Šta je novo?

Šta pokloniti ...

Lego - mada po meni ne Technics sem ako baš ne voli mašine. Možda su bolji setovi o gradu, svemiru.. šta ga već interesuje. Ima mnogo više univerzalnih delova od kojih može da pravi nešto drugo. Technics je malo ograničen po tom pitanju, bar dok ne skupiš veću kolekciju, plus je po meni za malo starije.
Luk i strele - Sada mogu da se kupe prilično dobri setovi za 2000 - 3000 din. Ovde mislim na lulk sa pravim strelama, ne na sa vakum strelama. U Bgdu imaš na 2 3 mesta, plus sve šalju poštom. Ja sam takav luk kupio ćerki.
Jenga - odlična zabava plus će da nauči dosta o balansu :) na KPu su oko 1000 din u radnji oko 3000+
Društvene igre - imaš nekoliko prodavnica po Beogradu. Prodavnica n M u TC Galerija ima moju preporuku jer se prodavci trude da objasne i pokažu. Dr. Eureka, Panic lab i Block Ness su igre koje mi imamo i mogu da ih preporučim. Pogotovo Dr. Eureka
 
Cudno niko nije spomenuo odecu/obucu.
Kupio bi mu gift card za radnju koju voli sta god to bilo
Najgore je kupiti poklon koji se nekom nece svideti
 
Možeš da uzmeš i vaučer za Delfi/Lagunu od 5.000 dinara.
 
Da da nemoj odeću i obuću, smoriće se. Ja bi se smorio, ustvari ja se i sad smorim kad mi žena nešto kupi od odeće a lepo sam joj rekao da je alat uvek super stvar za poklon :)
Godine kada beš kreće da istražuje pa bi ili nešto edukativno (eto taj Lego, a imaš i Clementoni mechanics mašine ili automobili i sl opcije sa nekim zupčanicima pa i elektromotorima i daljincem za upravljanje) ili neka sportska aktivnost kao ta biciklica što si pomenuo.
Pratim temu , za mesec punimo 8 god, razmišljao sam upravo o biciklu (y)
Edit: u ranijim postovima neko je spomenuo teleskop pa ako može neki konkretan predlog za model, ne mora baš igračka, ali ni nešto profi.
 
Poslednja izmena:
Teleskop-voajer(ka) :) ( a inace moze biti zanimljivo ako se ima pogled ili izlaz na krov zgrade, mada nezgodno nositi)
Luk i strela- da ubije nekog ili izbije oko nekome (mnoooogo opasna stvar za decu)

Inače dogovorili smo se (brat i ja) da mu kupimo biciklo na prolece, uz izdavanje potvrde/izjave svečano ispisane da će dobiti biciklo :)
 
Ok, striko pokretač teme mora kupiti nešto ozbiljnije, ali evo da i ja iznesem neke ideje za poklone klincima, za manje budžete.

Za taj tu negde uzrast, odličan je poklon neki od Baofeng radio stanica. Aliexpress je glavni izvor...
...ali ima odlična ponuda i na KP, na primer: https://www.kupujemprodajem.com/ele...-stanice/oglas/128118259?filter_id=1509179071

Nemoj uzimati onaj najjeftiniji Baofeng BF-T3 što se prodaje kao dečiji u raznim bojama, jer ima previše dugmića gde se korisnik (dete) samo pogubi. Mada i on radi odlično.
Ovaj 888 je prst u pekmez. Te kineske radio stanice rade sasvim korektno na par stotina m u gradu. U prirodi i na više.

Za više para ima i brendiranih, Motorola npr. Ima toga po radnjama lovačke opreme, ali sve to radi kao i ove Baofeng.

...

Kao još jedan sjajan a ne skup poklon za klince je ovaj mali durbin (teleskop, monokular ili kako ga ko već zove).
Neki ga retardirno reklamiraju kao "teleobjektiv za telefon", ali to je potpuno sporedna i loša uloga. Nije ni za astronomiju. Ali kao mali "poludvogled" radi odlično. Optika je sasvim pristojna. Mi poklonili već 3 komada na razne strane, i ni jedan nije bio nešto decentriran ili mutan. I dalje se ponekad zapitam kako bre Kinezi neke stvari prave ovako jeftino.

...

Ovi kao astronomski teleskopi što se prodaju kao "amaterski", uglavnom ne vrede ništa. Svaki astronom će ti reći da je bolje da kupiš neki iole ozbiljan dvogled sa mogućnošću kačenja na bilo kakav stativ. Em je daleko bolja optika od tih teleskopa (čak i u najjeftinijem Nikonu), em imaš i dvogled.

...

Žena i ja smo dugo pokušavali da nađemo neki iole valjan mikroskop koji bi se mogao poklanjati deci. I nismo ništa valjano našli a da je budžet normalan.
Ok, žena je biolog i na poslu ima mikroskope od 7-10k€ pa možda nije neki reper. :p
Uglavnom, tek od 100-tinak € kreću neki iole upotrebljivi.
(Za razliku od spomenutog durbina, npr, ali ajde ok, za mikroskop su montaža optike, kućište, stočić za uzorak, sve to je daleko složenije napraviti za iole valjan rad mikroskopa, nego kod (najjefinijeg) durbina...)
 
Kada bolje razmislim, gledajuci danasnje klince, definitivno iPhone 13... tome ce se garant obradovati...
 
Niko nije predložio putovanje, a to je najlepši poklon.
 
Za decu stariju od 8 godina apsolutno zaboravite na igracke (ako ne racunamo dronove i gedzete), a svakako nijedno dete ne voli garderobu (osim dresa omiljenog sportiste ili kluba u nekim slucajevima). Dobar poklon, narocito za decake, jesu Clementoni "action reaction" setovi koji imaju element sklapanja, ali i element igre nakon toga (za razliku od Lego, gde je game over). Mislim na ovakve setove.
 
Razmisljanje koje sam ja namentuo zeni i oko kojeg smo se slozili u roku od odmah je da deci poklanjamo iskustva, a ne stvari.

Naravno, dobijaju i igracke i mnogo drugih stvari, ali mi je cilj da im poklonim sto vise iskustava i eventualno stvari koje ce ih zainteresovati za nesto. Nikad ne znas sta moze da im probudi mastu, ali je jako lep osecaj kada im poklonis nesto i znas da sa tim iskustvom "rastu"...

Biciklovi, roleri, trotineti, lopte, setovi bojica i blokova za crtanje, neki el. klavir ili skola vaterpola su pocetne stvari, koje smo prosli i od kojih su se (skoro) sve primile. Prosle godine sam sa svojom decom pravio kucicu na drvetu i dva ziplajna tokom 2 meseca. I onda tu imas dete koje voli da crta, pa joj das da boji tj farba. Imas dete koje voli alat, pa mu das da zavrne po koji sraf i izmeri ponesto, imas jos jedno dete koje je malo, ali hoce bilo sta da radi, samo da bude deo svega...
 
Poslednja izmena:
Bilo sta sto nema veze sa "ekranom" je vec napredak. CItam post od jiggy1984, kad vidim svoje drugare sa decom koji pre sede po kafanama i beze od kuce od zene i dece prosto sam odusevljen. Svaka ti cast!!!!
Ja sam od malena obozavao lego, probao sam sa jednim clanom porodice i ladno ima neraspakovane lego kocke 5-10 godina kasnije, ali ni kutiju da otvori, suza mi je krenula. Ja kada sam bio klinac LEGO je bio za mene najbolji poklon IKAD.
 
Kao otac troje dece, mogu da dam par saveta. Svako dete je različito i ima različita interesovanja. Ne postoji univerzalni poklon. Ja sam protiv poklona koje bi roditelji voleli da dobiju da su mali (razni elektro setovi, enciklopedije i slično što je bilo aktuelno sedeamdesetih i osamdesetih). Lego je super poklon, ako je detetu još uvek interesantan. Za uzrast od 9+ predlažem technics, kao i još neke kolege sa foruma. Ako se dete više ne igra Lego kockama, zaboravite. Ako dete trenira neki sport, onda su patike na prvom mestu najbolji poklon, jer se one najčešće menjaju (sem ako ne trenira u bazenu, gimanstiku ili neki borilački sport). Dobar je i sportski duks/dres sa logom omiljenog kluba ili reprezentacije. Rekvizit je takođe dobar poklon, ali većina dece ima bar dve lopte, pa se treba raspitati pre kupovine. Bicikl/roleri su dobar poklon, ako ih dete nema, ili treba da zameni. Ne treba bežati od ekrana. Neka godišna pretplata za psplus/psnow/xbox gamepass je super poklon. Deca su ipak deca. Kada je lepo vreme, sigurno će izaći napolje i neće ceo dan biti uz ekran. Kada je loše vreme, nije loše dati im opciju da se zabavljaju uz ono što najviše vole, Ne mogu deca ceo dan na pišu domaći i uče. Koliko god da neko misli da deca mogu ceo dan da provedu uz ekran, to jednostavno nije tačno (čast izuzecima :geek:). Ekran dosadi isto kao i bilo koja druga igračka. Devojčice imaju slična interesovanja danas kao i dečaci, ali se i razlikuju u nekim segmentima. Bilo koji šljašteći set (šljokice za telefon, perlice za odeću, šnalice i slično) je super poklon. Duks jakna/pantalon takođe, ali da budu moderne i ono što se trenutno nosi. Skoro da nema lepšeg poklona za devojčicu od četvrtog do osmog razreda. Ako dete voli da crta (ili ide u školu crtanja kao jedno od mojih) onda je set kvalitetnih flomastera/bojica odličan poklon. Uz to, jeftini tripod može dobro da dođe, jer deca vole da snimaju kako crtaju, pa video dele sa drugarima.
Moramo da prihvatimo da se vremena menjaju i da deci nisu interesantne stvari koje su nama (bile) interesantne. Da li je to dobro ili loše, prosudiće vreme. Treba kupiti deci poklon koji žele (sem ako nije neko oružje ili nešto čime mogu da povrede sebe ili druge), bez obzira šta mi mislili o tome i ograničiti im vreme koje mogu da provedu igrajući se njim, makar to bio bicikl, elektro set ili lego.
 
Ja sam od malena obozavao lego, probao sam sa jednim clanom porodice i ladno ima neraspakovane lego kocke 5-10 godina kasnije, ali ni kutiju da otvori, suza mi je krenula. Ja kada sam bio klinac LEGO je bio za mene najbolji poklon IKAD.
Najtuznije je to sto se 80% danasnje dece jednostavno ne ume obradovati,sto su se standardi oko poklona digli u nebesa... Sve ovo sto se nabraja ovde je na neki nacin vec ispucano.. ja 14.rodjos kao nesto novo ostaje samo eventualno striptizeta iz kutije :D :D :D Salim se malo,ali zaista je tesko naci nesto sto ce danasnjoj deci probuditi emociju. Razumem te potpuno... LEGO je tebi bio zanimljiv,ali pored danasnjih igrica,ekrana.. Iskreno uvek biram poklone koje ce da traju,a ne da se koristi 10 minuta i bude odbacen. I do sad sam uspevao,al sad mi je vec kriticno...
 
Moj predlog je da se prvo dobro raspitaš kod roditelja šta dete već ima od potencijalnih poklona i koja su njegova interesovanja. Ako dobiješ konkretan odgovor - super, ako ne, onda kupi po svom nahodjenju.

Deca i ljudi itekako umeju da provedu po ceo dan uz ekran, ali moraš da uvidiš sam da li je dete takvo. I sasvim je izvesno da dete već ima neki ekran u tom uzrastu.

Pored Lego kompleta, sa kojim Clementoni ne može da se meri u kvalitetu delova, a ni u mogućnosti rekombinovanja (iskustveno pričam), dobar poklon za dete od oko 10 godina može da bude i 3D olovka, ako je dete iole kreativno nastrojeno. Nije preskup poklon, a prilično je dobar (subjektivno mišljenje).
 
Supruga i ja smo deci njenog brata za NG uplatili pretplatu na PS+ i Minecraft. To im je bila zelja, a roditelji su se slozili.
Tako da ne moraju i takve stvari biti nuzno zlo. Na kraju krajeva, najbitnije je da deca budu srecna. Naravno, u nekim situacijama i ne znaju da ce biti srecna sa nekim poklonom, ali mislim da to ne treba da bude garderoba. Mislim da je to osnovna stvar i da je bzvz deci kupovati jakne, trenerke i ostalo sto moraju da nose, izuzev ako roditelji ne mogu to da im priuste u tom momentu, pa je to i neki vid pomoci.
Ali zato dres ili gornji deo trenerke na kopcanje sa grbom omiljenog kluba ume da bude pun pogodak, kao sto je neko vec napisao.
 
Mozda trebas razmisliti, kao sto je neko vec napisao. i o nekoj drustvenoj igri.
U poslednje vreme, ljudi koji se bave time, cine sve da nam ova vrsta hobija bude sto pristupacnija.
Dovoljno je reci, da na listi porodicnih igara , prva tri mesta drze igre, koje su lokalizovane, tj. prevedene na srpski.

https://boardgamegeek.com/boardgame/266192/wingspan
https://boardgamegeek.com/boardgame/199792/everdell
https://boardgamegeek.com/boardgame/312484/lost-ruins-arnak

Ja sam sa klincem, vec dve godine u ovom hobiju.
Poceli smo sa nekim prostijim i decijim igrama, da bi sada vec krenuli sa ovim, malo ozbiljnijim.
Jako je lepo, kada uvece sednemo, pa spremimo neko pice, gricklaice,i jedno 2-3 sata provedemo uz neku drustvenu igru.
 
Poslednja izmena:
Davati deci bilo šta sa ekranima treba odlagati što je duže moguce. Danas je to neizbežno, kad tad, ali bolje je što kasnije.

Zavisi dosta od deteta do deteta, ali zna to da postane vrlo ozbiljna droga. :(

A kada se već dođe do toga, onda ih usmeravati ka naprednijem IT korišćenju, a ne samo ka konzumaciji FB, YT, Ticktock i sličnih sadržaja.

Kada malo razmislim, neko gore reče, uzeti detetu 3D štampač, pa neka duma inžinjering. I da se dete nekako nauči da vidi izazov u rešavanju tehničkih problema.
 
Ja bih muškom detetu tog uzrasta poklonio bilo kakvu igračku na daljinsko upravljanje...

Dakle dron.

Šalim se, ali neki kul autić, meni je to uvek vanvemenski i uvek zabavna igračka za decu a bogami i za starije. A viđao sam da ima stvarno kvalitetnih i zabavniih tih autića koji su prilično okretni, brzi i soldinog dometa.
 
Za mene je sećam se najbolji poklon bio Action Man tada... S tim da ja kapiram da danas deca te akcione figure ne doživljavaju tako kao mi tada jer oni danas praktično kroz sve te igre mogu da ih igraju...
LEGO je bio baš redak poklon, a često fantazija s obzirom na cenu...

Ne znam kako ova danas deca funkcionišu... Ja imam bratanca koji obožava fudbal i sa njim je uvek lako... On se oduševi lopti, kostobranima, dresove obožava.

Makete su mi takođe interesantan poklon uvek, s tim da su uvek za dete i roditelja s obzirom da je njihovo sastavljanje zahtevno i opet je pitanje koliko dete uživa u tome i koliku korist ima od toga kada se sastavi.
Ali kolegin sin obožava sve oko vojne tehnike, 10 godina ima i zna sve o tenkovima, avionima, i njemu je sastavljanje modela hobi dečački, sve ih drži u vitrini i brani bilo kome da ih pipa hah...

Tako da najbolje potrefiti interesovanje klinca, a ako ne, onda i ovi neki univerzalni pokloni ne moraju biti nužno pogodak jer opet...
 
Ovo je poklon sa kojim ne mozete pogresiti... kad se samo setim koliko srece je doneo detetu,koliko ljudi se skupljalo na setalistu da vidi majstorije mladog kapetana :D
Ogroman domet (ukoliko posedujete neko jezero u blizini idealna igracka),trajanje baterije deset minuta,a ja sam odmah uzeo sa dve baterije,mada u nekoj realnoj varijanti za drugom i nema neke preke potrebe... igracaka leeeti kroz vodu... vredi svaki dinar... jedino sto ne znam na koji nacin je mozete nabaviti (zbog ptt troskova). Jedno vreme je bila na KP,a ja sam ga kupio na adresu preko,pa mi prijatelj doneo.


Moji utisci se odnose konkretno bas za taj model
 
Decu danas obraduje - tehnika (konzola, smartfon, RC dronovi) ili igrice.
Jednostavno jer su generacije koje odrastaju uz ekrane.

Zato ako hoces da se druzis
 
Ja sam mojim unucuma za rođendan kupio ono što oni hoće...unuci 13 god jaknu zimsku, srednjem(10) unuku igricu(XBox 360) i to jednu ja, drugu moj sin(PS 4), i to nam je on diktirao koje, najmlađem(6) unuku auto na daljinski(trajao 10 dana). Plus smo im uzeli fudbalsku i košarkašku loptu
Obaška je baba(supruga) kupila neke dukseve, trenerke...
Šta mislite čijim poklonima su se više obradovali...babinim ili dedinim? ;)
 
Ma do 10 godina je lako birati poklone,posle su muke :D
 
Nazad
Vrh Dno