Šta je novo?

Carina na pošiljke (2026)

OK, od Pošte je i stigla poruka. Mislio sam da je postupak jedinstven na nivou države.

Da meni su stizala takva 3 do sad to je ono preko Šimanovca PJ..RS, na paketu stoji prava vrednost i koliko se plaća PDV.

Upravo mi stigla jedna pošiljka u vrednosti od 790 dinara. Ima je na sajtu carine i piše da treba da platim PDV još 158 dinara. Na to je još onih fiksnih 260 dinara koji se ne vide u ovom dokumentu.

Najveći problem od svega je što poštar nije mogao da mi ostavi u sanduče. 99% paketa mi donese kad nema nikog kući i do sad je mogao samo da ostavi. Sada će uvek nositi tamo-ovamo, a ja ću uvek morati da idem do pošte i da platim taj dodatni iznos. Ne mogu ni u paketomat da stave.

Ako će već dodatno da naplaćuju, onda bar neka uvedu da mogu to dodatno da platim daljinski. Za sada sam zarvšio sa sitnim porudžbinama. Treba da mi stigne neka sitnica od oko 100 dinara. Više mi se isplati da ne preuzmem nego da platim još 280 dinara na tu cenu.

Stigao paket sa AliExpressa vrednost 600rsd, dodatni troškovi(verovatno carina) naplaćeni 380, plus se odužila isporuka. Može li se stati na put ovim lešinarima? Kome mogu da se žalim?
Šta u slučaju recimo da ne želim da preuzmem paket?
Koji bednici, klasično otimanje...

Prilozi

• Screenshot_20260306_122302_rs_assecosee_pttandroidapp_MainActivity.jpg
    Screenshot_20260306_122302_rs_assecosee_pttandroidapp_MainActivity.jpg
    55.1 KB · Pregleda: 61
  • IMG_20260306_115155_edit_1286682541966564.jpg
    IMG_20260306_115155_edit_1286682541966564.jpg
    156.2 KB · Pregleda: 61
@dabox

O tome se piše već nekoliko strana, jedini način da staneš tome na put je da ne naručuješ. To nam je nova normalnost i moramo se navići ako ćemo i dalje da poručujemo.

Stigao paket sa AliExpressa vrednost 600rsd, dodatni troškovi(verovatno carina) naplaćeni 380, plus se odužila isporuka. Može li se stati na put ovim lešinarima? Kome mogu da se žalim?
Šta u slučaju recimo da ne želim da preuzmem paket?
Koji bednici, klasično otimanje...

Može li se stati? Trenutno ne može.
Kome da se žališ? Nikome.

Ako ga ne preuzmeš, paket se vraća pošiljaocu, a ako ne može da se vrati, onda ide na javnu rasprodaju (nakon 6 meseci čuvanja).

Danas sam preuzeo jedan paket, naplatili su sve u dinar. Cena na paketu je ona što sam platio, dakle sa coins popustima.

UC naručen početkom februara danas nisu naplatili, kao i sve UC pakete koje su ostalima u pošti uručili. Ovo važi za Beogradsku carinu. Još uvek ne naplaćuju UB i UC pakete, odnosno pakete bez praćenja.

Na LA se dodatno plaća 260 din za magično (ne)otvaranje paketa+PDV, LA idu preko Mađara pa su malo sporije.
CN idu direkt letom za BG i onda preuzima FelixLogistics i naplati samo 20% na plaćenu cenu.
UC idu isto preko Mađara, izgleda da se za njih ne plaća ništa dodatno, ali su najsporije.

Tačno je to što pišu, da je PDV na Temu uključen i da se ne plaćaju dodatni troškovi (za sada
kako se određuje da li će biti CN, LA ....

Da li neko zna od juče mi ovako stoji?

1000038258.jpg

Tih 260 dinara nije pošta.

200 dinara je carinska deklaracija, 60 din je uplatnica za carinsku deklaraciju.

To je ono što je bilo 100 din. Paketi su bili 300, sad su mislim 400. Poskupelo je početkom godine. 60 za proviziju je ostalo isto.

Za 2 Aliexpress LA paketa koji su stigli a u kojima je bilo u jednom 3 artikla u drugom 1, ukupne vrednosti 22+16 = 38eur, naplaceno 1400din. 600 i nesto + 700 i nesto. Novi postar dosao, moj na bolovanju. Nista mi nije dao. Nista nije otvarano. Koja je tu matematika? PDV + 2 "otvaranja" kojih nije bilo? 900din + 2 x 260 ~ 1400?

Bas tako, PDV na 38 + 2x260...

Evo i ja da napišem, stigla su mi 2 lenjira spakovana, carina nije pregledala, vrednosti su ukupno 12.1 dolar, besplatna dostava. Postar trazi 507 din, kada sm ga pitao za sta, rekao je da su to uveli pre 2 nedelje, neku naplatu, da mogu da preuzmem ili da vratim. Na papiru gde sam potpisao je stojalo stampano 507 din. Novi Sad.
Do skoro sam narucivao da posiljka stize u BG i nikada nije stizalo nista za naplatu. Cekam sada jos 2 posiljke, jedna je slicne vredbosti a druga sa postarinom oko 4200 din

Evo našao sam:

Za ocarinjene pošiljke, Pošta dodatno naplaćuje uslugu podnošenja pošiljake na carinski pregled u uvozu, u zavisnosti od vrste usluge (pismo, paket, M vreća), prema važećem cenovniku i proviziju za uplatu iznosa carine na tekući račun Carine.

Za ocarinjene pošiljke, Pošta dodatno naplaćuje uslugu podnošenja pošiljake na carinski pregled u uvozu, u zavisnosti od vrste usluge (pismo, paket, M vreća), prema važećem cenovniku i proviziju za uplatu iznosa carine na tekući račun Carine.
Znaci tih 260din ide posti, delivery do carine. Prepostavimo da uvek odnose na stotine ako ne i hiljade paketa po danu ili kontejneru. Dobar biznis definitivno. To je pandan kao da ja otovorim notepad svaki dan, upisem crticu i dobijem 17631din za to 🙂

Ipak su mi dobro rekli u pošti.
Ali ostaje problem nevidljivosti tih 260 din

sta onda placamo u shiping Aliexpressu? od tog iznosa Posta treba da uzme svoj deo za sve troskove shipinga. ceo lanac od Kine do moje kuce uzima od tog iznosa koji sam platio kroz shipping da mi se isporuci na kucnu adresu. ok platicu pdv i carinu dok to ne bude uracunato u cenu, onda vise nemaju pravo nista dodatno da naplate. kao kada kupujes sa Amazona, Temu i sl.

mislim ovo nisu pitanja za druge, vec konstatacije 🙂

ne znam sta koci Aliexpress da kao za EU uracuna sve takse Srbije u cenu koju platim, Srbija neka uzme od Kine svoj deo.... kada moze Nemacka, moze i Srbija
kurcimo se da smo deo uredjenog sveta po televizijama... onda uradi kako to funkcionise u uredjenom delu sveta ili prestani da seres i neka vlada divlji zapad kao dosad

Nazad
Vrh Dno