Šta je novo?

Trenutno stanje u IT-u kod nas

Ne, problem nije samo u neznanju ili kvalitetu (ima svakvih svuda). Problem (u komunikaciji i shvatanju i to naš problem) je i u njihovom mentalitetu gde su naučeni da ne smeju da kažu ne, već da je sve ok čak i kad očigledno nije i gori. I to nije da bi namerno muljali jer su loši ili pokvareni, već je stvar mentaliteta da ih ima mnogo i da jedini način da opstanu je da ne kažu ne što dovodi do mnogo izgubljenog vremena.

Samo kad smo mi divni i bajni. Spram cene i kvalitet. Srbi vise nisu uopshte jeftini. I nisu "value".
Sto bi rekao nas owner :ako mislite da ste tako bajni sjajni i vecih para vredni napravite sami firmu pa placajte druge toliko za toliko rada.

Samo kad smo mi divni i bajni. Spram cene i kvalitet. Srbi vise nisu uopshte jeftini. I nisu "value".
Jesmo zlatna sredina.
Mada je sve samo da se prikaze neka usteda na papiru... nije to nesto sto ce stvarno odrzati naspram unistiti kompaniju finansijski.

A Indijci u IBMu pogotovu su.. poznati kao veca steta nego korist.

Za pare koje nas placaju smo bajni i sjajni. Da nismo, placali bi neke druge. Nisu ovde iz altruizma.

Realno. Dosta ovih "svetskih" proizvoda u pozadini izradjuju srpski ili ex yu programeri, rekao bi covek da to samo Amer iz Bay Area ume da napise i napravi a realnost je poprilicno drugacija. Ali su ipak od nas bolji i isplativiji Ukrajinci i Rusi, u proseku. Mada ovaj Rus senior koga ja znam je poprilicno tanak, ali se sjajno prodao.

Za pare koje nas placaju smo bajni i sjajni. Da nismo, placali bi neke druge. Nisu ovde iz altruizma.
Nesto slabo dolaze nove firme ko je tu je tu a i ti znacajno smanjuju i zatvaraju makar NS.

Kod mene ima nekoliko ukrajinaca, jedan je babaroga, ostali nista posebno. A rusi su blacklistovani,mogu da rade samo ako nisu u Rusiji pa je to druga prica.

Isnogood
Ne znam sta da ti kazem, verujem da je tako, ali nesto ne vidim ni po drugim zemljama da sirom otvaraju nova radna mesta. To je deo krize, nema veze s nama. Inace,kriza je tek pocela, za one koji su optimisticni...kad ameri obore kamatne stope mislim da ce IT da zivne neko vreme ali dugorocno ocekujem pad.

Indijaca ima mnogo, pa se čini da samo oni prave haos. Da Srba ima kao Indijaca, bila bi ista situacija, ako ne i gora.
Mislim da grešiš, naš prosečan junior sa državnog faxa (ETF, FON, ili koliko toliko sličan) radi bolji posao nego Indus sa 5-8 godina iskustva. Tek po neki indus sa 15-20 godina bude nivo našeg mediora, ne računam top 5-10% nego prosek - prosek. Naš obrazovni sistem je daleko daleko ispred njihovog i tu nema poređenja. Drugo tamo je ulazni prag toliko nizak i često u timu od 20 ljudi 2 znaju nešto ostali se šlepaju.

Al što se drže zajedno svaka im čast. Sastanak, dve različite kompanije rade neki posao contractor i klijent veliki što plaća. U dve kompanije troje Indijaca i drže jedni drugima stranu kao u istoj firmi da rade.

Imam nocne more od Indijaca i njihovog engleskog. Ima tu i ok likova koji znaju sta rade ali uglavnom katastrofa.

Secam se matore price za Indijce, placanje po liniji koda , onda imas gomilu petlji koje nista ne rade 😀

Dosao RF inzenjer iz Indije kod nas u Srbiju i posle 6 meseci pita on svoje kolege "Ko je Tesla, jel to neki vas kralj?" covek ima 40+ godina.

Poslednja izmena:
Podsticali IT industriju... u prevodu davali strancima novac 🙁
Mislim, jeste da smo ITevci ali...

Dosao RF inzenjer iz Indije kod nas u Srbiju i posle 6 meseci pita on svoje kolege "Ko je Tesla, jel to neki vas kralj?" covek ima 40+ godina.
Zvuci smesno ali zasto bi iko znao ko su Tesla i Edison ako su inzenjeri?
To su kultovi licnosti, nesto za istoricare.
On treba da zna sta je Tesla Coil i Faradey's cage.

To je vec stvar opste informisanosti koja je na veoma niskom nivou van Balkana.

Uprosceno i banalizovano do krajnjih granica da relano sta ima da zna, ali retko koji covek koji toliko izopsten do granice autizma moze da bude dobar i uspesan.

Nazad
Vrh Dno