, (iako u manjoj rezoluciji nego lcd - slika je lepša i prirodnija), a za prikaz statičnih slika, rad u windows aplikacijama i sl. - lcd.

Samo 1 kratko pitanje za VUKa pa necu vise da vas smaram ;)

Opcije koje imam za zamenu mog Panasonic 32LE7P VIERA su :

1)SAMSUNG LE-32R51
2)SAMSUNG LE-32M51
3)SAMSUNG LE-32S81
4)SAMSUNG LE-32R71W
5)PANASONIC TX-32LM70P

Sta je po ovome bolje od mog Panasonic LE327p VIERA i kojim redom...
Navodim da mi izgleda smeta blur i ne bas tecno kretanje brzih scena koje tera oko na zamor pa trazim TV bez tih problema (brz) i takodje da nema problema sa PC-jem.(prirodan i prijatan za gledanje)

Nesto do 900eur, mogu i drugi predlozi...

stvarno...Mislio sam da je Panasonic VIERA bolji od Samsunga i ostalih...tako su mi rekli :(

Vasa misljenja
Hvala

Poslednja izmena:
Eh da...moj Panasonic ima kontrast 7000:1 a ovi ostali Samsung imaju 3000:1 ...sta covek da radi ? :(

Kontrast nije toliko značajan za ukupan kvalitet slike. Posebno u sadašnjoj eri dinamičkog kontrasta (aka idimidođimi). Imam još uvek LCD iz 2004 koji za kontrast deklariše 400. Obzirom da je panel S-IPS on je i dalje zakon za sve današnje TN panele. Ne treba izgubiti iz vida ni činjenicu da CRT ima daleko niži nivo kontrasta ali ga to nije istisnulo iz primene.

Samo 1 kratko pitanje za VUKa pa necu vise da vas smaram ;)

Opcije koje imam za zamenu mog Panasonic 32LE7P VIERA su :

1)SAMSUNG LE-32R51
2)SAMSUNG LE-32M51
3)SAMSUNG LE-32S81
4)SAMSUNG LE-32R71W
5)PANASONIC TX-32LM70P

Sta je po ovome bolje od mog Panasonic LE327p VIERA i kojim redom...
Navodim da mi izgleda smeta blur i ne bas tecno kretanje brzih scena koje tera oko na zamor pa trazim TV bez tih problema (brz) i takodje da nema problema sa PC-jem.(prirodan i prijatan za gledanje)

Nesto do 900eur, mogu i drugi predlozi...

stvarno...Mislio sam da je Panasonic VIERA bolji od Samsunga i ostalih...tako su mi rekli :(

Vasa misljenja
Hvala

Gde da krenem, slusaj i najgori Samsung sije za 30% po pitanju kontrasta tog Panasonic-a, ne znam odakle im drskost da oznace cak i tako zamisljeni dinamicki kontrast sa 7000. Realno i tako zamisljen ne prelazi 2500 u dinamickom modu.

Model SAMSUNG LE-32S81 je deklarisan kao 7000:1 u dinamickom modu, sto je daleko od 3000, a model SAMSUNG LE-32R82BX je deklarisan kao 8000:1. Moj ti je savet LE-32R82BX otprilike je u toj ceni, oko 80000(bio je na nekim akcijama za 74000). Koliko se secam PANASONIC TX-32LM70P model je oko 73000-74000, suvise je mala razlika od 100 eura za djubre.

LE-32R82BX model ima pocetnu tehnologiju MovieAB koja ti moze stvoriti utisak da brze scene klize, ne ocekuj efekat onako kako su to izveli na najjacim serijama ali ce ti verovatno raditi posao. Moras licno probati materijal koji te zanima, te ces onda videti da li je elektronika u tom modelu dovoljno brza da isfokusira sliku. Video sam cak i razlike u istim modelima, iz razlicitih tura, sto se tice tog efekta mutno-ostro-mutno-ostro, nekad taj efekat potice iz samog TV tunera, usled njegove sporosti, dok se taj efekat na istom modelu nece javiti na komponentnom ili hdmi ulazu, sto jasno govori
Skokni do Samsung Shopa u Beogradskoj ulci mislim da imaju jedan LE-32R82BX izlozen, doduse mogu ti pokazati samo TV tuner vezu, mozda eventualno da ga zakace na PC, steta nemaju HD-box.
Mislim da ga imaju u tehnomarketu, ali cini mi se da nije u grupi sa Samsunzima, nego stoji sam, to je steta, posto bi tako najbolje mogao da vidis razlike medju njima.

Opet ti ponavljam ukusi su razliciti, neko voli isprane boje, neko genericke, neko fluroscentne, neko voli poremecenu gamu. Ja volim ostre i precizne boje, volim upeglanu gamu. ne volim da slika vuce na zeleno ili crveno, podnosljivije mi je da vuce na plavo, ne volim crvenu koja je narandzasta, ne volim belu koja je siva ili sucmurasta.

Za te pare uzmi 37"

Moji favoriti:

LG LCD TV RZ 37 LC2R
TOSHIBA LCD TV 37C3000P

E, Toshibe i mene interesuju. Pogotovo što ima modela sa integrisanim dodatnim DVB-T tjunerom (a za neznatnu doplatu). Je li probao neko?

Model SAMSUNG LE-32R71W sam jako malo zagledao zbog uzasne bele boje.
Koliko se secam kontrast mu je 5000:1 a imao je samo jedan HDMI sto je u mom slucaju neprihvatljivo, minimum su dva.

Model SAMSUNG LE-32S81 sam vec opisivao u ranijim postovima, kao sto rekoh 7000:1, solidna slika koja vuce na plavu, malo ostriji prikaz slike iz TV tunera i malo suma u slici zbog tipa bandinga. Solidan model.

Model SAMSUNG LE-32M51 je star i skup, na oko slabiji kontrast, solidne boje, ali ogromna cena ranga 74000-77000.

Model SAMSUNG LE-32R51 ces moci direktno da sucelis sa modelom LE-32S81 posto stoje jedan pored drugog u Tehnomarketu. trazi da ih povezu componentno na hd-box, i ne zaboravi ukoliko im gledas TV tunere, oni televizore povezuju kaskadno iz jednog u drugi, sa desna na levo, tako da i kvalitet opada na tu stranu.

Toliko od mene.

Da predefinisem ovu recenicu iz prethodnog posta "Model SAMSUNG LE-32R71W sam jako malo zagledao zbog uzasne bele boje." zbog bele boje kucista monitora, koja nije po mom ukusu.

Poslednja izmena:
aaa :D ja se bash spremao da povezem komp i pustim neki test program da vidim koliko je ta bela losha na njemu :D

inache meni je tv shto se izgleda tiche stvarno lep (mada mi neki od ukucana prebacuju da je kich :D)

Hvala Vuk...
Ovaj 32r82bx mi je skup za sada...80000, a nekako mi je simpatican mada vidim kako bi mogao da bude kich ovaj
# Samsung televizor LCD LE 32R71W (beli)
# Dimenzija ekrana: 32" / 81 cm
# Slika HD Ready
# S-PVA panel
# Rezolucija: 1366x768
# Osvetljenost: 500 cd/㎡
# Dinamički kontrast: 5000:1
# Vreme odgovora: 8ms

koji je valjda ista verzija svog brata 32r71b (black)...pa posto ne znam jel valjaju ti S-PVA paneli pomoz ko zna ...:)

Nazad
Vrh Dno