Šta je novo?

Banka Intesa

Na androidu ne videh da je stigla, na ajfonu je svima stigla juce

Izgleda da sam danas zaboravio da izvučem karticu iz bankomata uzeo sam izgleda samo pare i potvrdu, ali sam zaboravio karticu. Pošto ne mogu da je nađem prilično sam siguran da mi se to desilo. Šta je najbolje da uradim?
Da li u aplikaciji privremeno da blokiraj ili da idem na onu opciju Blokada/Reizdavanje?

U principu nije mi neophodna ta Visa mogu da dižem pare sa bankomata i sa Dinom. Ionako tu primam samo deo plate zbog kredita, pa samo skidam povremeno višak na bankomatu.

Edit:
Sad sam je Privremeno blokirao.
Valjda može tako da ostane pod Privremeno blokirana trajno tj. dok ne istekne za par godina 🙂

Pošto mi u principu i ne treba zbog toga nisam hteo Blokiraj/Reizdavanje da mi ne bi odmah odradili reizdavanje i naplatili to.

Poslednja izmena:
Zvaće te iz banke i za neku nedelju će biti u ekspozituri. Pozovi centar za kartice, mogu da vide da je ostala u bankomatu.

Zvaće te iz banke i za neku nedelju će biti u ekspozituri. Pozovi centar za kartice, mogu da vide da je ostala u bankomatu.
Svaka čast na savetu.
Pozvao sam ih sad i proverili su i uvukao ju je bankomat sam kad je video da nisam ja izvukao.
Tako da je na sigurnom, a taj bankomat otvaraju jednom u 2 nedelje.
Kaže dobiću SMS kad je izvuku i da ću trebati da je podignem u centrali njihovoj.

I meni se cini da sam dobio sms kad mi je ostala kartica posle par dana.
I to nisam ni skontao da je ostala uopste..
Zato je bolje 10x podizati preko telefona, a oni strucnjaci stavili da mozes da izaberes samo do 10k u app..

Meni je 10k OK. Generiši više kodova, digni koliko ti treba.
Drugo, u većini bankomata, ne moraš ubacivati karticu uopšte.

Drugo, u većini bankomata, ne moraš ubacivati karticu uopšte.
Upravo ovo, ja se jednom u deset puta setim da samo prislonim, valjda navika a i obično mi je u desnoj ruci i autopilot uradi svoje.

Ja nemam naviku uopste, sve sam nesto mislio da to radi na svakom desetom bankomatu. Moram poceti da praktikujem

Evo da vam neko iz te struke objasni.
Ovo što Intesa radi sa novom verzijom aplikacije se zove Staged / Gradual Rollout u svetu IT-a.

Termin koji zvanično koriste Google Play i Apple App Store.

Omogućava da se nova verzija aplikacije automatski pusti određenom procentu korisnika (npr. prvo 10%, pa 20%, 50% i na kraju 100%)
i pratite recenzije i padove aplikacije ako postoje (na primer po pokretanju).

Postepeno uvođenje je strategija objavljivanja softvera gde se nova verzija aplikacije ne pušta svim korisnicima odjednom, već se procenat dostupnosti sukcesivno povećava tokom nekoliko dana (npr. 1% → 5% → 20% → 50% → 100%).

Ovo je industrijski standard za mobilne aplikacije (iOS i Android) i predstavlja prvu liniju odbrane od kritičnih grešaka (bagova) koje su promakle QA timu tokom testiranja.

Kako to funkcioniše u praksi?
Kada podignete novu verziju na produkciju (produkcija znaci ono sto krajnji korisnik, vi, mozete da vidite), bira se početni procenat korisnika.
  • Nasumični odabir: Prodavnica aplikacija (Google ili Apple) nasumično bira korisnike koji spadaju u taj procenat.
  • Automatsko ažuriranje: Korisnicima koji su odabrani i imaju uključeno automatsko ažuriranje, aplikacija će se sama osvežiti u pozadini. Ostali iz te grupe će videti dugme "Update" kada uđu u prodavnicu.
  • Provera metrika: Dok je procenat nizak (npr. 5%), pratiti se analitika, crash report-i i recenzije korisnika.
    Ako je sve u redu, podižete procenat na sledeći nivo.

Kako se razlikuju Google Play i Apple App Store?
Iako je koncept isti, Google i Apple imaju različita pravila i nivo kontrole:

Glavne prednosti
  • Smanjenje rizika: Ako nova verzija ima kritičan bag koji ruši aplikaciju, taj bag će pogoditi samo npr. 1% korisnika, a ne veći broj ljudi.
  • Zaustavljanje u svakom trenutku: Ako se uoči problem, može da se pauzira uvođenje.
  • Postepeno opterećenje servera: Ako nova verzija aplikacije poziva neke nove API-je ili zahteva migraciju baze, postepeno puštanje omogućava serverima da lakše podnesu tranziciju. Kada su serveri preoptereceni, vi cete to osetiti priliko koriscenja aplikacije (usporenost, prekid internet veze, greske prilikom selektovanja dugmica i neizvrsavanje procesa, itd..).

Povodom ovog slučaja kolege koji je zaboravio karticu u bankomatu samo da kažem da je redosled poteza na intezinim bankomatima debilan. Koristim bankomate i kartice još nekoliko banaka i ni na jednom nije ovako debilno rešeno, da karticu izbacuje tek nakon izbacivanja para. Valjda bi trebalo obrnuto, da prvo izbaci karticu pa tek onda pare.
Dosta puta mi se desilo da zamalo zaboravim karticu, a znam dosta ljudi da su je i zaboravili, pa bankomat uvukao.

Pozvati call centar prijaviiti da je kaetica ostala u bankomatu, kada budu praznili bamkomatposlace sms da je kartica u skspozituri za preuizmanje. Desilo mi se 3x u.mesec dnaa pa znam...ne radi im contactless a prvo izbace pare pa onda karticu, nelogicno...

Da,probao 2 puta beskontaktno i ni na jednom bankomatu nije radilo tako da koristim opciju withcache sem ako ne stavljam pare na racun.

Nije stiglo baš svima, ne vidim opciju update za nju u App Store-u, a ni aplikacija sama ne nudi ažuriranje.

Ako si na US Store-u, izašao je update 😃

Evo da vam neko iz te struke objasni.
Ovo što Intesa radi sa novom verzijom aplikacije se zove Staged / Gradual Rollout u svetu IT-a.

Termin koji zvanično koriste Google Play i Apple App Store.

Za Apple Store bi trebalo da je ipak neka razlika, možda, ne znam jer ne koristim android 😃

Kad se pojavi update aplikacije, oni koji imaju automatski update, nasumično, određeni procenat dobije upfate, a oni koji hoće da potraže manuelno, mogu da skinu odmah, bar prema ovom napisanom 😃

https://developer.apple.com/help/ap...e-your-app/release-a-version-update-in-phases

Keep in mind that apps and app updates in phased release can be manually downloaded from the App Store by anyone at any time.

Day of Phased ReleasePercentage of Users
11%
22%
35%
410%
520%
650%
7100%

ne radi im contactless
probao 2 puta beskontaktno i ni na jednom bankomatu nije radilo
Pominjali smo već ovo, ali evo opet: ako vas ne mrzi, mogli biste da im pišete tim povodom, uz navođenje konkretnih bankomata, pa možda i aktiviraju, ili vam makar odgovore zašto nije aktivno, ako postoji neki razlog. Na onima u mojoj okolini radi bez problema, a ima ih podosta. Naravno, ako koristite Dinu, ništa od toga, ona svakako ne može beskontaktno da se očita na bankomatima. Ostale kartice prolaze, i to ne samo Intesine, a beskontaktno može da se identifikuje i mobilnim novčanicima, ko ih koristi (telefon, sat).

Povezana stvar, tako je nekoliko ljudi koje znam pisalo Aiku, pa su aktivirali beskontaktnu funkcionalnost na lokalnom bankomatu neki dan kasnije. I to je bio kuriozitet da je tu aktivirana među prvima, a manje je mesto, dok je u okolnim većim gradovima tek neki mesec kasnije, kad su već odlučili da svugde puste. Svakako, ne košta vas da pišete. Ako čitač radi (hardverski je ispravan), lako se aktivira, samo neko mora da odluči da ga treba aktivirati. I to je suština, kontam da samo neko treba da ih pogura da aktiviraju na tim konkretnim uređajima.

Kod mene na vozdovcu je proradilo, pa sad opet ne radi... Totalni raspad.

Ja ne pamtim kad sam koristio fizičku karticu, osim za eure i uplatu na račun.
Sve preko gpay-a podižem a nekad i preko koda..
Inače i pre dok nije bila ta opcija mi je ostala kartica par puta..

Nazad
Vrh Dno