Šta je novo?

2700K OC

Sharpshooter

Slavan
Učlanjen(a)
03.12.2007
Poena
350
Stigle komponente :banana:

I7 2700K i Intel DZ68BC ploča, 8GB Exceleram rippler 1600 Mhz. Spakovano, podešeno i šljaka iz prve (najbolje da neće na Intel-Intel kombinaciji). Prebačen RAID 0, ubačen poslednji BIOS, najnoviji drajveri i zabava može da počne. Prvi novi procesor posle Q6600, pa tek provaljujem OC podešavanja za Core procesore.

Ono što mi je malo čudno je bazični napon od prilično visokih 1.312V u Win :S:, u BIOS-u sve na Default podešavanjim.

Kada sam krenuo sa klokovanjem, naleteo sam na jedan problem. Koliko vidim ploča dozvoljava OC samo promenom multiplikatora turbo moda. Običan multiplikator je zaključan, tj može da ide samo na dole. Promena napona je dozvoljena opcijama za definisanjem istog i dodavanjem vrednosti na osnovni napon. Bez diranja napona dogurao sam do 4,4 Ghz bez problema. Na 4,6 Ghz pri opterećenju ploča obara multiplikator sa 46 na 44 posle par sekundi. Koliko vidim to je zbog nemogućnosti promena max dozvoljene potrošnje procesora u BIOS-u (nije mi komp pri ruci sada, pa da vidim tačan naziv opcija).

Da li je neko imao iskustva sa Intel pločama za Sendi do sada, pa da da neki savet? Evo par sličica ploče:

Prilozi

• IMAG_0496.webp
    IMAG_0496.webp
    664.9 KB · Pregleda: 259
  • IMAG_0499.webp
    IMAG_0499.webp
    633 KB · Pregleda: 166
Stigle komponente :banana:

I7 2700K i Intel DZ68BC ploča, 8GB Exceleram rippler 1600 Mhz. Spakovano, podešeno i šljaka iz prve (najbolje da neće na Intel-Intel kombinaciji). Prebačen RAID 0, ubačen poslednji BIOS, najnoviji drajveri i zabava može da počne. Prvi novi procesor posle Q6600, pa tek provaljujem OC podešavanja za Core procesore.

Ono što mi je malo čudno je bazični napon od prilično visokih 1.312V u Win :S:, u BIOS-u sve na Default podešavanjim.

Kada sam krenuo sa klokovanjem, naleteo sam na jedan problem. Koliko vidim ploča dozvoljava OC samo promenom multiplikatora turbo moda. Običan multiplikator je zaključan, tj može da ide samo na dole. Promena napona je dozvoljena opcijama za definisanjem istog i dodavanjem vrednosti na osnovni napon. Bez diranja napona dogurao sam do 4,4 Ghz bez problema. Na 4,6 Ghz pri opterećenju ploča obara multiplikator sa 46 na 44 posle par sekundi. Koliko vidim to je zbog nemogućnosti promena max dozvoljene potrošnje procesora u BIOS-u (nije mi komp pri ruci sada, pa da vidim tačan naziv opcija).

Da li je neko imao iskustva sa Intel pločama za Sendi do sada, pa da da neki savet? Evo par sličica ploče:

Svaka cast na kupovini,da te lepo sluzi makina!E sad ima da prodise ta Fermi azdaja🙂 aj bas javi utiske,trebalo bi da bude osetne razlike,sve u svemu to je pravu upgrade,sa q6600 na 2700k!Da te lepo sluzi!:wave:

Hvala. Sinoć sam probao na brzaka World of Tanks i Crysis 2. U krš optimizovanom singlethreaded WoT-u FPS je otišao sa 40-60 (Q6600@3,6) na 90-120 (2700K@3,9 Ghz, turbo mod). Crysis sa 40 na 50 FPS.

Inače trenutno pri ruci imam 2 komada 2700K. Jedan zadržavam, a drugi ide sestriću u njegov komp. Taman da istestiram oba.

Pa da,mora biti razlike.A jesi li ti to nesto "ispod ruke" nabavljao procesore ili redovna prodaja? 🙂

aaaaaaaaa,pa vidim nema ga jos u redovnoj prodaji pa zato i pitam 🙂ma bilo kako bilo,bitno je da si se ti fino ponovio,sad udri po overkloku,da vidimo koliki su mu dometi! 🙂

Ček prvo da provalim kako da otključam sve OC opcije na ploči.

Poslednja izmena:
Yeap.

Biće slika i screen-ova popodne kada se vrnem sa posla.

Zar smes da okacis pre 24-og ,)
I ja sam dobio sempl 2700k pre par dana, sinoc sam montirao na Gen3 MSI Z68 G80 plojku, ali ne bih da kacim pre isteka NDA (ne zbog mene nego zbog "isporucioca" ES-a). Ne bih da napravim problem ljudima ipak, sve i da mi nisu skrenuli paznju.

Inace-i ja imam slicnih problema sa bclk na ovoj novoj MSI ploci, takodje nece gore, ali kod mene nece ni na dole i iz nekog razloga stoji zakucan na 99.8. Da li je do bios-a ili je sam ES 2700k takav-necu saznati dok ne izadje novi bios, postojeci jos i nema podrzan 2700k iako ga uredno vidi i u bios-u i pod winom (CPU-Z)

Sto se OC-a tice, malo sam stigao da se poigram i prvi utisak je da 5GHz za 24/7 na nekom prihvatljivom naponu ipak nece biti moguce, ali mi se cini da hoce dosta blizu toga 😉

Zar nije NDA danas? 🙂 Isporučioci ES-a su kod mene zaštićeni kao beli medvedi.

BCLK radi i gore i dole kod mene, ali podešavanje Max dozvoljene potrošnje i multiplikator bez turbo moda ne. Probaću Intel® Extreme Tuning Utility popodne pa da vidim da li može nešto sa njim. Inače temperature na tih 4.4 i 1.360V pod opterećenjem koje prikazuje CPU-Z ne prelaze 55C (Prime95).

Mounting plate sam morao da prepravim jer je namenjen za 775 podnožije. Rasekao sam krajeve da može da sedne na 1155 (razlika 1,5mm po dijagonali u svim smerovima) i ubacio po podlošku da bi opruga opet dobro hvatala. Zbog tog budženja i nedostatka backplata-e ne sme ni da pritežem WB do kraja. Takođe ovaj EK Suprime (ne HF) blok je ispupčen poprilično, pa u budućnosti planiram šmirglanje i ravnanje istog. Društvo procesoru u loop-u pravi MSI GTX480 Hydrogen koja sigurno podiže temperaturu za bar 5C i u idle i pri opterećenju.

Trebao si ga staviti na neku normalnu ploču (Intel je konzervativa) i probati na vazduhu jer to je ono što nas najviše zanima.

Druga mašina ima Gigabyte ploču srednjeg ranga (cca 120e) sa CM Hyper 212+ pa će ona biti dobar pokazatelj njegovih mogućnosti na vazduhu.

Chekaj, odakle vi to nabavljate? Moj cale radi sa rachunarima ceo zivot i nikad nije dobio ES.
Jeste li ga platili?

opaaa svaka cast zelim rezultate sto pre 😀😀😀

Dajte te rezoove da vidimo mozhe li 5ghz za svaki dan 😀

Chekaj, odakle vi to nabavljate? Moj cale radi sa rachunarima ceo zivot i nikad nije dobio ES.
Jeste li ga platili?

ne dele se ES vlasnicima maloprodaja🙂, nego se dele za potrebe testiranja, promocija...sad da ti je cale vlasnik vece veleprodaje verovatno bi ih imao ponekad🙂 nekako mislim da Vesa_Komtrade kuci za klinca vec obezbedio ES 🙂 ...sad nakon testiranja nekad zavrsavaju u prodaji "na crno"🙂

E za ovo im skidam kapu. 🙂

Dok se ne instalira Intel Extreme Tuning Utility, sve OC opcije u BIOS-u su zaključane. Program je povezan sa biosom i može naizmenično da se unose promene, tj nema odstupanja u podešavanjima.

Elem voltaža 1.25V (trebalo bi da je def) na brzaka stabilan 4,6 Ghz uz temperaturu od 55C. U pozadini radi Prime95.

Koliko vidim ploča povećava pri opterećenju napon na 1.29V

Prilozi

• 1.25V-4,6Ghz.webp
    1.25V-4,6Ghz.webp
    102.6 KB · Pregleda: 133
E za ovo im skidam kapu. 🙂

Dok se ne instalira Intel Extreme Tuning Utility, sve OC opcije u BIOS-u su zaključane. Program je povezan sa biosom i može naizmenično da se unose promene, tj nema odstupanja u podešavanjima.

Elem voltaža 1.25V (trebalo bi da je def) na brzaka stabilan 4,6 Ghz uz temperaturu od 55C. U pozadini radi Prime95.

Koliko vidim ploča povećava pri opterećenju napon na 1.29V

Extra, aj odvrni 1.35v i probaj 5ghz

Evo 4,8Ghz sa setovanim naponom 1.32V, mada pod opterećenjem prijavljuje mnogo više.

Prilozi

• 1.30V-4,8Ghz.webp
    1.30V-4,8Ghz.webp
    106 KB · Pregleda: 64
Evo i 5 Ghz, setovana voltaža 1.39V, ali ploča dodaje do 1.456V, što je malo mnogo za 24/7. Ajde probaću malo da spustim napone.

Prilozi

• 1.39V-5,0Ghz.webp
    1.39V-5,0Ghz.webp
    98.5 KB · Pregleda: 71
Šta si se stiso, daj mu paprike i diži to na 5Ghz. Sva testiranja koja sam radio sa 2600K su rađena na 5Ghz, zanima me sa kojim naponom to isto može 2700K. Daj mu 1.4V i kreni da krckaš testove.

1.4V i testovi na 5GHZ treba da sve leti, međutim njegovo vodeno po svemu sudeći nije doraslo zaradtku, treba jača pumpa, radijator više, blok je ok...

Ma ne treba mu vodeno uopšte za taj napon. Koristio sam Noctua nh-c14 i ladio SB na 1.5V+

Ili ću da kupim bolju pumpu ili će da razdvojim na dva odvojena loop-a, *** GTX480 dodaje sigurno 5-6C. Takođe kao što rekoh ranije nemam backplate, a i mounting plate je modifikovan sa 775 na 1155, pa zbog toga ne smem baš da pritežem WB na procesor do kraja. Može 5Ghz i sa manjim naponom 🙂

Mislim da bi sa megahalemsom dobiobolje rezultate... mozda grešim, mnogo si budžio to vodeno, pitanje je da li sve stoji kako treba.

Mislim da bi sa megahalemsom dobiobolje rezultate... mozda grešim, mnogo si budžio to vodeno, pitanje je da li sve stoji kako treba.

Stoji sve kako treba i temperature su, s obzirom na napon i takt bolje od vazdušnih hladnjaka + hladiš i grafičku pride. Nađi mi neki koji ide na 5Ghz sa tim naponom na vazduhu.

Nazad
Vrh Dno