Šta je novo?

Carina na pošiljke (2026)

DHL Post ili DHL Express?

Kakvo je stanje sa LR NL pošiljkama, ovo je status, a na app carine nema ništa

Prilozi

• Screenshot_20260316-221014.png
    Screenshot_20260316-221014.png
    71.6 KB · Pregleda: 66
Javi za PDV kad ti uruce posiljku , da imamo potpunu informaciju za DHL ispod 50e.
Hvala unapred
DHL ne naplacuje nista prilikom dostave Amazon Global International Priority porudzbina sa vrednoscu robe do 50 EUR. Jutros dobio paket. Na fakturi je cena robe bila 42 evra, a postarina oko 24. Tako da stize sve kao i do sada, bez dodatnih troskova za krajnjeg kupca.

Očigledno mora dodatno da se isprati ko šta i kako šalje DHLom, mada Amazon tu ima dosta jasnu i transparentnu politiku gde ti odmah obračuna i PDV i ostalo što treba kako bi ti paket bio isporučen bez dodatnih troškova.
Što naravno, ne znači da to nisi platio, već samo da je PDV i ostalo odmah obračunato na checkoutu.
Većina ipak napiše samo ovako za shipping i na samom računu ti odbije njihov VAT što automatski znači da treba računati da ćeš ga platiti ovde.
1773750201842.png
BTW, moj tracking trenutno stoji na otpušteno sa carine, ali nisam još dobio nikakav mail/obaveštenje o iznosu PDVa koji treba da platim.

Amazon PDV i carinu prikazuje i naplaćuje na narudžbi kao Import Charges. E sad, šta bude ako to nije navedeno, da li Amazon plati te troškove ako ih bude, ko zna. Meni nikac nisu tražili da platim. Primetio sam da UPS ne naplaćuje PDV kada ide sa Amazona (pošiljke manje od 50€, nema nikakvih Import Charges na računu) dok na ostale porudžine naplaćuje.

Amazon PDV i carinu prikazuje i naplaćuje na narudžbi kao Import Charges. E sad, šta bude ako to nije navedeno, da li Amazon plati te troškove ako ih bude, ko zna. Meni nikac nisu tražili da platim. Primetio sam da UPS ne naplaćuje PDV kada ide sa Amazona (pošiljke manje od 50€, nema nikakvih Import Charges na računu) dok na ostale porudžine naplaćuje.
Ako se uvozne dazbine ne obracunaju prilikom checkout-a, a robu direktno prodaje Amazon i uz to je Amazon Global International Priority shipping, onda nema uvoznih dazbina. Skoro sam bas porucivao nesto sa amazon.co.uk bez uvoznih dazbina, a isti proizvod je na amazon.de imao uvozne dazbine. Razlog sto je tako je razlika u ceni i malo jeftinija dostava iz Engleske. Pre porucivanja sam za svaki slucaj proverio sa customer service-om da nije slucajno u pitanju greska, ali su me razuverili.

Rekose ako ti je jeftinije da porucis u Engleskoj nego u Nemackoj, poruci slobodno iz Engleske, a da sve eventualne neplanirane troskove snosi Amazon. Iznos koji je prikazan prilikom porucivanja je garantovana ukupna cena i kupac ne placa nista preko toga. Za svaki slucaj sam snimio kopiju tog chat-a sa customer service-om, ali posto mi niko nije nista trazio da platim, nije bilo potrebe za refundacijom.

Naravno, moje dosadasnje iskustvo se odnosi samo na Global Priority Shipping opciju i porudzbine do 50 evra (bez uracunatih troskova dostave, koji u ovom slucaju ne ulaze u vrednost za carinjenje). Nisam jos porucivao uz Standard shipping ove godine.

UB pošiljka sa Aliexpresa, 5 kondenzatora 4,7uF , plaćena 53 centa, od prodavca koji prodaje isključivo elektronske komponente i ima 98% pozitivnih ocena, otvarana na carini - nisu na skeneru mogli da ustanove šta se nalazi unutra🤣 ili mi je kinez stvarno poslao ovaj plastični privezak što je još teže bilo videti na skeneru🤣🤣🤣

Pogledajte prilog 531588
Da li su naplatili carinu na UB paket?

Zapravo da li je iko platio tih famoznih 260din haraca na UB/UC paket? Narucujem puno elektronskih komponenti, i kada nesto platim 0.5$ i onda treba da platim jos 2.6$ bezobrazluka na to - e pa to mi je veliki problem.

Poslednja izmena:
Dobio par UC HU bez harača ali su naručeni prošle godine.Mozda su bili zatrpani u lokalnoj pošti...

Ako nekom znači podatak :

Paket iz USA, Colorado : vrednost 39$ + 28$ shipping, na sve to plaćeno 1249 dinara dažbina.

Znam, nije to problem. Nije mi jasno samo zašto 10% carine na vrednost od 19$? A deluje mi da su i faXcooL-u zaračunali isto. Zajedničko za obe pošiljke je što su iz USA.

Ne znam ni ja.
Nije kao da mi smeta, mislio sam da će da bude više, samo je malo iritantno što nikad ne znam tačan iznos dok naši ne presude po nekom svom kriterijumu samo njima poznatom.

Znam, nije to problem. Nije mi jasno samo zašto 10% carine na vrednost od 19$? A deluje mi da su i faXcooL-u zaračunali isto. Zajedničko za obe pošiljke je što su iz USA.
Osnovica za obračun carine je vrednost sa transportom, u njegovom slučaju je 39$ + 28$ = 67$ ~58€ tako da na to ide carina, kod tebe je diskutabilno zašto carina na 19$...

Uzima se samo vrednost robe ako je ispod 50€. Tako je uvek bilo, osim kada prodavac sabere sve na deklaraciji i fakturi. A da mu je obračunata carina i PDV na 67$ to bilo oko 2200 din. Ovako mu je obračunato 10% carine i 20% na 39$.

Ja koliko znam, oduvek je transport do granice ulazio u carinsku osnovicu, ali ajd... možda i grešim. 🙂

Nije sigurno. Naručujem baš dosta i teško da bi tada nešto iole vrednije prošlo bez carine pošto je recimo transport iz USA ili Japana uglavnom oko 20-30$ a oni sve tačno prikazuju na fakturi. Da su uzeli troškove transporta u ovom slučaju bi i kod mene osnovica bila oko 40$. Do novog sistema sam mogao u 90% slučajeva da znam koliko će da me lupe. Sada od 3 porudžbine ni jedna nije onoliko koliko bi trebalo.

Tjah, ja sam se sad nešto aktivirao pa poručih gomilu sitnica da kompletiram neke projekte koji se vuku mesecima, ovde kablić, onde adapter, ovamo mrežna kartica i tako... sad se nakupilo toga pa me nerviraju svi. 😆
Inače sam ranije isto vukao dosta gluposti oko vodenog hlađenja mahom iz USA i stalno sam gledao da ili ne pređem 50$ sa transportom ili sam plaćao komplet sve dažbine na veće cifre pa nisam zagledao detaljno.

BTW, evo doneo DHL paket, ništa nisu naplatili, ni PDV...
@illidan, ne odgovorih, ako si mene pitao, ovo bi trebalo da je DHL Express, neka najjeftinija varijanta, zato i stiže u lokalnu kancelariju, DHL Post ode u običnu poštu.

Zadnjih 12 dana.
Jedna CNG pošiljka stigla u Loznicu, naplaćena 60 dinara.
Ove dve UC HU stigle u S. Banovce nije ništa naplaćeno.
Sve idu preko Beograda.

32189.jpg

Nije sigurno. Naručujem baš dosta i teško da bi tada nešto iole vrednije prošlo bez carine pošto je recimo transport iz USA ili Japana uglavnom oko 20-30$ a oni sve tačno prikazuju na fakturi. Da su uzeli troškove transporta u ovom slučaju bi i kod mene osnovica bila oko 40$. Do novog sistema sam mogao u 90% slučajeva da znam koliko će da me lupe. Sada od 3 porudžbine ni jedna nije onoliko koliko bi trebalo.
To sto ti transport nije uračunat u osnovicu za dažbine je zapravo propust. Po zakonu to mora da udje u obračun. Što nije, bolje za tebe ali to je propust s njihove strane.

Tako nije na sajtu carine a i praksa je pokazala da rade ovako:

b) CIPELE od 80 evra

U slučaju da kupac želi da naruči cipele iz inostranstva koje koštaju 80 evra, ako uzmemo da je poštarina plaćena npr. 10 evra, carinska vrednost će biti 90 evra (80 + 10), a iznos carine primenom jedinstvene stope carine od 10% iznosiće 9 evra. Osnovica za plaćanje PDV je 99 evra (carinska vrednost od 90 evra + iznos carine od 9 evra). Iznos PDV koji se plaća u konkretnom slučaju, po stopi od 20% iznosiće 19,8 evra. Znači, ukupne dažbine će iznositi: iznos carine 9 evra + iznos PDV 19,8 evra = 28,8 evra. Obračun se vrši u dinarima po zvaničnom kursu NBS.

v) KNjIGA od 5 evra

U slučaju da kupac želi da naruči knjigu iz inostranstva koja košta 5 evra, ako uzmemo da je poštarina plaćena npr. 5 evra, carinska vrednost će biti 5 evra, jer se kod pošiljki do 50 evra poštarina ne uračunava u carinsku vrednost robe. Takođe, za pošiljke do 50 evra se ne plaća carina. Osnovica za plaćanje PDV je 5 evra. Iznos PDV, u našem primeru, po stopi od 20% iznosiće 1 evro. Obračun se vrši u dinarima po zvaničnom kursu NBS.

Procitas odredbe cl. 53. Carinskog zakona i otklonis sve dileme.

Znači carina daje pogrešne informacije i radi pogrešno sve ove godine? Najbolje da ih kontaktiraš i objasniš im kako stvari stoje.

Da, daje pogresne informacije. Isto si ovo pisao u julu '24. godine i ni tad, kao ni sad, nisi razumeo zakonske odredbe.

Ne zanimaju me odredbe, nego da li ću da platim ili neću. Suština je da rade ovako kako piše, bilo po zakonu ili ne. Ili misliš da bi trebao da angažujem advokata kada mi ne naplate pa da ih tužim?

• Funny
Reagovanja: Ira
Ako te zanima da li ćeš da platiš ili nećeš, odgovor je: hoćeš
Jedino da se nešto zeznu pa naprave previd, ali bolje da ne računaš na to.

Na sajtu carine u delu gde navode ekspresne pošiljke, poziva se na Uredbu o carinskim postupcima i carinskim formalnostima, tj članove između 420 i 424. Upravo u članu 422. piše "Za pošiljke iz člana 421. stav 3. tač 1) i 2) ove uredbe troškovi prevoza ne uračunavaju se u carinsku vrednost robe.". Isto to su mi rekli u DHL-u. Dovoljno je da se na fakturi jasno vidi da je vrednost robe manja od 50 evra i poštarina ne ulazi u carinsku vrednost.

Nazad
Vrh Dno