Šta je novo?

Који хард?

somi303

Cenjen
Učlanjen(a)
16.08.2013
Poena
170
Цркао ми је хар диск јуче, а немам појма који да купим. Не знам како се гледа који је бољи, који је најбољи произвођач ни шта значи сата 2-3 :crash:
Овај има 4 звездице и на неком попусту је па ми изгледа ок
http://www.gigatronshop.com/hard_diskovi/wd_500gb_sata_iii_16mb_3.5_7200rpm_caviar_blue_-_wd5000aakx-9586
У коментарима препоручују ову серију
http://www.gigatronshop.com/hard_diskovi/wd_500gb_sata_iii_64mb_3.5_intellipower_caviar_green_-_wd5000azrx-9589
Шта радити? Ако знате неки бољи кажите, само цена да буде разумна :D

Koji su najbolji, najpouzdaniji, najkvalitetniji hdd od 4 i 6TB , da nisu bucni, da "ne crkavaju" naprecac u velikom broju?
Koliko ploca imaju?

6GB
WD60EFRX, WD6001FZWX

4TB
WD4003FZEX, WD4001FAEX...

Isticu li se neki hdd po dobru?

Valja li red seriju uzimati za desktop jer kod mene hdd nece ici u nas?

Neki drugi proizvodjac sem WD?
Napominjem pouzdanost je primarna, a temperatura i buka su sekundarni ali ipak znacajni parametri, cena je "tek" od tercialnog znacaja?

Poslednja izmena:
Teško je reći koji tih veličina ne crkavaju mnogo, jer ih i nema mnogo kod ljudi. Čisto iz iskustva ovako te firme i serije. Red je u principu dobar.

WD Black 6TB 7200 128 MB (WD6001FZWX) - 6TB, brz, 5 ploca, garancija 5g, SKUP, 290e na KP (350-370e u prodavnici)
ili
SEAGATE Archive HDD 8TB 5900 128MB (ST8000AS0002) - 8TB, 6 ploca, garancija 3g, 215e na KP , nema kod nas (barem ja ne nadjoh)

Valjaju li ovi hdd, ima li ih neko?

Kakav je Seagate? Da li je furuna, da li zuji, cvrci, skljoca...? Koje su mu falinke, a koje su mu prednosti (sem velicine i cene)?

Seagate koliko vidim služi za arhiviranje, uzeo ga je jedan član, postoji tema.

Projavilo mi se 6 slabih sektoran na hdd na laptopu , počeo je da zamrzava u radu, pa bih da zamenim hdd. Imam Dell inspiron N5110, kupljen krajem 2011, mislim da je SATA3 u pitanju, koji hdd mi preporucujete da kupim, kapacitet koji mi treba je 640GB?

WD black ili neki SSHD za brzinu. Ako brzina nije bitna onda neki WD blue ili slicno od drugih proizvodjaca.

Druga varijanta je da izvadis optiku i umesto nje stavis hdd u caddy a na mesto hdd-a stavis SSD.

Poslednja izmena:
Fali mi prostora na kompu, trenutno mi stoje 2x640gb WD diskovi, mislio sam da maknem jedan i dodam neki od 2tb. Sluzio bi za igre i filmove, sistem je na ssd.

Mislim izmedju ova 3 modela:

WD Blue 2TB WD20EZRZ
Toshiba DT01ACA200
Seagate Barracuda ST2000DM001

Vidim na netu WD se vrti na 5400 kao green ali opet je brzi od starih 640gb sto imam, Seagate mozda problematican, naginjem Toshibi za sad

Kako u novom kompjuteru imam samo SSD, planiram da kupim dva hard diska za kućni storage - slike, filmovi, muzika, itd.

Ne planiram da pravim/kupujem NAS, već ću diskove montirati u kućište. Neću praviti nikakav RAID setup, jer imam par većih eksternih diskova na koje ću ručno bekapovati važnije podatke.

Koliko vidim po oglasima, isplative opcije su 4 TB diskovi (Toshiba MD04ACA400, WD Green/Blue/Red), 6 TB diskovi (WD Green/Blue/Red) i Seagate od 8 TB (ST8000AS0002).

Radi ilustracije, okvirne cene po TB su:
~27 EUR/TB - Seagate 8TB (ST8000AS0002);
~30-31 EUR/TB - Toshiba 4TB (MD04ACA400), WD Blue 4TB (WD40EZRZ);
~36-37 EUR/TB - WD Red 4TB (WD40EFRX), WD Blue 6TB (WD60EZRZ), WD Green 6TB (WD60EZRX);
~41 EUR/TB - WD Red 6TB (WD60EFRX);

Seagate je najisplativiji, ali me odbija to što kažu da je u pitanju "arhivni" disk. Iskreno, pojma nemam kako cela priča oko rada i uključivanja/isključivanja diskova funkcioniše, ali prema ono malo informacija što sam pročitao, Seagate deluje više za fioku nego za kućište.

WD Red je popularan izbor, ali kako je prilagođen za NAS i 24/7, ne vidim po čemu je u prednosti u odnosu na Blue. Štaviše, zbog cele priče oko lakoće povraćaja podataka u slučaju eventualnog kvara, više naginjem ka klasičnom, Blue disku. Inače, meni komp radi 24/7, ali ne bih imao konstantno upisivanje podataka na hardove, već eventualno samo na SSD.

Što se tiče kapaciteta, 4 TB je best buy, ali više naginjem ka 6 TB rešenjima. Iako su malo skuplja, radije bih da "ukrupnim" storage celine.

Imajući u vidu sve rečeno, blizu sam naručivanja par WD Blue 6 TB diskova. No, svi komentari i predlozi su dobrodošli. :)

Poslednja izmena:
Razmotri HGST - Hitachi opravdava cenu sto se kvaliteta tice, za tvoje potrebe ultrastar varijanta. Od wd-a red, a od ostalog sto si nabrojao seagate bih izbegao. Sve ovo sa razlogom i prema onome sto si naveo u prvoj recenici svog posta kao namenu.

Pa za taj ultrastar, doduse od 2tb pisu da je ubedljivo najbucniji od svih

Gde si našao kod nas taj Seagate od 8 GB?
Meni je on jako interesantan, jer mi treba baš za storage, nije mi bitna brzina.

Dandy, Seagate imaš kod naših drugara iz Mađarske.

Faex, uzeću i Hitachi u razmatranje; jedini razlog što već nisam je taj što ga nisam video među oglasima koje sam gledao. No, u vezi WD-a, shvatam da se Red lepo pokazao kod mnogih sa foruma (posebno kod RingeRaja, čije mišljenje zaista poštujem), ali zaista mislim da je Blue prilagođeniji mojim potrebama, bar prema opisima WD serija koje sam našao na stranim sajtovima.

Za Red sam samo video na jednom mestu da se pominje veliki DOA % što sam i sam iskusio, od 4 kom od 3TB, jedan je bio neispravan, ali nigde nije to prijavio, sve je delovalo OK. Srećom, umro je već posle prvih par stotina GB koji su kopirani na njega tako što se smrzla mašina i posle restarta se disk ne vidi više. Reklamiran i dobijen drugi koji zajedno sa prvom trojicom radi već dve godine bez da su štucnuli.

E sad, i ja razmatram proširenje kapaciteta pa me zanima otkud Toshiba u ovoj priči naprasno kao preporuka? :D Od ovih glavnih proizvođača, svi su povremeno imali loše serije, pa bi se trebalo fokusirati na performanse aktuelnih. Lično bih najradije išao na Red opet, ali ne odbacujem i druge mogućnosti. :)

Vidim da čovek hoće brzi HDD.
Da li bi mu onda odgovarao WD red PRO?
Garancija duža 2 godine, 7.200 obrtaja...
Jel neko zna kakav je u poređenju sa običnim Red (buka, temperature...)

P.S. Imam običan Red, jedan kao storage sa malim brojem radnih sati, i drugi u kompjuteru. Jedan oko 3 godine a drugi nešto stariji i nikakvih problema nisam imao. Za svaku pohvalu su.

Ako se odnosi na mene, brzina harda mi nije bitna. Ja sam više za Blue nego za Red zato što sam pročitao da je Red optimizovan za NAS i 24/7 rad, a meni bi hardovi stajali u kućištu i tek povremeno bi im se pristupalo, kako mi šta sa njih zatreba. Nije baš "cold storage" u pitanju, jer bih nekim danima aktivnije pristupao diskovima (npr. gledam filmove/serije, slušam muziku, itd.), ali mnogim danima im uopšte ne bih ni pristupao.

Zbog toga mislim da je grehota doplaćivati ~5 eur/tb za Red seriju da idle-uje 95% vremena. Pored toga, pročitao sam da se u slučaju eventualnog kvara, podaci sa Red serije teže recover-uju. Izvinjavam se ako širim dezinformacije, pošto nisam do sada uspeo da nađem dovoljno pouzdan izvor informacija u vezi diskova. Svakako da je tišina na strani Reda.

Nemanja123, nisam video WD Red Pro na oglasima, kao ni druge WD serije, osim Red, Blue, Black i Green. Takođe ni HGST nisam video za male pare, ali poslaću Fanti poruku za koji dan....

Ako se odnosi na mene, brzina harda mi nije bitna. Ja sam više za Blue nego za Red zato što sam pročitao da je Red optimizovan za NAS i 24/7 rad, a meni bi hardovi stajali u kućištu i tek povremeno bi im se pristupalo, kako mi šta sa njih zatreba. Nije baš "cold storage" u pitanju, jer bih nekim danima aktivnije pristupao diskovima (npr. gledam filmove/serije, slušam muziku, itd.), ali mnogim danima im uopšte ne bih ni pristupao.

Zbog toga mislim da je grehota doplaćivati ~5 eur/tb za Red seriju da idle-uje 95% vremena. Pored toga, pročitao sam da se u slučaju eventualnog kvara, podaci sa Red serije teže recover-uju. Izvinjavam se ako širim dezinformacije, pošto nisam do sada uspeo da nađem dovoljno pouzdan izvor informacija u vezi diskova. Svakako da je tišina na strani Reda.

Nemanja123, nisam video WD Red Pro na oglasima, kao ni druge WD serije, osim Red, Blue, Black i Green. Takođe ni HGST nisam video za male pare, ali poslaću Fanti poruku za koji dan....
Podaci se nikako ne vracaju zbog TLERa.

Ako nije problem za brz predlog za 2 hdd-a, 1 sistemski brz od 500 GB i jedan za storage od 2 TB. Moje razmišljanje WD Blue od 500, a od 2 TB čitam ovde oprečna mišljenja, mislio sam Seagate ali čitam kometare po sajtovima prodavnica, samo pitaju za reklamacije, ostaje opet WD ili Hitachi ili Toshiba? Hvala unapred.

brz i hdd za standarde 2016te nece da moze.uzmi sto veci za pare koje imas,shortstroke-uj ga i to je to.ili uzmi ssd za sistem i hdd za arhivu i uzivaj u blagodetima savremene tehnologije.

Ne brz za 2016. to je jasno, nego brz u odnosu na modele od pre 7-8 godina. SSD ne odgovara za sistemski, ovo će biti torrent mašina, probao sam već kako se SSD ponaša i ne sviđa mi se. Iako je sav sadržaj na drugom disku, SSD je imao neko pisanje po sebi u veličini otprilike 50% torrent saobraćaja.

to pisanje je pagefile,ako hoces ssd da sacuvas preporucujem da ugasis pagefile/prebacis ga na arhivski disk,mazis ga,ljubis,i pevas mu uvece.sshd se doima kao idealno resenje za tebe ako zadovoljava kapacitetom.

pitao si za dva diska,jedan sistemski,jedan arhivski.u toj konfiguraciji ssd za sistem je ne samo moguc,vec i logican,i to ne samo sa izmestenim pagefile-om,jer nece ssd-u nista da bude od tolikog upisa.ako si toliko paranican,uzmi neki sa 5+k upisa i to je to.

Da li neko ima iskustva sa ovim diskom: HDD SATA3 3TB Toshiba DT 32MB, 5900rpm/PA4293E-1HN0-RK? 36 mjeseci garancije mi djeluje OK uz najpovoljniju cijenu za 3TB na tržištu.
Meni treba interni disk u računaru na kom će se odvijati torrent aktivnosti. Dosad mi je Samsung HDD od 1.5TB radio posao, ali je postao mali. Mislite li da će Toshiba moći da se nosi s tim? Neki mi savjetuju WD Red od 3TB, ali taj je oko 4000RSD skuplji - nekako mi je to previše velika razlika za sigurnost nečega što ako mi propadne može ponovo da se nađe tamo gdje je nađeno i prvi put :).
Veći kapacitet ne bih osim ako neko može da mi ponudi 4TB za neznatno veću lovu (do 13-14000RSD)
Unapred zahvalan na odgovorima.

Ja ga imam. :) To je model DT01ABA300. (Kod mene je oznaka PA4293E-1HN0.) Radi kod mene vec godinu i 5 meseci kao storage disk. Tih, hladan... Ja prezadovoljan. U planu mi je jos jedan takav da penzionisem jednog Samsunga od 1.5TB.

Nazad
Vrh Dno