Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Jel koristi neko sondu za vlagu zemlje? Useo neku tuya, al dal ne radi ili ne umem da podesim... Vlaga zemlje mi je uvek nula %

Ajd kad namestiš da radi prenesi utiske.
Mi smo gledali smo da uzmemo, ali nam treba previše komada, a nisu jeftini, pa smo odustali. Kažu da ima dve vrste koji mogu da se nađu u prodaji: rezistivni i kapacitivni. Ovi prvi nisu baš dobri (koridiraju, ne mere baš precizno i ne traju dugo). Ovi drugi su skuplji. Za saksiju ili dve, možda ima smisla, ali nama je trebalo da pomognemo roditeljima oko pripreme rasada, pa je u pitanju više desetina ili stotinu komada.

Ja sam koristio sonde koje idu na esp...

Edit:
Ne znam zasto sam ovo napisao...🙂

Ja sam koristio sonde koje idu na esp...

Edit:
Ne znam zasto sam ovo napisao...🙂
Nije los post i ja sam hteo da predlozim slicno.
Verujem da su pojedinacni meraci tuya skupi, ali sonde same bi trebalo da su jeftinije. Sigurno moze da se namesti da ide brdo sondi na jedan esp ili arduino pa da onda on komunicira sa mrezom.

U lidlu danas videh neki smoke alarm, smartwares proizvodjac... Ali ne znam sta je smart kod njega 🙂 izlgeda da ne moze da se poveze na wifi/zigbee... A ponadao sam se 🙂

Prilozi

• 1000040200.jpg
    1000040200.jpg
    140.7 KB · Pregleda: 39
  • 20260427_104135.jpg
    20260427_104135.jpg
    96 KB · Pregleda: 39
Samo ime brenda sadrzi Smart - inace je klasicni senzor sa sirenom, ima ih u svakom stanu u DE.

Ja imam Zigbee smart, kupljen na Ali-ju.

Video sam u oglasima auto Smart Fortwo, ali ne vidim da može da se poveže na WiFi, Zigbee ili Z-Wave... šta je tu smart, nemam pojma 🤷‍♂️

Šalim se, naravno 😉

Samo ime brenda sadrzi Smart - inace je klasicni senzor sa sirenom, ima ih u svakom stanu u DE.

Ja imam Zigbee smart, kupljen na Ali-ju.
ma imam i ja jedan sa AE, uzeo za probu, pa se ponadao da ne moram sa AE ponovo da narucujem jos par komada... Ali moracu, izgleda 🙂

Video sam u oglasima auto Smart Fortwo, ali ne vidim da može da se poveže na WiFi, Zigbee ili Z-Wave... šta je tu smart, nemam pojma 🤷‍♂️

Šalim se, naravno 😉
Moj Smart ForTwo kaci se na WiFi i 4g nisam jos stigao da ga nakacim na home assistent ali cim uhvatim vremena
Ne salim se naravno 🙂

Hteo sam da Reolink p437 kameru stavim ispred vrata da mi sluzi kao "interfon kamera" tj da kada je neko na vratima i pozvoni, deca mogu na tabletu u HA da vide ko je ispred. Ali se ispostavilo da ne mogu da postavim tu kameru da snima ko je ispred vrata... kamera ima sirok horizontalni ugao a mali vertikalni i onda to pravi problem. idealno je da se stavi na kucu da snima dvoriste ali nije za uzak hodnik (1.4m). Moze nekakako nakaradno da se postavi da uhvati u ispred vrata, ali jednostavno ne hvata lepo sve sto treba vec je sve neki kompromis.

Sad razmisljam da li je bolje da koristim neku door bell kameru? Da li koristite neku u kombinaciji sa HA?

A kako radi ovaj unutrasnji deo (zvono)? Na kom naponu? Kako je povezan sa kamerom?
Da li ima neki lag, tj koliki je?
Da li snimas video sa njega na nekom nvr/frigate?

Zvono je klasičan chime, radi na 220v, uštekaš ga u bilo koju utičnicu, povezano je RF talasima sa kamerom. Nema nikakvog laga, stisneš taster i zvoni odmah, klasika. Jok, nemam potrebu za snimanjem, nemam neki ogromni interes, obzirom da je video zvono ispred stana, da je kuća i dvorište u pitanju verovatno bih snimao.

Mislio sam na lag snimka i zvuka (2way audio) u HA, ne lag zvona.

Juce sam presao sa ZHA na Z2M. Ne znam ni ja sto, uzeo sam jedan uredjaj koji nema neka podesavanja u ZHA kojih ima u Z2M, i reko' ajde da prebacim sve 😀 mazohista
Doduse hteo sam i da odradim decouple od HA, da dignem z2m kao poseban lxc umesto da bude ZHA addon koji ce da se restartuje sa svakim rebootom HA.
Elem, potrosih ceo dan. Ima neki guide online za migraciju bez potrebe da se radi pairing svih uredjaja, ali sam na kraju ipak morao pairing da odradim. Imam 20 uredjaja, tako da nije strasno, ali dok se podese imena za sve / izmenjaju automatizacije.. trajalo je. 😀
uglavnom sad sve sljaka kako treba

Mislim da 20€ nije puno da se plati za još jedan koordinator. Otkako sam dodao drugi uopšte ne razmišljam da li će nešto raditi ili ne. Probam ZHA, probam Z2M i odlučim se šta mi se više sviđa. Nije problem da se i kasnije prebaci ako treba. Samo mu dam isto ime.

a kako ih drzis, jedan pored drugog u 2 usb? ne prave smetnje jedan drugom?

Ja sam napokon prešao sa Tuya ekosistema na HA i ZHA i sve se vrti na reTerminal uredjaju (RPi 4, 4GB ram, 32GB eMMC ROM) gde je uflesovan HA OS. Imam tacno 16 zigbee uredjaja i 5 automatizacija i za sad sve radi ok.

Sad se bas pitam, da li sam trebao ici na Z2M umesto na ZHA, vidim da vecina koristi Z2M?

Takodje, server je povezan na wifi i imam podesen Tailscale VPN za pristup spolja ka HA. Za sad nemam nameru da ga kacim na ethernet jer bi server stajao odmah do SBB rutera, pa sam ga nakacio na wifi i pomerio u sobu pored (da izbegnem smetnje od wifi mreze) a posto se koriste zigbee uredjaji sa automatizacijama koje ne koriste nista sa neta, i nema (toliko) potrebe za ethernet konekcijom.

Mislim da 20€ nije puno da se plati za još jedan koordinator. Otkako sam dodao drugi uopšte ne razmišljam da li će nešto raditi ili ne. Probam ZHA, probam Z2M i odlučim se šta mi se više sviđa. Nije problem da se i kasnije prebaci ako treba. Samo mu dam isto ime.
Živim u stanu, jedva sam našao kanal na kom ne ubija interferencija od wifi-a, ne bih da tražim i drugi 😂
Uglavnom ako imaš krš no name uređaja sa alija, veća je verovatnoća da će svi oni raditi na z2m, tako da nema potrebe za ZHA.. manja komplikacija sa jednom mrežom

Živim u stanu, jedva sam našao kanal na kom ne ubija interferencija od wifi-a, ne bih da tražim i drugi 😂
Uglavnom ako imaš krš no name uređaja sa alija, veća je verovatnoća da će svi oni raditi na z2m, tako da nema potrebe za ZHA.. manja komplikacija sa jednom mrežom
da li za Z2MQTT bolje uzeti ZBDongle-P ili E? Prema google AI P je bolji za Z2MQTT... Imate li neki info o tome?

P verzija je bolja, bar tako pišu. Ja imam P verziju , Z2M i 15 uređaja trenutno. Sve radi tip top.

Ja isto imam P sa preko 70 uredjaja vec par godina, sve top sa Z2M. Jedino mislim da je sa obe domet malo problematican ako je neko u kuci ili u velikom stanu.

Na primer, spoljni temp senzor je sa P imao LQI 35, a sada sa SM24 ima 200.

Da li imate za preporuku neku unutrašnju sirenu za alarm koja radi direktno na Z2M?

Ja imam P i 50-tak uređaja,nikakav problem.Najudaljeniji mi je senzor vrata na radionici koji ima lqi 42,na nekih 20-tak metara od koordinatora kroz tri zida,ali svi znamo kako se domet proširuje 🙂
Ja imam dva komada E. Jedan koordinator, drugi ruter. Sve radi odlično.
Na istom uređaju?Čemu to?

Ja imam P i 50-tak uređaja,nikakav problem.Najudaljeniji mi je senzor vrata na radionici koji ima lqi 42,na nekih 20-tak metara od koordinatora kroz tri zida,ali svi znamo kako se domet proširuje 🙂

Na istom uređaju?Čemu to?
Ne, koordinator je povezan na Mini PC, ruter je negde u sredini stana da pojača signal.

Nazad
Vrh Dno