Šta je novo?

Који хард?

somi303

Cenjen
Učlanjen(a)
16.08.2013
Poena
170
Цркао ми је хар диск јуче, а немам појма који да купим. Не знам како се гледа који је бољи, који је најбољи произвођач ни шта значи сата 2-3 :crash:
Овај има 4 звездице и на неком попусту је па ми изгледа ок
http://www.gigatronshop.com/hard_diskovi/wd_500gb_sata_iii_16mb_3.5_7200rpm_caviar_blue_-_wd5000aakx-9586
У коментарима препоручују ову серију
http://www.gigatronshop.com/hard_diskovi/wd_500gb_sata_iii_64mb_3.5_intellipower_caviar_green_-_wd5000azrx-9589
Шта радити? Ако знате неки бољи кажите, само цена да буде разумна :D

WD Red je odlican disk. Razlika za krajnjeg korisnika koji ga nema u RAID nizu je da postoji rizik od gubitka podataka ukoliko se disk osteti. Mi kod klijenata imamo preko 70-80 diskova koji su u Raid-u i nismo imali probleme niti smo ih slali na reklamacije.

Ja licno sam imao situaciju da mi je otkazao disk sa podacima. Da je Red bio u pitanji ne bi pola informacija uspeo da izvucem. Skidanje podataka je trajalo 5 dana (dan i noc). Neke delovi diska su bili iscitavani minutima a to Red disk ne bi dozvolio.

To je to, kratko i lepo napisano.

Realno, ko ima NAS, pa još i RAID setup, nema potrebe da razmišlja - WD Red one & only
I ja sam do sada kroz ruke proturio sigurno 20-ak komada, od 1TB, pa do 6TB (koje trenutno imam) i sa nijednim nisam imao ama baš nikad neki problem.

Kao 2nd storage može, ali ja ga ne bih stavio kao single tamo gde su podaci osetljivi.
Na kraju, single disk kao backup, koji god da je, je po meni neozbiljno.

Koja je svrha Black serije WD diskova posto vidim da su cenovno najjaci? Nekako ih svi moji drugovi uvek preporucuju ukoliko se ima para pa me zanima kakvi su i dali su uopste namenjeni za svakodnevnu upotrebu i skladistenje podataka?

To su diskovi koji su imali svoju namenu pre pojave i etabliranja SSD-ova. Robusni, brzi, 5 god. garancije. Ali, bučni su i greju se više od ostalih.

Danas, s obzirom da je svaki Black skuplji od većine ostalih WD-ova iz serije, po meni se ne isplati kupovati ga.
Ja bih pre SSD za sistem, a neki drugi za storage, Red ako je u pitanju NAS npr.

Jednom poznaniku su dva Blacka crkla.

Ja sad sastavljam novu mašinu i najteže mi je odabrati HDD za storage (uzimam naravno i SSD). Gledam nešto od 2TB. Koliko vidim Seagate nisu baš pouzdani, posebno modeli od 3TB. Upravo sam pitao prodavca da li može da nabavi WD Blue od 2TB pa čekam odgovor. Da li je on bolji? Kakav je Toshiba 2 ili 3 TB? Ima li razlike u pouzdanosti WD Blue od 2 i 3 TB?

Ja sam imao Seagate Barracudu 2TB nesto oko godinu dana i nikad problema nisam imao. Udomljen je sa 100% health-a i bez losih sektora (po Sentinelu). Za ulozen novac oko 80e ja sam bio sasvim zadovoljan njime.

И који сад онда узети као best buy за storage? Императив ми није брзина него сигурност података (наравно цена исто тако). Колико сам видео 3TB има до 15.000, само који?

И који сад онда узети као best buy за storage? Императив ми није брзина него сигурност података (наравно цена исто тако). Колико сам видео 3TB има до 15.000, само који?

Ja sebi uzeo prosle godine Toshiba DT01ABA300. Imao sam iste zahteve kao i ti. Vec godinu dana radi bez ikakvih problema. Klasican storage disk na 5490rpm. Na nekom nemackom sajtu mu daju prednost u odnosu na Seagate DT3000DM001. Inace, kada je WD kupio Hitachi storage odeljenje, Toshiba je kupila sektor za proizvodnju 3,5" HDDova, tako da je ovaj HDD "ispod haube" Hitachi.

A koja je razlika izmedju ABA i ACA kod Tosibe (cena je ista)? Inace na ivici sam da odustanem od 3TB u korist 2TB. Nisam imao pojma o onom >2.2TB problemu. Nemam pojma ni koliko mi je stara ploca, racunam 4, 5 godina. Jos i da se bakcem sa trazenjem biosa... nemam snage.

Poslednja izmena:
Pa da, tisi je. Ja sam bas taj model uzeo sebi i u planu mi je jos jedan takav da kupim. (Kada sam uzimao HDD, trazio sam pouzdan i tih disk za storage. Brzina mi nije bila bitna. Seagate, koliko vidim, nema u ponudi HDDove na nizem broju obrtaja, za WD Green sam nalazio uglavnom negativne komentare, a WD Red mi nije bio u razmatranju jer je disk za NAS. Hitachi nije imao nista od 3TB. Tako da sam se na kraju odlucio za ovu Toshibu.)
Verujem da je i ACA sasvim OK, s'tim sto je brzi i verovatno nesto bucniji.

Испао сам из приче потпуно па не знам али лик ми рече не ове "комерцијалне" на 7200 него те "видео, 24h" варијанте типа Тошиба АБА, WD yellow, Seagate неки V чини ми се... ма узећу ту Тошибу и готово.

Ne znam kakve podatke planiras da drzis na HDDu, ali diskovi sa V oznakom su samo za to, video nadzor. Pricalo se u podforumu o HDDovima o njima i da su optimizovani samo za to. Imaju valjda labavija setovanja u firmware-u za korekciju gresaka.

Треба ми за кућну употребу. Ништа ми наравно није битно осим породичних слика. Узео сам Тошибу AБА као твој само 2 тера. Зар није он видео варијанта?

Ako u nastavku ima oznaku V, onda jeste. Ako pise DT01ABA200 onda je klasicna verzija, a ako je DT01ABA200V, onda je za video nadzor.

Hardverski gledano, oni bi trebalo bi da su identicni. (ABAV i ABA) Razlika je u firmware-u. Kod ovih za video nadzor je slabija korekcija gresaka. Firmware je optimizovaniji za upis podataka, ne toliko za citanje. Za video fajlove bi trebalo da su ok, za ostale se verovatno mogu javiti problemi.

http://superuser.com/questions/834500/how-can-a-harddrive-be-optimized-for-surveillance-storage
http://www.hkvstar.com/technology-n...video-surveillance-dedicated-hdd-for-dvr.html
https://storageservers.wordpress.co...ormal-hard-drive-and-surveillance-hard-drive/
http://archive.techarp.com/showarticlebda7.html?artno=659&pgno=4

Ovaj zadnji link me plasi. Drzacu bekap slika tu, *** sta je tu je.
Probaj da ga zamenis za obican. Ako nista drugo ponudi da doplatis za veci ali standardni desktop disk. Prvo objasni da si pogresio i zamoli da ti izadju u susret. Uglavnom to hoce da urade sem ukoliko ne postoji neki problem zbog koga taj hdd ne mogu ponovo da prodaju.

I ako budes drzao backup rizikujes da on bude los a da ti to ne znas.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno