Šta je novo?

Carina na pošiljke (2026)

Ako te zanima da li ćeš da platiš ili nećeš, odgovor je: hoćeš
Jedino da se nešto zeznu pa naprave previd, ali bolje da ne računaš na to.
Ma normalno. Kada naručuješ nešto uvek ideš sa najgorom varijantom da vidiš da li se uopšte isplati. Ali do sada se ne sećam da nisu obračunali kao što piše na sajtu. I to ne samo pošta, nego i FedEx, DHL, UPS.... Mislim da bi kurirske službe bile veoma srećne da mogu uključe njihove troškove pošto bi onda imali više osnova da naplaćuju špediciju.

Procitas odredbe cl. 53. Carinskog zakona i otklonis sve dileme.
Carinski organ može da zahteva od deklaranta da podnese sve isprave i podatke koji su mu potrebni za utvrđivanje carinske vrednosti, u skladu sa čl. 39. do 49. ovog zakona.
Carinski organ može da proveri verodostojnost i tačnost bilo koje izjave, isprave ili deklaracije koja se podnosi za potrebe utvrđivanja carinske vrednosti.
Ako se iz opravdanih razloga uz deklaraciju ne podnese faktura, odnosno ako carinski organ osnovano sumnja da vrednost robe navedena u fakturi nije u skladu sa odredbama ovog zakona, carinska vrednost se utvrđuje na osnovu odredaba čl. od 40. do 45. ovog zakona.

sta je pogresna informacija? sta je tacna informacija?

do kojeg iznosa se ne placa 10% carine?

Uzima se samo vrednost robe ako je ispod 50€. Tako je uvek bilo, osim kada prodavac sabere sve na deklaraciji i fakturi. A da mu je obračunata carina i PDV na 67$ to bilo oko 2200 din. Ovako mu je obračunato 10% carine i 20% na 39$.
Zali se. Slicno mi se desilo i u toku je reklamacioni postupak

Tjah, ja sam se sad nešto aktivirao pa poručih gomilu sitnica da kompletiram neke projekte koji se vuku mesecima, ovde kablić, onde adapter, ovamo mrežna kartica i tako... sad se nakupilo toga pa me nerviraju svi. 😆
Inače sam ranije isto vukao dosta gluposti oko vodenog hlađenja mahom iz USA i stalno sam gledao da ili ne pređem 50$ sa transportom ili sam plaćao komplet sve dažbine na veće cifre pa nisam zagledao detaljno.

BTW, evo doneo DHL paket, ništa nisu naplatili, ni PDV...
@illidan, ne odgovorih, ako si mene pitao, ovo bi trebalo da je DHL Express, neka najjeftinija varijanta, zato i stiže u lokalnu kancelariju, DHL Post ode u običnu poštu.
Sa kog sajta je taj DHL paket?

Carinski organ može da zahteva od deklaranta da podnese sve isprave i podatke koji su mu potrebni za utvrđivanje carinske vrednosti, u skladu sa čl. 39. do 49. ovog zakona.
Carinski organ može da proveri verodostojnost i tačnost bilo koje izjave, isprave ili deklaracije koja se podnosi za potrebe utvrđivanja carinske vrednosti.
Ako se iz opravdanih razloga uz deklaraciju ne podnese faktura, odnosno ako carinski organ osnovano sumnja da vrednost robe navedena u fakturi nije u skladu sa odredbama ovog zakona, carinska vrednost se utvrđuje na osnovu odredaba čl. od 40. do 45. ovog zakona.

sta je pogresna informacija? sta je tacna informacija?

do kojeg iznosa se ne placa 10% carine?
Koji si to clan citirao?

cl. 53. Carinskog zakona

Verovatno si gledao stari zakon. Pogledaj ovde

pretpostavljam da mislis na ovo?

5) troškovi do mesta gde se roba unosi na carinsko područje Republike Srbije,i to:
(1) transporta i osiguranja uvezene robe, i
(2) utovara, istovara i manipulativni troškovi koji su u vezi satransportom uvezene robe.

kako se odredjuje koji je iznos od shippinga do Srbije, a koji od carine do moje kuce?
do kog iznosa se ne placa 10% carine?

Kada je Ali u pitanju navedeni shipping predstavlja citirane troskove transporta, znaci troskove prevoza robe do carinskog podrucja, tacnije nema podele na troskove prevoza do Srbije, i unutar Srbije. Ne placa se carina za posiljke male vrednosti-posiljke vrednosti do 50 evra.

jasno, hvala

Sto se bgd tice (cukarica), tek je danas otpremljen 5.3. Prijem, ka lokalnoj posti.

Stigao danas UC paket, naplaceno tacno 200din (ne 260).

Tako nije na sajtu carine a i praksa je pokazala da rade ovako:

b) CIPELE od 80 evra

U slučaju da kupac želi da naruči cipele iz inostranstva koje koštaju 80 evra, ako uzmemo da je poštarina plaćena npr. 10 evra, carinska vrednost će biti 90 evra (80 + 10), a iznos carine primenom jedinstvene stope carine od 10% iznosiće 9 evra. Osnovica za plaćanje PDV je 99 evra (carinska vrednost od 90 evra + iznos carine od 9 evra). Iznos PDV koji se plaća u konkretnom slučaju, po stopi od 20% iznosiće 19,8 evra. Znači, ukupne dažbine će iznositi: iznos carine 9 evra + iznos PDV 19,8 evra = 28,8 evra. Obračun se vrši u dinarima po zvaničnom kursu NBS.

v) KNjIGA od 5 evra

U slučaju da kupac želi da naruči knjigu iz inostranstva koja košta 5 evra, ako uzmemo da je poštarina plaćena npr. 5 evra, carinska vrednost će biti 5 evra, jer se kod pošiljki do 50 evra poštarina ne uračunava u carinsku vrednost robe. Takođe, za pošiljke do 50 evra se ne plaća carina. Osnovica za plaćanje PDV je 5 evra. Iznos PDV, u našem primeru, po stopi od 20% iznosiće 1 evro. Obračun se vrši u dinarima po zvaničnom kursu NBS.

Ovo za pošiljke prosto nije tačno i u suprotnosti je sa carinskim zakonom koji ta ista carina treba da sprovodi.

Ne zanimaju me odredbe, nego da li ću da platim ili neću. Suština je da rade ovako kako piše, bilo po zakonu ili ne. Ili misliš da bi trebao da angažujem advokata kada mi ne naplate pa da ih tužim?

Nije tvoj problem što ti ne naplate nešto što treba po zakonu niti je neko rekao da treba da se žališ na manji obračun od propisanog. Samo ukazujemo da nije u skladu sa propisima.
Isto kao što je nas ovde u BG zaobilazio pdv za pošiljke ispod 50eur godinama, dok su NS i NIŠ plaćali to uredno.
Zapravo često su i pošiljke preko 50eur prolazile bez ikakvih dažbina, evo moj rucni sat sa ae od 67 usd je prošao bez ičega prošle godine pa opet, ne tvrdim da je to ispravno...

Meni stigao danas neki sat naviforce placen oko 12 eura.CN posiljka u pitanju.Islo preko simanovaca.Otkup 120 dinara.Kinez je stavio 5 eura cenu pretpostavljam.Ne vidim cenu posto je prelepljeno kod ovih u simanovcima.
Jeftinije nego da je LA posiljka.Onda bi bilo jos plus 260 dinara.

Ovo za pošiljke prosto nije tačno i u suprotnosti je sa carinskim zakonom koji ta ista carina treba da sprovodi.

Nije tvoj problem što ti ne naplate nešto što treba po zakonu niti je neko rekao da treba da se žališ na manji obračun od propisanog. Samo ukazujemo da nije u skladu sa propisima.
Isto kao što je nas ovde u BG zaobilazio pdv za pošiljke ispod 50eur godinama, dok su NS i NIŠ plaćali to uredno.
Zapravo često su i pošiljke preko 50eur prolazile bez ikakvih dažbina, evo moj rucni sat sa ae od 67 usd je prošao bez ičega prošle godine pa opet, ne tvrdim da je to ispravno...
Možda je doneta neka uredba, mišljenje, preporuka ili tako nešto da se radi ovako. Možda je to i objavljeno u nekom glasniku, pošto su dokumentovali na sajtu carine... Ali u svakom slučaju nije to prvi zakon u Srbiji koji se ne sprovodi ili se sprovodi od slučaja do slučaja. Mada je možda prvi koji ide u korist građana. Ima mnogo bitnijih primera gde ti recimo traže FT1P mada ne piše u zakonu. Meni je samo prošle godine prošlo barem 100 pošiljaka koje su tretirali tako. Da su 2-3 pa da kažemo da je sreća ali 100 je već pravilo.

Stiže mi SpeedPak sa Ebay, plaćeno 1925din (19$), naplata 392din, kinez stavio izgleda manju sumu 661din, PDV 132din + 260din poštanskim turcima.
LX**NL je broj koji je dobio kod nas. Poručen 26.2.

Možda je doneta neka uredba, mišljenje, preporuka ili tako nešto da se radi ovako. Možda je to i objavljeno u nekom glasniku, pošto su dokumentovali na sajtu carine... Ali u svakom slučaju nije to prvi zakon u Srbiji koji se ne sprovodi ili se sprovodi od slučaja do slučaja. Mada je možda prvi koji ide u korist građana. Ima mnogo bitnijih primera gde ti recimo traže FT1P mada ne piše u zakonu. Meni je samo prošle godine prošlo barem 100 pošiljaka koje su tretirali tako. Da su 2-3 pa da kažemo da je sreća ali 100 je već pravilo.
Zapravo je citirana Uredba o carinskim postupcima i carinskim formalnostima, tj članove između 420 i 424. Upravo u članu 422. piše "Za pošiljke iz člana 421. stav 3. tač 1) i 2) ove uredbe troškovi prevoza ne uračunavaju se u carinsku vrednost robe.". koja ne bi smela da bude u koliziji sa Carinskim zakonom, ali nije ni prvi ni poslednji takav propis. Zkon je svakako iznad uredbe po snazi, jedino ako u njemu nije eksplicitno definisano nešto od ovoga u vezi pošiljki, vrednosti itd pa da onda uredbom regulišu taj deo, stvarno nemam stomak i volju da bistrim u detalje stotine stranica. 😀

Opet, carina se odavno ponaša kao država u državi, koristi neke svoje kurseve za obračun (zašto ne srednji kurs na dan?), ignoriše postojanje elektronskog potpisa, svašta rade na osnovu ovlašćenja koja su im data, a vidimo i kolika je online biznis imperija (KP) nastala usled predanog rada carinske službe na severnoj granici nam... sve u svemu, koliko nam rebnu, toliko se plaća i to je što je...

Pre 10-ak godina meni su na carini proglasili deo za airsoft repliku delom za oružje, samo zao što je na kutiji pisalo Glock. Kasnije sam video da zapravo piše For Tokyo Marui Glock ali koga zanima šta je Tokyo Marui... Nije pomoglo nikakvo citiranje zakona o oružju i municiji koji definiše šta je oružje i šta su delovi oružja. Na to mi je carinik odgovorio da i heftalicom možeš da ubiješ nekoga. Tražili su da angažujem neki streljački klub (!?) da proceni šta je to u stvari. I kad se ispostavilo da smo članovi istog kluba onda su pustili bez problema. Totalno nebitna priča ali samo govori da carina može skoro sve što hoće.

za sve te nase stine stvari te vrlo brzo dovedu do svrsenog cina i tu pomoci nema. Treba koristi njihove kanale za uvoz tj forwaredere koji naplacauju po tezini paket i kraj a sve ostalo se narucuje bas kada moras.

Da li neko zna da li i sa SHEIN-a kad se porucuje placa se carina i pdv ili je kao na temu uracunato u cenu?

Ali ako si iz Beograda, računaj na višemesečno čekanje na isporuku od strane City Express-a, ako budeš imao sreće da ti ne izgube paket.
Narucivao sam prosle godine 10+ paketa sa sheina, samo jednom su nesto zabusavali, pa sam morao do magacina da se cimam.
Ali ne zameram, poslao sam lepu prijavu shein-u i nasoj inspekciji, od tad su se uozbiljili za moju opstinu.

Zapravo je citirana Uredba o carinskim postupcima i carinskim formalnostima, tj članove između 420 i 424. Upravo u članu 422. piše "Za pošiljke iz člana 421. stav 3. tač 1) i 2) ove uredbe troškovi prevoza ne uračunavaju se u carinsku vrednost robe.". koja ne bi smela da bude u koliziji sa Carinskim zakonom, ali nije ni prvi ni poslednji takav propis. Zkon je svakako iznad uredbe po snazi, jedino ako u njemu nije eksplicitno definisano nešto od ovoga u vezi pošiljki, vrednosti itd pa da onda uredbom regulišu taj deo, stvarno nemam stomak i volju da bistrim u detalje stotine stranica. 😀

Opet, carina se odavno ponaša kao država u državi, koristi neke svoje kurseve za obračun (zašto ne srednji kurs na dan?), ignoriše postojanje elektronskog potpisa, svašta rade na osnovu ovlašćenja koja su im data, a vidimo i kolika je online biznis imperija (KP) nastala usled predanog rada carinske službe na severnoj granici nam... sve u svemu, koliko nam rebnu, toliko se plaća i to je što je...

Da imate svi info, koristi se kurs od petka, srednji kurs nbs i važi od narednog ponedeljka do nedelje (npr srednji kurs od juče će važiti od 23.3. Do 29.3.). Taj kurs važi za sve pošiljke koje u toj nedelji prolaze carinski postupak. Kad kažem sve, mislim baš sve, od poštanskih sa AE do šlepera sa npr pomorandžama).

Nazad
Vrh Dno