Šta je novo?

2700K OC

iskreno, deluje da obecava bash lepo, neka bude i 1.425v za kompletnu 5ghz stabilnost, to je super. kad malo upgradujesh vodeno, mozda sanekim suludim naponima uhvatish i 5.2 za svaki dan.

ali ono shto kaze koleza pcbeast, daj mu ga malo duze to. par minuta je nishta.

znachi kad budesh puhtao kasnije, pusti linx obichan (ht on i ht off, ako te ne mrzi), avx linx (ht off obavezno), u svim testovima stavi barem 4giga rama, ali ja sam stavljao 6 ili 6.5 kad sam imao 8, ako me secanje ne vara, i svaki test ako te ne mrzi barem 1h, i josh ako iams htermometar sobni, pa da se sve to shto objektivije ovekovechi i prenese na sliku odnosno papir :D

evo ja sad vrtim neki i5, pa cu sva tri testa izvrteti sa istim setovanjima i videti razliku u temperaturi, ili pak ako bude moral oda se doda struje (razlike u temp ce biti manje izmedju obichnog linxa i prajma jer je bez ht-a).

trebalo bi da dobijesh u obichnom linxu oko 72 gflopsa ht off, oko 58 ht on, i oko 130 avx linx. ako mnogo ostupa od ovih vrednosti, verovatno onda trotluje i mora josh struje.

tkdjer i ostavi shotove memorije da se vidi na koliko i ona radi. sve ispod 1600 ne rachunam :D

Poslednja izmena:
Da potvrdim da i na MSI Z68A GD80(Gen3) radi OC preko standardnog multiplikatora. Sto se samog oc-a tice, ovaj primerak je odlican sve do nekih 4.7-4.8GHz, koliko sam stigao da istestiram radi na smesnim naponima i greje se bitno manje nego primerak 2600k koga sam imao pre, ali za 4.8 pa navise sledi twist, TDP uzasno raste, za 5GHz je trazio 1.475 za krug linX-a ali NH-D14 nije mogao da se izbori sa disipacijom, otisao je na brzinu na 86 stepeni pa nisam ni hteo dalje da guram jer je jasno da na vazduhu to nece ici, moze za koji benchmark i slikanje i to je to. Videcemo hoce li biti neke bitnije razlike sa retail primercima kad stignu ali sumnjam da ce 5GHz biti dohvatljivo za 24/7 i na najjacim vazdusnim hladjenjima.

Nego, mene interesuje sta bi mogao biti razlog za bclk od 99.8 koga ne mogu da pomerim uopste, ni na gore ni na dole. BIOS je zadnja verzija(doduse ni ona zvanicno ne podrzava 2700k)

Koristi noviju verziju Prime95 koji je optimizovan za i7,bice ti vise temperature od tog starog:d

e da i to sam zaboravio napomenuti, i kako ti stoji na blend testu po defoltu, samo prebaci na custom i ukucaj dole desno kolichunu rama u megabajtima i cepni.

Da potvrdim da i na MSI Z68A GD80(Gen3) radi OC preko standardnog multiplikatora. Sto se samog oc-a tice, ovaj primerak je odlican sve do nekih 4.7-4.8GHz, koliko sam stigao da istestiram radi na smesnim naponima i greje se bitno manje nego primerak 2600k koga sam imao pre, ali za 4.8 pa navise sledi twist, TDP uzasno raste, za 5GHz je trazio 1.475 za krug linX-a ali NH-D14 nije mogao da se izbori sa disipacijom, otisao je na brzinu na 86 stepeni pa nisam ni hteo dalje da guram jer je jasno da na vazduhu to nece ici, moze za koji benchmark i slikanje i to je to. Videcemo hoce li biti neke bitnije razlike sa retail primercima kad stignu ali sumnjam da ce 5GHz biti dohvatljivo za 24/7 i na najjacim vazdusnim hladjenjima.

Nego, mene interesuje sta bi mogao biti razlog za bclk od 99.8 koga ne mogu da pomerim uopste, ni na gore ni na dole. BIOS je zadnja verzija(doduse ni ona zvanicno ne podrzava 2700k)

Jesi li ugasio HT?

Evo Linx 20 krugova, max memorija, 64-bit.

Sledeći naponi:
1.340V BIOS
1.360V IDLE
1.408V LOAD

Temperature do 72C i to sa utišanim ventilatorima na 35% :smoke:

Koliko znam iz proverenih izvora svaki napon preko 1.37V degradira procesor. Za dugovečnost temperatura nije bitna uopšte.

Tako da sledeće što nameštam je min stabilni napon za 4,8Ghz za 24/7.

Nije loše za bibliotekarsku ploču :)

Prilozi

• 1.340V-5Ghz-HT(OFF).jpg
    1.340V-5Ghz-HT(OFF).jpg
    626.1 KB · Pregleda: 78
Evo Linx 20 krugova, max memorija, 64-bit.

Sledeći naponi:
1.340V BIOS
1.360V IDLE
1.408V LOAD

Temperature do 72C i to sa utišanim ventilatorima na 35% :smoke:

Koliko znam iz proverenih izvora svaki napon preko 1.37V degradira procesor. Za dugovečnost temperatura nije bitna uopšte.

Tako da sledeće što nameštam je min stabilni napon za 4,8Ghz za 24/7.

Nije loše za bibliotekarsku ploču :)

Po meni se nishta bolje ne klokuje od 2500k, kad bi grunuo avx to bi preshlo 80c

nije loshe, mada sam ochekivao josh barem 2 gflopsa. ja sa nekom skromnijom plochom asusovom i sa i5 na 4900 imadem neshto preko 70. deluje mi da malko trotluje i da bi za ful stabilnost verovatno bilo onih mojih prognoziranih 1.425v on load za na duze.
probaj ht on linx obichan i avx linx bez ht-a i shto si opet sakrio memoriju na koliko radi?

btw koji ti je to proveren izvor rekao o degradaciji?

Svaki napon degradira procesor. Ne može se reći da recimo 1.36V ne degradira CPU, a 1.38V ga poprilično degradira...

Štos je da proizvođač (Intel) proceni taj granični napon tako da mu se u garantnom roku ne vrati više od neki unapred zadati i prihvatljivi procenat procesora pokvarenih usled degradacije...

Pročitaj malo sledeći članak, pisan je još za core2duo 45nm, ali fizika je identična:
http://www.anandtech.com/show/2468/6

Poenta: na primer, na 1.20V CPU bi izdržao 20god neprestanog rada u load-u sa verovatnoćom 95%, na 1.25V recimo 12god, na 1.30V 6godina, na 1.35V 3godine, na 1.40V 1godinu, na 1.45V 4meseca, na 1.50V 1mesec.... Mislim da je jasno? Intel pošto nudi 3god garancije, on lepo kaže do 1.35V je bezbedno, i tako sebe donekle zaštiti.

Takođe, NIJE TAČNO da citiram "za dugovečnost temperatura nije bitna uopšte" kako ti kažeš, jednostavno NIJE TAČNO. Za SVE elektronske komponente važi da TEMPERATURA UTIČE na dugovečnost, nekad manje, nekad više, ali utiče. Ja ti garantujem da uzmeš 20 identičnih CPU-ova, klokneš ih na isti klok i napon, 10 komada hladiš tako da rade u load-u na 70C, a 10 komada na 90C, sigurno će vremenom ovi sa 90C početi češće/brže da otkazuju...

Poslednja izmena:
Demios je drzhao na 1.5v mesec dana i nishta mu nije bilo, jel tako matori? :D

@Sharpshooter, vidim da i kod tebe CPU-Z pokazuje bazni klok od 99.8. Kod mene je isti slucaj, mozes li da menjas to?

Kad smo se dotakli i temperature treba napomenuti zasto je bitno ohladiti hardver.Kao sto M_M rece iz razloga dugotrajnijeg rada ali
i iz nama mozda i bitnijeg dela a to je veca stabilnost sistema,stabilniji procesor u globalu na visim frekvencijama cak uz manju temperaturu
manje napona treba za odredjen klok sto implicira veci OC potencijal cpu-a.

Sreca pa procesori najmanje crkavaju osim u nepredvidjenim uslovima abnormalnih napona pod LN2 i sl.

Razlog što procesore ne spaljujemo češće je što u takvim uslovima pre pokažu nestabilnost nego što ih "savesni" vlasnik ubije naponom. Negativna povratna sprega je mehanizam koji spasava "glavu" procesorima.:d

Poslednja izmena:
Razlika samo u 100 mhz, 3.5Ghz umesto 3.4Ghz, takođe i turbo do 3.9Ghz. Binovan da, ali od strane slepca :wall:, definitivno nije ono što su svi ovde očekivali (5Ghz ispod 1.4V za 24/7). Koliko vidim na netu ima i 2500K koji idu na 5Ghz, sa voltažom manjom od 1.4V.

Nije baš tako, ako se dobro sećam Perica Barli je kroz svoje ruke provukao 20-tak komada 2500k i zaista je mali broj mogao iznad 4.5Ghz sa naponom koji nije veći od 1.35v, mada to su bili prvi batch-evi. To je i neka realna granica 2500k.

tako nekako :D mesechak dana

slabo verujem u degradiranje, tj verujem ali u fazonu kao shto je m_m rekao, samo bih malko povecao toleranciju, jer u mom slucahju uvek su odlichno hladjeni i cpu i naponska, i sve je u najgorem sluchaju mlako do toplo ;) tako da, ja bih rekao, da ako bi neko drzao sendija na 1.4v-1.45v sa dobrim vazdushnim ili pak vodenim hladjenjem, sa nekom normlanom upotrebom, sve po malo, da to nece bitno uticati na njegov rad niti potrebu za dodatnim naponom bar za 2 godine. posle tog perioda taj cpu ce vredeti 4x manje nego u startu, i onaj ko ga kupi za ~50e, nece sigrno chupati iz njega max i gledati da li radi na 1.3 ili 1.35v. eto to je neka moja logika i zato cu i dalje da nastavim da silujem do kraja dok neshto ne spalim :D

tkdjer i ja mislim da su LN2 i slichne sesije mnooogo opasnije kako za cpu tako i za plochu (soket), i generalno shto se tiche crkavanja, najvishe su za to krive ili bagovite ploche ili napajanja. pa stoga da navedem primer od skoro, dvojici drugara su asus p8p67 ploche ubile procesore (2600k i 2500k) i naravno i same su crkle. perica bari je naveo pll overvoltage kao razlog u kombinaciji sa sleep-om, ali oba drugara, niti su neshto silovali sa klokom (4.3 i 4.5), niti im je komp ptishao u sleep, a eto, desilo im se to shto im se desilo, tako da, po meni, ako imash dobro i provereno napajanje, i strujne instalacije u kuci/stanu (+ups), pazish na temperature i napone svih kritichnih delova, jako su male shanse da ti se desi neshto. zaista mnogo komponenti mi je proshl okroz ruke, nema shta nisam klokovao do daske i nishta nije crklo, spalilo se, degradiralo...da kucnem u drvo...neka tako i ostane ;)

Poslednja izmena:
Eto kakav si ti co'ek.Jos javno priznajes. :D I posle neko da kupi od tebe procesor :p :D
Nemoj da mucis hardver,greota,izivljavaj se na necem drugom:hump:
:D:D:D

Pročitaj malo sledeći članak, pisan je još za core2duo 45nm, ali fizika je identična:
http://www.anandtech.com/show/2468/6

Ah da čuveni članak. Svaka čast gde ga iskopa, čitao sam ga još onda kada se pojavio, a tražio sam ga pre jedno 6 meseci za nekog drugara, ali nisam mogao da se setim kako se zove, niti na kom je sajtu bio. Hvala još jednom.

Ono za napon na SB procesorima i temperature istog, samo prenosim šta sam čuo iz proverenog izvora. SB napon degradira mnooogo brže nego velike temperature :) Stabilnost je druga priča.

Razlika u temperaturi ventova na 100% i ventova na 35% kod mene je samo par stepeni. Do 5C max.

Memorija je na 2x2 GB 1600Mhz Exceleram Rippler 1.5V latencije 9-9-9-24. Na toliko je deklarisana i na toliko radi.

@Rama: http://www.overclock.net/intel-cpus/968053-official-sandy-stable-club-benchmarks-stable.html

Odoh još malo pa na neku proslavu rođenja :bottle: tako da ako preživim :beer::beer::beer: testiranje nastavljam sutra.

Poslednja izmena:
@pcbeast
nema shta da ne priznam, to svi znaju, vide, kachim shotove uvek :D
ja na to gledam ovako, ako su proshli torturu kod mene, kod kupca koji sigurno nece toliko silovati, ima da radi ko zmaj dug niz godina, a i niko mi nikad nije nishta vratio...opet kazem, da kucnem u drvo :D
a shto se tiche izivljavanja, ja bih rekao da je bolje da se izivljavam nad njime, nad bajsem i dr stvarima, jer su to ipak samo stvari, a da sam ok sa ljudima :D:D nego obrnuto, mazi mpazim kompic svoj, ne dam ga nikome i zovem ga djole, al zato sam dilber zestoki :D (ja sam i jedno i drugo, samo se trudim da ne budem :D)

@oshtri pucash
ajde lepo se provedi, samo nemoj da prepijesh na rodju pa da se degradirash :D:D

Poslednja izmena:
Ima li neko na forumu da se zhalio na procesor da mu je degradirao?

znash kako, ako i ima, to su oni koji se najvishe plashe toga, njima se obichno i deshava :d

ili zamisli sad ovo da se javi neko sa athlonom x2 4200+ i kaze, ljudi degradirao mi se cpu posle 3 godine, radio na 3.2ghz na 1.55v, a sad hoce na samo 3ghz sa istim naponom ;) a cpu vredi 2 dinara

Ja u zivotu nisam video da je nekome procesor "degradirao"..realno ne znam ni sta znaci to..:/

Takodje, a drzao sam x2 atlona starog na nenormalnim klokovima i voltazi, par godina, i i dan danas radi kod drugara savrseno...

znash kako, ako i ima, to su oni koji se najvishe plashe toga, njima se obichno i deshava :d

ili zamisli sad ovo da se javi neko sa athlonom x2 4200+ i kaze, ljudi degradirao mi se cpu posle 3 godine, radio na 3.2ghz na 1.55v, a sad hoce na samo 3ghz sa istim naponom ;) a cpu vredi 2 dinara

Pa taj fazon, drzhish max godinu dana cpu i prodash kupish drugi :D

znam par ekstremnih primera, na starijim pocesorima, prvi je moj drug, athlon 90 nano, na 1.9 V, par godina na tom naponu, proc isto radi ko prvog dana, drugo moj bivsi celeron, 120 nano, 1.9 V isto par godina sa tim naponom i apsolutno se nista nije dogodilo..plus je moj celeron bio hladjen boxom.

Kad demios pomenu izivljavanje :) .Kad se vratim u proslost i kad se setim cifre od 4.0 Ghz koja mi je odzvanjala u glavi za vreme Core 2 Duo arhitekture.
Imao sam primerak E6850 koji je radio stabilno na 4.0 Ghz ali na 1.6v naponu :D ali je radio..Inace to je retkost za taj CPU,najvisi klok je bio do 3.9 Ghz,dok su ok primerci isli na 3.8 Ghz.
Poenta price,radi i dan danas na kloku od 3.8 Ghz stabilno kao stena na daleko manjem naponu,tako sam ga namerno ostavio
a i def frekvencija memorije je niska tako da nisam mogao veci klok ni da postignem kod drugara kod koga je sad taj CPU.
Ako se i degradirao a mislim da jeste bar za jedno 100 Mhz nista strasno za proteklo vreme od kada je kupljen taj CPU.

Poslednja izmena:
Ja u zivotu nisam video da je nekome procesor "degradirao"..realno ne znam ni sta znaci to..:/

Pa ako ste tako sigurni, što ih bre ne pržite sa većim naponima za 24/7... mislim, slobodno, zašto je frka? Dosta zavisi i kako se koristi.... ako je recimo 95% idle sa spuštenim taktom a samo 5% load sa full taktom, samo se tih 5% računa... Ima ljudi na xtremesystemsu koji su probali 5+GHz na 1.50V+ da cepaju Linx(axv) satima i satima eksperimentišući i nekima su uskoro (nekima već posle par nedelja) su počele degradacije... :(

A ono sa naponima i vremenima sam dao primera radi, samo da se shvati princip... dakle otprilike znači da će sa 1.40V SB CPU verovatno živeti nekoliko puta duže nego na 1.50V... teško dokazivo na malom broju uzoraka ali principski tačno, j*bga zakoni fizike.

Još jednom da naglasim da ne postoji tačan napon ispod koga nema degradacije a iznad kojeg ima, kao navedenih 1.37V. Dakle ne može biti da je 1.36V potpuno bezbedno a 1.38V opasno, sve ide po nekim krivama verovatnoće... Zavisi i od tehnologije izrade, debljine dialektrika itd, itd... naravno, kod komercijalnih proizvoda sve je uvek neki balans između cene s jedne strane i performansi, dugotrajnosti i svega ostalog s druge strane.

Budite sigurni da je Intel, ako kaže da je do 1.35V (ili koliko već kaže) bezbedno, to otprilike znači da on procenjuje da će barem 98% procesora (kao primer, tj. ako je 2% target za crknute) izdržati 3-godišnji (koliku već garanciju daje) rad pod opterećenjem na tom naponu (na 1.30V verovatno će onda recimo 99.5% izdržati, na 1.25V 99.9% itd, shvatate poentu).

P.S. @Sharp, u pravu si za to da napon brže degradira CPU nego temperatura... to je zbog procesa/efekta koji se zove elektromigracija ("bušenje" dialektrika "na krivinama"), i koji eksponencijalno raste sa naponom i rapidno ubrzava degradaciju, a temperatura ga uništava "linearno"...

Poslednja izmena:
Ma... Ionako dok se on degradira, izacice nesto novo i taj degradirani pada u zaborav... Komponente se sad menjaju cesce nego garderoba... Ono sto je sad najbrze, za dve godine je smesno...

Postoji vise vrsta degradacija usled razlicitih uticaja.
Degradacija usled visokog napona pri ucestalim full load-ima,ili recimo degradacija pri
visokim temperaturama isto tako pri ucestalijim full load rezimima.
E sad kada se bas odnosi na CPU ,degradacija moze da bude na nivou manjeg potencijala u overkloku tj
da CPU potrazuje vise napona za isti klok .
Takva vrsta degradacije i nije toliko maliciozna sve dok CPU moze da radi na svojim def vrednostima.
Jos uvek nisam sreo da je CPU toliko ubijen da za default vrednosti u odnosi na VID trazi vise napona.
Uticaj u odnosu na temperature odrazava se nestabilnoscu u radu pri odredjenim temperaturama i samu osetljivost na vece napone.
Tad CPU trazi nize temperature i nize napone.Dok je nekad mogao da trpi odredjen nivo zagrevanja jezgara bez crush-eva
kada se degradira ta se granica pomera.
To se nekad moze resiti boljim hladjenjem poput boljih vodenih sistema gde mozemo stabilizovati sistem ali u svakom slucaju
boljka ostaje.

CPU moze itekako da se degradira do te mere da na kraju i crkne,i to se desava.

Poslednja izmena:
@PCBeast: Svaka ti na mestu. Samo bih dodao da proizvođač procesora, kao jedan od razloga (drugi je nemogućnost odnosno previsoka cena "savršenog" binninga svakog primerka), namerno zato i ostavlja tu overklok marginu, da bi se zaštitio od spontane degradacije tokom vremena... To se baš iz ranije navedenog članka može lepo saznati.

Nije bezveze što ozbiljne servere nikad ne overklokuju, odnosno dovode do apsolutnog maksimuma/granice stabilnosti po pitanju kloka i napona iako bi to značilo bolje performanse (a one u serverskom svetu koštaju mnooogo više nego kod PC-jeva, npr 30% brže može da znači i desetine hiljada $, zar ne bi bilo lepo uštedeti ih overklokom?). Zato jer to bi radilo ok danas, sutra, ali za koji mesec ili godinu, možda bi server koji 24/7 radi pod load-om naprasno počeo da zakucava, naizgled iz čista mira, i napravi mnoooogo veću štetu...

Poslednja izmena:
Da se malo prikljucim diskusiji, proslo mi je kroz ruke dosta SB procesora i par najboljih sam zadrzao i benchovao sa njima. Najlakse mi je da radim sa njima pod SS hladjenjem ( temperatura na -55C ) i tu im dajem napone od nekih 1.56 pa do cak 1.67v. Procesor sa kojim sam najduze radio je bio 2600k koji ide za screen na 5.69 ghz a za 3d rock stable na 5.65 na naponu od 1.63v. Taj procesor je proveo pod tim hladjenjem u radu vishe od 2 mjeseca kada se sve skupi , i nije pokazao nikakav znak degradacije, i dan danas kada ga postavim ide na koliko je isao sa istim naponima ( setovanja snimljena u biosu). Nisam doziveo da mi se nijedan SB procesor degradira a dosta mi je proslo u ovom razdoblju kroz ruke i ne verujem da ih je neko terao extremnije od mene sto u ghz-ima sto sa naponima. Najnoviji primerak ide na 5.86ghz na 1.59v za lakse testove a vantage i malo tezi na 1.61v. Kod linxovanja ( koji licno ne volim) vrlo je bitno kod SB procesora na koliko radi memorija jer recimo na nekom naponu na 1600 memoriju ako postavite vrtite linx bez problema dok ako je recimo popenjete na 2133 stvari se drasticno menjaju. Takodje neki zanimljivi podaci sa direktnih merenja napona kod ploca. Sve ploce se koriste manje vishe trikom dodavanja napona u load-u tako da poneki modeli dodaju i 0.05v pa recimo postavljen napon u biosu od 1.45 postaje u loadu 1.5v , ovom triku takodje pribegavaju i kod memorije gde sam naisao takodje na istih 0.05v dodatka kod nekih modela. Msi recimo ima problem kada hocete sa nekom kvalitetnijom memorijom (2133 recimo ) da popunite sve slotove pa on na mem kotroler zna da postavi i 1.35v !!! sa ukljucivanjem xmp profila ( bez njega nije htelo ni da pokrene 4 stapa memorija), sto ce pre ubiti procesor nego recimo napon na samom procesoru od 1.5v koji se pominje. Kvalitetnije ploce imaju i merna mesta pa se moje tvrdnje lako mogu potvrditi, i sam sam bio frapiran rezultatima merenja koje sam dobio. Generalno ne preporucujem da se ide za 24/7 sa naponima iznad onih koje intel daje kao sigurne.....

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno