Šta je novo?

Kako pravilno kupiti naočare na AliExpress u

Stakla nisam kupovao ali recimo znam da mi je kum kupio, slao im je recept. On je zadovovljan.
A koji okvir tesko je reci dok ga ne dobijes i vidis kakav je. Ja sam sem gore navedenog uzimao i neke duruge okvire. Kao malo u boji, drske plasticne. Te su bile djubre. Nikad nisam ni nosio.

Zenni ima neverovatnu ponudu svih mogućih okvira i materijala. Nerđajući čelik, titanijum, plastika, drvo...
Naravno skuplji su od Alija ali opet džabaka naspram domaćih cena.

Uzimao sam od TAG prodavnice.
Stakla su im dobra iz te TAG firme, a ram koji sam uzeo se deformisao nakon par meseci. Zaobiđi ih. Bio je navodno tr90, ali blagi uzas. Na prvu izgledalo premium, a kasnije se deformisao. Ebiga, to mi je prva kupovina optike na aliju.

Ovu kombinaciju sam ja zadnji put uzeo (matte black frame + photocromic stakla + uv+ antirefleks/driving sloj):
I just found this on AliExpress:
FIRADA Fashion Comfortable Eyeglasses Retro Ultra Light Titanium Eyewear Square Optical Prescription Glasses Frame for Men A1002
I just found this on AliExpress:
FIRADA 1.56 1.61 1.67 1.74 Anti-reflection Mobile Phone Optical Prescription Myopia Reading Anti-blue Light Photochromic Lens

Izaslo me sve zajedno oko 20e sa sve carinom u Srbiji. Uz coinse preko MKD. Cekao ih bas na dobrom popustu i uhvatio ih.
Imam ih tacno godinu dana, i perfektni su i dan danas. Slojevi uv i antirefleks su i dalje prisutni, ogrebotine minimum. Za nocnu voznju dušu daju, to mi je prioritet.
Ovakav ram+stakla u mom kraju kostaju 200-400€. Kupovao sam ih od kako nosim naocare unazad 15 hodina.
Samo proveri vid u opticarskoj radnji i neka ti full dioptriju napisu na papiru. To uslikaj i posalji kinezu i nemas greske.
Provereno nema razlike izmedju kineza iz Kine, i kineza iz Srbije...mislim na stakla i ram.
P.S. ima razlike, al u ceni !
Pozdrav 😎

Meni treba doptrija +1 za rad i 0.25 za daljinu ali stakla mogu uzeti i ovde,bar ram da nadjem jeftiniji.

Ja sam pre nekih par nedelja narucivao +1 zbog rama i carina je zaplenila taj paket, ako pise sta je tacno, verovatno ce vam uzeti carina

Znam da je moglo ranije, govorim vezano za trenutne okolnosti.

Ja sam okusao srecu jer mi je naletelo za 0.37$ i umesto cvikera stigla plava koverta od carine.

Tako da je to samo nedavno iskustvo.

Koliko je pametno probati kod kineza na aliexpresu poruciti i solidan ram i progresivne naocare ali da to bude bas dobrog kvaliteta?Kod mene je malo jaca dioptrija +4.5 za daljinu i +6.5 za blizinu.
Mora biti i fotogrey plastika posto moram oko da zastitim od sunca.
Poslednje tri godne nosim neki ram trusardi placen kod nas oko 100 eura i zeiss plastiku u izradi 1.67 debljine sa ovom pomenutom dioptrijom.
I tada je ovde kod nas u optik profesionalu sa nekim dobrim popustom kostalo preko 70 soma.
Trebalo bi u sledecih mesec dva da ponovo uradim pregled posto mislim da mi je opet malo skocila dioptrija i posto su cene otisle u nebesa ovde kod nas razmisljam da se mozda usudim i porucim kod kineza.
E sad da li se kockati sa tom opcijom ili ici na sigurno ali sa mnogo jacom cenom nisam pametan?
Ili ako to nije pametno ima li trenutno kod nas nekih dobrih popusta za plastiku sa dioptrijom,nebitno da li je zeiss,essilor ili neki drugi proizvodjac?

Poslednja izmena:
Znaci jedino mozda sa temua,ali tu je vec upitno sta.
Ništa. Naočare -2 sam uredno poručio dva para prošle godine i stigle su bez problema. Druga je tema što sam na jedne seo, a drugom paru se polomila desna drška kad sam je otvorio pa kalemio ih od nekih naočara za sunce, ali to je u suštini to. Zato što znam svoje mane sam ih sa Temua i kupio.

Пошто носим наочари 40 година, могу да кажем да диоптрију може да одреди само очни лекар и само преко ширења зеница. Ове сад варијанте - ташна-машна где се диоптрија одређује за 5 минута то је све смути па проспи.
Кад се прецизно одреди диоптрија, онда се може израдити стакло.
Најбоље купити код нас и то обавезно код квалитетног оптичара foto gray.
Поједини преваранти уграђују foto gray ниског квалитета који "избледи" после пар месеци (и то мислим на наше оптичаре који не раде добро, не кинези).
Foto gray диоптријске наочаре могу да трају 10 година ако се чувају и могу да тамне и да лепо раде.
Не као првог дана али да ипак раде тј. да затамњују стакло.
Код бољих оптичара можете узети јаке и квалитетне металне оквире. Они ако се пазе могу дуго година да трају. Само је потребно да купите преко алија сет шрафцигера да причврстите ако се мало шрафчић неки одврне и то је то.
Металне наочаре се лакше поправљају а то сваки оптичар поправља без проблема. Мада већина металних наочара ради без икакве поправке, тј. може да се огули боја а само једне металне наочаре су ми пукле саме од себе и више не купујем у тој фирми где сам узео тај оквир.

Poslednja izmena:
Ja bio kod ocnog,ima i prodaju noacara i stakla,bas tako radi dioptriju,za 5min gotovo.
Kakvo sirenje zenica.

Ja bio kod ocnog,ima i prodaju noacara i stakla,bas tako radi dioptriju,za 5min gotovo.
Kakvo sirenje zenica.
На жалост већина ради тако офрље али шта да се ради. Најпрецизније је одређен вид кад се рашире зенице.
Неки оптичари имају скроман избор оквира где је већина пластичних или неких модерних, неки оптичари имају доста металних, како ко. Треба потражити добар оквир тј. добар рам. Исплати се.

Ma jok, ja ceo život nosim naočare i širili su mi zenice nekad, više ne. Nema nikakve razlike u dijagnozi.

Možda je za neki medicinski slučaj neophodno, nas 3 od 4 u familiji nosimo naočare i nije bilo potrebno širenje zenica poslednjih decenija.

Da izvučem neki korist od teme, sa AliE neki tanak ali uzan ram? Njihove glavudže su široke ko lilihip. Imam neke sportske i sve su široke. Dioptriju su savršeno izradili, za ove pare nerealno.

Ma jok, ja ceo život nosim naočare i širili su mi zenice nekad, više ne. Nema nikakve razlike u dijagnozi.
Кад идеш у војску, не верују на реч, шире ти зенице. И за остале ствари.
То што се некада сећаш јесте када смо били малолетни па је такође било битно да се правилно одреди диоптрија јер деца расту. Сад како су измислили да је за децу обавезно а за одрасле није, то је већ прича за себе. Свакако ако неко често мења наочаре не треба стално ширити зенице, али нпр ако неко носи једну исту диоптрију 10-20 година па да му само преписују једно исто без ширења зеница... Вид се мења са годинама, старимо и то више није исто.
Možda je za neki medicinski slučaj neophodno, nas 3 od 4 u familiji nosimo naočare i nije bilo potrebno širenje zenica poslednjih decenija.

Da izvučem neki korist od teme, sa AliE neki tanak ali uzan ram? Njihove glavudže su široke ko lilihip. Imam neke sportske i sve su široke. Dioptriju su savršeno izradili, za ove pare nerealno.
Како си задовољан са квалитетом рамова, мислим на квалитет израде ?

Најпрецизније је одређен вид кад се рашире зенице
Bilo nekada davno...
Metode i tehnologije napreduju, bitno je koje iste koriste opticari.
Pocetkom god bio kod Schwind, poznati proizvodjac opticke (za ocne lekare) i slusne opreme i masina, imaju svoj opticki centar, znaci nista lekar.
Za manje od 10 min mi odradjen 3d laser sken ociju zarad utvrdjivanja urodjenih mana i bolesti gde sam video svoj najmanji mikro kapilar, pritisak, retina ni sam ne znam sta, na kraju fine tuning dioptrije, vrsta i tip rama za multi focal photo chrome i sve bilo gotovo za 20 minuta.
Za 2 nedelje mi javise da su gotove naocare.
Sad narucio samo za monitor, radjeno dostelavanje dioptrije od 5 min, ostalih 5 okvir i staklo i ostalih 20 gde cemo na letovanje 🙂
Nestale glavobolje, zamor ociju itd i savrseno vidim ponovo.

Meni za 10 godina nošenja naočara nikad nisu širili zenice, ni kod očnog lekara, ni kod optičara. Mislim da su dioptriju,
ugao cilindra i razmak između zenica uvek dobro određivali jer sa staklima nije bilo problema.

S druge strane, na prvoj online porudžbini su zeznuli, rekao bih, ugao cilindra jer me posle dan, dva nošenja zabolela glava. Naočare za sunce su bile u pitanju tako da se primećivala razlika kad se vratim na obične. Optičar u gradu je rešio drugim staklima.

Ovako mogu reći da je važno da je ram odgovarajući, da ne žulja, da ne klizi na nosu, a to bi trebalo uživo da se proba, osim ako se naručuje već poznat ram, što se isto može organizovati.

Sve u svemu, nije nemoguće sve to dobiti online, ali treba poznavati materiju ili nemati cilindre, pa da se ne pogađa ugao na daljinu.

Nazad
Vrh Dno